Кормовиробництво: найкращі агрегати для косовиці

Кормовиробництво: найкращі агрегати для косовиці

/ Механізація АПК / Понеділок, 24 червня 2019 15:00

Будь-якому аграрному господарству, яке займається тваринництвом, потрібна техніка для виробництва кормів. І один із найважливіших інструментів «зеленої лінії» — косарка. Зараз будь-яке агроформування має змогу підібрати для себе такий агрегат, щоб досягти максимальної продуктивності і прибутку, не маючи проблем в експлуатації.

Уряд протягом останніх років виявляв певні зусилля зі стимулювання тваринництва. Надавав субсидії на телят, компенсував 25% придбаної для ферм техніки вітчизняного виробництва — наприклад, доїльних апаратів. Та як би там не було, молоко в корови насамперед на язиці. Тобто тваринництво починається із кормів, а головна причина гарних показників із молока та м’яса — це зелена маса, яку їдять тварини.

Період для заготівлі кормів завжди короткий. А ще ж навесні можуть піти дощі, котрі перешкоджають ефективній косовиці. Щоб зменшити час робіт і пришвидшити скошування, прогресивний аграрій застосовує косарку.

Є самохідні агрегати, призначені для трав на значних площах — такі машини можуть собі дозволити агрохолдинги, в яких є вагома частка тваринництва. Переважна ж більшість фермерів застосовує тракторні причіпні або навісні косарки різного типу. Вони можуть бути навішані спереду трактора (фронтальні), є також задньонавішувані, або задньопричіпні косарки з центральним дишлем або з бічним.

Зустрічаються й комбінації цих типів косарок. Наприклад, потрійна комбінація, коли косарки причеплені з обидвох боків і спереду (або позаду) трактора. Такою майже цирковою, жонглерською вправністю забезпечується максимальна ширина захвату фронту скошування.

Крім агрегатів, «заточених» лише на скошування, сучасні косарки можуть виконувати ще деякі функції. Одна з найбільш поширених — плющення трав, яке сприяє прискоренню їхнього сушіння. Також у косарок може бути передбачена функція валкування, тобто встановлюються пристрої для утворення валка трави, який потім зручно підбирати прес-підбирачем. Отже, слід правильно підібрати косарку під потреби свого господарства: ширину захвату, тип навішування тощо. Вона має відповідати вимогам до заготівлі зелених кормів, які висуває конкретний господар. Поглянемо ж на кращі зразки цих агрегатів, які доступні українським аграріям.

 

«Кун» (Kuhn): червоним по зеленому

Ці агрегати фірмового червоного кольору добре помітні у зеленому морі траві. Машинобудівна компанія «Кун» (Kuhn) — перевірений друг тваринників. Вона має широку лінійку кормозаготівельних агрегатів, зокрема, аж 33 моделі різноманітного типу й призначення косарок. Компанія Kuhn за довгі роки напрацювала філігранні технічні рішення, що дозволяють максимально використовувати і вертикальний, і горизонтальний хід.

Серед її численних агрегатів є широкозахватні, які підійдуть крупним господарствам. Це, наприклад, широкозахватні комбінації косарок моделей GMD й FC. А є й такі, що не потребують значного тракторного зусилля і цілком по кишені невеликому фермерові. Як, наприклад, причіпна FC352 RG під тягач до 60 к. с. Вона скошує зелень енергійно й продуктивно, а услід за косаркою лягають акуратні валки.

7 398 112 1

Леза-ножі на агрегатах Kuhn вироблені з високоякісної сталі — ріжуть прекрасно. А на потрійних комбінаціях є система заміни ножів Fast-Fit, яка дозволяє виконати цю операцію за якійсь хвилини. Але також у гарної косарки повинен бути надійний захист на випадок, коли в траві трапляється каміння або якийсь корч. Компанія Kuhn розробила систему Protectadrіve, яка дозволяє запобігати у таких випадках поломкам техніки.

Буває так, що рельєф поля складний: на ньому є якійсь горбки з деревами чи телеграфні стовпи абощо. Тут потрібна висока маневреність машинно-тракторного агрегату й гарні якості зчіпки. Техніка Kuhn оснащена зчіпним пристроєм Gyrodіne, за допомогою якого можна робити на полі навіть найкрутіші піруети.

