Вантажимо ще! І трішки більше

Вантажимо ще! І трішки більше

/ Механізація АПК / Середа, 14 серпня 2019 14:40

Якщо в господарстві є причіп, він вдвічі підвищує ефективність використання трактора чи вантажівки та знижує собівартість транспортування на 30-50%. Завдяки їхній наявності аграрії економлять робочий час, прискорюють збирання урожаїв, знижують простої комбайнів, збільшують продуктивність транспортних засобів.

Нема такого аграрного господарства, де щось не перевозять. То насіння, то добрива, то сіно, то гній… І, звісно ж, транспортують зібраний урожай. Іноді переміщувати потрібно більше вантажів, ніж це здатна зробити в обмежений час наявна техніка. Логічний спосіб, як збільшити вантажопідйомність транспортних засобів, які є в аграрному господарстві, це використання причепів. Цей широко відомий пристрій працює у зчіпці з тракторами або вантажівками, чи телехендлерами, перевозячи посівний матеріал (зерно, картоплю, буряки абощо), добрива, сіно й солому насипом або тюковані, дрова, вугілля, будівельні матеріали — словом, усе, на що є потреба у дбайливого аграрія.

Вітчизняні виробники завжди випускали причепи для потреб сільського господарства — це заводи «Уманьферммаш», «АвтоКрАЗ», «Рівнесільмаш», «Кременчуцький колісний завод», «Оріхівсільмаш» та багато інших підприємств. Навіть Київський мотоциклетний завод якийсь час виготовляв «дачні» причепи. Це старі виробники. Але у цій перспективній ніші останнім часом виникають і нові. Наприклад, «Д-Лайт», «Слобожанський Лан», «Варіант Агро Буд», «Джон Грівз», «Велмаш-Украина», «Ерітех», «Завод Мороза» або ж підприємство «Прагматек». Вони у короткі терміни почали заповнювати нішу різноманітних причепів, яких потребують десятки тисяч фермерських підприємств в Україні. Цьому сприяли, вірогідно, компенсації від Уряду на техніку й обладнання від вітчизняних виробників. За 2018 рік вони сягали майже 1 млрд грн.

Технічний парк аграріїв зріс на більш ніж 17 тис. одиниць техніки та обладнання, і серед них також були причепи. Українські агромашинобудівники навчилися робити не лише банальні кузови на колесах, а й перевантажувальні бункери-накопичувачі для зернових культур і цукрових буряків, трейлери для корів і свиней, платформи для перевезення тюків сіна чи соломи, причепи для транспортування вуликів у поля, до рослин-медоносів тощо. Усі вони, як показують цифри збуту, подобаються фермерам і функціонально, і ціною, бо ж можна отримати компенсацію вартості до 40% за продукцію вітчизняного виробництва — як кажуть, «свій до свого по своє».

У великих господарств, холдингів є потреба у містких засобах транспортування. Тому разом із потужними збиральними комбайнами на українські поля прийшли й імпортні припечи підвищеної вантажопідйомності. Це такі гіганти, як «Шміц Каргобулл», «Жоскін», «Брошар», «Шварцмюллер» та ін. Тому і наші машиновиробники зрозуміли, що варто подумати про більші формати причепів. Серед них «Завод Кобзаренка», який уже потроху тіснить імпорт і в цьому сегменті.

Отже, існує широка гама різновидів причепів і напівпричепів для перевезення сільськогосподарських продуктів, що використовуються аграріями, різноманітні. Це, зокрема:

  • зерновози;
  • бортові;
  • контейнеровози;
  • лісовози;
  • рефрижератори;
  • скотовози;
  • фургони;
  • цистерни.

 

Причепи стають дедалі універсальними, оснащуються відеокамерами і додатковим обладнанням для навантаження. Зараз багатьом потрібні ємності під перевезення зернових. Тому на ринку популярна послуга переобладнання будь-яких наявних у господаря причепів на зерновози. Її пропонують, наприклад, підприємства «Юніком» (Черкаси), «Завод самоскидних кузовів» (Кривий Ріг), «АвтоПрофі» (Запоріжжя) тощо. Продажом і здачею в оренду причепів займається чимало компаній, а ще більше дилерів — це бізнес вельми конкурентний, тож кожен господар нині має широкий вибір. Розглянемо ті, що найбільш часто використовуються у фермерському бізнесі.

