agro business 160 160

Самохідний обприскувач — неодмінна умова для інтенсивної технології вирощування культур

Самохідний обприскувач — неодмінна умова для інтенсивної технології вирощування культур

/ Механізація АПК / Четвер, 25 квітня 2019 12:41

Нещодавно самохідні обприскувачі вважалися елітним видом сільгосптехніки, які мали змогу придбати далеко не всі господарства площею понад 2 тис. га. Два роки тому показники продажів причіпних та самохідних обприскувачів у фінансовому обрахунку зрівнялися, і відтоді частка останніх поступово зростає. Однак це не означає, що причіпні машини гірші чи непотрібні: завжди будуть затребуваними і причіпні, і навісні, і ранцеві обприскувачі. Просто «самохідки» упевнено заповнюють той сегмент польових завдань, у якому вони не мають рівних — продуктивності обробітку великих площ посівів, включаючи захист високорослих культур.

Втім, останній аспект потребує уточнення. Максимальний кліренс окремих моделей самохідних обприскувачів сягає 190-195 см. Існує чимало машин, котрі забезпечують нормальну роботу за висоти рослин 160-170 см, однак нерідко мова йде про кліренс 125-140 см. Це забезпечує вражаючі можливості у порівнянні з причіпними моделями, та даруйте, ледь не 3-метрову кукурудзу нічим, окрім авіації, не взяти. Та й в приминанні вершечків рослин, коли кліренс йде «впритул», нічого доброго немає. Тому кліренс — це чудово, однак самохідний обприскувач передусім — це неперевершена продуктивність за дотримання умови точного якісного захисту посівів.

При цьому не потрібно мірятися довжиною штанг, не треба у якості переваги вказувати космічну швидкість руху під час обробітку поля, не обов’язково чіпляти на машину 6000-літровий бак чи якось ще дивувати аграріїв. Достатньо вивести на ринок відносно просту збалансовану конструкцію, котра ефективно виконує головне завдання — захист та підживлення посівів, і робить це набагато швидше, у порівнянні з причіпним агрегатом.

Продуктивність роботи причіпних моделей вимірюється декількома сотнями гектарів впродовж доби. Натомість нормальний самохідний обприскувач без поспіху робить по 800-1000 га за цей час, маючи змогу працювати з рослинами, що перебувають у більш пізніх фазах вегетації. Останній фактор є незамінним за умови застосування інтенсивної технології вирощування чи потреби вжити термінових заходів протидії захворюванням та шкідникам. Як варіант — провадити додаткове підживлення по листу.

При цьому існують моделі, котрі за сприятливих умов роботи (безвітряна погода, стійкий грунт, правильно налагоджена логістика) можуть видавати по півтори-дві тисячі гектарів впродовж доби без втрати якості обприскування. Ефективне застосування технологій точного землеробства паралельно помітно підвищує їх продуктивність, якість роботи та водночас дає змогу заощаджувати суттєві кошти завдяки точному нормуванню виливу, відключенню окремих секцій чи форсунок.

Тому у виборі моделі самохідного обприскувача ми радимо насамперед звернути увагу на наступні аспекти: а) максимальна продуктивність роботи за умови дотримання належної якості; б) якість захисту посівів як головна мета придбання та використання машини; в) конструктивна відповідність моделі специфіці умов роботи на полях вашого господарства. Щодо останнього аспекту слід зробити певні уточнення. По-перше, звернути увагу на рельєф полів у господарстві, а також врахувати потребу рано заходити в поле. Тобто визначитися із масою машини, типом приводу і її стійкістю. По-друге, врахувати силу і частоту вітру на полях, аби прийняти рішення на користь, скажімо моделі, оснащеної повітряним «рукавом». По-третє, усвідомити специфіку й особливості застосування високотехнологічних систем у кожній моделі та їх ефективність у вашому випадку. Наприклад, сьогодні на ринку присутні моделі зі змінним кліренсом, які дають змогу однаково нормально працювати на низькорослих та високорослих посівах.

