agro business 160 160

Модульні комбікормові цехи

/ Механізація АПК / Середа, 30 серпня 2017 16:06
Для переробки кормів і приготування поживних сумішей на тваринницьких фермах та птахофабриках у багатьох європейських країнах поряд із кормозмішувачами-роздавачами успішно використовуються комбікормові заводи, або цехи, які легко переміщувати з місця на інше місце. Дедалі частіше застосовуються вони й українськими фермерами.

 

 
 
Тваринники й птахівники, особливо у середніх і крупних господарствах, дедалі частіше воліють не купувати комбікорми, а робити їх самостійно із сировини, вирощеної у себе або придбаної у сусідів. Для цього успішно служать мобільні комбікормові заводи, або кормоцехи. Іноді вони використовуються поряд із мобільними кормозмішувачами-роздавачами, а в деяких випадках — замінюють їх. Таке устаткування для виробництва комбікормів зручне, бо можна в будь-який момент виготовити потрібну кількість кормової суміші для потреб конкретного господарства або ферми. Установка міні-заводу з виробництва комбікормів біля тваринницької ферми дає економію матеріальних, транспортних ресурсів, праці робітників.

Чому це вигідно?
Отже, більше 20 розвинутих країн ЄС вже протягом десятиліть застосовують у тваринництві й птахівництві мобільні комбікормові заводи. Чому це добре для господаря? Причин декілька.

  • Виробник сам відповідає за якість інгредієнтів усієї суміші. Ризик використання некондиційної сировини зведено до мінімуму.
  • Маючи власний кормоцех, не потрібно робити величезні запаси комбікормів, тримати спеціальне приміщення. Є можливість увесь рік годувати тварин свіжими, смачними й поживними сумішами.
  • Фермер досягає певного зниження витрат на придбання комбікорму, зменшення собівартості кінцевої продукції.
  • У господаря є можливість по сезону регулювати склад комбікормів (змінювати інгредієнти).
  • Кормоцех у власному господарстві — це скорочення витрат також на транспортування кормів.
  • Якісний комбікорм завжди потрібний на багатьох приватних подвір’ях, яких у сільській місцевості України налічується 4 млн, не рахуючи дачників. Тобто продукція міні-заводу може зацікавити односельчан, що тримають корів, свиней, курей, гусей, індиків, кролів.
 
Мобільний комбікормовий завод (цех) — це набір агрегатів, за допомогою яких здійснюється розмелювання сировини, у відповідності до бажаної рецептури й потреб замовника. Далі додаються компоненти відгодівлі, змішуються інгредієнти і насамкінець — йде вивантаження готового корму. Устаткування для цієї групи операцій може бути встановлене на шасі вантажного автомобіля, напів­причепа, а також монтуватися як стаціонарне, але таке, щоб його швидко демонтувати й потім установити на новому місці.

Зарубіжні «кафе для тварин»
Зараз на ринку вже з’явилася певна конкуренція виробників цієї продукції. Звісно, попитом користуються німецькі, які славляться своєю надійністю. Назвемо тут насамперед завод «Бушхофф» (Buschhoff), що робить сільськогосподарську техніку з ХIХ ст. Тобто її вже оцінили кілька поколінь фермерів Європи. Вона настільки зручна й комфортна, що іноді її називають «пересувним кафе для свійських тварин і птиці».

Випробуваним варіантом мобільної установки для виробництва й переробки комбікормів є машина Buschhoff Tourmіx 02. Цей кормоцех на колесах швидко окуповується, забезпечує чудову якість готової продукції. Машина знижує витрати при перевезеннях і транспортуваннях, забезпечує чудову якість готової продукції.

Варто назвати й компанію «Хімель» (Hіmel), яка теж виготовляє лінії для виробництва комбікормів для фермерських господарств. На українському ринку цю фірму представляє ТОВ «Міко Трейд» із Миколаївщини. Компанія Hіmel активно співпрацює з науково-дослідними інститутами Німеччини, вона відома вже понад 60 років на європейському ринку сільськогосподарської техніки. Є однією із провідних фірм своєї галузі в країнах ЄС. Мобільні установки здрібнювання й змішування грубих кормів від Hіmel зводять вплив людського фактора на процес приготування корму до мінімуму. Змонтовані на базі автомобіля або причіпні, вони самостійно забирають грубі корми, силос або сінаж із бурту, подрібнюють цю субстанцію, змішують із необхідними добавками й фуражем, і роздають худобі або зсипають комбікорми у мішки.

