agro business 160 160

Сіяти якісно ми не просто хочемо, а мусимо!!!

/ Механізація АПК / П'ятниця, 08 вересня 2017 16:09
Тривалість вирощування сільгоспкультур сягає одного року, що не тільки ускладнює управління та корегування технологічного процесу на різних етапах, але і збільшує відповідальність за якісне виконання кожної операції та роботи в цілому. Адже навіть одна помилка може змарнувати роботу за весь рік та призвести до великих фінансових втрат. Безумовно, визначальною для отримання високого врожаю є і якість посіву.

 

Втрати врожаю від неякісного посіву досягають 30%. Тому сіяти означає не просто класти насіння у землю, але робити це з дотриманням усіх технологічних вимог та з потрібною точністю (рис. 1).
 
 
Рис. 1

Для якісного посіву необхідно:

  • забезпечити розраховану норму висіву з рівномірним розподілом;
  • приділити увагу рослинним решткам, що можуть завадити посіву;
  • виконати посів на задану глибину;
  • контролювати середовище, яке оточує насінину, для створення найкращих умов вегетації;
  • розмістити насіння у грунт із фрагментарною структурою, яка забезпечить найкращий розвиток коріння, у т. ч. в глибину (рис. 2).
 
Рис. 2
 
Втім, досвідчений аграрій зауважить, що мало бути розумним і знати все в теорії, а найголовніше, це мати сівалку, яка дозволить всіма технологічними знаннями скористатись на полі. Від неї залежить, чи зможете ви сіяти з точним дотриманням норми висіву в заданому діапазоні щільності. Робочі органи сівалки мають забезпечити точне та рівномірне розташування насіння у грунті незалежно від методу передпосівного обробітку (оранка чи мінімальна технологія), адже це позначається на рівномірності розвитку рослин та врожаї. Залежить урожай також, хай і не безпосередньо, від тривалості перерв та легкості завантаження й очистки бункера разом із дозуючим механізмом, простоти та точності регулювань.

Безумовно, методи вирощування збіжжя відрізняються, залежно від країни, регіону, конкретної агрофірми. Саме тому ми розробили широкий ряд обладнання, яке відповідає цим відмінностям, і який може задовольнити будь-яким потребам. KUHN пропонує 18 різних моделей сівалок, з яких 10 є новими. І кожній сівалці притаманні НАДІЙНІСТЬ, ТОЧНІСТЬ та ПРОСТОТА ВИКОРИСТАННЯ.

Розглянемо суперсучасні сівалки ESPRO 600RC та PREMIA 9000 TRC, які найбільше підходить для умов України (фото 1).
 
Фото 1. Посівний комплекс із внесенням добрив Espro 6000 RC

ESPRO 600RC складається із наступних основних частин:

Двох рядів культивуючих дисків. Увігнуті диски діаметром 460 мм розташовуються під кутом як до горизонталі, так і вертикалі. Штанги, до яких кріпляться диски, монтуються до фасонної рами через полі­уретанові стрижні (рис. 3а та 3б), сприяючи швидкому поверненню штанги з дисками в робоче положення після оминання перешкоди.
 
 
Рис. 3

Добриво вноситься на необхідну глибину у міжряддя (кожні 2 рядки) за допомогою ряду одинарних дисків, глибина внесення регулюється незалежно від глибини посіву зерна.

Можливості універсального використання бункером:

  • сівба + внесення добрив до міжряддя;
  • сівба з усього бункера у висівний рядок;
  • сівба двох різних видів насіння окремо (наприклад, покривна культура) у висівний рядок та у рядок добрива за необхідною нормою висіву.
 
Батарея ущільнюючих коліс (20 коліс у 6-метрової сівалки) діаметром 900 мм (для зменшення опору) та шириною 215 мм. Сусідні колеса розташовані із зсувом 200 мм (рис. 4) для полегшення проходження валу грунту між колесами і зменшення необхідного тягового зусилля трактора. В транспортному положенні центральні колеса піднімаються для кращого копіювання поперечного профілю дороги, надання стабільності під час руху, кращого гальмування та зменшення зносу коліс.
 
 
Рис. 4

Висівна балка Crossflex на міжряддя 15 мм із дводисковими сошниками діаметром 350 мм та відносним зсувом дисків один до другого в 41 мм (рис. 5). Зсув дисків сприяє кращому перерізанню або видаленню рослинних решток та грудок у лінії висіву. Висівні модулі кріпляться до рами за допомогою поліуретанових стрижнів (рис. 3а та 3в), які працюють, копіюючи рельєф поля з постійним тиском та глибиною на швидкості до 17 км/год. Довантаження системи сошників здійснюється гідроциліндрами. До складу висівної балки входять прикочуючі напівпневматичні колеса з чистиками, а також загортаючі борони, які, зокрема, індивідуально регулюються по куту нахилу.
 
 
Рис. 5

Бункер ємкістю 5500 л для 6-метрової із відкидною кришкою, люком для спорожнення, розділений на дві частини 40 та 60%. Нескладна калібровка дозаторів.

Пульт управління ISOBUS із сенсорним управлінням та екранними клавішами для простого та швидкого доступу до функцій і вводу даних, безпосереднім управлінням більшості операцій з кабіни трактора. Інформація від численних різноманітних датчиків дозволяє завжди знати, що робиться, і в якому стані сівалка.
 