 

«Бодекс» (Bodex). Прошу пана!

У лінійці польської компанії Bodex («Бодекс») — понад 100 моделей. Це один із помітних виробників причіпної техніки в ЄС, відомий в Україні. Популярність причепів Bodex, зокрема й в Україні, обумовлена їх доброю функціональністю, легкою вагою і при тому значною місткістю і вантажопідйомністю, а також простотою в обслуговуванні. Покупцями техніки Bodex є йневеликі підприємства, й агрохолдинги. В Україні виробників представляє підприємство «Бодекс-Україна», що базується у Кременчузі (Полтавська обл.).

Українські агровиробники з широкої лінійки наявних агрегатів цієї марки полюбили напівпричепи Bodex KIS W-S об’ємом 50 м. куб. Причому воліють брати цю техніку насамперед під зерно. Причепи Bodex можуть транспортувати, звісно, не лише зернові культури, а й гранульовані комбікорми або добрива. Як кажуть поляки, прошу пана — вантажте. У причепа цієї марки кузов може бути сталевий, надійний у важких умовах перевезень, а є також варіант легший — алюмінієвий, який дає можливість вантажити на тонну-дві більше. Колеса йдуть у колії майже слідом за трактором.

9 400 92 bodex

Підраховано, що економія палива (у розрахунку на одиницю вантажу) у разі застосування такого польського причепа становить 40%, і при тому господар матиме зниження собівартості транспортування на 25-30%. Однак слід зауважити, що транспортні операції із ним дещо уповільнюються порівняно з перевезеннями самою лише вантажівкою.

Добре продумана конструкція, надійні матеріали, пристосовані до непростих українських шляхів і полів — ці чинники роблять техніку «Бодекс» затребуваною усюди, від Сєвєродонецька до Чернівців.

 

«Завод Кобзаренка». Свій до свого

Дуже відомий в Україні «Завод Кобзаренка» із Сумщини, заснований у 1993 році, уславився насамперед широкою лінійкою тракторних причепів. На сьогодні це підприємство виготовляє виготовляє 20 різновидів самоскидних причепів, 9 моделей перевантажувальних бункерів, 10 видів причіпних цистерн для рідин, а також розкидачі міндобрив, тюковози, зернопакувальна техніка та ін.

Відомий машинобудівник і підприємець Анатолій Кобзаренко написав на своїй сторінці у Фейсбуку: «З виставки SIMA-2019 повернулися додому з новими планами щодо подальшої діяльності підприємства. Мені приємно, що ми вкотре довели: «Завод Кобзаренка» не пасе задніх». Малося на увазі відвідування його підприємством міжнародної агропромислової виставки у Парижі. Там, крім іншого, можна було побачити інноваційний причіп «Атлант».

 

 

Універсальність його полягає у тому, що він здатний працювати з різним функціоналом. Тобто використовуватися як:

  • звичайний причіп для транспортування будь-яких вантажів;
  • перевантажувальний бункер-накопичувач для зернових культур;
  • розкидач органічних добрив (гною, дефекату, компосту тощо);
  • перевантажувач цукрових (і столових) буряків.

 

Причіп розвантажується без підйому кузова, а горизонтально — методом зсуву (здвижу). Дно причепа складається із двох частин. Одна — нерухома металева конструкція; друга частина рухається під час розвантаження до заднього борта. Тобто продукція поступово вивантажується із кузова ніби сама собою. Таке рішення дає можливість розвантажувати його у зерносховищах із низькою стелею, або ж на тваринницьких фермах рівномірно розподіляти силос, не скидаючи його купою у яму, а поступово.