Устаткування фірми Hіmel виробляється у вигляді модульних конструкцій, що дозволяє підібрати індивідуальне рішення для будь-якого господарства. Всі кормоцехи Hіmel управляються комп’ютером, технологія дозволяє мінімізувати відходи кормів і підвищити продуктивність худоби. Основні принципи, яким керуються конструктори цієї компанії при розробці нової техніки, прості й зрозумілі:

  • тривалий термін служби;
  • доступна ціна;
  • низькі експлуатаційні витрати;
  • оптимальний коефіцієнт корисної дії.
 
Назвемо принагідно також мобільні (автомобільні) комбікормові цехи австрійської фірми «Троппер» (Тropper). Відома серед аграріїв модель МКЗ-3214 може бути змонтована на шасі популярних вантажних автомобілів — не лише «МАН» чи «Сканія», а й «МАЗ», «КамАЗ», «КрАЗ», напівпричепа, а також використовуватися у приміщенні як стаціонарне устаткування. Мобільний комбікормовий завод «Тropper МКЗ-3214» — набір агрегатів, за допомогою яких здійснюється розмелювання сировини, добавляння компонентів згідно із рецептурою й потребами замовника, подальше змішування інгредієнтів і, нарешті, вивантаження приготованих кормів.

Наша комбікормотехніка
Модульні комбікормові цехи роблять, звісно, і вітчизняні машинобудівники. Скажімо, обладнання цього типу під назвою «ЛПК-3М» виготовляє Хорольський механічний завод (Полтавська обл.). Що собою представляє це устаткування? «ЛПК-3М» розрахований на продуктивність до 3 т/год. із подальшим розфасуванням корму в мішки 20, 30 або 50 кг. Займає це обладнання у змонтованому стані площу 80 кв. м, включаючи зону обслуговування устаткування, але без урахування складу для зберігання готового комбікорму. Постачається замовникам у чотирьох контейнерах зібраними модулями, окремо впакованим транспортним устаткуванням (норії й шнеки), сходами, майданчиками обслуговування, кабельною продукцією.

Модулі, що постачаються виробником, готові до монтажу разом із технологічним устаткуванням. Перевага такого виду поставки — повна комплектність і висока монтажна готовність. Модулі стикуються між собою відповідно до схеми, потім обладнуються вже готовими сходами, огородженнями, майданчиками обслуговування, норіями, шнеками, кабельними лініями. Комп’ютерна система керування дозволяє незалежно керувати кожною одиницею устаткування або працювати в автоматичному цілодобовому режимі протягом тривалого часу.

Перевезення на обране місце монтажу відбувається стандартними контейнеровозами, залізничним або морським транспортом. За необхідності модульний цех можна перевезти й вантажним автотранспортом — довжина жодного модуля не перевищує 6 м. Змонтувати можна швидко, тому що потрібно буде лише сполучити готові модулі згідно зі схемою, і на загал установка й запуск в експлуатацію займає не більше 5–6 днів.

Також слід назвати серед виробників вітчизняне підприємство «Агро-Сімо-Машбуд» (Одеса). Воно розробляє і впроваджує модульні комбікормові установки марки «МКУ» з виробництва комбікормів продуктивністю від 17 до 750 т/доба. Це сучасна кормотехніка, що підходить для використання у тваринницьких або птахівницьких господарствах. На установках «МКУ» виробляються комбіновані корми, що повністю задовольняють потреби тварин і свійської птиці в мінеральних, поживних, біологічних речовинах. Ці міні-цехи мають можливість ефективно працювати за температури від –10° до + 40 °C, якісно змішуючи до шести різноманітних сировинних компонентів. У лінійці її асортименту — зокрема, комбікормова міні-установка для фермерських господарств «МКУ-0,7». Вона призначена для виробництва розсипних комбікормів відповідно до заданої рецептури. Може використовуватися у птахівництві й тваринництві. Міні-кормоцехи від «Агро-Сімо-Машбуд» надійні, прості в управлінні й сервісі, що завжди цінується фермерами.

Василь ЗАГАРНИЙ, Іван ЛИСАК
спеціально для "Агробізнес Сьогодні"

 

 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.