agro business 160 160

Практичні переваги точного обробітку ґрунту

Практичні переваги точного обробітку ґрунту

/ Механізація АПК / П'ятниця, 25 жовтня 2019 12:52

У більшості випадків точне землеробство у нас асоціюється із такими розрекламованими елементами технології як диференційоване внесення добрив, сівба з використанням змінних норм та автоматичне водіння сільгоспмашин. Обробіток ґрунту лишається трохи «за кадром». Утім, аграрії, котрі навчилися ефективно працювати з точними технологіями підтвердять, що їхні переваги яскраво виявляються саме під час обробітку ґрунту.

…Я перебуваю на полі у Рівненській області, де трактор тягне потужний агрегат для одночасного обробітку ґрунту і внесення кількох видів мінеральних добрив (сухих та рідких). Уся ця машинерія упевнено рухається вздовж гонів. Паралельно при цьому гранули та КАС вносяться у вузенькі канавки, в які навесні буде висіяно насіння.

— Без GPS-навігації це все було б малоефективним. Надзвичайно важливо правильно прокласти смуги, а навесні точно потрапити сошниками сівалок в канавки, куди було покладено добриво. Завдяки цьому ми обробляємо лише 30% поверхні поля і провадимо цільове внесення міндобрив. Себто, водночас заощаджуємо і час, і пальне, і мінеральні добрива, — пояснює керівник господарства.

Дійсно, така специфічна технологія як strip-till обов’язково має супроводжуватися точним позиціонуванням агрегатів, і в ідеалі рухатися за RTK-сигналом, точність якого сягає 2–2,5 см. У цьому разі смуги будуть рівними, не наїжджатимуть одна на одну, а мінеральні добрива покладуть саме туди, куди планувалося — в зону розташування насіння та розвитку майбутньої кореневої системи рослин.

Tochne zem 2019 53

Така висока точність обробітку ґрунту стане в пригоді й під час здійснення усіх видів традиційних ґрунтообробних операцій.

Якщо ви візьмете до рук важкий мотоблок та спробуєте пройтися ним декілька разів туди-сюди та ще й на полі, що має нерівну форму, то швидко переконаєтеся в тому, що уникнути перекриттів буде надзвичайно складно. Десь фрези пройдуться двічі по одній тій самій ділянці ґрунту, а десь — лишатимуться необроблені прогалини.

Якщо ж екстраполювати цей досвід на поле площею декілька десятків чи сотень гектарів, то цей таки людський фактор вкупі з об’єктивними обставинами може призвести до таких самих недоліків. Воно ніби дрібничка, коли плуг чи передпосівний культиватор, перекриватимуть вже оброблені сусідні гони бодай на 30–40 см, однак сумарно це спричинить певну перевитрату пального й очевидне зниження продуктивності роботи.

Заразом там, де механізатор намагатиметься уникати перекриттів, цілком ймовірно лишатимуться необроблені ділянки ґрунту. Себто, не будуть зароблені в землю міндобрива і мінеральні рештки, створені умови для накопичення вологи і розвитку кореневої системи рослин. Відповідно, це загрожуватиме недобром врожаю.

Саме тому системи паралельного водіння трактора будуть більш ніж доречними під час здійснення усіх видів ґрунтообробних операцій. Обладнання для підкеровування чи цілковито автоматичного водіння сільгосптехніки коштуватиме відносно помірні кошти, однак забезпечить цілу низку агрономічних переваг. Включно із можливістю відсіятися в оптимальні агротехнічні строки.

Особливої ваги ці технології набувають під час проведення такої колись напівзабутої, а нині доволі популярної польової операції як міжрядний обробіток посівів. Причому це стосується як використання потужних просапних культиваторів, так і ротаційних борін.

Tochne zem 2019 52 2

Дворазове здійснення міжрядного обробітку на таких культурах як кукурудза, соняшник, соя, цукрові буряки тощо дає змогу досягти комплексного ефекту в початкових фазах розвитку рослин.

По-перше, це дає змогу посилити ефективність хімічного захисту посівів від бур’янів, а в окремих випадках — заощадити суттєві кошти на гербіцидах.

По-друге, розпушення міжрядь дозволяє суттєво полегшити циркуляцію вологи й повітря в ґрунті, створивши сприятливі умови для розвит­ку кореневої системи рослин.

По-третє, шляхом міжрядного обробітку посівів можна здійснювати азотне й інше підживлення просапних культур. Це особливо актуально на кукурудзі, оскільки ця культура відчуває постійну пролонговану потребу в доступному азоті. Навіть за посушливих умов можна провадити міжрядне внутрішньоґрунтове підживлення ­КАСом.

