agro business 160 160

Не розкидач, а – розподілювач!

Не розкидач, а – розподілювач!

/ Механізація АПК / П'ятниця, 20 грудня 2019 11:30

Сучасні моделі машин для поверхневого внесення мінеральних добрив зорієнтовані на максимальну продуктивність та точність розподілення гранул, а відповідно – на зниження витрат у вирощуванні сільгоспкультур.

У зв’язку із очевидним ускладненням погодніх умов, яке спостерігається вже не перший десяток років, вимоги до сільгоспмашин зростають. Усе потрібно робити швидше, точніше і якісніше. Це, безпосередньо, стосується і такого сегменту як розкидачі мінеральних добрив, які коректніше було б назвати розподілювачами. Сьогодні такі виробники, як Kuhn, Amazone, Kverneland, Rauch, Bogballe пропонують справдешні мобільні лабораторії, котрі спроможні пересуватися полем з надвисокою для цього виду техніки швидкістю.

Минулися ті часи, коли міндобрива можна метати полем із «точністю» плюс-мінус кілограм на квадратний метр. Тоді було більше дощів, а поля регулярно угноювалися. Сьогодні, аби отримати нормальний врожай як за інтенсивною, так і бюджетною технологією необхідно абсолютно рівномірно розподіляти добрива поверхнею поля.

Нерівномірне розподілення добрив може пояснюватися цілою низкою причин.

Це, наприклад, забивання окремих отворів на розподільчих дисках, внаслідок чого той чи інший напрямок розкидання залишається порожнім, натомість на інших напрямках може спостерігатися перевищення норми внесення.

Окрім цього, збій точності розкидання міндобрив може бути спричинений фізичними факторами: високою швидкістю руху, сильним вітром, рухом на вологому ґрунті чи роботою на полі, що має нерівний рельєф. Нерідко негативну роль відіграє якість самих гранул.

І, нарешті, ключовий чинник, який негативно може вплинути на рентабельність роботи –банальне перекриття під час розкидання. При цьому потрібно розуміти, що «якийсь там метр» перекриття може обійтися в 100-200 євро на 1 гектарі перевитрачених коштів. Тому краще цього не допускати.

До того ж, агровиробники потребують не просто якісного, а дуже швидкого розподілення гранул поверхнею поля. І ця осінь є черговим тому підтвердженням. Оскільки добрива не можна кидати напризволяще в суху землю, так само не можна місяцями очікувати на дощ. Схожа ситуація навесні, коли в агронома може бути усього лише два-три дні на те, щоб розкидати полем селітру чи карбамід. Тому агровиробники потребують по-справжньому високопродуктивних машин, які працюють із максимальною точністю, попри такі перешкоди в роботі, як вітер чи нерівний рельєф поля.

Ще один фактор, на який агрономи звертають дедалі більше уваги — адаптованість сучасних розкидачів до роботи за технологіями точного землеробства. Щороку в багатьох господарствах приходять до розуміння того, що наявність бодай елементарних результатів аналізів поля дає змогу, по-перше, істотно заощадити на вартості внесених міндобрив, скоротивши обсяги внесення, скажімо, калію, а по-друге, вирівняти й підвищити сукупну врожайність на окремих ділянках поля та полях в цілому.

Для цього потрібно, щоб конкретна модель розкидача була технічно й технологічно готова до переходу на диференційоване внесення мінеральних добрив. Тому під час вибору нової машини обов’язково слід звертати на це увагу, навіть якщо у вашому господарстві точне землеробство не застосовується. Цілком можливо, що за рік-два це може згодитися.

Якщо вести мову більш конкретно про сучасних виробників розподілювачів мінеральних добрив та про найбільш ходові моделі, то акцентуємо увагу на тому, що їх не так вже й багато. І ще менше тих машин, які широко використовуються на всій території України. Тому, якщо ви вирішили інвестувати кошти в сучасний розкидач добрив, обирати вам доведеться поміж хорошим і дуже хорошим.

 

Kuhn Axis

Це твердження цілковито стосується розкидачів мінеральних добрив від Kuhn, і, перш за все, модельного ряду Axis. Важливо, що оновлена лінійка Kuhn Axis зорієнтована на повноцінну роботу із точною навігацією, однак при цьому відмінно працює за традиційною технологією.

До лінійки Kuhn Axis входять моделі, робоча ширина розкидання гранульованих добрив яких становить від 18 до 50 м. При цьому можна обрати бункер, місткістю від 2300 до 4000 кг. Тобто потрібну модель можна підібрати практично для будь-якого господарства під конкретні робочі завдання. Загалом, широкий вибір моделей та їх універсальність — це крута «фішка» французького бренду, у продуктовій лінійці якого завжди знайдеться оптимальний, з точки зору технічних характеристик, агрегат.

