Як правильно підійти до вибору комплектуючих до сільгосптехніки

Як правильно підійти до вибору комплектуючих до сільгосптехніки

/ Механізація АПК / П'ятниця, 29 березня 2019 15:05

Потужний трактор, комбайн чи обприскувач у господарстві — це, як мінімум, красиво та вселяє надії на гарні фінансові підсумки року. Приємно бачити, як потужна машина легенько суне загінкою, тягнучи за собою широкозахватний агрегат. Та при цьому для стороннього спостерігача поза кадром лишається найскладніше — кропітка робота з обслуговування машини та підтримання її у безвідмовному бойовому стані. Зокрема, ми маємо на увазі вибір олив та комплектуючих, перелік яких може сягати десятків та сотень позицій.

Здавалося б, що може бути простішим: знайдіть добру дилерську компанію, візьміть офіційний каталог виробника, придбайте та встановіть рекомендовані деталі — і все буде гаразд. Тим не менш, такий підхід сповідують далебі не всі, надто, коли йде мова про трактори та комбайни із напрацюванням понад п’ять років. Хтось таким чином намагається заощадити, хтось — експериментує, сподіваючись, що зможе купити удвічі дешевший фільтр чи ремінь іншого виробника, котрий слугуватиме довше у порівнянні з рекомендованим.

Загалом кожен підхід має право на життя і заслуговує на увагу. Якщо ми впевнені, що можемо заощадити тисячу гривень без жодного ризику, то це зробимо. Інша річ, що підходити до цього питання слід, ретельно проштудіювавши «матеріальну частину».

Приблизно рік тому я відвідав практичний семінар, присвячений комплектуючим до техніки, котрий проводив один із відомих вітчизняних дилерів. Його учасниками стали переважно головні інженери та керівники господарств, які добре розуміються на техніці. Тим не менш під час обговорень виявилося, що чимало слухачів поставили цілу низку запитань, на які не було відповідей. Це стосувалося найрізноманітніших галузей: маркування машинних олив, матеріалів, із яких виготовлено корпус підшипників, ременів, засобів для очищення деталей і механізмів тощо. Себто, з одного боку, доволі специфічних знань, та з іншого — надзвичайно важливих з точки зору нормальної роботи технічного парку господарства.

Нічого дивного — у кожній «кухні» є власна специфіка, котрою повною мірою володіють вузькопрофільні фахівці. Однак маркування і характеристики різних видів комплектуючих можуть містити такі нюанси, які виявляться поза увагою інженерів господарств, у тому числі важливі нюанси, що можуть вплинути на якість та тривалість роботи техніки.

Тому ми вбачаємо досить важливим завданням більш тісну співпрацю із постачальниками комплектуючих у плані цілковитого розуміння в тому, що саме ми у них купуємо. Варіантів вибору тих же олив чи фільтрів може бути безліч, і відповідно інженер господарства має розуміти, що означає різниця у щільності, мікронах, компонентах і, як розшифровуються усі абревіатури на упаковці.

Ясна річ, що люди, котрі не перший день займаються обслуговуванням машин та агрегатів, в цьому мають розбиратися, тим більше, якщо працюють із перевіреними постачальниками, яким довіряють. Однак ліпше вивчити якісь ключові параметри самому, і починати вибір комплектуючих, орієнтуючись саме на них. Мені доводилось бувати у компаніях, у яких «ні з того, ні з сього» зупинялися перед початком весняно-польових робіт відразу декілька тракторів потужністю «300+». Двигуни розбиралися, все ретельно оглядалося і здебільшого серед основних причин називалися дві: несвоєчасне ТО та застосування неякісних олив і фільтрів. Якщо я не помиляюся, в одному випадку ремонт двигуна мав потягнути на 10–15 тис. євро, не кажучи вже про втрати від простою трактора.

01 02 392 393 94

Хоча в останньому випадку слід вести мову радше не про помилковий вибір комплектуючих для обслуговування двигуна, а про застосування відвертого, причому неякісного фальсифікату.