 

Основні технічні характеристики універсальних причепів ТЗП «АТЛАНТ» від Завода Кобзаренка

9 400 93

 

Вантажопідйомність здвижних причепів «Атлантів» різна, найбільш популярні формати 16,5 т, 18,8 т,; 30 т, 37 т. Причіп оснащений шинами підвищеної стійкості (Mitas, BKT), що сприяє роботі на зволоженому полі. Передня і задня осі «Атланта» підрулюючі. Це робить хід причепа на поворотах плавним і зменшує зношування шин.

Якщо замість заднього борта встановити шнек, що приводиться у дію від ВВП трактора, то «Атлант» перетвориться на бункер-накопичувач для зерна. Ну й також після нескладних технічних маніпуляцій той самий причіп перетворюється на перевантажувач (кагатувальник) цукрових буряків. Передня стінка подає буряки на транспортер, що урухомлюється від гідравліки трактора.

Ну, й ще одна з модифікацій «Атланта» — розкидач органічних добрив. Розкидний механізм монтується замість заднього борту і приводиться у дію від ВВП трактора. Ширина розкидання полем сягає до 18 м важкого гною і до 24 м легкого дефекату або курячого посліду.

 

«Жоскін» (Joskin). Під що треба

Одна з компаній, що протягом багатьох років спеціалізується саме на причепах, — це «Жоскін» (Joskin), заснована в 1968 році. Вона має заводи у Франції, Бельгії та Польщі. Її інженери розробили багато різновидів саме сільськогосподарського призначення причепів.

І знову маємо універсальні причепи. Їх можна використовувати для перевезення зернових і технічних культур (пшениця, кукурудза, ріпак ) і сипучих добрив. Така можливість забезпечує завантаження причепа протягом максимально довгого періоду — майже ввесь аграрний сезон.

9 400 92 joskin

Це, наприклад, універсальні причепи-самоскиди «Транс-Кап» (Trans-Cap) призначені для товарів широкого спектра: зерна, буряків, овочів та іншого, що треба у сільському господарстві. Зручним для фермерського господарства є також «Дельта-Кап» (Delta-Cap) — універсальний багатофункціональний причіп під усе, що треба перевозити, підйомністю від 7-14 т. До нього виробником пропонуються різні варіанти надставних бортів заввишки 500, 600, 800 мм. Кузов зручно вивантажується — назад, ліворуч або праворуч. Завдяки такій конструкції можна застосовувати причіп на майданчиках без місця для розвороту і в приміщеннях із низькою стелею. Але є спеціалізовані агрегати. Наприклад, для силосу й зелених кормів пропонуються фуражні причепи «Транс-Сіло» (Trans-Sіlo) із подвійною або із потрійною віссю. Вони мають значний обсяг — від 40 до 50 м. куб. Характеризуються маневреністю, стійкістю. Вивантаження будь-чого значно полегшує конічна форма кузова: його ширина спереду сягає 2,35 м, а ззаду 2,40 м. Для зручності вивільнення причепа від вантажів його задній борт зроблено з великим кутом відкриття. Причепи оснащені в стандартних комплектаціях підвіскою із параболічними ресорами, які надійно забезпечують плавний рух бездоріжжям.

Причепи «Жоскін» на вітчизняних обширах пропонує чимало компаній-дилерів, продаються вони й на вторинному ринку, бо мають довгий термін служби та придатні для тривалого використання. Компанія «Жоскін», щоб збільшити вагу транспортованого вантажу, конструктивно знижує масу причепів за рахунок використання легших, сучасніших матеріалів — і це ще одна причина інтересу до них з боку фермерів.

 

«Егрітех» (Egritech). Новий польовий гравець

«На десерт» варто згадати й компанію «Егрітех» (Egritech), створену не так давно, у 2017 році, спільно з британською інжиніринговою компанією Gartech Group. Вони зосередилися на проблемах збору і транспортування врожаю зернових культур. Виробничі потужності компанії в Україні дозволяють виготовляти щорічно приблизно 300 одиниць техніки. Основне, що зараз пропонує ця компанія, — це зерновий бункер-накопичувач, причіп-самоскид.

