Який обрати обприскувач?

/ Механізація АПК / П'ятниця, 19 травня 2017 11:08
Сучасне рослинництво, особливо в зв’язку із широким застосуванням спрощених систем обробітку ґрунту, неможливо уявити без внесення мінеральних добрив, пестицидів (гербіцидів, фунгіцидів, інсектицидів), десикантів тощо. Але ж і наскільки стали складнішими агрономія та її технічне забезпечення! В аграрних університетах повідкривались спеціальні факультети, де готуюсь спеціалістів із захисту рослин від бур’янів, шкідників та хвороб. Розробка, виготовлення, вибір та експлуатація обприскувачів стали одними з найважчих завдань у технічному забезпеченні землеробства. Що ж таке обприскувач, та якими критеріями користуватись при його виборі?

Причіпні обприскувачі
Широкий модельний ряд обприскувачів, які виготовляє група KUHN, дозволяє вибрати саме той, який найкраще задовольнить ваші потреби. З усього сортименту ручних, ранцевих, навісних, причіпних та самохідних обприскувачів групи KUHN (вони випускаються на п'яти заводах групи) розглянемо лише причіпні моделі Lexis, Metris та Oceanis заводу KUHN-Blanchard. Вони схожі за принципами побудови та конструкцією. Тому більш детально познайомимось з обприскувачем Lexis, який є найпростішою та найпоширенішою моделлю, а в інших звернемо увагу на головні відмінності.

Lixis випускається із шириною штанги від 18 до 28 м, номінальною ємкістю баку 3000 л (реально це 3150 л), переважно використовується у невеликих і середніх господарствах. Для роботи достатньо трактора типа МТЗ-82.

Розглянемо основні вузли, які формують особливості цього обприскувача.

  • Бак для розчину виготовляється із поліетілену та має спеціальну каплевидну форму з розширенням та центром ваги знизу. Така конструкція бака має ряд переваг. По-перше, низький центр ваги виключає перевертання обприскувача під час роботи та транспортування на великих схилах.
  • По-друге, такий бак дозволяє повністю виробляти робочий розчин з бака.
  • По-третє, він має протихвильовий захист, тобто таку форму, при який не утворюється хвиля у напівпорожньому баку під час прискорення чи гальмування трактора з обприскувачем.
 
Бак має також гідромішалку постійного типу та автоматичну систему промивання, яка працює за допомогою трьох форсунок високого тиску, що, своєю чергою, обертаються на 360 градусів.

  • Штанга зроблена із легкого, інертного до реактивів та корозії алюмінію (завод KUHN-Blanchard почав першим робити штанги з алюмінію ще в 1986 р.). Питома вага алюмінію в 2,9 разу менша за сталь. А чим нижча вага штанги, то надійнішою буде її стабілізація та більшою може бути ширина (в обприскувачах KUHN-Blanchard вона сягає 48 м і є найбільшою на ринку). Зменшення ваги бака і штанги дозволяють полегшити шасі обприскувача і в результаті знизити вагу всього обприскувача (власна вага LEXIS у 1,5-1,7 разів менша від ваги аналогічних моделей інших виробників). Чим менша вага, тим менші витрати пального і тиск на ґрунт з ризиком утворення глибокої колії на полях та ґрунтових дорогах. Щодо ремонтопридатності алюмінієвих штанг, то на сьогодні відомі три технології зварювання: аргоно-дугова AC TIG, напівавтоматами (бажано імпульсними) в середовищі інертних газів DC MIG та електродами без захисної атмосфери MMA. На всіх варіантах штанг доступні всі можливі варіанти циркуляції робочої рідини: стандартна циркуляція, напівперервна і безперервна із пневмосистемою запобігання зливу.
  • центральна рамка штанги закріплена на паралелограмі, яким регулюється висота, і який обладнано двома гідроциліндрами з азотними демпферами для стабілізації положення по вертикалі в роботі і на дорозі. Додатково до паралелограму в обприскувачі Lexis використовується один із двох типів підвіски штанги: TRAPEZIA для штанги RHPM шириною до 24 м або запатентована EQUILIBRA для штанги RHPA до 24 та до 28. Якісна підвіска дуже важлива для рівномірного розпилення хімікатів, високопродуктивної та надійної роботи в умовах схилів, нерівної поверхні поля, ям та горбів.
 
