agro business 160 160

Перспективні машини для сівби

Перспективні машини для сівби

/ Механізація АПК / Вівторок, 16 квітня 2019 12:40

Посівний агрегат — один із найбільш важливих засобів виробництва в аграрному бізнесі. Від нього значною мірою залежить урожай, прибутки і добробут фермера. Українські аграрії вже відчули переваги закордонних машиновиробників. Вітчизняні умільці теж не дрімають і останніми роками заходилися випускати перспективні посівні машини для різних умов та технологій сівби.

Посівний агрегат — один із найнеобхідніших інструментів у сільському господарстві. Академік Василь Горячкін, знаний авторитет у сфері механізації АПК, зауважував: «Люди оточили це скромне знаряддя ореолом пошанування і навіть святості».

Посів — одна з ключових технологічних сільськогосподарських операцій суворо обмежена за часом: сіяти завжди треба швидко й чітко. Тому землеробська інженерія продовжує розвиватися, наполегливо використовуючи кращі передові досягнення пневмо- й гідродинаміки, автоматики, механотроніки і космічного зв’язку (GPS-навігації).

На ринку зараз маємо чимало пропозицій від машинобудівників. Фермери й агрохолдинги України вже технічно озброїлися прогресивними сівалками зарубіжних фірм «Амазоне», «Лемкен», «Гаспардо», «Джон Дір» та інших. Вітчизняні виробники теж прокинулися від сплячки і почали активно пропонувати перспективні машини для різних умов і технологій посіву. Активізувалися старі заводи, як-от «Ельворті» у Кропивницькому. Ми довгий час знали її як кіровоградську «Червону зірку», але завод повернув собі дореволюційну назву, яку колись відняли у власників комуністи разом із самим підприємством…

З’явилися й нові виробники, які намагаються рівнятися на міжнародні стандарти. Наприклад, київський завод «Тодак» виробляє агрегати точного висіву під кукурудзу «Мультикорн». Або завод «Ремсинтез» із того ж таки Кропивницького, який виробляє цілком конкурентні агрегати, серед яких, наприклад, сівалка прямого висіву «Атрія», яка добре підходить для посіву за мінімальною і нульовою технологіями.

До речі, сівба «за нулем» стає дедалі поширенішою в Україні, особливо у південно-східних районах, де великі проблеми з вологою. Тому й агрегатів відповідних ринок пропонує все більше — як зарубіжних, перевірених досвідом американських прерій і бразильських джунглів, так і зроблених українцями. Відповідно, усе частіше фермера цікавлять універсальні агрегати, які за допомогою швидкого переналаштування здатні сіяти за будь-якою технологією, по ріллі або ж стерні. Зростає і швидкість посівних агрегатів.

Зустрічаються і машиновиробники, які діють поза стандартами, пропонуючи інноваційні рішення. Як, наприклад, мелітопольська фірма «Роста» (Запорізька обл.), котра випускає ручні сівалки для невеликих виробників. Їх конструкція доволі оригінальна: немає сошників, сім’япроводів. Натомість є спеціальний висівний апарат з активним скидачем насінин.

Взагалі сівалки останнім часом виготовляються більш складними за конструкцією, але водночас працювати на них стало простіше. Йдуть невтомні пошуки конструкції універсального висівного апарату, який міг би якісно висівати різні за розмірами, формою і нормою висіву насіння. Максимальна швидкість руху на полі нинішніх сучасних сівалок — до 12–15 км/год, звісно, якщо дозволяє ландшафт.

 

«Сіва СЗМ 3.6». Агрегат козацького роду

Цікаву сівалку під назвою «Сіва СЗМ 3,6» почало виготовляти підприємство «Капітал­ПромРесурс» із Запоріжжя. Назву «Сіва» вибрав колектив заводу, спираючись на слов’янську міфологію, де Сіва — це давньоруський бог сівби, врожаю і худоби. Цей вітчизняний агрегат призначений для посівів за технологією ноу-тіл з одночасним внесенням сухих мінеральних добрив і фінішним прикочуванням землі. Цією машиною можна сіяти широкий спектр сільськогосподарських культур: ярі й озимі зернові, горох, просо, а також дрібнонасіннєві — мак або ріпак. Вона дуже маневрена і розгортається буквально на місці.

