agro business 160 160

Вносимо добрива

Вносимо добрива

/ Механізація АПК / П'ятниця, 03 січня 2020 11:50

Електронні системи контролю та управління розкиданням добрив дозволяють суттєво збільшити ефективність виконання агротехнічних робіт.

Сучасні розкидачі мінеральних добрив використовують різноманітні пристрої та нові електронні рішення для оптимізації внесення робочих речовин. Відповідно розкажемо, що і як сьогодні присутнє в окремих моделях цієї сільськогосподарської техніки.

Rauch пропонує на вибір розкидачі з різною робочою шириною захвату — від 12 до 42 м, з різними обсягами бункерів — від 1000 до 1200 л. На деяких моделях машин передбачена система ідентифікації Dі, що дозволяє налаштувати розкидач навіть за наявності в аграрія невідомих йому видів добрив. Також використовується електронний пристрій Quantnron-E для визначення дозування препаратів залежно від швидкості руху машини. Робочий процес документується у файлах Quantron-E (обсяг пам’яті — 200 оброблюваних ділянок). У бортовому комп’ютері зберігаються таблиці норм внесення добрив на 20 їхніх різних видів.

Особливою відмінністю розкидачів моделі Exacta KVERNELAND є спосіб подавання добрива від дозуючого пристрою на розсівні лопаті із центральної ротаційної обертової камери. Гранули добрив надходять на розсівні лопаті, що знаходяться в стані обертання. Цей розгін гранул перешкоджає їх руйнуванню у разі потрапляння на лопаті розсівного диска і цим зберігається якість добрив. Розкидний диск комплектується вісьмома лопатями, які під час налаштування ширини захвату можна регулювати за довжиною. Механічна консоль керування EasySet на кожен розкидний диск спростила систему налагодження і регулювання норми внесення. Гідравлічно керований пристрій з дисками в нижній частині бункера, має три вихідних отвори, що забезпечує рівномірний потік добрив від жолоба дозувального пристрою до розкидного диска.

Розкидачі мінеральних добрив Bogballe обладнуються системою розподілення добрив Trend для польового розкидання і розкидання на поворотній смузі з лопатями оригінальної конструкції, системою зважування з повністю автоматичним калібруванням під час роботи та калібратором ZURF для налаштування параметрів технологічного процесу. Система розподілення добрив Trend проводить розкидання у режимах «До центру» і «Від центру». В режимі «До центру» розкидач працює під час внесення добрив полем: розкидні диски обертаються назустріч один одному і розподіляють добрива в чотири шари, таким чином, досягається чотири подвійні перекриття, що дозволяє якісно внести добрива на всій ширині захвату. При цьому лівий і правий диски розкидають добрива на 180° півколом, працюючи з повним взаємним перекриттям. Форма лопаток забезпечує оптимальну траєкторію польоту гранул, а обертання дисків назустріч один до одного перекриває рівномірно оброблювану площі до 99%.

9 400 108 1

Для внесення добрив від межі поля до його центру виробник пропонує систему, яка може заблокувати одну зі сторін розкидача. Встановлення робочої ширини відбувається за допомогою вбудованого рівнеміра (більше ніяких налаштувань не потрібні). Мішалка обертає­ться ексцентрично зі швидкістю 12–60 об/хв. залежно від щільності і потоку добрив. Розкидаючи легкі й пористі добрива, мішалка автоматично починає обертатися повільніше для більш м’якого поводження з добривами. Вбудований захисний конус забезпечує рівномірний потік добрив на розкидні диски і запобігає дроблення мішалкою, оскільки захищає їх від прямого тиску розміщеної зверху маси. Центральна регулююча система автоматично встановлює точку падіння добрив на розкидні диски.

Напівпричіпні розкидачі BREDHAL з пневматичними гальмами мають розкидні диски збільшеного діаметру, щоб надавати гранулам добрива якомога більшу швидкість на виході з розкидача задля мінімізації впливу вітру. Окремі розкидачі монтуються на двовісному шасі, інші моделі на одновісному із різними типами шин. Для більш точного внесення на розкидачі додатково можуть бути встановлені навігаційні системи з функціями диференційованого внесення міндобрив.

