Інструменти відновлення структури ґрунту — огляд глибокорозпушувачів

Інструменти відновлення структури ґрунту — огляд глибокорозпушувачів

/ Механізація АПК / Четвер, 23 січня 2020 11:41

Цей огляд присвячений вагомим елементам технологій відновлення структури ґрунту — лаповим глибокорозпушувачам, які працюють на глибину від 20 до 75 см. Раніше ми описали низку знарядь, що інтенсивно перемішують оброблювані шари грунту. Ця частина огляду присвячена агрегатам, які розпушують грунт шляхом створення щілин і підйомом та опусканням оброблювального пласту, тобто, з мінімальним перемішуванням грунту. Різні робочі органи, різний потенціал, різні способи усунення ущільнених шарів, як окремих («підошв»), так і суцільних… Тож, що пропонує ринок?

Розпушення деформацією під тиском

Знаряддя цього типу розпушують ґрунт із мінімальним, або взагалі без перемішування шарів. Вся справа в тиску. З одного боку геометрія стійок і їхнє розміщення щодо напрямку руху скеровують земляну масу до центру міжлапового простору. Це створює тиск, який завдяки пласкій формі стійок триває достатньо довго, щоб збільшити пористість ґрунту. Водночас, він деформується і по лінії руху: лапи піднімають оброблювальний шар угору, що деформує ущільнену структуру та збільшує пористість ґрунту. Форма робочих органів привносить в обробіток певні особливості: долота перемішують нижні шари, додатково проводять щілювання ґрунту й мінімально підіймають оброблювальний шар угору; лапи з широкими крилами навпаки: не перемішують ґрунт, а підрізають та помітно піднімають оброблювальний шар. Агрегати описуваного сегменту рідко можуть працювати на глибину понад 50 см, але спосіб обробітку, що вони пропонують, мінімально зачіпає мікроорганізми, від інтенсивності життєдіяльності яких багато в чому залежить родючість ґрунту.

 

Cultiplow (Agrisem)

Пропозицію французької компанії Agrisem International SAS в описуваному сегменті представляє глибокорозпушувач Cultiplow™, що доступний із захватом від 2,5 до 6 м.

Рама знаряддя — квадратна балка з перерізом 200х200 мм. Залежно від комплектації машини, вона може бути жорсткою (захват 2,5–4 м), телескопічною (4 м) та такою, що складається гідроциліндрами (4,5–6 м).

За допомоги болтових з’єднань на рамі в один ряд установлено 3/4/5/6/8 стійок із проміжком 75 см. Існує три основних виконання Cultiplow™, що різняться за висотою стійок і, відповідно, максимальною глибиною обробітку: Silver (до 25 см), Gold (до 35 см) та Platinum (до 45 см).

 

21 412 66

Cultiplow (Agrisem)

 

Стійка є прямою, але в ґрунті вона працює не під кутом 90˚, а з невеликим зміщенням до центру. Зона елементу, яка найбільше контактує з ґрунтом, захищена змінними накладками шириною приблизно в половину самої стійки. У нижній її частині встановлено крила шириною 200 мм із довгим носком. Така конфігурація сприяє рівномірному обробітку ґрунту всією шириною захвату. Лапи Cultiplow™ мають гострий кут атаки, що сприяє легкому входженню в ґрунт. Захистом від пікових навантажень є зрізний болт, або пружинні амортизатори з силою спрацювання понад 1 т.

Органи фінішного обробітку — 5 основних варіантів котків: трубчастий Ø526 мм, Combimulch 30 та 35 (трубчастий + ряд вирізних дисків меншого й більшого діаметру), Flexi-Sem Ø540 мм (шинний) та Steel-Pack Ø 700 мм (сталевий з вузькими вирізними ножами). Для знарядь із цільною рамою також доступний тандемний коток Combimulch 35+ Steel-Pack (перший вал — Steel-Pack, другий — великі вирізні диски). Інтенсивність роботи валів на тандемних котках регулюється гвинтовою тягою. Глибина обробітку може регулюватись котком, або опорними колесами (стандарт для причіпних варіантів). В обох випадках налаштування здійснюється стопорними пальцями.