«Сіва СЗМ 3,6» чудово рухає­ться полем із будь-якою кількістю рослинних післяжнивних решток, впевнено їх розрізає і точно кладе насіння у ґрунт. Дискові ножі та висівні сошники розташовані в шаховому порядку. Обсяг бункера для насіння — 875 л, для добрив — 400 л. Агрегат має солідну вагу — більше 3 т, і цим вигідно відрізняється від сівалок-конкурентів, маса яких часом недостатня для якісного посіву за нульовою технологією.

03 394 115 1

Невисока ціна і можливість агрегатування з тракторами від 80 к. с., які використовуються у переважній більшості господарств, є ще однією перевагою агрегату «Сіва СЗМ 3,6».

Ще один різновид агрегату від того ж виробника — сівалка «Сіва Нова 3,6». Враховуючи побажання аграріїв, вона придатна для посіву не тільки за ноу-тілом, а й міні-тілом.

Агрегати від «КапіталПромРесурсу» повністю адаптовані до вітчизняних умов експлуатації й ремонту. До прикладу: всі з’єднання тут метричні, тобто не виникне проблем під час обслуговування або швидкої заміни запчастин на нові, як скажімо, це трапляється із «дюймовими» американськими агрегатами.

 

Sola PROSEM-K. Аптекарська точність

Щодо сівалок точного висіву, останніми роками фермери активно звертають увагу на машину Sola PROSEM K з дводисковим сошником для посіву за модною технологією ноу-тіл. Компанія Sola з Іспанії є сімейним бізнесом вже у другому поколінні, який успішно діє з 1960-х років. Sola PROSEM K продається нині у 25 країнах. Ця сівалка добре себе показала у фермерських господарствах Євросоюзу, тому її помітили й почали активно просувати кілька українських дилерів сільгосптехніки. Нею сіють соняшник, цукрові буряки, кукурудзу, ріпак, гарбуз та інші популярні в Україні культури. Звісно, «серцем» агрегату є запатентований висівний пристрій PROSEM K, який забезпечує прецезійну аптекарську точність роботи. Посилена рама з товщиною стінки 8 мм складається із двох основних, скріплених поперечками, балок. На сівалці встановлено великий насіннєвий бункер з ударостійкого пластику обсягом 55 л. Він полегшує ковзання добрив, не дає їм налипати на стінки, поліпшує процес очищення у кінці технологічної процедури.

03 394 114

Отже, сівалка точного висіву Sola PROSEM K обирається фермерами тому, що забезпечує мінімізацію втрат посівного зерна. Агрегат обумовлює точність і рівномірність посіву, добре копіює ґрунт, простий у налаштуваннях і технічному сервісі.

 

Vesta — зірка заводу «Ельворті»

Прогресивні посівні агрегати висіву пропонує ще один вітчизняний виробник — завод «Ельворті» (Elvorti, місто Кропивницький). Це колишня «Червона зірка», яку декомунізували, повернувши прізвище братів Роберта й Томаса Ельворті з Великобританії. Саме вони заснували в степах України це підприємство ще у 1887 році, і воно з більшим або меншим успіхом працює і досі. Техніка від Elvorti — якісна, вона відповідає технічним нормам, прийнятим у Євросоюзі, тому що виготовляється із прицілом на експорт.

Сьогоднішні зірки продажу від цього виробника — універсальні пневматичні сівалки Vesta і Vega (у різних модифікаціях), призначені для точного висіву кукурудзи, соняшнику, сорго, сої, а також бобів, квасолі, люпину з одночасним внесенням гранульованих мінеральних добрив і подальшим прикочуванням ґрунту в рядках. Їх висівний апарат має оригінальні конструктивні рішення, що перешкоджають зависанню насінин, мають скидач двійників насіння і ще багато зручних рішень.

