Машини для сівби кукурудзи

/ Механізація АПК / Субота, 17 червня 2017 11:00
Ефективність вирощування та врожайність кукурудзи значною мірою залежить від якості та продуктивності сівалок.

 

В Україні посівні площі під кукурудзою становлять понад 4 млн га. В українських господарствах кукурудзу вирощують на полях із різними технологіями і системами обробітку грунту — традиційною, консервувальною, мульчувальною, mini-till, no-till, strip-till.

Одним із вагомих чинників, який впливає на формування урожайності культури, є якість сівби насіння. Тому якість виконання технологічного процесу посівними машинами повинна відповідати агротехнічним вимогам. Основними з них є глибина загортання, норма насіння та рівномірність його розміщення по довжині рядків. Відповідно до агротехнічних вимог оптимальна глибина загортання насіння кукурудзи в Степу знаходиться на рівні 5–6 см, у Лісостепу і Поліссі — 4–5 см. Рекомендована густота рослин у період збирання врожаю кукурудзи на зерно у Степу — 60–70 тис. шт./га, Лісостепу — 80–90 тис. шт./га, Поліссі — 90–100 тис. шт./га.

Посівні машини повинні забезпечити наступні показники якості роботи: відхилення норми висіву насіння кукурудзи — ± 5–8%; допустиме відхилення глибини заготання насіння — ± 0,5–1 см; відхилення ширини стикових міжрядь — ± 5 см, основних — ± 1 см; відхилення осьової лінії рядка на довжині 50 м — не більше 5 см. Пошкодження насіння не повинно перевищувати 1,5%. Відхилення від заданої глибини заробки насіння не має перевищувати ±1 см. Сівалки повинні розміщувати насіння у рядках на однакових заданих відстанях із можливим відхиленням від розрахункових ±10%. Сошники сівалок повинні забезпечувати заробку мінеральних добрив на 2–3 см глибше від насіння і зміщених вбік на 3–5 см від рядка. Огріхи і незасіяні поворотні смуги не допускаються.

В Україні насіння кукурудзи висівають за допомогою просапних сівалок точного висіву, вісівні модулі яких можуть проводити пунктирну сівбу з міжряддям 70 або 75 см. Просапні сівалки виготовлені за принципом блочно-модульної конструкції і складаються з рами, до якої прикріплений висівний модуль із механізмом приводу. Висівні модулі приєднуються до рами за допомогою паралелограмного механізму, який забезпечує копіювання мікрорельєфу поля та автономне налаштування на визначену глибину загортання насіння.

Модулі сівалок для сівби насіння просапних культур складаються із бункера висівного апарату та ґрунтообробних і загортальних робочих органів.

Просапні сівалки комплектуються висівними модулями з механічними і пневматичним висівними апаратами. Фірми-виробники встановлюють на сівалках пневматичні висівні апарати двох типів —  з надлишковим тиском або вакуумні.

З метою забезпечення рослин поживними елементами на ранніх стадіях росту і розвитку культури, більшість компаній оснащують сівалки туковисівними апаратами для прикореневого внутрігрунтового внесення мінеральних добрив, а також пристроями для внесення рідких добрив, пестицидів і аплікаторами для внесення гранульованих мікродобрив. Сошники туковисівних пристроїв повинні забезпечити внесення добрив на глибину нижчу на 5 см від залягання насіння і збоку рядка на 5 см.

Туковисівні пристрої сівалок складаються із бункера для добрив, дозувального пристрою, тукопроводів, системи подачі добрив, сошників. Залежно від конструкційного виконання, туковисівні пристрої комплектуються одним центральним бункером, який монтується на навіску енергозасобу, спеціальному візку, рамі сівалки або декількома бункерами, встановленими на рамі сівалки. Туковисівні пристрої із центральним бункером оснащуються пневматичною висною системою дозування і транспортування добрив у зону загортання їх у грунт.

Для внесення рідких добрив і пестицидів у конструкцію сівалки передбачено три можливості для внесення:

  • через окреме сопло на кожний рядок позаду заднього котка;
  • через дифузор, який знаходиться між сошником і заднім котком;
  • через трубу всередині сошника.
 