19 410 76

Надійна конструкція розкидачів Kuhn поєднується із інтегрованими електронними системами, деякі з яких можна назвати революційними. Наприклад, систему електронного дозування (EMC), що використовує для розрахунку норми розкидання добрив співвідношення крутного моменту диску-розкидача та швидкості витрати добрив, вимірюючи його в одиниці маси на одиницю часу. Її унікальною перевагою є те, що EMC успішно справляється із злежаними та некондиційними гранулами, які у нас часто-густо продають аграріям. У разі зміни об’єму потоку на виході система автоматично коригує відкриття отвору для забезпечення належної норми витрати добрив. При цьому забезпечується індивідуальне регулювання витрат добрив для кожного дозуючого отвору.

Система керування SpeedServo в розкидачах Kuhn приводиться до руху чотирма електродвигунами, швидкість роботи яких є до 5 разів вищою у порівнянні із застосуванням циліндрів. Це дає змогу миттєво коригувати норму внесення добрив за допомогою GPS, що забезпечує вищу точність за умов змінної швидкості руху агрегата і вищу точність під час увімкнень та вимкнень системи на краю поля. Своєю чергою система безперервних контрольних зрізів Varispread Pro на високій швидкості (1 зріз на 1 метр) постійно контролює відповідність заданим параметрам.

Нарешті зазначимо, що для роботи із розкидачами міндобрив Kuhn пропонує широкий вибір моніторів. Вони дійсно прості в експлуатації, зручні й не потребують якихось особливих знань чи коштовного обслуговування.

 

«Завод Кобзаренка»: РМД

Не залишається осторонь світових тенденцій створення розподілювачів мінеральних добрив і провідний вітчизняний виробник – «Завод Кобзаренка». Беззаперечною перевагою даних розкидачів (РМД) є набагато нижча ціна у порівнянні із імпортними аналогами.

На сьогодні ТОВ «Завод Кобзаренка» серійно виготовляє 5 моделей розкидачів мінеральних добрив вантажопідйомністю 6, 8, 12, 16 та 20 т. Маючи багаторічний практичний досвід в співробітництві з аграріями різних країн на заводі розроблено різні системи внесення під різні добрива й норми внесення, що є беззаперечною перевагою техніки заводу.

Виходячи з великого вибору мінеральних добрив та їх різноманітності по фізичному, гранулометричному й хімічному складу пропонують:

1. Привід від колеса розкидача. Транспортер приводиться в дію від протектора колеса. Гідроциліндр опускає металеве колесо, що копіює протектор і в такий спосіб приводить у рух транспортер. Ця система застосовується на двох моделях розкидачів РМД-6 та РМД-8.

2. Привід від ВВП трактора через карданний вал. Застосовується при необхідності внесення великої кількості добрив (дефекату, вапна, гіпсу). Дана система внесення може бути встановлена на всі моделі розкидачів.

3. Привід від гальмівного барабану. На гальмівному барабані встановлюється зірочка, яка при русі причепа, через ланцюгову передачу приводить транспортер. Встановлюється на дві моделі розкидачів РМД-12 та РМД-20.

4. Гідравлічний привід управляється комп’ютером. Повністю захищає від бруду та не залежить від погодних умов (слизькість, налипання бруду на колеса) Електронна система управляє автономною гідравлічною системою трактора в залежності від заданої норми внесення міндобрива. Складається з оливної помпи (привід від ВВП трактора), бака для оливи, гідромотора та редуктора, який і приводить у дію транспортер. Встановлюється на РМД-12 та РМД-20.

 

Привід тарілок на всіх моделях розкидачів гідравлічний, через гідромотор та редуктори, які обертають тарілки. Швидкість обертання тарілок до 1000 об/хв. На розкидачі встановлюються тарілки Rauch з нержавіючої сталі діаметром 425 мм: S4 та S6 (рівномірне розкидання мінеральних добрив на ширину до 24 метрів). Обидві тарілки мають дві різні лопатки одна довша, інша коротша.

19 410 77

Усі розкидачі в базовій комплектації оснащені гумовим або металевим прутковим транспортером.

Гумовий стрічковий транспортер запобігає ковзанню грудок злежаних міндобрив та здатен 100% витримувати норму внесення.

Прутковий транспортер дозволяє вносити не тільки гранульовані добрива, але й дефекат, гіпс, сухий курячий послід, а також пісок для посипання автодоріг.

Для регулювання норми внесення добрив (50 – 2000 кг/га) встановлено шиберну заслінку, яка підіймається чи опускається вручну.

Для роботи у вітряну чи дощову погоду сконструйовано тентову систему.

Розкидачі мінеральних добрив РМД мають міцні італійські осі ADR та агрегатуються з тракторами 80-200 к.с. Широкопрофільні шини зменшують ущільнення ґрунту і дозволяють використовувати агрегат за найскладніших умов.

Важлива інформація для українських аграріїв – на дані причепи діє програма державної компенсації, що дає змогу повернути 25-40% вартості!

 

Kverneland GEOpread

Норвезький виробник дуже упевнено почувається на ринку розподілювачів мінеральних добрив. Нічого дивного — до традиційної скандинавської надійності та добротності у виготовленні сільгосптехніки Kverneland додав інноваційні технології для якомога точної та високопродуктивної роботи машин.