І нарешті, ми не забуваємо про якість роботи офіційного дилера конкретного бренду, що може стати визначальним аргументом на користь тієї чи іншої моделі. Навряд чи комусь потрібна машина, запчастини до якої будуть їхати до того часу, коли потрібно вже молотити кукурудзу, а не вносити страховий гербіцид. Чи мати справу з вічно відсутніми та не вельми компетентними сервісниками…

Ну, то таке: на ринку України присутня достатня кількість і ходових високоефективних моделей самохідних обприскувачів, і по-справжньому надійних дилерів такої техніки. Головне — підібрати ходову надійну машину, в чому ми вам допоможемо, подавши коротенький огляд робочих перевірених варіантів, котрі показали себе в Україні якнайкраще. Ми не будемо детально описувати характеристики цих машин, а вкажемо на їх визначальні особливості.

 

Amazone Pantera 4502

По-справжньому ефективна та інтелектуальна машина, оновлена версія якої уже встигла себе зарекомендувати в Україні. Фактичний обсяг бака для робочого розчину сягає 4800 л, а довжина штанги — від 21 до 40 м. Максимальний кліренс моделі може сягати 170 см, чого більш ніж достатньо для роботи з усіма видами культур. Управління здійснюється за допомогою бортового комп’ютера AMAPED з інтегрованими GPS-системами.

Ключовий девіз творців «Пантери» — якомога вища точність і якість виконання операцій, а також максимальна економія ресурсів.

04 395 114

Конструкція цієї моделі передбачає інтелектуальне регулювання управління усіма чотирма колесами для точного руху без пошкодження посівів слід у слід. За швидкості понад 8 км/год кути повороту задніх коліс автоматично зменшуються, а в момент включення обприскування фіксуються паралельно , що запобігає екстремальному розкачуванню штанг. Унікальне тандемне шасі з гідропневматичною підвіскою і багаторівнева система демпфірування забезпечують спокійне горизонтальне положення штанг.

Безступінчаста зміна ширини колії у діапазоні від 1,80 до 2,60 м підходить для обробітку будь-яких культур. Обприскувач відмінно себе показує у робочих умовах будь-якого рівня складності, в тому числі завдяки автоматиці. Це і рух із заданою швидкістю, регулювання тягового зусилля на кожне колесо, автоматичне регулювання тормозного зусилля залежно від об’єму робочої рідини. Функція автоматичного ведення штанги DistanceControl дає змогу оператору цілковито сконцентруватися на керуванні обприскувачем. Як додаткове обладнання AMAZONE пропонує рішення для роботи з картами полів у режимі автоматичного рулювання із підтримкою GPS, що дає змогу працювати з точністю до кількох сантиметрів.

 

Horsch Leeb PT

Донедавна один із найвідоміших німецьких виробників сільгосптехніки Horsch спеціалізувався винятково на причіпній техніці, в тому числі на обприскувачах. Однак паралельно конструктори компанії розробляли концепцію самохідної машини, яка віднайшла своє втілення у Horsch Leeb. Маємо сказати, що вийшло все більш ніж класно, оскільки ця модель поєднує у собі такі важливі характеристики, як швидкість та якість обприскування. Електроніка постійно контролює висоту та положення штанги відносно поверхні, що обробляється, причому робить це на високій швидкості до 30 км/год.

Безступінчастий гідростатичний привід руху із системою запобігання буксування, незалежна підвіска кожного колеса, безступінчаста зміна кліренсу та ширини колії у межах 140-160см та 225-300 см відповідно — без уваги не лишилася жодна деталь. До цього всього додається 5000-літровий бак із високоякісної неіржавіючої сталі, відцентровий насос (продуктивність якого 1000 л/хв) та штанга довжиною від 30 до 36 м, форсунки на якій розташовані на відстані 25 см одна від одної. Все це в підсумку дає нам високопродуктивний та призначений для якісного внесення розчину обприскувач.