Cultiplow™ Silver потребує від 28 к. с. на метр захвату, а версії Gold та Platinum від 36 к. с.

 

Flatliner (Kverneland)

В описуваному сегментів Kverneland Group пропонує глибокорозпушувач Flatliner, що доступний із захватом 2,61 м та 3,15 м.

Характерною рисою знаряддя є рама, що формою нагадує рівнобедрений трикутник: на фронтальній V-подібній частині розміщені робочі органи, а задня пряма балка збільшує жорсткість конструкції та є основою для котка. Рама зварена зі сталевих балок квадратного перерізу 150х150 мм та товщиною стінок 10 мм.

Стійки встановлені на рамі за допомогою болтових з’єднань із змінним проміжком 87/57 см на версії Flatliner 300 та фіксованим 63 см на Flatliner 350. Стійки пласкі, вигнуті під тупим кутом до напрямку руху.

 

21 412 68 1

Flatliner (Kverneland)

 

Основні робочі органи доступні в двох виконаннях. Перша — Pro-Lift: сталева накладка на стійку та пряме довге долото й трапецієподібні крила з кожного боку. Така геометрична конфігурація забезпечує активне підняття вгору оброблювального шару ґрунту. Pro-Lift здатні працювати на глибину до 50 см. Другий варіант — лапи Low Disturbance (LD): довге долото, що одночасно виконує функцію сталевої накладки на стійку з різко вигнутим до напрямку руху кінцем, та широкі стрілчасті крила, встановлені на рівні наконечника долота. Конфігурація LD створена для розпушення ґрунту без перемішування шарів як верхніх, так і нижніх. LD працює на глибину до 40 см. Обидва варіанти виготовлені зі зносостійкої сталі, легованою бором та хромом. Захистом від критичних навантажень є зрізний болт.

Фінішний обробіток здійснює сталевий коток DD Ø600 мм з великими ножами. Останні виготовлені з легованого хромом сплаву та мають різальну кромку, що самозаточується. Налипанню вологого ґрунту перешкоджають важкі скребки. Підшипники DD є герметичними й не потребують обслуговування. Робоча глибина виставляється гвинтовими тягами котка в межах 30/40/50 см.

Flatliner 300 потребує від 50 к. с. на метр захвату, а ­350-ий — від 45 к. с.

 

Kuhn Krause

В описуваному сегменті глибокорозпушувачів пропозицію Kuhn Krause представляє знаряддя Ripper 4830, що доступне з шириною захвату від 3,8 до 8,1 м.

В основі — зварна рама, що створена на основі двох труб квадратного перерізу 152х152. Особливості конструкції рами розподіляють навантаження від опору ґрунту та тягового зусилля трактора більшою площею. Рама може бути жорсткою (захват 4–5,3 м, 4–7 стійок) або з бічними крилами, що складаються гідравлікою (захват 5,4–8,1 м, 6–9 стійок). Транспортна ширина останніх становить 3,5 м, а на моделях із захватом від 7,3 м — 4,4 м.

Перед основними робочими органами спочатку працюють великі дискові ножі Ø558 мм і завтовшки 6,3 мм із регульованим кутом атаки. Механізм, на якому вони закріплені, оснащений пружиною, що продукує постійний тиск у межах 204 кг на кожен диск.

 

21 412 68 2

Ripper 4830, Kuhn

 

Стійки пласкі й для кращої проникної здатності виконані під кутом до лінії руху. Відстань між ними залежить від конкретної моделі й може становити 76/91/97/100/101/102 см. Стійки можуть кріпитись до рами через зрізний болт (сила спрацювання 1,2 т) або паралелограмний механізм, верхню частину якого утворює пружинний амортизатор, що спрацьовує за умови навантаження понад 1,1 т. Останній варіант особливо цікавий тим, що його конструкція дозволяє стійці відхилятись на 6˚ ліворуч та на стільки ж праворуч. Це, зокрема, дозволяє стійці оминати перешкоди на кам’янистих ґрунтах, забезпечує плавніше рульове управління гусеничних тракторів, а також зменшує навантаження на раму. У зоні найбільшого контакту з ґрунтом стійка захищена сталевою накладкою.