У сільськогосподарському виробництві для сівби кукурудзи в більшості господарств використовуються сівалки з пневматичними висівними апаратами, які можуть висівати насіння різного розміру і форми. Такі сівалки після незначного переобладнання, а саме заміни висівних дисків, сошників, встановлення переднього прокочувального колеса, налаштування ширини міжрядь також можуть проводити сівбу інших просапних культур.

Сівалки з механічними висівними апаратами, попри те, що вони дешевші та мають простішу конструкцію, рідко використовуються для сівби кукурудзи.

Польська фірма FMR Meprozet пропонує кукурудзяну сівалку S-100 із механічним висівним апаратом (рис. 1), який складається із двох дисків — дозувального та висівного, що встановленні на одній осі і розділенні перегородкою.
 
Рис. 1. Загальний вид (а) та висівний апарат (б) сівалки S-100


Дозувальний диск оснащений ложечками, які забирать насіння із нижньої частини висівної камери і транспортують його до верхньої. Під час руху насіння щітки, які розташовані у цьому відсіку висівного апарату, скидають «зайве» насіння з ложечок. Після проходження зони розташування щіток на ложечках залишається по одній насінині. У верхній частині висівної камери насіння через отвори в перегородці передається на лопаті висівного диска. Останній має форму турбіни з лопатями. Під час виконання технологічного процесу лопаті забирають насінини, переносять і скидають їх у борозенку, створену сошником.

Просапна сівалка Gamma виробництва фірми Unia Group (Польща) оснащена дисковим механічним висівним апаратом. Дозувальний пристрій його складається з горизонтального диска з отворами та механізму скидання «зайвого насіння» (рис. 2).
 
Рис. 2. Загальний вид (а) та висівний апарат (б) сівалки Gamma
 

Механічні сівалки виробництва польських фірм можуть сіяти лише відкаліброваним, вирівняним за розмірами насінням. Робоча швидкість руху цих сівалок становить 6–7 км/год. Перевищення цього рівня швидкості може призвести до значного погіршення якості сівби внаслідок збільшення нерівномірності розподілення насіння у рядку. Тому такого типу сівалки можуть застосовуватися для сівби кукурудзи у невеликих фемерських господарствах на відносно малих площах полів.

Амереканська компанія KINZE представляє просапну сівалку KINZE3000 Twin Lene, оснащену механічно-пальчиковим висівним апаратом (рис. 3). У його конструкцію входить диск із підпружиненими пальцями, конвеєрна стрічка елеваторного типу, насіннєпроводу і механізму регулювання глибини загортання насіння.
 
Рис. 3. Загальний вид (а) та висівний апарат (б) сівалки KINZE3000 Twin Lene
 

Під час виконання технологічного процесу підпружинені пальці диска висівного апарату захоплюють по одній насінині і подають її до вікна камери висівного апарата. Через вікно камери насінини відкладаються на конвеєрну стрічку елеваторного типу, а далі через насіннєпровід вони поступають у борозенку.

Висівні модулі сівалок моделей Gamma та KINZE3000 Twin Lene оснащені культивувальними дисковими ножами та дводисковими сошниками з колесами-копірами. Під час виконання технологічного процесу культивувальний диск розрізає рослинні залишки, створюючи пухку борозенку, ріжуча кромка дводискового ножа прорізує борозенку, перерізає стебла, кореневища бур’янів і солому та очищує дно борозни від рослинних залишків. Подвійні колеса-копіри утримують дводисковий ніж на встановленій глибині загортання насіння. Сошник рухається по борозенці, утвореній дводисковим ножем і формує насіннєве ложе, в яке укладається насіння. Прикочувальні V-подібні колеса ущільнюють ґрунт у зоні рядка і залишають пухкий валик землі на поверхні, створюючи сприятливий для проростання контакт насіння і ґрунту. Це сприяє швидким і рівномірним сходам.

Висівні модулі більшості сівалок для сівби кукурудзи комплектуються пневматичними вакуумними висівними апаратами (рис. 4). На ринку техніки представлено просапні сівалки з таком типом висівного апарату моделей Optima (Kverneland, Норвегія), NC Classic та NG Plus (Monosem, Франція), Maxima 2 (Kuhn, Франція), SP та MT (Gaspardo, Італія).
 