Крім того, випускає вона самоскидний тракторний «НПСТ-24» із зручними для фермерів параметрами (див. табл.). Кузов, рама і несучі елементи виготовлені зі сталі підвищеної міцності. Кузов за потреби зручно накривається вологовідштовхувальним тентом, для чого оснащений знімними дугами і механізмом змотування/натягування.

 

Основні технічні характеристики причепа-самоскида тракторного «НПСТ-24» компанії «Егрітех»

9 400 94 1

 

Кузов, як зазвичай у причепів, пристосованих для насипної продукції, розширюється від передньої до задньої частини — для сповзання зерна, міндобрив чи гравію під час вивантаження. Нижні частини бортів зроблені без гострих кутів, щоб не подряпати вантажників. Дишель у причепа зручний для крутих розворотів у полях. Отже, це справді міцний «суто англійський» причіп, бо виготовлений за участі інженерів з Великої Британії за сучасними технологіями, що забезпечують якість і надійність. Є усі підстави вважати, що застосування його посприяє перевезенням і поліпшить економічні показники господарства.

 

«Заслав» (ZASLAWTM). Додаткові гарантії

Добре знаний у Польщі — відтепер і в Україні.

З 1953 року транспортні засоби відомого польського виробника забезпечують пере­­везен­­ня найрізноманітніших типів вантажів у Європі, Скандинавії, Прибалтиці та СНД. Пропозиція підприємства включає у себе два основні напрями: комерційні напівпричіпні транспортні засоби: самоскиди-зерновози, лісовози, контей­­­неровози, тенти, будівельні платформи, а також причепи-самоскиди для агросектору.

9 400 95 1

У лінійці самоскидів-зерновозів для укра­­їнського ринку представлені моделі з об’ємом кузова від 39 до 65 м³. Базова специфікація включає в себе ряд вагомих переваг для агровиробників: 100% ОЦИНКОВАНУ раму, посилені осі SAF IntraDisc для використання в умовах українських доріг та на пересічній місцевості з гарантією 6 років (!!!) без обмеження пробігу, алюмінієвий кузов із потовщеною внутрішньою стінкою, автоматику спуску пневмоподушок і H-S вирівнювання платформи, надійний підйомний гідроциліндр HYVA тощо.

За більш ніж 65-ти річну історію кон­­структорами підприємства був накопи­че­­ний величезний досвід розробки та експлуатації напівпричепів, який знаходить своє відображення у постійно зростальному попиті на транспортні засоби ZASLAWTM як у Європі, так і за її межами. Так, в 2018 році на заводі було випущено з конвеєра понад 5000 одиниць транспортних засобів. У виробництві використовуються матеріали, комплектуючі та технології виключно від провідних постачальників із бездоганною репутацією.

9 400 95 2

Два роки основної гарантії та відповідність міжнародним сертифікатам додатково під­­тверд­жують високу якість та довговічність функціонування зерновозів ZASLAWTM.

Офіційним представником в Україні є ГК «АГРОСТУДІО ГРУПП», а технічне обслуговування здійснюється через мережу офіційних сервісних партнерів, які пройшли спеціальну авторизацію на заводі-виробнику.

Напівпричепи ZASLAWTM — це надійна тех­­ніка, яка вирізняється високою якістю ви­­конання, новаторськими технічними рішен­­нями, безпечністю на автошляхах та неви­­баг­­ливістю в експлуатації.

 

Коментарі

Василь ДАВИДЕНКОдиректор ТОВ «Астра-Агро» (село Саливінки Васильківського р-ну Київської обл.)

— Маю 10 штук причепів марки «2ПТС-4» вантажомісткістю до 4 т. Вони мені дуже потрібні, наприклад, курячій послід на поля розкидати. Старі вони вже, може, років за тридцять їм, ще в радянські часи купувалися. А щодо оновлення як?.. Олігархи податків не платять, тільки оце ми, фермери. Була б держава нормальна! А причепи... То таке.