Тут потрібно зробити уточнення. Яким чином до брендових дорогих машин потрапляють неоригінальні компоненти? Найчастіше продавець пропонує агровиробнику відчутно дешевший фільтр, підшипник чи ремінь, аргументуючи це тим, що він, мовляв, виготовлений на «тому ж самому заводі». У більшості випадків, у Китаї, звичайно. Мовляв, ці фільтри випускаються там постійно, а виробник просто клеїть свою наліпку на замовлену партію, тому різниці, в принципі, не повинно бути. Наша людина часто «ведеться» і купує «такий самий фільтр» чи «таку саму оливу».

Що тут не так? Річ у тім, що якщо відомий світовий виробник тих таки тракторів замовляє комплектуючі до своїх машин, то це далебі не означає, що він просто підмахує платіжку та забирає готову продукцію. Зовсім ні. На завод приїздять спеціальні контролери від виробника із довжелезним переліком обов’язкових умов, котрі мають бути дотримані під час виробництва. Починаючи з особливостей виробництва і закінчуючи наявністю душових кабін для працівників. Тому там виключені (хоча нічого ідеального у цьому світі, на жаль, не буває) якісь позаштатні ситуації, що можуть вплинути на якість продукції.

І нібито «такий самий фільтр» чи «така сама олива» може насправді виявитися «таким самим лише зовні». Скажімо, під час виробництва фільтруючих елементів всередині в них може лишатися робочий пил. В оригінальних комплектуючих він обов’язково видаляється.

Ми усі чудово знаємо, яку низьку якість може мати дизельне пальне в Україні. Відповідно, придбавши паливні фільтри, виготовлені із недотриманням вимог виробника, ми ризикуємо буквально вивести з ладу машину. Адже, наприклад, нормальний паливний фільтр нейтралізує:

 

  • воду, яка утворюється внаслідок конденсації всередині бака, спричиняючи корозію насосів та форсунок. Результатом цього є надмірне споживання палива;
  • органічні забрудники, наприклад парафін, які засмічують форсунки, що може спричинити проблеми із запуском двигуна;
  • сажу, яка утворюється під впливом високих температур, і швидко забруднює фільтра, що зумовлює його часті заміни;
  • металічні часточки з паливної системи, які призводять до зношування її компонентів та серйозної поломки двигуна.

 

Це лише один приклад з однією категорією комплектуючих, неправильний вибір яких здатний спричинити купу проблем.

Своєю чергою, не менш важливим є правильний підхід і до вибору оливних фільтрів. Зростання потужності та крутного моменту, вища температура та знижене споживання палива в сучасних двигунах потребують мастильних матеріалів найвищої якості. Інакше аграрій не зможе використати усі переваги нового трактора в повному обсязі. Основна функція оливного фільтра — затримання часток, які чинять абразивний вплив на механічні обертові вузли машини — колінчастий і розподільчий вали, клапани та турбонагнітач. До наступної зміни оливи фільтр має залишати всередині продукти згоряння, зносу та пилюку. В оригінальних фільтрах відомого виробника кожен шар багатошарового фільтрувального елементу спеціалізується на частках різних розмірів, забезпечуючи повне очищення оливи та, відповідно, стабільну роботу техніки. До слова, доведена ефективність затримування забруднюючих часток у більшості оригінальних фільтрів принаймні уп’ятеро більша, ніж у звичайних.

Сьогодні на ринок України ледь не щомісяця заходять нові бренди моторних олив. Їхні продавці зазвичай пропонують детальні тести щодо визначення якості своєї продукції. Цим обов’язково потрібно скористатися, однак, як вже було сказано вище, чітко розібратися із маркуваннями та справжніми характеристиками. І тим більш обережно поставитися до рекомендацій змішування різних видів олив з метою отримання субстанції із потрібними властивостями (таке досить часто трапляється). Річ у тім, що змішування олив повинно відбуватися у заводських умовах із дотриманням необхідної стерильності, температур та інших важливих умов. Від того, що зіллємо моторну оливу різних видів із двох пляшок в одну, ми не отримаємо третій вид із новими характеристиками. Ні, це буде суміш із невідомими властивостями.

Тому ми, звичайно ж, рекомендуємо застосовувати ті комплектуючі, які вказані в інструкції виробника техніки. В крайньому ж разі радитися щодо вибору із тими інженерами, представниками дилера, котрі зацікавлені з вами співпрацювати довго, а не просто продати вам одну партію товару. Як то кажуть, знання — це сила!

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

Теги

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.