03 394 118 1

Поглянемо уважніше, до прикладу, на агрегат Elvorti Vesta 6, шо уможливлює дружний точний посів різних культур із нормою від 2 до 43 насінин на погонний метр. Сівалка забезпечує чітку ритмічність потоку насінин у ґрунт, знижує до мінімуму їхні механічні ушкодження. Удобрювальна система через сошники забезпечує можливість внесення агрохімікатів дещо осторонь від насіннєвого рядка, що виключає шкідливий вплив агрохімії на насіння.

Сівалки модельних рядів Vesta і Vega зроблені з міцного сплаву, порошкове фарбування усіх металевих деталей гарантує захист від корозії не менше 8 років. Однак бункери у них пластикові. Зчіпка в агрегата напівавтоматична, вона забезпечує швидке під’єднання сівалки до трактора.

 

«Квернеланд» (Kverneland). Контроль драже

Одна із найбільш відомих європейських компаній, що випускають машини для сівби, це «Квернеланд» (Kverneland) із Норвегії. У тій північній країні вона працює із 1879 року й запатентувала чимало винаходів, що стосуються саме конструктивних особливостей посівних агрегатів.

Українські фермери особливо оцінили Kverneland як вельми придатний для цукрового буряка. Хоча, крім того, агрегат добре підходить для точного контрольованого посіву насіння-драже ріпаку, цикорію тощо. Конструкція агрегату запобігає прокочуванню кульок-насінин у борозні. Спеціальні пристрої забезпечують напрочуд точне дотримання глибини висіву. А система оптоелектронного контролю дозволяє уникнути просівів і чітко контролює норму висіву.

03 394 116 1

У нас сівалки Kverneland поставляються із шириною захвату від 3 до 12 м. У комплекті можна замовити пристрій «Гео­контроль» (Geocontrol), завдяки якому фермер отримує поля, вільні від пересівів і просівів, бо агрегат, де треба, відключає секції автоматично. Отже, з «Геоконтролем» відкривається можливість провадити диференційований посів культур.

 

Словаччина + Вінниця = «Містраль»

Дедалі частіше вітчизняні машиновиробники кооперую­ться із зарубіжними, досягаючи високого ступеня локалізації виробництва. Це дозволяє вважати агрегати, які виготовляються методом спільного виробництва, вітчизняними. І відповідно фермери України можуть отримувати компенсацію від держави у розмірі 25% вартості такого обладнання.

Наприклад, у Вінниці підприємство «Аркона» виготовляє сівалку «Містраль» спільно із заводом «Агрофінал» (Agrofinal), розташованим у Словаччині, тобто у ЄС. Раніше вінничани входили до складу підприємства «Ремтехсільмаш», яке займалося технічним сервісом сільгосптехніки та, крім іншого, виготовляли сівалку «Вінничанка». Згодом удосконалили її: поставили прогресивний дозатор, що виготовляється у Словаччині неподалік Братислави. Він рівномірно розподіляє насінини по всіх робочих органах і чітко та безперервно очищується. Як вже сказано, це — ключова запчастина, і до того ж вельми вдала: ці ж дозатори купують на «Агрофіналі» багато виробників сівалок із ЄС, а саме у таких країнах, як Німеччина, Італія, Австрія, Іспанія — а там дуже вимогливі покупці.

«Містраль», яка може працювати із фермерської потужності близько 100 к. с., спроектована для зернових і бобових культур (горох, квасоля), а також нею можна сіяти кукурудзу на силос і навіть дрібнонасінні, що мають розмір зерна від 1 до 10 мм. Модельний ряд сівалок має ширину захвату від 2,5 до 6 м. Агрегат оснащений бункером із неіржавсталі об’ємом 1500 л. Може комплектуватися за потреби анкерними або дисковими сошниками.