Для Ripper 4830 існує 4 варіанти лап. Перший варіант — гострі, звужені на кінці долота шириною 5 см, які заробляють у ґрунт найбільший обсяг рослинних решток (за даними виробника, залишок на поверхні після обробітку становить 51–65%). Ці органи доступні у виконанні власне долота та долота з крилами шириною 12,7 см. Другий варіант — короткі гострі долота завширшки 2 см, які залишають переважний обсяг рослинних решток на поверхні (за даними Kuhn, залишок 68–75%). Третій варіант оснащення рекомендується для кам’янистих ґрунтів — довгі пласкі долота шириною 5 см з гострим кутом атаки, які працюють із ефектом аналогічним першому варіанту робочих органів без крил. Четверта версія робочих органів — лапи, які мінімально зачіпають рослинні рештки (залишок — до 86%) й перемішують шари ґрунту. Вони оснащені крилами шириною 20,3 см, а також видовженими носками, форма яких залежить від ґрунтових умов: для ґрунтів з камінням пропонується заокруглений вузький носок шириною 2 см, а для землі без каміння — гострий, 5-сантиметровий. Усі типи лап виготовлені зі сплаву сталі, до складу якого для підвищеної міцності входить карбід хрому.

Зроблену лапами щілину можуть закривати гумові колеса, які кріпляться до рами з обох боків стійки через індивідуальні листові пружини.

Ripper 4830 не має котка, тому робоча глибина задається в межах 20–41 см опорними колесами. На навісних моделях ці колеса розташовані всередині рами, а на причіпних — винесені вперед. Причіпні версії також можуть оснащуватись задніми опорними колесами з гідравлічно регульованим положенням.

Ripper 4830 потребує як мінімум 30 к. с. на стійку.

 

SubTiller 4™ (Thurston Manufacturing Company)

SubTiller 4™ представляє портфель глибокорозпушувачів американського виробника Thurston Manufacturing Company, які відомі на ринку під брендом Blu-Jet. Глибокорозпушувач SubTiller 4™ доступний із захватом від 2,36 м до 9,12 м.

 

21 412 69

SubTiller 4™ (Thurston Manufacturing Company)

 

Знаряддя базується на рамі з кліренсом 1,12 м. Вона зварена з двох основних балок, що мають квадратний переріз 178х178 мм та стінки завтовшки 9,5 мм. Таке рішення розподілило навантаження на більші площі: фронтальна балка переважно витримує навантаження від тягового зусилля трактора, а тилова — від опору ґрунту. SubTiller 4™ доступний у версіях із жорсткою рамою (захват 2,36–4,22 м) та такою, що складається гідроциліндрами (3,80–9,12 м, транспортна ширина до 4,72 м). Від типу рами залежить кількість стійок товщиною 37 мм, що закріплені на рамі в один ряд, і відстань між ними. На варіантах із жорсткою рамою через болтові з’єднання може встановлюватись від 2 до 9 стійок, розташовані зі змінним проміжком від 76 (від 51 см для флагманської моделі) до 102 см. Також вони можуть оснащуватись подовжувачами 36–163 см, які додають 1, 2 або 4 стійки. Версії зі складною рамою мають від 5 до 12 стійок із фіксованим міжряддям 76 см.

Зону майбутнього проходу лап спершу обробляють рифлені дискові ножі Ø510 мм із регульованим кутом атаки: прорізують щілини для легшого ходу лап, перерізають рослинні рештки та легко розпушують ґрунт. Основні робочі органи представлені наконечниками з високоміцного загартованого чавуну, які доступні у варіантах для щілювання (глибина роботи від 36 см) і для глибокої міжрядної культивації за технологією Strip-Till (від 26 см). Обидва варіанти робочих органів працюють на глибину до 46 см, при цьому, завдяки формі та робочому куту, вони розпушують землю на 5 см глибше від заданої глибини. Стійку від надмірного зношення вберігають двосторонні накладки шириною 37 мм та висотою 570 мм. Від критичних навантажень рама та робочі органи можуть бути захищені зрізним болтом, або ще й пружинним амортизатором із силою спрацювання 1,44 тс.

