Телескопічні навантажувачі на всі випадки

Телескопічні навантажувачі на всі випадки

/ Механізація АПК / Понеділок, 27 травня 2019 15:04

Затребуваність телескопічних навантажувачів у сільському господарстві набагато більша, ніж у будь-якої спеціалізованої машини. Ці універсальні роботяги допомагають під час перевантаження сіна, соломи, зерна, цукрових буряків, будматеріалів, для праці у садах і обслуговування складів, під час роздавання кормів тваринам, очищення тваринницьких ферм і птахофабрик від гною, згрібання снігу тощо. Їх виготовляє чимало відомих машинобудівних компаній — українські фермери мають із чого вибрати.

Машини, які здатні майже на все — це самохідні телескопічні навантажувачі. Ті, хто їх має на озброєнні, давно зрозуміли переваги цієї техніки, її універсальність. Телескопічні крани поєднують можливості фронтального навантажувача, підйомника, виделкового автонавантажувача, стрілового самохідного крана… І навіть трактора-тягача, який може тягати сівалку чи культиватор. Тобто це машина для всього-всього… і трошки більше!

На висувній стрілі навантажувача закріплюються пристрої різного призначення: ківш, вила, захват, гак абощо. Затребуваність їх у сільському господарстві набагато більша, ніж у конкретної спеціалізованої машини, а умови експлуатації значно жорсткіші. Серед світових виробників, які виготовляють такі машини, відомі фірми Claas, Case, Merlo, Bobcat, Mustang, Manіtou, Caterpillar, New Holland, Massey Ferguson тощо. Це напрочуд широка й різноманітна шеренга моделей із різними характеристиками. Вантажопідйомність машини може бути різною, так само як і довжина «руки» та інші параметри.

Однак попри всі переваги є у них такий мінус, як дороговартість. Далеко не кожен український фермер може отак відразу купити коштовну машину, а кредит узяти під притомний відсоток — поки що проблема. І вітчизняних виробників або спільних виробництв, які б давали сакраментальну компенсацію у 25% на купівлю техніки українських машиновиробників, теж поки що не видно. Однак оглянемо деякі з присутніх на вітчизняному ринку телескопічних навантажувачів.

 

«Фаресін» (Faresin). Ліпший друг фермера

Марка «Фаресін» (Faresin) добре відома тваринникам. Ця компанія робить прекрасні кормозмішувачі, роздавачі та іншу техніку для молочнотоварних ферм. У цей парк прекрасно вписуються і телескопічні навантажувачі. Взагалі історія холдингу Faresin почалася у 1973 році, коли брати-італійці Гуїдо і Санте створили сімейну фірму і дали їй як назву своє прізвище. Такі родинні підприємства — більшість серед провідних європейських агромашиновиробників. Сьогодні Faresin має 10 філій у різних країнах світу. В холдинг входять кілька взаємочинних компаній, виробників насамперед телескопічних навантажувачів, але й також іншого сільськогосподарського устаткування: кормороздавачів, ковшів-дробарок.

05 396 118 1

Цінна риса навантажувачів «Фаресін» — неперевершена маневреність, що дуже важливо саме на тваринницьких фермах. Вільно розвертається ця машина в тісних приміщеннях, бо має компактні габарити, а чотири керованих колеса дозволяють «танцювати» навіть на невеличкому п’ятачку.

Наприклад, багатофункціональний телескоп-навантажувач Faresin FH 7.35 має дуже зручні для середнього фермера параметри (табл. 1). Достатня вантажопідйомність, надійність і простота обслуговування — його кращі риси. Такі характеристики йому забезпечує потужна гідросистема та відповідний двигун.

 

Таблиця 1. Технічні характеристики телескопічного навантажувача Faresin FH 7.35

05 396 118 2

 

А також автоматична гідравлічна трансмісія, керована електронікою, і вже згадані чотири керованих колеса (повний привід). Пристрій, що запобігає перекиданню машини, забезпечує блокування небезпечних маневрів, а також він оснащений світловою та звуковою алярмовою сигналізацією.

Кабіна Blue Sky («Блакитні небеса») із панорамним лобовим склом має всебічний огляд. Ергономічне регульоване сидіння зручне для механізатора. Є електрична розетка для підключення фар причепа.

Продуктивність навантажувача приємно вражає: він перевантажує, наприклад, до тисячі тонн зернових на добу. Відчутну економію отримає господар і з дизпалива: середні витрати цього ресурсу машиною — близько 6 л/год.

Як уже зазначалося, «Фаресін» відноситься до того типу машин, яким притаманна універсальність. Завдяки різним начіпним пристроям машина працює із будь-якими вантажами, виконує підйомні, буксувальні, роздавальні та інші функції. Підкреслимо й високу її прохідність, яку оцінять знову ж таки саме тваринники: Faresin проходить навіть там, де грузнуть або чіпляються боками маневрені тракторці.