Отже, будь-які косарки червоного кольору марки «Кун» (Kuhn) дозволять зробити косовицю ефективною як щодо якості збирання свіжих кормів для тварин, так і термінів цієї справи.

 

«Дойц-Фар» (Deutz-Fahr). Єднаючи трактор і людину

Компанія Deutz-Fahr широко відома на ринку машинобудування для аграріїв своїми тракторами і складною технікою. Робить вона й косарки — наприклад популярну DiscMaster 632T.

Її рама — потужний трикутний брус зі зварених профілів. Збоку з нею з’єднано шарнірами підкіс, і косарка навішена посередині. Вона має чудову німецьку гідравліку, DiscMaster легко розкладається у робоче положення. Для піднімання косарки слугує циліндр, який працює слухняно й безвідмовно. Також агрегат маж сильну всмоктувальну функцію, завдяки чому досягаються добрі результати косовиці на травах, що вилягли або прим’яті після дощу чи вітру. Діапазон регулювань і налаштувань напрочуд широкий.

7 398 115 1

Конструкція агрегату дає змогу укладати скошену траву традиційно у валок для прес-підбирача або ж, коли потрібно швидке підсихання, широкою тонкою смугою.

Принцип дії косарки — вивірений, чіткий. Потужний косильний брус оснащений вісьмома дисками, кожен із яких має три леза. У кожній парі дисків один із них обертається у протилежному напрямку. При цьому агрегат прекрасно копіює поверхню поля й розвиває швидкість під час роботи до 8 км/год. Фермери вельми задоволені як характером зрізу, так і ефективністю косовиці.

Дизайн німецького агрегату не лише милує око, а й є функціональним: порошкове фарбування усіх запчастин справляє приємне враження і не лишає шансів корозії. А вона є реальною загрозою для будь-якої косарки, бо вона постійно має справу зі свіжим соком скошених рослин.

Потреба в потужності для косарки DiscMaster 632T становить 90–100 к. с. — така машина знайдеться майже у кожного фермера. До будь-якого трактора під’єднати її легко — конструктори подбали, щоб зачіплювання не було складним.

 

«Вікон» (Vicon). Гострі трикутні диски

Дуже якісні косарки випускаються і під маркою «Вікон» (Vicon). Це європейський преміум-бренд сільськогосподарської техніки. Компанія під цією назвою була заснована в 1910 році в Нідерландах, а з 1998-го належить крупній відомій норвезькій корпорації Kverneland Group. Її кормозаготівельна техніка робиться на заводах у Німеччині, Данії, Нідерландах, Італії, Франції, а продається у більш ніж 60 країнах.

Саме ця фірма довгий час була та й донині є законодавцем інженерної моди у сфері агрегатів для косовиці, першопроходьцем у сфері високотехнологічних винаходів. Зокрема, ще 1968 року з’явилася перша дискова косарка Vicon. А 1976-го так само вперше Vicon поставила на косарках так звані «трикутні диски». Тепер ці рішення використовують багато інших машиновиробників, бо на загальну ідею, як відомо, патенту не може бути, лише на конкретну деталь.

7 398 113 1

Щодо останніх пропозицій на українському ринку — слід назвати моделі Vicon Extrа. Це легкі, прості косарки з компактною, але надійною конструкцією для максимальної віддачі на косовиці. Вони пропонуються із шириною захвату 2, 8 м, 3,2 м та 3,6 м. Оснащені косильним брусом із тими-таки вже згаданими трикутними дисками-ножами. Призначені для тривалого косіння з відмінною продуктивністю, особливо в складних умовах. Серед переваг косарок назвемо надзвичайно легкий і швидкий підйом агрегату над травою у кінці гону, на розвороті.

Цікаво, що моделі Extra 732T та Extra 736T оснащені новітньою системою підвіски QuattroLink. Такою самою, яка використовується на гоночних автоболідах. Навіщо це косарці? Завдяки QuattroLink різальний апарат, що розташований у центрі, може абсолютно вільно рухатися по рамі й миттєво реагувати на нерівності рельєфу.