Пульт управління

Розрахунок продуктивності

При середній швидкості руху 13 км/год. із прийнятою польовою продуктивністю 80% висівається 1 га за 1 год. одним метром ширини сівалки. Тобто робоча продуктивність 6-метрової сівалки сягатиме 6 га/год., а за робочий день у дві зміни можна засіяти 100 га ріллі.

Механічна зернова сівалка із внесенням добрив PREMIA 9000TRC

Розглянемо суперсучасну, напівначіпну, механічну, складану, зернову сівалку із внесенням добрив Premia 9000TRC виробництва KUHN, яка відмінно підходить для умов України (фото 3).
 
 
Фото 3. Механічна зернова сівалка із внесенням добрив PREMIA 9000TRC

Ця нова 9-метрова сівалка агрегатується із тракторами від 150 к. с. і є САМЕ ТИМ знаряддям, що відповідає потребам великих господарств у високій продуктивності з одночасним прагненням застосовувати менші трактори.

Premia оснащена висівною балкою CROSSFLEX із подвійними дисками, прикочуючими котками та загортаючими боронками. Висівні модулі кріпляться до хрестоподібної рами за допомогою відрізків труби квадратного профілю та поліуретанових стрижнів (рис. 6).
 
 
Рис. 6

Для витримання стабільної глибини посіву система сошників довантажується гідроциліндрами, що дає змогу отримувати високий тиск сошників на рівні 80 кг, а це дозволяє сіяти зі швидкістю 15 км/год. Ось чому сівалка якісно сіє навіть у складних грунтових умовах наших земель із великою кількістю рослинних решток (фото 4).
 
 
Фото 4

Сівалка має 60 рядків для насіння та добрив із шириною міжряддя 150 мм. Дискові сошники мають діаметр 350 мм та з зсувом 41 мм (рис. 7), що поліпшує самоочищення, зменшує вплив зносу дисків на якість посіву, дозволяючи працювати навіть при їх стиранні до 320 мм.
 
 
Рис. 7

До складу висівної балки входять прикочуючі напів­пневматичні колеса, які надійно забезпечують потрапляння насіння на потрібну глибину та прикочування засіяних рядків. Вони мають діаметр 310 мм і обладнані чистиками. Процес посіву завершує підпружинена загортаюча боронка, яка, зокрема, запобігає замулюванню поверхні після дощу.

Завдяки описаній новаторській конструкції CROSSFLEX сівалка зберігає високу точність посіву навіть на швидкості 15 км/год. і здатна одночасно вносити насіння та добрива в один рядок.

Забезпечити необхідну норму висіву та внесення добрив із рівномірним розподілом у рядку, заощадивши при цьому до 15% посівного матеріалу, дозволяє застосування перевірених на практиці пристроїв об’ємного дозування HELICA. Дозувальний пристрій здатний вносити від 1,5 до 300 кг/га насіння будь-якої форми і розміру. Основою дозаторів є капронові (опційно сталеві) котушки з розташованими по спіралі жолобками. Вони мають механічний привід від ходових коліс, розташованих по боках сівалки. Він працює через чотири шестикамерні варіатори, якими забезпечується безперервний потік насіння незалежно від швидкості руху та обертів дозатора. Чимало деталей пристрою об’ємного дозування HELICA зроблено з нержавіючої сталі для забезпечення максимального експлуатаційного періоду. Після дозаторів насіння та добрива змішуються і передаються у висівні модулі через телескопічні трубки.

Управління здійснюється через пульт Hector 3000 (рис. 8), яким контролюється норма висіву та досягнення мінімального рівня матеріалів у бункері, ведеться облік гектарів, створюється технічна колія.
 
 
Рис. 8

Бункери оснащені перегородками, якими для насіння виділяється 2430 л (приблизно 60% всього об’єму), а для добрив 1430 л. Добрива змішуються із насінням після проходження через дозатор і вносяться в один рядок для забезпечення потужного старту. Якщо потрібно сіяти без внесення добив, роздільна перегородка відсувається назад, при цьому ефективна ємкість утвореного бункера дорівнює приблизно 95%. (рис. 9).
 
 
Рис. 9

Кожна з двох висівних секцій шириною 4,5 м кріпиться в одній точці із можливістю незалежних коливань, гарантуючи таким чином чудове пристосування до рельєфу ґрунту. При піднятті сівалки в кінці поля обидві секції блокуються з метою уникнення контакту з ґрунтом під час розвороту. Перед перевезенням секції складаються вперед для приведення у поздовжнє транспортне положення шириною всього 3,5 м та довжиною 10,1 м (рис. 10). Задні колеса підтримують сівалку під час роботи і транспортування.
 
 
Рис. 10

Розрахунок продуктивності сівалки Premia 9000 TRC показує, що при середній швидкості руху 13 км/год. із прийнятою польовою продуктивністю 80% висівається 1 га за 1 год. одним метром ширини сівалки. Тобто робоча продуктивність 9-метрової сівалки становитиме 9 га/год., а за робочий день у дві зміни можна засіяти 150 га ріллі.

Сійте якісно!

 

 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.