Рис. 4. Загальний вид (а) та висівний апарат (б) сівалки Вега 8
 

За рахунок вакууму, створеного вентилятором, насінини притягуються й утримуються в отворах висівного диска, який, обертаючись, подає їх у зону скидання. «Зайві» насінини за допомогою знімача скидаються у забірну камеру. В зоні скидання насінини по одній відпадають від отворів і падають на дно борозенки.

Пневматичні висівні апарати, в конструкції яких передбачено принцип дозування із використанням стиснутого повітря, зазвичай складаються із дозувального диска із насіннєвими комірками конічної форми (рис. 5), виштовхувача насіння та пневмопроводу з форсункою.
 
Рис. 5. Пневматична сівалка точного висіву Aeromat 8S
а) загальний вигляд сівалки; б) схема технологічного процесу 
 


Технологічний процес висіву насіння проходить наступним чином. Під час обертання дозувального диска насінини по декілька штук заповнюють комірки диска. У момент проходження зони дії повітряного потоку з форсунки одна із насінин утримується у комірці силою тиску повітряного потоку, решта видувається в приймальну камеру висівного пристрою. Тому відпадає необхідність встановлення механізмів для скидання «зайвого» насіння. У нижній частині висівного пристрою насінини з комірок висівного диска виштовхуються механічним штовхачем циліндричної форми і падають на дно борозенки, утвореної сошником. Загортачі закривають борозенку, а прикочувальне колесо ущільнює ґрунт для кращого доступу вологи.

На вітчизняному ринку техніки представлені сівалки точного висіву з пневматичним вакуумним апаратом виробництва вітчизняних і зарубіжних фірм, таких як ПАТ «Ельворті» (колишній ПАТ «Червона зірка»), МСНВП «Клен», ВАТ «Тодак», Union Group (Польша), Amazone і Horsch (Німеччина), Kuhn і Monosem (Франція), Gaspardo (Італія), Kverneland (Норвегія), Väderstad (Шведція), John Deere і Kinze (CША) тощо. Виробники техніки представляють чотири-, шести-, восьми-, дванадцятирядкові сівалки. Для великих господарств пропонуються сівалки з шириною захвату 24 і більше рядків.

Для створення вакууму, як правило, використовуються вентиляторні турбіни різних видів. На сівалках ЕD301, ED451E (Amazone), Omega S079 (Rolmazs) встановлено вентилятор одинарної дії, який створює розрідження у камері висівного апарату. Сівалки Maxem MXD (Rаu), Planter 2 (Kuhn) комплектуються турбіною подвійної дії, яка створює розрідження у вакуумній камері висіваючого апарату і нагнітає повітря до розподільника тиску повітря пневматичного розсіювача мікрогранул пестицидів. У конструкціях сівалок Planter junior (Kuhn) встановлено дві турбіни: всмоктувальну і нагнітальну.

Сівалки фірми Agricola мають незалежну аспіраційну та компресорну системи. Для очищення отворів висівних дисків застосовують стиснене повітря від компресора, який забезпечує подачу завжди чистого та сухого повітря за потрібного тиску. Це дуже важливо при висіванні дрібного насіння, особливо, якщо воно оброблене захисним препаратом або має спеціальне покриття.

Привід турбін здійснюється, в основному, від ВВП трактора. Однак сівалки ЕD301, ED451E виробництва фірми Amazone обладнані гідроприводом турбіни.

Компанія пропонує сівалку Horsch Maestro у двох версіях CC і SW, система дозування яких складається зі спеціального диска, у якого відсутні отвори, але є відкриті пази та два механізми для запобігання висіву «двійників» (рис. 6).
 
Рис. 6. Пневматична сівалка точного висіву Horsch Maestro 24.75 SW
а) загальний вигляд сівалки; б) схема технологічного процесу.
 

Під час виконання сівби дві-три насінини під дією вакууму присмоктуються до пазів диска. Перший відсікач А запобігає присмоктуванню до пазів зерен-двійників у вакуумній зоні. Якщо, наприклад, у пазу знаходяться дві насінини, одна з них буде відділена. Другий відсікач Б призначений для перетворення руху зерен по колу (разом із диском) у рух по прямій у зоні припинення дії вакууму. Довгасті відкриті на периферію пази вертикально розташованого диска разом із відсікачем Б у зоні вирівнювання тисків сприяють плавному переходу насінин у рух по прямій. Завдяки цьому вдається гасити значну кінетичну енергію, одержувану насіниною внаслідок дії на неї відцентрових сил. У результаті зернівка падає у воронку сошника лише під дією сили тяжіння, незалежно від швидкості обертання диска.