04 395 115

Висока якість обробітку у поєднанні зі швидкістю досягається завдяки використанню системи BoomControl, котра в змозі забезпечити високоточне обприскування із відстанню від штанги до вершечків рослин менш аніж 50 см — вже за 30 см від контактної поверхні. Тобто провадиться максимальне точне внесення без втрати робочого розчину. Це забезпечує спеціальна розроблена система Boom Control, яка включає та поєднує у собі ряд технічних рішень, починаючи від кріплення штанги і закінчуючи датчиками рівня висоти, що контролюють позиційне розміщення штанги під час копіювання поверхні грунту, а також проходження перешкод.

Враховуючи те, що ми рухаємося у напряму максимально меншого контакту зі шкідливими розчинами та усунення впливу людського фактору на процес роботи, обприскувач має встановлене власне програмне забезпечення Horsch Leeb, що дає змогу виконувати всі технічні процеси з кабіни оператора.

 

Berthoud

На сьогодні у лінійці французької компанії можна знайти дві концептуально різні моделі. Це давній добрий знайомий українських аграріїв Raptor, минулорічна високопродуктивна новинка, спеціально розрахована на ринок України — Bruin. Кожна з них має свої особливості та акцентуємо увагу на тому, що машини Berthoud у багатьох українських господарствах відпрацювали по кільканадцять років із повним завантаженням, і як-то кажуть, зносу їм немає. Тут все на висоті, в тому числі згадуване співвідношення якості обробітку та продуктивності.

Наголосимо на такій важливій конструктивній деталі Berthoud Raptor, як змінний кліренс у діапазоні 125-180 см. Себто на звичайних посівах провадити обробіток із кліренсом 125 см, а заходячи у високорослі культури підіймати машину до 180 см. Також це поєднання нормальної транспортної висоти машини під час руху від мех. загону до поля та високого кліренсу саме в полі. При цьому в моделі реалізовано усі найсучасніші функції, без котрих неможливо уявити по-справжньому ефективний самохідний обприскувач.

04 395 116 1

Завдяки високому кліренсу, а також широкому діапазону робочої висоти штанги 0,5-3,15 м Berthoud Rаptor надає можливість для захисту і підживлення культур впродовж усього періоду вегетації від внесення КАС по мерзлоталому ґрунті до проведення десикації. Можна обирати поміж трьома моделями Raptor з об’ємом бака 3200, 4200 або 5200 л та штангами робочою шириною від 24 до 44 м.

Але найбільш важливими відмінностями машин Berthoud є головні вузли саме обприскувача — насос та штанга. Вони розробляються та виробляються самим заводом Berthoud та є унікальними і запатентованими. Високопродуктивний відцентровий двотурбінний насос здатен вносити будь-які норми виливу на швидкостях до 25 км/год. Легендарна стабілізація штанги забезпечить чітку лінію над оброблюваною поверхнею незалежно від рельєфу та перепадів швидкості.

Взагалі Berthoud Rаptor — це дуже маневрені, прості та зручні у використанні машини для захисту рослин, які характеризуються винятковим співвідношенням ціни та якості.

 

Kuhn Stronger

Декілька років тому французький виробник придбав відомий бренд техніки для захисту рослин Montana, і на їх базі створив лінійку класних моделей Stronger/Paruda, що буквально означає «силач». Тут встановлений 6-циліндровий дизельний двигун MWM потужністю 260 к. с. з інтеркулером об’ємом 6,45 л. Номінальні оберти двигуна становлять 2000 об./хв., що дозволяє працювати обприскувачу зі значною економією палива та збільшує моторесурс роботи двигуна.

Це конструктивно відносно прості і дуже надійні машини, в яких інтегровано високотехнологічні системи та технічні рішення безпосередньо від Kuhn. Це стосується і суперстабільної підвіски штанги Equilibra, і можливості працювати на надвисокій швидкості — до 36 км/год, і економічної гідростатичної трансмісії, і ефективної системи змішування у баку і багато чого іншого. Кожне із чотирьох привідних коліс Stronger оснащене пневматичною подушкою, що забезпечує плавність ходу моделі.