 

Михайло ТЕРЕЛЯгенеральний директор ТОВ «Шмітц Каргобул Україна»

— Серед техніки марки «Шмітц Каргобул» найбільш затребуваними в аграріїв України, мабуть, є стандартні напівпричепи-самоскиди Schmitz Cargobull SKI 24 SL 10.5 з алюмінієвим кузовом. Протягом 2018 року їх було реалізовано в Україні 58 штук. Загальна припустима маса перевезень (у сумі тягач плюс причіп плюс товарний вантаж) має не перевищувати 40 т. Він витримав би й набагато більшу вагу, однак ми прагнемо й закликаємо інших підтримувати законодавчі норми транспортування, бо ви знаєте, які в нас дороги. Ще ми — одна з тих компаній, яка має свою мережу сервісних партнерів у кожному регіоні України, де один, а де й два таких партнери. Тобто будь-де надамо технічну підтримку нашим клієнтам. А у Києві маємо потужний базовий сервісний центр і склад запчастин.

 

Віктор БОРЗНЕНКО, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 23 квітня 2024
До 30 квітня 2025 року побутові споживачі газу, які є клієнтами ТОВ «Газопостачальна компанія "Нафтогаз України"», сплачуватимуть за «блакитне паливо» 7,96 грн за кубометр.
До 30 квітня 2025 року побутові споживачі газу, які є клієнтами ТОВ «Газопостачальна компанія "Нафтогаз України"», сплачуватимуть за «блакитне паливо» 7,96 грн за кубометр.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Європарламент на своєму пленарному засіданні в Страсбурзі підтримав у першому читанні продовження тимчасових заходів з лібералізації торгівлі для України з одночасним захистом фермерів ЄС.
Європарламент на своєму пленарному засіданні в Страсбурзі підтримав у першому читанні продовження тимчасових заходів з лібералізації торгівлі для України з одночасним захистом фермерів ЄС.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Аграрії Сумщини, станом на 18 квітня, посіяли ранніх ярих зернових та зернобобових культур на площі 50,1 тис. га, що становить 83,2% до плану.
Аграрії Сумщини, станом на 18 квітня, посіяли ранніх ярих зернових та зернобобових культур на площі 50,1 тис. га, що становить 83,2% до плану.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Минулого року AMAZONE представила ринку лінійку сівалок точного моделями Precea 9000-TCC і 12000-TCC з робочою шириною 9 і 12 м. Однак вже цього року команда AMAZONE презентує українським фермерам нову 24-рядну модель PRECEA-TCC, яка ідеально підходить для сівби просапних культур, зокрема цукрових буряків, ріпаку, сої з міжряддям 45 і 50 см.
Минулого року AMAZONE представила ринку лінійку сівалок точного моделями Precea 9000-TCC і 12000-TCC з робочою шириною 9 і 12 м. Однак вже цього року команда AMAZONE презентує українським фермерам нову 24-рядну модель PRECEA-TCC, яка ідеально підходить для сівби просапних культур, зокрема цукрових буряків, ріпаку, сої з міжряддям 45 і 50 см.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Ставки фрахту на перевезення зерна костерами з дунайських портів минулого тижня продовжили знижуватися. У глибоководних портах Одеси також спостерігалося послаблення ставок для хендісайзів та панамаксів.
Ставки фрахту на перевезення зерна костерами з дунайських портів минулого тижня продовжили знижуватися. У глибоководних портах Одеси також спостерігалося послаблення ставок для хендісайзів та панамаксів.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Вже вкотре «Добродія Фудз» у рамках гуманітарного проєкту разом з Українською Спілкою Целіакії та за підтримки Canada-Ukraine Foundation передала близько 1150 упаковок безглютенових вівсяних пластівців WOWOATS членам спілки. Гуманітарна допомога знову ж таки буде направлена до сімей, які виховують дітей із целіакією чи непереносністю глютену та які опинилися у важкому становищі.
Вже вкотре «Добродія Фудз» у рамках гуманітарного проєкту разом з Українською Спілкою Целіакії та за підтримки Canada-Ukraine Foundation передала близько 1150 упаковок безглютенових вівсяних пластівців WOWOATS членам спілки. Гуманітарна допомога знову ж таки буде направлена до сімей, які виховують дітей із целіакією чи непереносністю глютену та ...
23 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.