За рахунок такої конструкції висівного апарату досягається висока швидкість і продуктивність сівби. За високої робочої швидкості маємо відмінну точність подачі насіння. Вирішальним фактором виступає плавний перехід від кругового руху до руху по прямій. Так, насіння подається у вертикальну трубку насіннєукладача, уникаючи дії відцентрових сил, що скорочує коливальні рухи насіння. За твердженням виробника, ця сівалка може проводити сівбу на швидкостях до 12 км/год.

Шведська фірма Väderstad виготовляє сівалки серії Tempo із висівним пристроєм Gilstring Seed Meter, який працює за принципом створення надлишкового тиску (рис. 7). Висівний апарат сівалки складається із корпусів, диска з отворами, дискових корегувальників кількості насінин, витискного ролика, зірочки.
 
Рис. 7. Пневматична сівалка точного висіву серії Tempo
а) загальний вигляд сівалки; б) схема технологічного процесу.
 

Під виконання технологічного процесу насінини потрапляють в отвори диску, дискові корегувальники скидають «зайве» насіння, витискний ролик витісняє насінини в камеру висівного апарату з надлишковим тиском повітря. Для переміщення насіння через вузьку висівну трубку використовується надлишковий тиск. Цей принцип переміщення насіння у зону висіву називається PowerShoot («точний постріл»), адже швидкість руху насінин досягає 50 км/год. (близько 13,9 м/с). Така конструкція висівного апарату дозволяє виконувати сівбу насіння з високою швидкістю (до 12 км/год.), навіть за умов сильної вібрації під час роботи на схилах.

Компанія John Deere представляє просапні сівалки з висівним пристроєм типу ExactEmerge (рис. 8).
 
Рис. 8. Пневматична сівалка точного виробництва фірми John Deere
а) загальний вигляд сівалки; б) схема технологічного процесу.
 

Особливостями такого типу апарату є похиле розташування висівного дозувального диска та кероване транспортування насінин у борозенку за допомогою стрічковоко голчастого транспортера. Застосування такої конструкції висівного апарату дозволяє значно підвищити якість розкладання насіння вздовж борозенки та швидкість і продуктивність сівби кукурудзи.

Компанія AMAZONE виготовляє навісні сівалки моделей EDX 6000–2 (для сівби насіння з одночасним внесенням добрив на полях із мульчувальною системою обробітку ґрунту), EDX 6000–2C (з інтегрованим бункером для добрив) і EDX 6000–2FC (із фронтальним бункером для добрив) шириною захвату 6 м та причіпні сівалки моделей EDX 9000-TC и EDX 6000-TC із шириною захвату 9 і 6 м відповідно (рис. 9). За даними виробника сезонне напрацювання шестиметрових сівалок становить від 400 до 700 га. Сівалка EDX 9000-TC за сезон може посіяти насіння на площі до 1500 га і призначена для великих господарств.
 
Рис. 9. Сівалка моделі EDX 9000 ТС
під час виконання технологічного процесу (а)
та схема самого технологічного процесу (б)
 

Сівалки оснащені системою дозування й укладання насіння типу Xpress. Ця система дозволяє проводити сівбу з робочою швидкістю до 15 км/год. Крім того, конструкція сівалки включає завантажувальний пристрій, за допомогою якого можна значно скоротити час на завантаження насіння і добрив. У порівнянні з традиційними сівалками точного висіву сівалки серії EDX забезпечують на 30–50% вищу продуктивність роботи.

В системі дозування та укладання насіння Xpress використано принцип механічного дозування і пневматичного транспортування насіння у зону укладання. Розподіл насіння, залежно від ширини захвату і кількості рядків, відбувається на центральному розділовому барабані з шістьома-шістнадцятьма рядами комірок для насіння 1. Над рядами барабана прикріпленні відсікачі 2 для розділення насіння.

Після дозування насіннєвий матеріал по насіннєпроводу 3 потрапляє у зону укладання борозенку, утворену сошником. Полоз сошника (борозноущільнювач) 5 утворює борозну з прямокутним поперечним перерізом уздовж колії двох передніх ріжучих дисків 4. Після сошника встановлено вловлювальний коток 6, який завершує формування борозни і затискає насінини в ґрунт. Тому навіть за несприятливих ґрунтових умов і при високих швидкостях насінини не перекочуються по борозні, що гарантує оптимальну якість укладання.

