agro business 160 160

Зернозбиральні комбайни FENDT — якість роботи, підтверджена в полі

Зернозбиральні комбайни FENDT — якість роботи, підтверджена в полі

/ Механізація АПК / П'ятниця, 19 квітня 2019 12:45

За допомогою застосування новітніх технологій під час вирощування врожаю з кожним роком спостерігається тенденція до зростання урожайності зернобобових та технічних культур, тим самим підвищуються вимоги до зернозбиральних комбайнів. Пшениця, ячмінь, ріпак, кукурудза, соняшник тощо — всі ці культури важливо збирати швидко і з мінімальними втратами, дотримуючись високої якості обмолоту.

— Ключовими критеріями у виборі зернозбирального комбайна, незалежно від розміру господарства (невелике фермерське або агрохолдинг), є: якість збирання, обмолоту і очищення врожаю, економічність та надійність, продуктивність, зручність технічного обслуговування, а також універсальність самого комбайна — ділиться своєю точкою зору директор ТОВ «Годунівське» Володимир Лісовий. З огляду на високі вимоги до сучасних комбайнів фірма FENDT розробила і випускає машини з класичною, гібридною та роторною системами обмолоту.

Комбайни «L» та «С» - series пропонуються аграріям України компанією Агробудівельний Альянс «Астра», а також потужні комбайни FENDT IDEAL. Новинка, представлена 2017 року на виставці Агрітехніка у Ганновері, випускаються в Італії на заводі в місті Бреганце. Підприємство займає 25 га, на якому працюють 610 співробітників. Для гарантії високої надійності комбайнів, перш ніж вони покинуть завод, проводяться інтенсивні перевірки функціонування вузлів і агрегатів, а також остаточна їх підготовка до збирання. Усі деталі, які контактують з технологічними матеріалами, фарбую­ться перед складанням. Висока експлуатаційна надійність нових комбайнів досягається за рахунок сучасних технологій проектування, застосування високоміцних і зносостійких матеріалів.

На комбайнах FENDT серії L» та «С» встановлюються екологічні й економічні двигуни AGCO POWER. Це одна з найпрогресивніших технологій AGCO на ринку, вона використовується в тракторах і комбайнах, забезпечує бережливе ставлення до навколишнього середовища і максимально знижує експлуатаційні витрати. Управління двигуном розраховане на оптимальний характер зміни крутного моменту. За рахунок цього комбайн навіть під навантаженням працює у постійній витраті палива. Це в поєднанні з удосконаленою системою приводів машини дає можливість значною мірою скоротити споживання палива і знизити витрати на збирання врожаю. Ділиться досвідом роботи комбайна Fendt Володимир Григорович: «Порівняно з іншими машинами економія палива становить від 3 до 8 л/га. В середньому витрата палива сягає приблизно 10 л/га, залежно від навантаження комбайна».

Комбайни серії «L» і «C» з молотильним барабаном і клавішним соломотрясом найбільш універсальні для збирання різних культур за економічними показниками, в тому числі за витратою палива. Для підвищення якості обмолоту і зменшення втрат зерна в цих машинах застосований молотильно-сепарувальний пристрій із підвищеною відцентровою силою, основою якого є 8-бильний молотильний барабан з додатковими брусками для досягнення ефекту маховика.

Для інтенсифікації процесу відділення зерна прутки підбарабання молотильного апарату виготовлені з різним кроком: зазори в задній частині підбарабання вдвічі більші, ніж у передній. Таке рішення забезпечує оптимальний баланс між продуктивністю обмолоту і високою швидкістю сепарації. Для підвищення якості обмолоту оператор може, не виходячи з кабіни, регулювати зазори в передній і задній частинах підбарабання. Для збирання різних сільськогосподарських культур комбайни можуть бути швидко переобладнані шляхом встановлення іншої секції підбарабання. Передній сегмент деки легко демонтується і замінюється через каменевловлювач. Доступні два варіанти передньої секції підбарабання молотильного апарату: сегмент з осередками 14 мм для інтенсивного обмолоту під час збирання зернових культур і сегмент з осередками 24 мм для жнивування кукурудзи, сої або соняшнику.