Це безпосередньо стосується відомого модельного ряду Exacta GEOspread, який пропонується в Україні в трьох серійних версіях: CL, HL і TL. Вони відрізняються передусім продуктивністю. CL може мати ширину захвату від 10 до 28 м і бункер до 1550 л; HL має бункер місткістю майже 4000 л, а моделі TL розраховані на ширину розкидання до 45 м та максимально повне використання точних технологій.

Варто зазначити, що в такому разі місткість бункера — поняття умовне. За потреби виробник може дообладнати необхідними місткостями чи додатковим функціоналом практично будь-яку машину. Kverneland завжди гнучко реагує на потреби і запити клієнтів.

Розсіювачі добрив Exacta забезпечені унікальною системою внесення мінеральних добрив CentreFlow. Її унікальність полягає в тому, що гранули вже обертаються (!), коли потрапляють на розкидаючі лопатки. Це дає змогу запобігти подрібненню гранул і гарантує рівномірне розподілення добрив по всій ширині розкидання. При цьому можливе додаткове встановлення електронної системи контролю за нормами внесення гранул і системою зважування.

19 410 78 1

Важливо, що залежно від конфігурації полів Kverneland пропонує два варіанти для точного розкидання на краю поля: технологія ExactLine, яка гідравлічно керується із кабіни трактора й призначена для розкидання на краю поля за технологічною колією (відстань від краю поля до технологічної колії дорівнює половині ширини розкидання), а також можливе встановлення обмежувальної пластини із вимкненням правого диску.

Інженери Kverneland у процесі розробки концепції Exacta GEOspread вдало реалізували зручність налаштувань машини. Це елементарно і точно здійснюється за допомогою панелі EasySet, що дає змогу налаштувати диски саме так, як це потрібно в даний момент.

Коли ж розподілення гранул здійснюється за точними технологіями, передбачена наявність на моделях Exacta TL GEOspread двох актуаторів на кожному із дозаторів.

Перший актуатор управляє нормою внесення (кг/хв), а другий — «картинкою» розподілення добрив і робочою шириною. Усі налаштування можна змінювати під час роботи в полі вручну або автоматично за допомогою системи Geocontrol. Активувавши систему Geocontrol, машина буде автоматично змінювати норму внесення згідно з електронною картою-завданням, при цьому перекриття розкидання добрив буде повністю вимкнене, адже ширина розкидання буде змінюватися також автоматично — посекційно, кожні 2 метри.

 

Amazone

Концепція створення нових моделей машин в Amazone сформульована чітко й зрозуміло — максимальна точність виконання усіх завдань. Це дуже просто, особливо у випадку із розподілювачами мінеральних добрив. Чим точнішим буде внесення, тим менше добрив буде витрачено марно. Відповідно, вищою буде врожайність, оскільки усі ділянки поля отримають належну кількість міндобрив.

Тим більше, що до справи беруться інженери із Amazone, які пропонують на ринку постійні оновлення декількох модельних рядів розподілювачів добрив. Це машини ZA-V, ZG-TS, ZA-TS, ZA-M, кожна з яких призначена для роботи в конкретних умовах, причому для дуже точної і ефективної роботи. У конструкції розподілювачів мінеральних добрив Amazone дрібниць не буває.

Варто звернути увагу на розподілювачі мінеральних добрив нового покоління ZG-TS. У них встановлена унікальна зважувальна система ProfisPro із онлайн-калібруванням, яке дає змогу безперервно контролювати налаштування шиберних засувок. Водночас проходить постійна автоматична перевірка залишку міндобрив у бункері із точним розрахунком кількості гектарів та часу роботи, які лишилися. Завдяки цьому також унеможливлюється накопичення залишків гранул у бункері та ймовірне змішання різних видів добрив, що може стати проблемою.

19 410 78 2

Цікаво, що в ZG-TS, як і в деяких інших моделях Amazone, використовується така важлива функція як WindControl. Спеціальні датчики обробляють наявні дані про напрямок та силу вітру і спрямовують інформацію на високочастотний датчик разом із інформацією системи контролю ділянок розподілення ArgusTwin. Після цього в автоматичному режимі налаштовуються розподільча систему та оберти розподільчих дисків. Це дає змогу миттєво компенсувати вплив вітру, зберігши заданий діапазон розподілення міндобрив, себто працювати тоді, коли вимагають оптимальні агрономічні терміни, але не дозволяє вітер.

Звернімо увагу також і на систему контролю вихідного отвору, яка безперервно сканує можливе забиття каналу чи холосту роботу механізму. Загалом, у Amazone чимало таких електронних «фішок», які не просто полегшують роботу механізатору, але й дають змогу заощаджувати істотні кошти. При цьому вони реально працюють і дають результат.

Це стосується й системи управління машиною, мозковим центром якої є комп’ютер Amatron 4. Комп’ютер може окремо налаштовувати вихідні отвори ліворуч й праворуч, регулювати їх під час руху. Це дає змогу незалежно регулювати внесення добрив і з лівого, і з правого боку. За точне розподілення добрив під час роботи на краях поля та на ділянках зі складним рельєфом відповідає ще одна унікальна розробка Amazone –Auto TS.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.