agro business 160 160

Інструменти відновлення структури ґрунту: огляд глибокорозпушувачів

Інструменти відновлення структури ґрунту: огляд глибокорозпушувачів

/ Механізація АПК / Вівторок, 14 січня 2020 14:50

Огляд присвячений вагомим елементам технологій відновлення структури ґрунту — лаповим глибокорозпушувачам, які працюють на глибину від 20 до 75 см. У цьому матеріалі ми коротко описуємо найбільш відомих представників 2-х основних типів цих знарядь в Україні: перші розпушують ґрунт шляхом інтенсивного перемішування шарів, другі — створенням щілин та одночасним підійманням оброблювального шару ґрунту. Різні робочі органи, різний потенціал, різні способи усунення ущільнених шарів, як окремих («підошв»), так і суцільних… Тож, що пропонує ринок?

Розпушення інтенсивним перемішуванням

Потужна рама, істотний кліренс, долотоподібні робочі органи, подвійний голчастий коток - ці риси притаманні першому типу описуваних знарядь, які розпушують ґрунт шляхом інтенсивного перемішування шарів та відомі своєю здатністю працювати на суттєві глибини — аж до 75 см. Такі знаряддя мають міцні стійки, на яких закріплено долото та бічні крила, що й забезпечує обробіток всім захватом, і ніж для прорізання смуги перед стійкою.

 

Artiglio (Maschio Gaspardo)

Помітним представником продуктової лінійки Maschio Gaspardo є глибокорозпушувач Artiglio, що доступний із захватом від 2,5 до 5 м.

Сімейство цих знарядь має два відгалуження: власне Artiglio, з кліренсом 90 см і крайньою глибиною обробітку до 55 см, та флагманський Artiglio Magnum, що має кліренс 115 см і здатний обробляти ґрунт аж до 70 см.

Обидві версії оснащені зварною рамою, геометрія якої сприяє ефективному розподіленню навантаження, зокрема товщина стінок балок рами становить 10 мм, переріз 150х150 мм. Стійки на рамі встановлені у два ряди з проміжком 85 см на звичайному Artiglio та 100 см на Artiglio Magnum. Він комплектується 5/7/9 стійками, а стандартний Artiglio, до того ж, має версію з 11-ма.

 

20 411 70 2

Artiglio 400

 

Основні робочі органи — долота. На долотах зона найщільнішого контакту з ґрунтом виготовлена з побідиту — твердого сплаву вольфраму та кобальту. Долота є двосторонніми, що також сприяє тривалості роботи кожного окремого робочого органа. На Artiglio Magnum лапи мають специфічну кривизну, що зумовлено робочим кутом, під яким вони найлегше проникають у ґрунт і працюють на максимальній глибині з найменшим опором. Захистом від пікових навантажень є зрізний болт, або гідропневматична система з азотним акумулятором.

Фінішний обробіток забезпечує тандемний зубовий коток Ø220 мм . Робоча глибина виставляється за допомогою гідравлічних циліндрів.

 

Bravo Till (Jympa)

Відносно недавно на український ринок офіційно зайшли глибокорозпушувачі іспанської промислової групи Jympa. Виробник має доволі насичену пропозицію (від щілювачів до знарядь складної конфігурації зі стійками типу «параплау»), значна частина якої доступна в Україні. Компанія Jympa представляє модель Bravo Till із захватом від 1,11 до 5,25 м (без котка).

«Скелет» агрегату — рама з труб квадратного перерізу із кліренсом, достатнім для роботи на глибину до 50 см. На більшості варіацій моделі є жорстка рама. Єдиний виняток становить SJ-9R-2F-BT-PH — 4,5-метрова (без котка) машина з рамою, що складається гідроциліндрами, - транспортна ширина 3,05 м.

Залежно від виконання, на рамі в два ряди закріплено 3/5/7/9/11стійок товщиною 30 мм. На машинах із найменшим захватом відстань між проходами лап становить 42 см, на 3-метровому глибокорозпушувачі — 47 см, а на решті — 50 см. Така відстань забезпечує кращу прохідність ґрунтової маси, а також мінімізує утворення валків.