Нова система QuattroLink розроблена інженерами для кращої його стабільності на високих швидкостях. Ще однією характеристикою, притаманною цій «гоночній підвісці», назвемо поліпшений захист від ушкоджень. У разі зіткнення у траві з перешкодою (гілкою, камінням) різальний пристрій легко відхиляється назад і вгору.

7 398 114 1

Для зручності транспортування загальними шляхами косарки Vicon мають функцію вертикального складання. Втім, як і агрегати більшості згаданих у цьому огляді передових виробників.

Цікаво, що дискові косарки Vicon Extra 700 отримали модну нагороду Red Dot Award за досягнення у сфері сучасного дизайну серед продукції широкого вжитку.Виявляється, розробники Vicon подбали й про це, співпрацюючи з європейським арт-агентством, яке придумує дизайн для нових автомобілів. Це зайвий раз свідчить про те, що ми маємо справу з технікою преміум-класу. Звісно, доволі недешевою, але суперякісною.

 

«Кроне» (Krone). Трава у бункері

Згадаємо також ще одну європейську компанію, що спеціалізується на різноманітних агрегатах «зеленої лінійки» — фірму «Кроне» (Krone). Дуже популярні серед фермерів дискові косарки Krone марки Easy Cut, що перекладається з англійської як «легке різання». Характеристики деяких модифікацій цих агрегатів дивіться у таблиці. Їх пропонує в Україні багато дилерів — причому як нові агрегати, так і вживані, імпортовані з Євросоюзу.

7 398 114 2

У різних модифікаціях тракторна сінокосарка Krone забезпечить чудову якість зрізання навіть тоді, коли трава вилягла й переплуталася від вітру.

Серед косарок Krone особливо звернемо увагу на модель EasyCut 28M під невеличкий трактор потужністю від 60 к. с., яка підходить для робіт у горбистій місцевості. Вона буде як знахідка для карпатських полонин, де відроджується вівчарство. Косарка радує компактністю, оснащена системою підвіски, яка дозволяє амплітуду рухів до 30 см. Завдяки цьому на горбистих ділянках, крутих схилах і навіть під час косовиці впоперек схилу вона косить чисто, чітко, продуктивно, і забезпечує мінімальну втрату соковитої трави.

 

Таблиця. Технічні характеристики косарок марки Easy Cut

7 398 113 2

 

Косарка від компанії Krone — це надійний агрегат, безпечний у використанні, який дозволить отримувати відмінні укоси протягом багатьох років із мінімальним зносом робочих органів.

 

«Клаас» (CLAAS). Салат для корів

Ще одна відома машинобудівна компанія, яка приділяє багато уваги агрегатам для заготівлі кормів, — це «Клаас» (CLAAS, Німеччина). В Україні вже не перший рік експлуатуються і заслуговують найвищі оцінки тваринників косарки DІSCO із косильними дисками, які забезпечують високу якість різання за будь-яких умов. Їх продає в Україні чимало дилерів агротехніки.

Модельний ряд DISCO дуже широкий — причіпні, передньо- і задньонавісні, а також подвійні й потрійні їх комбінації, із плющилкою або без неї. Лінійка косарок DІSCO оснащена різальним косарковим брусом Max Cut. Це — запатентований винахід компанії CLAAS, унікальний за результатом, який досягається на косовиці.

7 398 115

Техніка DISCO характеризується надійністю в експлуатації, притаманною усій німецькій техніці. Продумана конструкція косарок забезпечує можливість витримувати навіть найвищі навантаження на високих швидкостях машино-тракторного агрегату. Передня гостра крайка різальних ножів покрита карбідом вольфраму, тож вони мало зношуються і легко заточуються. Крім того, вони захищені шкребками, що розміщуються під косарковими дисками. В разі потреби заміни ножів це можна зробити швидко просто у полі.

Минулого року CLAAS додала ще кілька агрегатів у лінійку косарок Disco. Наприклад, фронтальну Disco 3200 Move. Ця модель може копіювати ландшафт, піднімаючись на 600 мм на горбках чи опускаючись нижче рівня ґрунту на 400 мм у вибалках. Крім того, косарка здатна рухатися із відхиленням до 30°, що дозволяє філігранно обходити у полі дерева й кущі.