Розглянемо EQUILIBRA, тому що нею комплектуються обприскувачі, популярні в Україні. Маятникове кріплення штанги забезпечує на схилах її паралельність поверхні поля, а сама рамка (разом з обприскувачем) робить радіальні рухи відносно горизонту Землі. Коригування здійснюється гідравлічно із кабіни трактора й автоматично двома пружинами. Ліва і права частини штанги можуть налаштовуватись гідравлікою окремо, що необхідно там, де є вигин поля.
 

Рама обладнана гідропневматичними амортизаторами бокових рухів та азотними фіксуючими гідроциліндрами перших секцій, призначенням яких є також протидія скручуванню штанг по азимуту під час поворотів, прискорення та гальмування.

Таким чином, підвіска EQUILIBRA разом із паралелограмним кріпленням, знаходячись безпосередньо біля штанги, стабілізує її роботу в 4-х напрямках: вверх-вниз, вліво-вправо, вперед-назад та на скручування.

  • Шасі Lexis виконано методом холодного штампування та зварювання із високоміцної сталі Е 36. З довжиною 4,05 м обприскувач є дуже компактним. Тягова балка регулюється по висоті під навіску трактора для того, щоб завжди витримувати шасі в горизонтальному положенні. Паркувальний стенд у роботі піднімається високо вверх, щоб не завдати шкоди рослинам. У стандарт входять паркувальні гальма.
  • Відстань між колесами (колія) обприскувача регулюються від 1,5 до 2,25 м для адаптації під трактор та залежно від міжряддя оброблюваних культур. Опційно машина комплектується поворотною віссю, щоб краще рухатись слідом за трактором, та гідравлічними гальмами.
  • Lexis у стандарті обладнано мембрано-поршневим насосом PM 280 з потоком до 280 л/хв., пропорційним оборотам ВВП трактора, якому притаманне високе значення максимального тиску 7 бар.
  • Система промивання бака для розчину включає резервуар чистої води ємкістю 320 л, розташований позаду під головним баком. Це унікальне рішення використане для кращого балансування центру ваги обприскувача відносно поздовжньої осі, що надзвичайно важливо для стабільності при переїздах зі спорожнілим баком.
  • Індуктор приготування маточного розчину встановлений на паралелограмі для опускання/підйому, має ємкість 35 л і створює потік, достатній для швидкого змішування та розчинення у воді, в тому числі порошків.
  • У Lexis виконується потрійна фільтрація рідини чотирма фільтрами: механічний фільтр при наповнені баку зверху або всмоктуючий при заповнені через шланг і далі всмоктуючий фільтр після насоса, а також чашоподібні фільтри на кожній секції, що значно простіше в обслуговуванні за фільтри на кожній форсунці. Скорочення норми розпилення вимагає зменшення отвору форсунок і, відповідно, якіснішу фільтрацію, яка пропонується в обприскувачах KUHN-Blanchard. Принагідно відзначимо, що обов’язково мають перевірятись хімічні властивості води, якою заповнюється бак, зокрема значення pH.
  • На штангу одночасно можуть кріпитися до чотирьох типів форсунок (опційно п’ять), які підбираються замовником відповідно до технологій, хімікатів, стадій розвитку рослин, видів бур’янів та шкідників, умов розпилення (наприклад, швидкість вітру) та ін. Можуть бути встановлені форсунки всіх відомих виробників. Штанга захищає форсунки від пошкоджень як спереду, так і знизу.
  • Управління всіма процесами здійснюється багатофункціональними клапанами з компактної доступної робочої панелі, зручно розташованої зі сторони індуктора. Всі регулювання є інтуїтивно зрозумілими, але підкріплюються відповідними пояснюючими табличками на панелі. Устандарті в Lexis встановлюється найпростіша механічна панель управління водяними контурами MANUSET. Опційною є панель DILUSET+, в якій управління клапаном всмоктування відбувається із кабіни трактора.
  • Робоча зона включає також дуже простий контур, що складається із труб для промивки, всмоктування, обприскування та приготування маточного розчину.
 