Робоча глибина витримується на тандемних чи одинарних колесах (шина 20,5х8–10) із поворотним кріпленням. Регулювання глибини здійснюється стопорними пальцями або гідроциліндрами. У якості опції для SubTiller 4™, що має 3–7 стійок, доступний прикочувальний коток шириною від 2,44 до 5,2 м.

Для роботи глибокорозпушувач Blu-Jet на кожну стійку потребує як мінімум 30 к. с. (на зчіпному пристрої).

 

Sub-Soiler (Great Plains)

Помітним елементом пропозиції компанії Great Plains в описуваному сегменті є сімейство глибокорозпушувачів Sub-Soiler, представники якого доступні з захватом від 2,1 до 7,3 м.

Рама знаряддя виготовлена з двох труб квадратного профілю, товщина стінок яких становить 9,5 мм. Така конструкція дозволяє розподілити навантаження від тягового зусилля трактора та опору ґрунту більшою площею. Усі елементи рамної конструкції з’єднані зварюванням. Є 2 варіанти виконання рами: версії машини SS0300 (3–6 стійок, захват — 2,1–3,4 м) та SS1700 (7 шт. стійок, захват — 4,6–6,1 м) оснащені жорсткою рамою, а варіації SS1300 (5 стійок, захват — 2,3–4,9 м), SS1800 (8–10 шт. стійок, захват — 5,5–5,1 м) та SS2000 (10–12 стійок, захват — 6,4–7,3 м) мають раму з підйомними бічними секціями (для транспортування) шириною по 1,0–1,3 м кожна. Бічні секції кріпляться до основної рами через високоміцні шарніри, що змащуються, та потужні сталеві кріплення.

 

21 412 70 1

Sub-Soiler (Great Plains)

 

Стійки завтовшки 32 мм є прямими і встановлені під кутом 90˚. Відстань між робочими органами залежить від специфікації машини. Так, на всіх варіантах Sub-Soiler, крім SS0300, стійки можуть встановлюватись на відстані 60,9 / 76,2 / 91,4 / 96,5 / 101,6 см. На версії з меншим захватом є три варіанти міжряддя: 54–56 /68, або 70 / 70, або 75 см.

Зону майбутнього проходу основних робочих органів попередньо обробляють рифлені дискові ножі Ø508 мм, які працюють під навантаженням до 504 кг на кожен диск. Вони розміщенні на поворотному механізмі, що дає змогу регулювати кут атаки елемента на непрямолінійних частинах поля.

 

21 412 70 2

4 варіанти лап для Sub-Soiler

 

Зона стійки, що найбільше контактує з ґрунтом, захищена від зношення сталевою накладкою з V-подібним перерізом. Її профіль має форму прямокутного трикутника: накладка стає товстішою з наближенням до лапи — ресурс відповідний до інтенсивності навантаження в робочих зонах. Сама лапа може бути представлена долотом (ширина 51 мм), більш агресивним долотом із крилами (загальна ширина 177 мм), версіями цих елементів може бути вертикальний плавник (вертикальний ніж лапи), який мінімізує збурення ґрунту і вивертання на поверхню, а також лапою, яка не перемішує шари ґрунту, шириною 254 мм. Залежно від типу основних робочих органів, знаряддя від критичних навантажень може захищати зрізний болт (лапи 51 та 177 мм) або подвійний пружинний амортизатор (лапи 254 мм) і зрізний болт.

Лінія органів фінішного обробітку не суцільна: за кожною стійкою закріплено окремий трубчастий (товщина елементів 2,5 см) ущільнювальний коток Ø40,6 см, який розрівнює оброблену поверхню. Глибина обробітку виставляється гвинтовим домкратом на опорних колесах (одинарні чи тандемні), шини (шина 20,5х8–10) розміщені на фронтальній частині знаряддя в межах 30,4–40,6 см.

Sub-Soiler від Great Plains мінімально потребує 50 к. с. на одну стійку.

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 

 18 квітня 2024
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
18 квітня 2024
 17 квітня 2024
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
На Миколаївщині одне з господарств компанії «ПАЕК» висаджує розсаду ранніх кавунів, яку самостійно вирощували в теплицях підприємства.
На Миколаївщині одне з господарств компанії «ПАЕК» висаджує розсаду ранніх кавунів, яку самостійно вирощували в теплицях підприємства.
17 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.