Результати дослідів підтвердили, що як за відстанню між зернами в рядку, так і за кількістю зерен на 1 га із технологією EDX навіть при високих швидкостях руху утримується точна глибина укладання і міжряддя.

Для сівби кукурузди за технологією strip-till фірма Kverneland виготовляє посівну машину моделі Kultistrip (рис. 10), яка обладнана грунтообробними робочими органами для стрічкового обробітку грунту. Насіння висівається в оброблені стрічки грунту. Застосування цієї технології дозволяє досягти більшої ефективності, зниження витрат виробництва і запобігання ерозії грунту.

На сьогодні набуває поширення вирощування кукурудзи за концепцією GreenTillage, яка передбачає висів насіння в оброблені й очищені від рослинних залишків стрічки грунту на полях, де вирощують бобові сидеральні культури.

Ця технологія вирощування кукурудзи має ряд переваг: захищає грунт від пересихання та ерозії, зв’язування азоту з повітря, який може бути використаний основною культурою, повнення грунту органічною речовиною, зменшення забуряненості міжрядь. Для сівби насіння кукурудзи можуть використовуватись просапні сівалки, обладнані робочими органами для згинання і подрібнення сидеральних культур.

Для внесення добрив сівалки комплектується бункерами. Вставні бункера встановлені на сівалках ED451К, RР-ЕD (Amazone), Maxem MXD (Rou), Planter Junior (Kuhn), Variosem VMТ6 (Hassia). Сівалка Maxem Planter 2 (Kuhn) комплектується переднім бункером великого об’єму для мінеральних добрив із пневматичною системою транспортування і розподілу добрив. Внесення добрив здійснюється через сошник.

Сівалки виготовляються із суцільною, телескопічною та складною рамою. Транспортування сівалок із суцільною рамою здійснюється за допомогою транспортного пристрою, яке вимагає витрат часу на переведення із транспортного положення у робоче і навпаки. При транспортуванні сівалок із телескопічною рамою ширина їх зменшується за рахунок того, що крайні частини рами втягуються до середини. Їхнім недоліком є те, що вони обмежені щодо збільшення ширини захвату. Складні рами виконані з трьох незалежних частин, що дозволяє досконало копіювати мікрорельєф ґрунту.

Привід дисків висівних модулів здійснюється від опорно-привідних коліс через ланцюгові передачі (сівалки Maxem (Rаu), Maxima, Planter (Kuhn) тощо. В сівалках ST-SI, Tandem (Gaspardo) тощо привід на висівні диски від поперечного вала відбувається карданною передачею. Для приводу висівних дисків у конструкціях сівалок фірми Amazone застосований гідропривід. Тиск оливи, яка поступає до гідромотора приводу, і як наслідок, кількість оборотів гідромотора регулюється комп’ютером.

Для завантаження добрив у конструкціях сівалок ED451К (Amazone), Variosem VMT 6 (Hasia) передбачено шнековий завантажувач із гідравлічним приводом.

Спеціалістами Львівської філії УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого проведене випробування декількох сівалок для сівби кукурудзи.

Поля, на яких випробовували сівалки Aeromat 8S, характеризувались темно-сірими лісовими середньо-суглинковими ґрунтами із вологістю від 15,2 до 19,6% та твердістю від 0,4 до 1,4 МПа, рівним рельєфом і рівнинним мікрорельєфом. Глибина розпушеного шару ґрунту знаходилася у межах від 10 до 13 см. У фракційному складі розпушеного ґрунту переважали дрібні грудки розміром до 10 мм. Перед сівбою поле підготовили за допомогою комбінованого агрегату для передпосівного обробітку. Сівалка в агрегаті з трактором Джон Дір 6630 працювала на робочій швидкості 8,5 км/год.

Під час виконання технологічного процесу фактична норма висіву становила 22,6 кг/га при заданій 23 кг/га. Фактична середня глибина загортання насіння сягала 77 мм при коефіцієнті варіації 2,5%. Після проходу сівалки все насіння було загорнуте у ґрунт, а на задану глибину та два суміжні з ним 10 мм шари — 97,7%.