 

«МатерМакк» (MaterMacc). Шахи дають виграш

У Європі механізація сівби почалася ще у XVI ст., коли у Болоньї винайшли та почали застосовувати на агрегатах висівні пристрої. Нині італійці ведуть перед у виготовленні цих агрегатів, без допомоги яких не отримаєш доброго врожаю для піци або пасти. Серед провідних виробників посівних машин — підприємство з містечка Сан-Віто аль Тальяменто, розташованого приблизно за 88 км від Венеції, яке виробляє пневматичну сівалку «МатерМакк» (MaterMacc).

03 394 115

Серед їх модельного ряду сівалок звернемо увагу, зокрема, на серію TWIN ROW, яка забезпечує розкладку насіння у шаховому порядку. Секрет технології посіву тут полягає у кращому розташуванні й оптимізації відстані між рослинами. Відповідно вони матимуть більший доступ до вологи і поживних речовин у ґрунті. Також шахове розташування — це краща можливість отримати кожною рослиною більшу порцію сонячного світла.

Система TWIN ROW розроблена для вирощування насамперед кукурудзи, але дозволяє висівати також сою, соняшник, сорго, ріпак, нут і навіть насіння овочів. Аграрії у роботі можуть легко адаптуватися до різних типів насіння і польових умов. Особливо гарні сівалки TWIN ROW для сівби тієї-таки кукурудзи не на зерно, а на силос. Вони сприяють збільшенню урожайності листового силосу і якості кукурудзиння, а отже, за тих самих площ культивації дадуть можливість збільшити у молочному тваринництві виробництво молока та метану для біогазових установок.

 

Коментарі

03 394 116 2Сергій ХЛАНЬзаступник директора ТОВ «ДиректАгро» (с. Іванків, Бориспільський р-н, Київська обл.)

— Ми представляємо на українському ринку пневматичну італійську сівалку «МатерМакк» (MaterMacc). Підприємство, де їх роблять, розташоване в індустріальному центрі північно-східної Італії, неподалік Венеції. Сівалка дводискова, з турбоножем. Вона сіє просапні культури: кукурудзу, соняшник, також сою. На кожну культуру передбачено знімний диск із відповідним висівним апаратом. Сівалки можуть бути різної ширини, комплектуються висівними стійками у кількості від 2 до 12. Наші клієнти — це середньої величини фермери, у яких в обробітку є від 300 до 4500 га. З холдингами не працюємо. За три роки продажів цієї сівалки по Україні ми не знали з нею проблем.

 

03 394 116 3Володимир ВОЙНІКОВдиректор ПП «Войніков і К°» (м. Бердянськ, Запорізька обл.)

— Наша компанія обробляє 15 тис. га у селах Бердянського і Приморського районів Запорізької області. Ми вирощуємо пшеницю, ячмінь, горох, соняшник, ріпак. Сівалки маємо фірми «Джон Дір», але особливо полюбляємо «Хорш Пронто». Чим вона краща? Навесні нею можна виходити в поле на 2–3 дні раніше, ніж іншими, так вдало вона сконструйована. Добре йде по вологому ґрунті. Але і «за нулем» може працювати, ми часто після соняшнику сіємо в суху землю. Вона справляється і з цим.

 

03 394 118 2Тетяна ЗАМИСЛОВАкерівник відділу корпоративних продажів страхової брокерської компанії «СБМалакут»

— В Україні не дуже поки що розвинене страхування врожаю та спецтехніки — тракторів, сівалок, обприскувачів. Не кожен фермер готовий вкладати гроші в страхування — не всі розуміють, навіщо це. Хоча ті, хто беруть техніку в лізинг, зобов’язані її страхувати. Агрегати, куплені в кредит, теж часто страхуються. Українські експортери часом страхують ще й морські ризики. Ми — міжнародний брокер. У Казахстані, наприклад, «СБМалакут» впровадив страхування врожаю, там це широко практикується.

 

Віктор БОРЗНЕНКО, Василь ЗАГАРНИЙ
спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.