agro business 160 160

Переущільнення ґрунту. Причини, наслідки та рішення

Переущільнення ґрунту. Причини, наслідки та рішення

/ Механізація АПК / Вівторок, 10 вересня 2019 12:41

Кожен аграрій задається питанням восени, який основний обробіток ґрунту обрати? Давайте поговоримо про такий обробіток ґрунту як глибоке рихлення!

Перш за все, що таке глибоке рихлення? Глибоке рихлення – це основний глибокий обробіток ґрунту, при проведенні якого руйнується плужна підошва, переущільнені шари, оптимізується структура ґрунту, відновлюється повітрообмін, вологоємність, водопроникність.

Плужна підошва – це ущільнений шар ґрунту в орному горизонті, який виникає внаслідок тиску робочих органів ґрунтообробних агрегатів на одній глибині.

Але не забуваєм і проте, що плужна підошва може виникнути при руйнуванні структури ґрунту - в такому випадку збільшується кількість пилоподібних часток які опускаються в нижній орний шар. Тобто шари ґрунту закупорюються, наслідком якого є не проникність вологи в нижні шари ґрунту. А це згубно тим, що в посушливі місяці рослини відчувають різку недостачу вологи та значно втрачають врожай.

Також при наявності ущільнень ґрунту з’являється ерозійний процес, під час якого відбувається поверхневий сток верхнього родючого шару ґрунту.

Значне ущільнення ґрунту не забезпечує в повній мірі вуглекислим газом орний шар який є для рослини джерелом вуглецю і виступає будівельним матеріалом. Також при наявності переущільнених шарів ґрунту, коренева система стрижневого типу перетворюється на мичкувату, що приводить до втрат врожаю.

Вологоємність — властивість ґрунту приймати і утримувати в своїх пористих порожнинах певну кількість краплиннорідкої води, не дозволяючи останній стікати.

Водопроникність – це здатність порід пропускати крізь себе воду.

Повітрообмін — найбільш мобільна складова частина ґрунтів, мінливість якої відображає біологічні та біохімічні процеси ґрунтоутворення. Кількість і склад ґрунтового повітря істотно впливають на розвиток і функціонування рослин і мікроорганізмів, розчинність і міграцію хімічних сполук, інтенсивність і спрямованість ґрунтових процесів.

Ґрунтове повітря знаходяться в декількох фізичних станах:

  • власне ґрунтове повітря — вільне і защемлене, що знаходиться в порах ґрунту;
  • адсорбовані гази ґрунтовими частками на їхніх поверхнях;
  • розчинні гази в ґрунтовій воді.


Кожен аграрій має розуміти чи є в нього проблеми з ущільненими шарами ґрунту. Найпростіший спосіб це візуальний. Ранньою весною, якщо Ви бачите водяні блюдця на полях це означає, що у Вас є ущільнення ґрунту. Звичайно є і прилад пенетрометр який допоможе Вам в цьому питанні.

amako bednar 2

Тобто, щоб зруйнувати плужну підошву, переущільнені шари, оптимізувати структуру ґрунту, відновити повітрообмін, вологоємність, водопроникність ми рекомендуємо обробіток ґрунту з рихленням на глибину утворення ущільнення.

Компанія АМАКО пропонує своїм клієнтам широку лінійку глибокорозпушувачів від потужного виробника сільськогосподарської техніки чеського походження - компанії BEDNAR FMT, яка славиться на ринку своєю надійністю та інноваційним підходом.

Модельний ряд глибокорозпушувачів включає як навісні агрегати TERRALAND TN, шириною захвату 3 і 4 метри, з максимальною робочою глибиною 55 або 65 см, в залежності від моделі, так і причіпні агрегати Tarraland TO, шириною захвату 4, 5, або 6 метрів, з максимальною робочою глибиною 55 см. Тобто модельна лінійка сконструйована таким чином, щоб підібрати глибокорозпушувач для тракторів потужністю від 180 к.с. до 600 к.с.

Основним призначенням глибокорозпушувачів TERRALAND є виконання низькозатратного швидкого та якісного обробітку ґрунту з можливістю використання для наступних операцій: глибоке розпушування та інтенсивне змішування рослинних залишків (альтернатива оранці зі значною економією витрат), розроблення ущільнених шарів ґрунту (краще поглинання вологи та вентиляція ґрунту), загальне відновлення ґрунтового профілю.

amako bednar 3

amako bednar 4

Особливості агрегату:

  • Інтенсивний обробіток ґрунту на глибину до 65 см
  • Робоча стійка має три різні робочі кути. Завдяки чому руйнується нижня частина ущільненого ґрунту. Також відбувається перемішування ґрунту з рослинними залишками.
  • Система Quick-Change – легка заміна двосторонніх долот.
  • Стійка і несуча рама виготовлена з високоміцної конструктивної сталі Alform.
  • Унікальна конструкція зубів дає можливість працювати агрегату на всіх видах ґрунтів з мінімальним використанням потужності.
  • Надзвичайно висока прохідність агрегату. Висота рами – 79 см/89 см.
  • Руйнування ущільнених шарів ґрунту прокладає шлях кореня рослини до продуктивної вологи.

amako bednar 5

Разом з глибоким обробітком ґрунту компанія BEDNAR FMT дає можливість працювати з технологією профільного внесення сухих добрив. Дана операція стимулює швидкий та більш потужний ріст кореневої системи, що допомагає вирішити поточні проблеми з вологою. Глибокорозпушувачі TERRALAND TN можуть бути оснащені бункером FERTI-BOX FB1500TN, встановленим безпосередньо на раму, при цьому одночасно з глибоким рихленням будуть вноситись добрива безпосередньо в профіль ґрунту.

amako bednar 6

amako bednar 7

Для просапних культур компанія АМАКО Україна пропонує рішення від BEDNAR FMT з глибоким обробітком ґрунту по технології STRIP-TILL, разом з внесенням добрив під вибрану культуру. Цей метод дає фермеру ефективне підґрунтя для вирощування культур з максимальним збільшенням потенціалу врожайності.

Додатково, для використання даної технології, компанія BEDNAR FMT пропонує ще декілька варіантів бункерів, для внесення органічних добрив:

  • Розміщення бункера на передній навісці трактора – Ferti-Box FB-F, ємністю 2000 літрів.
  • Розміщення бункера на задній навісці трактора – Ferti-Box FB, ємністю 3000 літрів.
  • Причіпний бункер Ferti-Cart FC 3500, ємністю 3500 літрів, з власною трьохточковою навіскою.

Підсумовуючи вищесказане хочемо зазначити, що перевірені європейські рішення компанії BEDNAR FMT уже сьогодні доступні для замовлення в офіційного дилера компанії АМАКО Україна.

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.