Коефіцієнт використання експлуатаційної потужності двигуна трактора становив 51%. Сівалка задовільно агрегатується із трактором Джон Дір 6630 з потужністю двигуна 92 кВт. Але для кращого використання експлуатаційної потужності двигуна трактора сівалку доцільно агрегатувати з трактором тягового класу 1.4.

Продуктивність за змінним часом становила 3,37 га/год. Питома витрата палива за змінним часом — 2,15 кг/га.

Сівалка KINZE3000 Twin Lene під час сівби насіння кукурудзи на полях із мульчувальною системою обробітку ґрунту забезпечила високі показники якості сівби насіння кукурудзи. Коефіцієнт варіації глибини загортання насіння після проходу сівалки KINZE3000 Twin Lene становив 9,1%, рівномірність розміщення рослин по довжині рядка була доброю (коефіцієнти варіації відстаней між рослинами дорівнювали 30,8%).

Вищі показники якості виконання технологічного процесу при застосуванні сівалок Amity та KINZE3000 Twin Lene досягнуто завдяки тому, що дискові ножі висівного модуля прорізали борозенку однакової глибини, в яку направляється сошник. При цьому стеблові залишки перерізалися і відгорталися із зони сівби насіння.

Випробування сівалки CHALLENGER8122 TVF (рис. 12) проводилось під час сівби кукурудзи на полях із традиційною системою обробітку грунту. Поля характеризувались дерново-підзолистим легкосуглинковим ґрунтом із вологістю від 17,8 до 19,7% і твердістю від 0,6 до 1,3 МПа. Рельєф поля рівнинний, мікрорельєф рівний. Глибина розпушеного шару ґрунту знаходилася у межах від 10 до 12 см. У фракційному складі розпушеного ґрунту переважали дрібні грудки розміром до 10 мм включно.

Під час виконання технологічного процесу фактична норма висіву насіння становила 6 шт./м погонний. Середня глибина загортання насіння сягала 39 мм при коефіцієнті варіації 4,6%. Середня робоча швидкість руху сівалки становила 10,2 км/год. Продуктивність за змінним часом — 6,05 га/год. Питома витрата палива за змінним часом — 2,06 кг/га.

Проведеною енергетичною оцінкою встановлено, що коефіцієнт використання експлуатаційної потужності двигуна трактора становить 80%. За період випробувань відмов не виявлено.

Сівалка ED601-К (рис. 13) виконувала сівбу насіння кукурудзи на полях із традиційною системою обробітку грунту.

Після проведення передпосівного обробітку грунт характеризувався наступними параметрами: вологістю від 16,9 до 19,8% і твердістю від 0,6 до 1,2 МПа, глибиною розпушеного шару ґрунту від 10 до 13 см. У фракційному складі розпушеного ґрунту переважали дрібні грудки розміром до 10 мм.

Сівалка працювала з робочою швидкістю 6,3 км/год. Під час виконання технологічного процесу фактична норма висіву насіння становила 34,3 кг/га при заданій 34 кг/га. Фактична середня глибина загортання насіння сягала 50 мм при коефіцієнті варіації 3,1%. Кількість насіння, загорненого в ґрунт на задану глибину, становила 98%. Після сходів середній інтервал між рослинами 14,3 см при коефіцієнті варіації 24,3%. Продуктивність за змінним часом — 2,72 га/год. Питома витрата палива за змінним часом — 2,84 кг/га.

Посівна машина Maestro 24 SW може висівати не лише якісне каліброване, але і некаліброване насіння. Сівалка агрегатується із тракторами потужністю 340–360 к. с.

За результатами випробувань сівалки Maestro 24 SW, проведеними спеціалістами Інституту, встановлено, що вона виконувала технологічний процес на швидкості 10,1 км/год. Продуктивність за годину змінного часу становила 12,1 га/год. Показники якості роботи відповідають агротехнічним вимогам.

Просапні сівалки можуть обладнуватися різними типами електронних приладів для контролю за сівбою, а також приладами для обчислення засіяної площі.
 