Лопатево-дисковий пристрій розкидачів Güstrower (Німеччина) дозволяє розкидати добрива на робочу ширину до 40 м. Норма внесення регулюється від 40 до 16000 кг/га. Розкидні диски-тарілки, що розкидають робочу речовину, приводяться у дію бортовою гідравлікою. Бортовий комп’ютер LH 500 зрозумілий операторові.

На сучасних розкидачах цього типу, з метою забезпечення рівномірного внесення мінеральних добрив по всій поверхні поля, незалежно від швидкості руху розкидача, застосовується електрогідравлічне регулювання норми внесення. Розкидачі обладнують бортовим комп’ютером, який забезпечує точне внесення заданої норми добрив. У разі електронного регулювання спеціальна програма через виконавчі механізми пропорційно подає добрива до розсіювальних дисків залежно від поступального руху агрегату. Завдяки електрогідравлічному регулюванню норми внесення, сучасні розкидачі використовуються для внесення добрив згідно з електронними аплікаційними картами (картами-завдань), що дозволяє диференційовано вносити необхідну кількість азоту на конкретній ділянці ґрунту.

Напівпричіпні машини з дисковими розкидними робочими органами розподіляють добрива на поверхні поля відповідно до агротехнічних вимог. Нерівномірність розподілу їх по ширині захвату і напрямку руху іншими досліджуваними машинами з дисковими робочими органами знаходяться у межах від 11,7 до 19,4% і 3,0 до 6,1% відповідно. Додатково напівпричіпні розкидачі добрив можуть комплектуватися спеціальними шнековими приставками з шириною захвату 6 або 12 м для внесення пиловидних меліоративних матеріалів. Європейські та світові виробники пропонують також самохідні розкидачі мінеральних добрив, які є технічними модулями з обладнання серійних машин та шасі автомобілів або енергетичних засобів. Місткість кузова самохідних машин для розкидного внесення мінеральних добрив становить 10 т і більше. З цією метою на ринку техніки також представлені розкидачі з робочими органами маятникового типу (рис. 1)

 

Рисунок 1. Розкидач мінеральних добрив маятникового типу (конструкційна схема)

9 400 106 2

 

У розкидачах мінеральних добрив функцію розкидного пристрою виконує тукопровід (човник), який виконує коливальний рух у горизонтальній площині. Трубчастий тукопровід має змінний перетин (усічений конус), з’єднаний із бункером. Переміщення добрив з нього в тукопровід здійснюється за рахунок гравітаційної сили і тиску верхньої маси шарів на нижчі. Для покращення їхнього пересування стінки резервуару і коливального трубопроводу повинні бути досить гладкими з низьким коефіцієнтом тертя.

Під час виконання технологічного процесу трубчастий тукопровід здійснює маятникові коливання у горизонтальній площині з частотою близько 1000 коливань за хвилину. В результаті виникають такі ж сили, як під час обертання лопаті диска відцентрового висівного апарату. Під їхньою дією частинки добрива вилітають із форсунок і розподіляються по обидві сторони відносно напрямку руху трактора. Робоча ширина захвату розкидачів добрив маятникового типу знаходиться у межах від 4 до 15 м. Ці машини прості за конструкцією і легкі в експлуатації та обслуговуванні. Проте вони забезпечують високу нерівномірність внесення добрив, мають нижчу продуктивність у порівнянні з дисковими відцентровими розкидачами. Враховуючи вказані недоліки, машини цього типу не набули широкого використання в аграрних підприємствах.

Тукова сівалка складається із таких основних частин: рами, бункера, вентилятора, механізму приводу дозувальних котушок, пневмопроводів, тукопроводів, пневматичної, гідравлічної та електричної систем (рис. 2).

 

Рисунок 2. Конструкційна схема тукової сівалки

9 400 108 2

 

Дозувальний механізм складається із регулювальних заслінок і двох рядів штифтових дозувальних котушок. На сівалці встановлений вентилятор відцентрового типу. До його корпусу кріпиться розтруб. Привід вентилятора здійснюється від ВВП трактора через карданну передачу. Пневмопроводи однією стороною з’єднані з розтрубом вентилятора, а другою — із корпусом дозувального пристрою.

 

Василь ДУМИЧзав. лабораторії
Михайло МАЗУРАКзав. лабораторії
Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

 

 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.