Всі розглянуті особливості обприскувача Lexis надають йому такі найцінніші якості, як простота управління, висока точність (що важливо з огляду на високу ціну пестицидів та добрив), компактність, невелику вагу, широкий вибір комплектації та опцій під будь-які потреби.

У господарствах середнього розміру (3-10 тис. га) з більшим обсягом робіт, полями з нерівною поверхнею та значними відстанями перевезення сільськими дорогами найкращим вибором є обприскувач Metris 2.

Основні характеристики та відмінності Metris 2 у порівнянні з Lexis:

  • головний бак виконаний з поліестеру гладкої, каплеподібної форми, із вмонтованою перемичкою для гасіння хвиль переливу, ємкістю в стандарті 4100 л (реально 4380 л), а опційно 3200 л,
  • промивний бак 450 л, розташований на рамі по центру, позаду під головним баком,
  • регулювання відстані між колесам від 1,6 до 2,25 м,
  • розмах штанги з алюмінію RHPA 24-28 м, TR4 24-30 м або RHA3 28-36 м,
  • чотирикратна підвіска обприскувача включає унікальні гіперреактивні підвіски тягової балки й осі з еластичного матеріалу Strathane, а також активну паралелограмну підвіску центральної рамки та підвіску штанги EQUILIBRA,
  • мембрано-поршневий насос PM 320 (опційно PM265, PM500 або відцентровий PC700), зазначимо також, що опційно можна ставити одночасно два насоси, наприклад PM320+PM500,
  • чотирикратна фільтрація (1. при заповненні бака, 2. на всмоктуванні, 3. під тиском після насосу перед регулюванням потоку, 4. чашоподібні фільтри з двома сітками на кожній секції),
  • ручна панель управління водяними процесами MANUSET, опційно DILUSET+ з електричним управлінням всмоктування або e-SET (що в перекладі «легкі установки») з електричним управлінням всмоктування і розподілу,
  • система електронного управління функціями обприскувача DPAE за технологією BUS CAN з блоками REB3 у стандарті або опційно новий дисплейний блок управління VISIOREB, який, як і REB3, можна використовувати для управління секціями за сигналом GPS. Відзначимо, що дозувати внесення хімікатів можна за допомогою мап або сенсора вмісту азоту,
  • всі важливі робочі органи захищені кришками від пилу та пошкоджень,
  • довжина від навіски до осі 4,4 м, приблизна вага Metris 3460 кГ (із баком 4100 л і штангою 28 м).
 
Для великих господарств зі значним обсягом роботи KUHN-Blanchard виготовляє причіпні обприскувачі Oceanis, які відрізняються від Metris деякими характеристиками та вузлами, що наведемо нижче:

  • ємкість поліестерного бака 5600 або 7700 л (реально це 8100 л),
  • розмах штанги від 24 до 48 м, що є найбільшим у світі значенням,
  • промивний бак 560 л,
  • регулювання відстані між колесами від 1,8 до 2,25 м,
  • мембрано-поршневий насос PM 500 (опційно відцентровий PC700).
 
Наведений модельний ряд причіпних обприскувачів KUHN-Blanchard дозволяє вибрати оптимальний для умов вашого господарства і повністю задовольнить ваші вимоги щодо якості, надійності та простоти експлуатації.
 

 

 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.