 

«ДжіСіБі» (JCB). Рука над «Брекзітом»

Компанія JCB походить із Великої Британії і продає свою техніку у більш ніж 150 країн. Щоправда, це було до «Брекзіту», коли та країна насолоджувалася усіма перевагами європейського експортера. Тепер британцям вестиметься складніше — постануть митні бар’єри, яких не було в рамках ЄС. Однак сподіваємо, що JCB не пропаде: якість її жовто-чорних машин добре відома по всіх усюдах, у тому числі й в Україні. «Брекзіт» не вплинув на популярність цієї машини.

Такий широкий ряд типорозмірів машин є мало в якого машиновиробника. Скажімо, лише сільськогосподарська серія «Агрі» (а є ще будівельна) налічує 25 зразків вантажопідйомністю від 2 до 4,1 т і висотою вильоту телескопічної стріли підвищеної надійності від 4 до 9,5 м. Один із їх яскравих представників цієї серії, орієнтований саме на агробізнес, навантажувач JCB Loadall Agri неодноразово перемагав у проекті онлайн-видання AgroPortal «Вибір аграрія. Техніка, якій довіряють» та інших опитуваннях користувачів.

05 396 120 1

Також приваблює покупців, які віддають перевагу найвищий якості, вишуканий дизайн теленавантажувача JCB, його елегантна й комфортна кабіна, рухатися у якій приємно, як у лімузині преміум-класу. Зручне сидіння з комфортними налаштуваннями, панель приладів, виготовлена у дизайні автомобільної стилістики, вбудований у підлокітник крісла джойстик, чутливий навіть до незначних, але усвідомлених рухів водія машини — все чітко продумано й задовольнить найбільш примхливого агрогосподаря. Шкали приладів у темряві підсвічуються. При тому JCB працює тихо, й серед машин-навантажувачів характеризується найкращою звукоізоляцією: зовнішні шуми знижується у кабіні до 72 децибел — це немов у звичайному міському офісі. При тому навантажувач-телескоп JCB є не розкішшю, а засобом пересування тягарів і вантажів. Він не цурається виконання будь-яких складних завдань, які постають у фермерському господарстві.

Переднє скло й вікна дверей не обмежують оглядовість навсібіч. Навіть вгорі кабіни оглядовий люк із захисною сіткою — щоб бачити, як працює висунута стріла, і мати надійний захист, якщо раптом вантаж впаде на дах. Слід згадати систему амортизації Smoothrіde, яка гасить коливання стріли із причепленим до неї вантажем, і також захищає водія від різких вібрацій.

У британського «телескопа» високий кліренс, завдяки якому легше долати бездоріжжя. Гідравлічний контур системи гальмування працює незалежно від загальної гідравліки, і це підвищує безпеку навантажувача. Всі головні запчастини, міст, трансмісія і двигун навантажувачів JCB виробляються на заводах компанії JCB у самій Великій Британії. Але в Євросоюзі вже існує мережа складів із запчастинами, які за потреби можуть бути швидко доставлені ремонтникам.

На машині встановлено ще таку незайву в наших реаліях систему захисту, як імобілайзер: цей пристрій відключає акумулятор, як тільки потенційний злодій захоче завести двигун.

 

Аграрні діячі, є «Дієчі» (Dieci)!

Ця компанія скромно проголошує: «Наша мета — випускати найкращі навантажувачі в світі». «Дієчі» (Dieci) — італійська сімейна фірма, яка вже понад 55 років успішно займається виробництвом телескопічних навантажувачів і наразі займає лідерські позиції у цій важливій сфері.

05 396 122 1

У назвах моделей компанія використовує античну давньогрецьку міфологію, її машини — це «Пегас», «Ікар», «Дедал». Для прикладу наведемо характеристики одного з вантажопідйомних «Ікарів» (табл. 2).

 

Таблиця 2. Технічні характеристики телескопічного навантажувача Dieci Icarus 40.17

05 396 122 2

 

Будь-який навантажувач «Дієчі» характеризується винятковою гнучкістю використання. Можна встановити на нього безліч різних робочих аксесуарів, які роблять машину придатною для будь-яких робіт. Засіб може працювати також як підйомна платформа і кран. Вантажопідйомність його становить від 4000 до 6000 кг, а висота підйому — від 10,2 до 29,6 м. Ці телескопи мають можливість не тільки доставки вантажів на велику висоту, а й переміщення їх через перешкоди.

Навантажувач оснащений опорами з автоматичною функцією вирівнювання і електронікою, яка дозволяє працювати на схилах і взагалі у нестандартних положеннях. Є також обмежувач навантаження і обладнання для контролю над машиною за будь-яких зусиль, рельєфу й швидкості робіт.