Коментарі

Борис ОНИЩЕНКОменеджер із регіонального розвитку (Центральний регіон: Київська, Черкаська, Чернігівська обл.) компанії "КУН-Україна"
 Сівалка Maxima 2 має кілька характерних рис. Перш за все дозувальний диск діаметром 262 мм — за рахунок великого діаметру він має меншу швидкість обертання, відтак, насіння встигає потрапляти до отворів і довше перебуває у них. У поєднанні з дією селектора та відштовхувача це забезпечує точну розкладку насіння, а також дає змогу працювати на швидкості 8–10 км/ год. Разом із тим, кожна секція Maxima 2 встановлена на подвійному паралелограмі, що забезпечує точну витримку глибини посіву. Інша особливість машини — великий бункер для добрив об’ємом 1350 л, з якого добрива через швидкоз’ємні котушки подаються у нормі 75–400 кг га. Добрива до нього можна засипати або завантажувати через бортовий шнек. Крім того, Maxima 2 є універсальною: робочий тиск на кожен дводисковий сошник виставляється у межах 120–150 кг, завдяки чому вона працює як за традиційної, так і за мінімальної технологій. Найбільш популярною у Центральному регіоні є причіпна версія Maxima 2 під МТЗ-82. Зокрема, на Чернігівщині, у СТОВ «Вітчизна», вона працює 3 роки. А в СФГ «Колосок» (Київська обл.) 4 роки уже користуються цими агрегатами. Торік у Київську, Черкаську та Чернігівську області ми продали по дві такі машини. Maxima 2 лишається цікавою для аграріїв також завдяки високій продуктивності — у середньому по господарствах 50 га/ світловий день, відповідності «ціна-якість», меншій вартості порівняно з конкурентами тощо. Сьогодні у нас діє багато цікавих фінансових програм від наших партнерів: «Райффайзен Банк Аваль», OTP Bank, «ПроКредит Банк» і «Креді Агріколь Банк».

Роман ФРАНЧУКдиректор СТОВ «ЛНЗ Агро» (LNZ Group)
 Важливим етапом під час сівби кукурудзи є вибір оптимальних строків посіву. На сьогодні в Україні немало гібридів із різною групою стиглості, тому під час сівби ми звертаємо свою увагу на багато факторів: температуру грунту (вона не повинна бути меншою 7–10 градусів); наявність вологи в грунті; довжину світлового дня, а також тип грунту.
Якщо насіння кукурудзи посіяти в непрогрітий грунт, то це призведе до нерівномірних сходів, пошкодження грибковими хворобами і навіть до втрати врожаю. Протягом перших двох місяців кукурудза дуже погано використовує природні ресурси, а отже, досить погано росте. Одночасно, ми чітко контролюємо, аби і не запізнитися із сівбою, адже запізнення на 8–10 днів від оптимальних строків може призвести до втрати урожаю на 4–6 ц/га.
Також у своїй роботі ми звертаємо увагу на густоту посіву — не варто плутати із густотою стояння перед збором урожаю. Оскільки Україна перебуває у трьох зонах (Степова, Лісостепова, Лісова), то і періоди сівби, відповідно, будуть різними. Із власної практики спеціалістів LNZ Group: у Степовій зоні сівба починається у другій декаді квітня; у Лісостеповій — наприкінці квітня; у Лісовій — наприкінці квітня-початку травня.
У деяких регіонах через відсутність необхідної кількості тепла сівбу проводимо досить оперативно і в дуже короткі строки, а точніше — не більше тижня.
Для забезпечення рівномірного розміщення насіння у рядку сіємо зі швидкістю 4–7 км/ год. Для пневматичних сівалок швидкість руху повинна становити 5 км/год., механічних — не більше 7 км/год.
Глибина заробки насіння також залежить від кліматичних умов. Якщо висіваємо у ранні строки, то, відповідно, і глибина заробки насіння є глибшою, навіть може сягати 8–10 см. У пізніші строки, коли вже не передбачаються морози, — 6–8 см.
Гібриди діляться на чотири групи: ранньостиглі, середньоранні, середньостиглі та середньопізні. У LNZ Group ми склали для себе наступну оптимальну густоту стояння для кожної групи (див. табл.).
 

Василь ДУМИЧзавідувач лабораторією
Михайло МАЗУРАКзавідувач лабораторією
Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

 

 25 квітня 2024
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
KSG Agro увійшов до топ-5 агрокомпаній Національного рейтингу якості управління корпоративною репутацією «Репутаційні АКТИВісти-2024».
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.