Хлібна маса, яка обмолочує­ться молотильним барабаном, переміщується до відбійного бітера та подається у відцентровий сепаратор MCS Plus, де додатково відокремлюється частина зерна, яка не відсепарована через підбарабання молотильного апарату. Барабан обмолочує близько 90-93% зерна від хлібної маси, сепаратор відокремлює ще 3-4% зерна. Таким чином, на соломотряс потрапляє менше 5% зерна. На відміну від інших комбайнів, дека відцентрового сепаратора MCS Plus має два положення — активне і пасивне (рис. 1). Коли дека під сепаратором (активне положення) — це дозволяє підвищити ефективність активної сепарації під час збирання довгостеблових культур за високої вологості, забезпечує гарну продуктивність навіть у складних погодних умовах. Якщо дека повністю піднята над сепаратором (пасивне положення), то такий режим передусім рекомендується для збирання культур, які потребують лише легкого обмолоту, а також у сухих умовах збирання врожаю. Для підвищення якості сепарації у задній частині підбарабання використовується універсальний сегмент з осередками 24 мм. Переведення деки сепаратора MCS Plus здійснюється електромотором без використання інструменту.

 

Рис. 1. Дека відцентрового сепаратора MCS Plus

06 397 124 2

 

Для сепарації грубого вороху в комбайнах серії «L» та «С» використовується 6-ти клавішний соломотряс із найбільшою амплітудою ходу кривошипа в 150 мм. Високі (210 мм) вертикальні ділянки каскадів мають сітчасту поверхню, що підвищує ефективність сепарації. Загальна площа клавішного соломотряса — одна з найбільших у цьому класі комбайнів і становить 6,81 м², завдяки чому втрати зерна зведені до мінімуму. Бережлива обробка зернової маси зберігає оптимальну структуру соломи.

Для операцій мінімального обробітку ґрунту і прямого висіву важливе значення має рівномірність розподілу полови і подрібненої соломи. Для цих цілей комбайни Fendt серії «L» та «С» обладнані подрібнювачем соломи (рис. 2), зазубрені ножі якого забезпечують якісне подрібнення рослинних залишків і дозволяє знизити енергоспоживання, тим самим економити витрати палива під час збирання врожаю. Регульовані нерухомі контрножі, додаткові підвісні зазубрені пластини і дефлектори дозволяють контролювати якість подрібнення і розкидання соломи. Оператор може одним рухом перемикатися між режимами валкування або подрібнення соломи. Система бережливого обмолоту зберігає солому в ідеальному стані у разі подальшого використання для кормів або підстилки.

 

Рис. 2. Подрібнювач соломи

06 397 126 1

 

Сьогодні вимоги до очищення зерна, яке надходить після обмолоту комбайном, досить високі — чистота обмолоченого зерна повинна бути не менше 98%, а дроблення — не більше 1%. Отримання чистого зерна після комбайна, яке не потребує додаткової очистки — це одна з вимог до сучасних зерновим машин. Як зазначив власник зернозбирального комбайна Fendt 6275L Лісовий В.Г.: «Протягом багатьох років свого досвіду після збору культур ми не доочищаємо зерно. З під комбайна сміливо вивозимо на елеватор». Його слова підтверджує і власник комбайна 6335C, директор СВК «Маяк» Микола Станіславович Рибак: «Зерно не потрібно очищати на зернових машинах. Дуже добре обмолочує. Це дає змогу додатково економити кошти». У конструкції системи очищення зерна комбайнів FENDT основний акцент зроблений на використанні решіт з високою пропускною здатністю, які забезпечують максимальну чистоту зерна (рис. 3).

 

Рис. 3. Решета з високою пропускною здатністю системи очищення зерна комбайнів FENDT

06 397 126 2

 

Спеціальна будова решіт (HC-решета) дозволяють оптимізувати повітряний потік і значно підвищити ефективність очищення. Рівномірність розподілу зернової маси у роботі на схилах гарантується наявністю високих розподільних стінок на горохотній дошці та на решетах. Система повернення на домолот переміщує зернову масу, яка не була обмолочена, на молотильний барабан. Шнек шахового типу рівномірно розподіляє зернову масу по всій ширині над молотильним барабаном, у зв’язку з тим, щоб не збільшити дроблення зерна, і не порушити процес його сепарації.

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.