Широка і зручна кабіна, кольоровий TFT-дисплей завдяки зрозумілому інтуїтивно інтерфейсу дозволяє оператору контролювати всі функції. Використовуючи один універсальний телескопічний навантажувач Dieci, фермер істотно заощаджує на придбанні кількох машин із вузьким спектром діяльності.

 

«Дойц-Фар» (Deutz-Fahr). Рот фронт!

Телескопічний навантажувач із повністю витягнутою стрілою і причепленим ковшем нагадує відомий жест німецьких робітників початку ХХ ст. «Рот фронт!» — стиснуту в кулак і підняту у вітанні руку. Такого роботягу нагадує, наприклад, приземкуватий німецький телескопічний навантажувач компанії «Дойц-Фар» (Deutz-Fahr).

Вона випускає широку гаму таких машин, серед яких — універсальний навантажувач-телескоп Agrovector, призначений для сільськогосподарського сектора. Маючи великий вибір навісних інструментів, він застосовується для різноманітних робіт на фермі, у полі, в садах і теплицях.

Скажімо, популярний Agrovector 29.6 LP із приосадкуватою кабіною добре підходить для ферм або складів із не надто високими в’їзними воротами. Він також має низький центр ваги, і така конструкція запобігає перевертанню, що дуже важливо під час максимального вильоту стріли із вантажем — високо піднятого «кулака».

05 396 122 3

Аграрії й дилери агротехніки стверджують, що найбільш популярна нині в агробізнесі, економічно найефективніша модель навантажувача — Agrovector 35.7, що має вантажопідйомність 3,5 т на висоту 7 м.

При тому низенький, але міцний Agrovector може розвивати швидкість до 35 км/год. Передбачено для виконання різноманітних завдань три способи керування цією машиною — тільки передніми колесами, узгоджено по одній колії передніми й задніми, і також передбачено так званий «крабовий» або діагональний хід. Тому будь-яка робота на цьому навантажувачі — ефективна.

Ця машина спроможна впевнено й динамічно маневрувати на невеликих майданчиках і в тісних приміщеннях. Позаду неї передбачено фаркоп, тому його можна застосовувати як тягач — із сівалкою, бороною абощо. На ньому нескладно працювати навіть вночі завдяки яскравим фарам — їх шість штук.

Кабіна його простора, звукоізольована, герметична, обладнана фільтром проти пилу й агрохімії. Органи управління розташовані на підлокітнику сидіння водія, з ними зручно працювати.

У навантажувачах Agro­vector використовується «рідний» двигун-дизель тієї ж батьківської компанії Deutz потужністю 102 к. с. Бо ж саме фірма Deutz відома у світі як один із найкращих виробників моторів. Продає їх навіть конкурентам. Для машини Agrovector мотор будувався саме для використання на телескопічному навантажувачі, з підвищеними вимогами до надійності за тривалих невпинних робіт.

Капот у нього відкривається зручно, а газонаповнений амортизатор надійно утримує його під час огляду «нутрощів» машини у піднятому стані. Тому техобслуговування робити можна швидко й технологічно.

 

Коментар

05 396 120 2Олександр ХАУСдиректор міжнародного департаменту Асоціації виробників сільгосптехніки ФРН (VDMA)

— Одним із перспективних сегментів для поставок німецької техніки в Україні є навантажувачі. За приблизними підрахунками, протягом 2018 року продано близько 50 нових навантажувачів різних виробників із Німеччини. Ще, як і в сегменті інших сільськогосподарських агрегатів, були також продажі вживаних машин. Активно працює над лінійкою навантажувачів корпорація Wacker Neuson. Вона сьогодні пропонує машини для сільського та комунального господарства, будівництва. Також добре показують себе на багатьох конефермах, у тваринництві, в теплицях, приватних господарствах по всій Європі навантажувачі Weidemann. У них — ламана шарнірно-зчленована рама, велика кількість гідроопцій, чималий вибір навісного обладнання, що дозволяє використовувати ці машини на різних роботах. Торік, наприклад, голосно заявила про себе в класі важких машин модель Weideman 9080, яка буде продаватися і як телескопічний, і як фронтальний навантажувач. В Україні набирає популярності тваринництво. Якщо говорити про заготівлю кормів, така машина буде доречною і на силосних ямах, і для інших робіт у великих холдингах. У чому переваги німецьких машин перед конкурентами? Вони просто невбивані. Як і німецькі двигуни, автомобілі, інша наша сільгосптехніка — їх об’єднує висока якість.

 

Василь ЗАГАРНИЙ, Ігор ПЕТРЕНКО
спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 25 квітня 2024
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
Сумихімпром, гігант і єдиний виробник двоокису титану в Україні, які належить державі (в управлінні ФДМУ), запустив на цьому тижні виробництво після тривалої паузи.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.