 

20 411 72 1

Bravo Till із гідропневматичною захисною системою

 

Для легшого проникнення в ґрунт кінець стійки виконано під гострим кутом. У цій зоні встановлено двостороннє долото з вигнутими кінцями. Така форма забезпечує 3 робочі зони: перша має гострий кут атаки, отже, легко пробиває ущільнений шар; друга закручує земляний потік; третя різко спрямовує його на трикутний ніж, який розбиває/відкидає вбік грудку та прорізає ґрунт перед стійкою. Рівномірний обробіток усією шириною міжлапового простору забезпечують бічні крила, які регулюються за висотою в двох точках кріплення. Захистом від критичних навантажень є зрізний болт, а на моделях із захватом 2,30 м, 3,06 м, 4,25 м, 4,50 м — ще й гідравлічна система захисту.

Фінішний обробіток здійснює тандемний зубовий коток Ø190 мм: шпори на валах направлені в протилежні боки, що дозволяє котку самоочищуватися. Інтенсивність роботи переднього та заднього валів налаштовується гвинтовою тягою. Глибина обробітку виставляється стопорними пальцями, які обмежують хід навіски котка, або гідроциліндрами.

Залежно від моделі Bravo Till без котка потребують від 54 к.с. до 67 к.с на метр захвату; з котком — від 40 к.с. до 60,5 к.с. на метр захвату.

 

Terraland TN (Bednar)

У пропозиції Bednar цей тип глибокорозпушувачів представлений знаряддями Terraland TN, що доступні з захватом 3 та 4 м.

Існує два основних виконання, від яких залежить глибинний діапазон роботи: версія М має кліренс 79 см, тож працює на глибину до 55 см; версія D - потужніша: її кліренс становить 86 см, а крайня глибина - 65 см.

 

20 411 72 2

Terraland TN із додатковими бічними котками

 

Основа знаряддя — рама з міцної сталі Alform, на якій в два ряди встановлено 5,7 або 9 стійок. Умовно роботу Terraland TN можна розділити на декілька етапів. Спершу працюють долота шириною 40 або 80 мм (швидко змінюються завдяки системі Quick — Change), які руйнують ущільнені шари ґрунту. У другій зоні відбувається інтенсивне перемішування: бічні крила підрізають шар ґрунту та скеровують його вгору, створюючи ефект перемішування; водночас по центру — стійка та трикутний ніж інтенсивно рихлять та перемішують землю. Захистом лап від пікових навантажень є зрізний болт (спрацювання 1,0/1,5 т) або гідравлічний захист (регульоване до 1,5 т).

Фінальний обробіток здійснює подвійний шпоровий коток Ø245 мм, підшипники на якому не обслуговуються. Шпори на валах котка направлені одна проти одної, що перешкоджає налипанню вологого ґрунту. За потребою, глибокорозпушувач може оснащуватись бічними додатковим котком, які усувають валки, що можуть утворюватися по обидва боки проходу. Глибина роботи глибокорозпушувача регулюється гідроциліндрами котка, також можна регулювати інтенсивність роботи переднього та заднього валів котка завдяки гвинтовій тязі.

 

20 411 74 1

Terraland TN із системою для закладання добрив

 

До речі, існує Profi-версія, в якій описаний арсенал, доповнений заднім тандемним дисковим котоком CutterPack, що подрібнює рослинні рештки й створює дрібногрудкувату структуру верхнього шару ґрунту.

Для Terraland TN доступний ряд рішень для закладання добрив у ґрунт завдяки навісним та причіпним бункера. Глибокорозпушувач Bednar у версії М потребує від 30 к.с. на метр захвату, у версії D — від 40 к.с.

 

SSDR (Quivogne)

Портфель глибокорозпушувачів компанії Quivogne представляє сімейство SSDR, численні представники якого мають захват від 2,5 до 5 м.

SSDR має 5 варіантів виконання, що відрізняються за кліренсом і, відповідно, максимальною глибиною обробітку: L — до 45 см; M - до 55 см; SSDR та модель S - до 65 см; XL — до 70 см; Big - до 75 см.