04 395 116 2

При цьому кліренс Stronger становить солідні 180 см, що суттєво розширює можливості агронома. Обприскувач має добру стійкість під час роботи на схилах за рахунок достатньої ширини колії 2,8-3,5 м. Колія регулюється гідравлічним способом під час руху обприскувача. На відміну від механічного регулювання ширини колії це дозволяє економити до 3 годин часу на кожній операції.

Цікаво, що для закачування робочої рідини в бак застосовується додатковий насос продуктивністю 800 л/хв, що істотно заощаджує ресурс елементів гідравлічної системи машини. Модель уже встигла показати себе на українських полях, причому з найкращого боку.

 

New Holland Guardian

New Holland Agriculture вивела на ринок лінійку власних самохідних обприскувачів, взявши за основу багаторічний хіт фермерів усього світу — лінійку популярних американських оприскувачів. Вони завжди вирізнялися такими речами, як продуктивність, простота і надійність конструкції і, звичайно ж, звертає на себе увагу вражаючий кліренс, який сягає 183 см і вище.

04 395 117 1

Інтегрувавши в конструкцію «американців» власні високотехнологічні розробки, бренд New Holland пропонує сьогодні лінійку Guardian, яка у сегменті продуктивності та можливості працювати з високорослими посівами фактично майже не має конкурентів. При цьому обсяг бака у найпотужнішій 275-сильній моделі New Holland Guardian SP 275 F може перевищувати 6000 л (стандартно найбільша модель — 5300 л), а довжина штанги становить зручні 36 м. При цьому конструкція машини з переднім розташуванням штанги забезпечує практично ідеальне співвідношення ваги — 50/50. Продуктивність насосу подачі робочої суміші Hydro становить цілих 795 л/хв, а незалежна перехресна підвіска HydraLink™ допускає відхилення колеса під час наїзду на нерівність — до 50,8 см, забезпечуючи цим самим плавність ходу та постійний контакт усіх коліс обприскувача з ґрунтом.

Коротше кажучи, ця машина — класна, затребувана, і до неї, завдяки цілій низці переваг, завжди існує зацікавленість з боку аграріїв.

 

Case IH Patriot

Жоден огляд самохідних обприскувачів не може обійтися без такого універсального і надійного обприскувача, як Case IH Patriot. Ця модель завдяки вдалому поєднанню робочих характеристик та помірної ціни завжди користується попитом у всіх регіонах України і є лідером ринку самохідних обприскувачів в Україні з 2014. Можна навіть висловитися таким чином: якщо не знаєте, який обприскувач обрати, то беріть Patriot і не помилитеся. У лінійці моделей можна обрати машину із підходящим обсягом бака, довжиною штанги; самохідні обприскувачі Case IH збалансовані, маневрені, тут гарантовано підтримується стабільне положення штанги – все, що потрібно для відмінної роботи для захисту посівів.

04 395 117 2

В Україні є доступними три основні модифікації Case IH Patriot: 3230, 3330, 4430. Клієнт може обрати машину із потужністю двигуна від 220 до 325 к.с., довжиною штанги від 27,4 до 36,6 м та обсягом бака від 3028 до 4542 л. Компонування та балансування усіх моделей здійснене таким чином, аби досягти максимальної стійкості обприскувача.

Виробник пропонує цілу низку високотехнологічних рішень для того, щоб скажімо, якісно працювати на нерівному рельєфі чи забезпечити швидке ефективне заправляння бака. Тут є дієва активна підвіска штанги. Гідростатична трансмісія із постійним приводом на всі колеса. Інноваційна система AIM Command Flex автоматично підтримує заданий розмір крапель розчину в широкому діапазоні швидкостей руху. Система AccuBoom ™ автоматично вимикає секції штанги, що зайшли на вже оброблені ділянки.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.