 

Коментарі

7 398 110 2Василь БУРЛАКАвіце-президент Асоціації фермерів та землевласників України (Полтавська обл.)

— Наші полтавські аграрії використовують невеликі роторні косарки вітчизняних машиновиробників «ВелАгро», Бердянського заводу «Азовські жатки», «Мотор Січ» і тому подібні. Також де в кого з хлопців є й косарки польського виробництва Wirax. Але зараз тваринництво здебільшого нерентабельне. У нас в селі, наприклад, утримувалося в одноосібних господарствах 68 корів, тепер лишилося чотири. У верхах політики чубляться, економікою не займаються. Дрібному фермеру важко втриматися — давлять звідусіль. А виростимо щось — помідори або часник — спробуй його продати, бо на ринках засіли перекупники.

 

7 398 112 2Ігор ХАРАТОНменеджер ТОВ «Яр-Степ» (Львівська обл.)

— Ми пропонуємо косарки SIP, які виготовляє завод у Словенії — країна, що входила колись у Югославію. Цей машиновиробник цілеспрямовано випускає уже понад 60-ти років техніку для заготівлі сіна: граблі, валкувачі, ворушилки, прес-підбирачі тощо. Захват косарок SIP — від 2 до 15 м, є причіпні й навісні. Даємо гарантію на два роки. Це техніка дуже високого рівня — ми вважаємо, як «Пьотінгер», «Кроне» чи «Клаас». Є у SIP деякі запатентовані речі, які не має жодна з цих іменитих компаній. Наприклад, система захисту різального брусу в конкурентів, вважаю, слабша. Профіль нашого замовника — від маленького фермера до професійних заготівників зеленої маси. Зараз є такий напрям в агробізнесі, як заготівля люцерни на кормові гранули для кролів, птиці тощо. Тобто навіть не маючи тваринництва, такі заготівельники все одно охоче беруть наші косарки.

 

Василь ЗАГАРНИЙ, Віктор БОРЗНЕНКО
спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 16 квітня 2024
Так званий кондитерський фундук буде мати вищу вартість під час закупівлі, ніж горіх десертних сортів.
Так званий кондитерський фундук буде мати вищу вартість під час закупівлі, ніж горіх десертних сортів.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
На окупованих територіях Херсонщини браконьєри рф масштабно грабують рибні багатства Азовського моря: збитки становлять понад 43 млн грн.
На окупованих територіях Херсонщини браконьєри рф масштабно грабують рибні багатства Азовського моря: збитки становлять понад 43 млн грн.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Власник та пивовар мукачівської крафтової пивоварні «Графська» Михайло Ганічка створив у сезон цвітіння вересу унікальний історичний напій – вересовий ель (Froach).
Власник та пивовар мукачівської крафтової пивоварні «Графська» Михайло Ганічка створив у сезон цвітіння вересу унікальний історичний напій – вересовий ель (Froach).
16 квітня 2024
 15 квітня 2024
6-метрова зернова сівалка OMEGA працює у ФГ «Мельник» на Чернігівщині вже два роки. Машина показує себе дуже добре, відмінно копіює рельєф поля, витримує задану глибину і норму висіву насіння.
6-метрова зернова сівалка OMEGA працює у ФГ «Мельник» на Чернігівщині вже два роки. Машина показує себе дуже добре, відмінно копіює рельєф поля, витримує задану глибину і норму висіву насіння.
15 квітня 2024
 15 квітня 2024
Аграрії Хмельниччини завершили сівбу ранніх ярих зернових культур. Станом на 12 квітня посіяли 81,6 тис га зернових та зернобобових культур.
Аграрії Хмельниччини завершили сівбу ранніх ярих зернових культур. Станом на 12 квітня посіяли 81,6 тис га зернових та зернобобових культур.
15 квітня 2024
 15 квітня 2024
Загальний урожай основних олійних культур в Україні у 2024/25 маркетинговому році може становити близько 21 млн тонн, що на 3,1% поступиться показнику поточного сезону (21,68 млн тонн).
Загальний урожай основних олійних культур в Україні у 2024/25 маркетинговому році може становити близько 21 млн тонн, що на 3,1% поступиться показнику поточного сезону (21,68 млн тонн).
15 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.