Труби для рами всіх SSDR виготовлені німецькою компанією Vallourec & Mannesmann Tubes зі сталі марки Forterior®500. Згідно інформації на офіційному сайті виробника, ця сталь має суттєву границю плинності (ступінь напруження в матеріалі, коли він зберігає здатність до відновлення форми після зняття навантаження), яка становить 500 МПа (за 12˚С, 480Мпа — за t більше 25˚C та менше 12˚С), міцність на розрив 610 МПа, а також гарні показники зварюваності. З’єднання рам SSDR — виключно зварні. Майже всі глибокорозпушувачі мають жорстку раму.

 

20 411 74 2

SSDR у виконанні Non-Stop із гідропневматичним захистом лап

 

На всіх SSDR основні робочі органи розміщені на рамі у два ряди. Можлива кількість стійок залежить від комплектації: L –3-7; M та S -5-7; SSDR, XL, Big — 5 -11. На варіантах виконання L, M та S товщина стійок становить 30 мм, а на SSDR, XL, та Big — 35 мм.

Робочі органи представлені долотами шириною 70 або 80 мм та бічними крилами. Для останніх передбачено 2 пари точок кріплення: вище та нижче. Таким чином можна регулювати глибину зони, в якій відбувається інтенсивне перемішування ґрунту. До речі, і долота, і бічні крила доступні у більш зносостійкій версії з карбідовим покриттям.

На більшості версій захистом робочих органів від пікових навантажень є зрізний болт. Утім, є окрема комплектація Non-Stop (до 65 см, 5-9 стійок завтовшки 35 мм), яка «в базі» має гідропневматичну захисну систему.

 

20 411 74 3

SSDR у флагманській версії XL

 

Фінішний обробіток здійснюється тандемним голчастим або дворядним дисковим котком Ø580 з V-подібними ножами. Регулювання положення котка щодо агрегату може здійснюватися як механічно, так і за допомоги гідроциліндрів.

Для якісної роботи глибокорозпушувачам Quivogne потрібно мінімум 40 к.с./метр захвату для версій L, M та S; 60 к.с. ./метр захвату для SSDR; від 76 к.с. /метр захвату для Non-Stop, XL та Big.

 

Франк (УПЕК)

Сільськогосподарський арсенал групи компаній УПЕК, відомий на ринку під брендом «Лозівські машини», в описуваному сегменті представляє Франк, що доступний із захватом 2,5 та 3 м.

В основі знаряддя лежить рама з квадратним перерізом, на якій у два ряди закріплені стійки: 5 шт. у Франка з захватом 2,5 м та 7 шт. 3-метрової варіації. Кліренс рами дозволяє глибокорозпушувачу працювати на глибину до 45 см.

 

20 411 75 1

Франк- 2,5

 

Франк оснащений прямими стійками, які на кінці вигнуті проти напрямку руху під майже прямим кутом. У цьому місці встановлений наконечник, виготовлений із твердосплавної сталі твердістю 88 HRC (за Роквеллом). Його геометрична конфігурація в поєднанні з формою стійки сприяє легкому проникненню в ущільнений ґрунт. Зона стійки над наконечником посилена змінною сталевою накладкою. Форма бічних крил забезпечує рівномірний обробіток міжлапового простору. Бічні крила регулюються за висотою, маючи дві пари точок кріплення. Захистом рами та робочих органів від пікових навантажень є зрізний болт.

 

20 411 75 2

Тандемний коток Франк-2,5

 

Фінальний обробіток здійснює тандемний голчастий коток, який встановлений на балансирній установці, закріпленій на основній рамі через паралелограмну навіску. Важливо, що в балансирній установці встановлені біметалеві підшипники ковзання, які не потребують обслуговування, так само, як і підшипники в самих котках. Великі шпори на валах направлені в протилежних напрямках одна до одної, що перешкоджає налипанню ґрунту. Робоча глибина налаштовується перестановкою стопорних пальців, які обмежують рух навіски котка.

2,5 та 3-метрова версії Франк потребують як мінімум 64 та 73 к.с на метр захвату відповідно.

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.