Звісно, за звичайних умов, запустивши просапний культиватор у посіви ми змушені враховувати, що певний відсоток рослин буде пошкоджено. При цьому, якщо за кермом працюватиме недостатньо кваліфікований оператор, а налаштування агрегату будуть зроблені неналежним чином, то можна очікувати доволі відчутних втрат.

Саме тому точна навігація дасть змогу звести потенційні пошкодження рослин до нуля, при цьому це може стосуватися навіть зняття кірки ротаційними боронами на посівах озимих культур. У всякому разі точна навігація суттєво розширить можливості господарства. Скажімо, в тому разі, коли ґрунтовий гербіцид банально не спрацює із тих чи інших причин.

Ще один ефективний чинник застосування точних технологій під час здійснення ґрунто­обробних операцій полягає в усуненні ущільнень на окремих ділянках поля. Він безпосередньо корелюється із роботами з картами родючості полів, оскільки слугує тонким інструментом з одного боку покращення характеристик полів, а з іншого — оптимізації використання виробничих ресурсів.

Tochne zem 2019 52 1

Як відомо, ключовим поняттям у точному землеробстві є прагнення до, так би мовити, індивідуального підходу під час обробітку кожного клаптика поля. Традиційно поля розподіляються на різні ділянки, відмінні між собою за різними показниками, передусім, за рівнем врожайності. Їх кількість може бути різною, і кожна ділянка потребує окремих виробничих налаштувань, починаючи від кількості та видів внесення мінеральних добрив і закінчуючи добором гібридів культур та густотою висіву насіння.

Своєю чергою, ці ділянки можуть поділятися на менші у вигляді так званої сітки. І однією з карт, накладених на таку сітку, є схема наявності та глибини ущільнень ґрунту на полі, що прямо чи опосередковано може впливати на врожайність на кожній ділянці.

Як таку інформацію можна використати практично. Уявімо собі, що ми виявили таку структуру ущільнень на полі: 60% площ позбавлені ущільнень, 20% площ — мають ущільнення на глибині плужної підошви (28–32 см), а ще 20% — ущільнені на глибину 40–45 см.

За традиційної технології обробітку ґрунту агроном або не зважає на ці всі проблеми і продовжує працювати так, як раніше, або ж чинить кардинально, запускаючи в поле потужний глибокорозпушувач із лапами довжиною 45–50 см. В першому випадку подолання проблеми з ущільненнями відкладається на потім, і вона, звісно, ускладнюється. У другому випадку — на полі перевитрачається величезний обсяг пального та ресурс трактора. Адже глибокий обробіток ґрунту понад 40–45 см провадиться на всій площі поля, навіть там, де для підготовки площі до сівби було б достатньо пройтися іншим агрегатом на глибину до 15 см.

Натомість точні технології дають можливість побудувати карту поля, на якій будуть вказані конкретні місця із ущільненнями та їх глибиною. Відповідно, ґрунтообробний агрегат із 45-сантиметровими лапами можна було б запустити у тих секторах сітки, де спостерігаються найбільші ущільнення. Після цього — замілити налаштування до 30 см, і взагалі не чіпати нормальні ділянки поля.

Tochne zem 2019 51

Тепер порахуємо. Поле площею 100 гектарів. На глибокий обробіток 1 гектару витрачається 25 літрів пального (може бути і всі 30, і ще більше). На 60 гектарах зі 100 ми заощаджуємо нехай навіть по 20 літрів пального, відмовившись від глибокого рихлення. Це 1200 літрів «солярки», яку ми придбали нехай навіть по 20 грн за 1 літр. Додамо сюди ще замілення агрегата на 20 гектарах із меншими ущільненнями. Зробимо поправку на те, що ущільнення розкидані нерівномірно і все одно доведеться зачіпати неущільнені площі. Так чи інакше, завдяки точним технологіям ми маємо змогу заощадити від 20 до 30 тисяч гривень!

Варто зважити і на той фактор, що завдяки точній ліквідації ущільнень ми маємо змогу отримати на цьому полі вищий врожай, а також забезпечити більш ефективне засвоєння мінеральних добрив.

Ясна річ, обробіток ґрунту за технологіями точного землеробства — це одна зі складових комплексного підходу до справи. Ми заощаджуємо час і кошти під час обробітку ґрунту, заразом вирівнюючи врожайність на полі. Опісля провадимо диференційований висів і знову ж таки заощаджуємо час та посівний матеріал і підвищуємо якість сівби. Ми провадимо диференційоване внесення добрив і досягаємо аналогічних результатів. Ми здійснюємо захист посівів за такою самою схемою із автоматичним відключенням секцій та форсунок.

І вочевидь найвищий економічний виграш за такого підходу до вирощування сільгоспкультур, ми отримаємо в тому разі, коли навчимося ефективно застосовувати вищеназвані та інші елементи в комплексі.

 

Василь ЧЕРКАС, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.