agro business 160 160

×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 88

Машини для доробки овочів і фруктів

Машини для доробки овочів і фруктів

/ Механізація АПК / Вівторок, 14 квітня 2020 11:42

На стадії збору врожаю продукція зазвичай має не найкращу ціну. Ті, у кого є сховище, можуть продати пізніше і дорожче — взимку, навесні. А хто здатний доробити фрукти чи овочі перед продажем — помити, красиво впакувати — той виграє ще більше.

Вже з’явилися в Україні агрогосподарства, що виробляють сільськогосподарську продукцію методом замкненого циклу: від поля до крамниці, або ще кажуть: від лану до столу. Тому однією з умов, за яких кінцевий споживач готовий платити преміальні гроші — це бажання отримувати продукт якісний і добре упакований.

Однак ринок переробки в Україні розвинений слабо. Нею займаються не більше 2% аграріїв, тоді як у ЄС — близько 30%. Проте уже і в наших магазинах можна побачити упаковану моркву, буряк, борщові набори тощо. А це додана вартість для аграріїв.

На минулорічній виставці Fresh Business Expo ми побачили чимало устаткування для доробки, переробки й упакування овочів, фруктів і ягід. Таке обладнання потрібне, щоб у найкоротший термін зробити післязбиральну доробку продукції для її закладання на зберігання або ж для відправлення у торговельну мережу.

Процес доробки картоплі, коренеплодів складається на загал із таких операцій: сортування за розмірами (калібрування) і споживчою якістю, миття, очищення, нарізання. Доопрацювання фруктів приблизно таке саме, хоча можна й скоротити деякі процедури — наприклад очищення.

04 419 114 1

Сортування овочів і фруктів за розміром здійснюється за допомогою калібрувальних машин. Навіщо потрібне калібрування? Щоб приблизно однакові за розмірами плоди легше було зберігати та упаковувати. Далі овочі миють — для цього застосовуються спеціальні мийні машини. Фрукти відповідно полірують, аби вони мали яскравий товарний вигляд. Ну й остання у ланцюжку операція — упаковування. Можна набагато дорожче продати будь-яку продукцію за умови, що вона доладно впакована. Це, наприклад, можуть бути зручні кошики для ягід, пакети для невеликої кількості картоплі, лотки для яблук, різана й впакована у целофан морква тощо. Саме упаковкою цікавиться дедалі більше виробників.

Демонстрував у Києві свою техніку концерн Petruzalek («Петруцалек») — провідний європейський виробник австрійсько-італійського походження машин для упакування. Зокрема, велику зацікавленість агровиробників викликали машини серії «Елікса» (Elixa). Вони автоматичні: визначають розміри продукту і лотка в момент його установки на вхід машини, потім самі підбирають найкращу програму упаковки, яка включає фінальне обрізання плівки.

Моделі машин «Елікса» займають не надто багато робочого простору. Їхній дизайн дозволяє поставити їх у куток складу, вони прості у використанні. Порівняно з ручною упаковкою економія часу значна: продуктивність таких машин коливається у межах від 14 до 35 одиниць за хвилину. Упаковка можлива у лотку або й без нього. Всі типи таких машин можна доукомплектувати етикетувальним і ваговим обладнанням.

04 419 114 2

Компанія «Петруцалек» уже досить помітно представлена в Україні — має філії в Одесі, Дніпрі, Тернополі. Крім неї, є також вітчизняні виробники, які теж займаються випуском такого обладнання. Наприклад, Каховський експериментальний механічний завод (ПрАТ «КЕМЗ»). Він виробляє лінійку машин та агрегатів для доопрацьовування овочів: їх приймання, сортування, калібрування, миття, чистки, транспортування, а також для фасування у тару. Або ТОВ «СМС» (с. Щербані, Полтавська обл.) теж може на замовлення виготовити лінію для сортування та передпродажної підготовки фруктів і коренеплодів. Цей завод виробляє й поставляє як лінії, так і окремі машини, залежно від конкретного технологічного ланцюжка.

До такого устаткування, звісно, потрібна добре продумана логістика, а в цьому наші фермери поки не досить досвідчені. Однак, як свідчать цифри Держстату, 2019 рік був більш результативним для доробки й переробки агропродукції, тож цей шлях є для наших аграріїв очевидним. І на ринку ми вже маємо компанії, що готові у цьому допомогти віт­чизняному агровиробникові. Наприклад, була представлена на виставці й українська компанія «Новітні Технології» (Харків), яка вже близько 30 років є постачальником різноманітного імпортного устаткування для передпродажної доробки й упаковки овочів і фруктів, з яких вона під замовлення формує будь-які готові технологічні лінії.

 

Коментар

04 419 114 3Артем ЛАТИПОВменеджер із продажу обладнання компанії «Новітні Технології» (Харків)

— Наша техніка розрахована для передпродажної підготовки та упаковки коренеплодів: цибулі, буряку, моркви, картоплі. Також маємо машини для черешні та фруктів — яблук і груш. Наші машини ставляться там, де є сховище. Ми робимо проєкт «під ключ» — підбираємо лінії з окремих агрегатів різних виробників під потреби кожного конкретного клієнта. Є серед них машини для упаковки, сортування, полірування тощо.

Агрокомпанія дає нам техзавдання, і ми підбираємо їй набір агрегатів, тобто потрібний інструмент — лінію із доопрацювання. На виході він отримує миту, відсортовану, упаковану продукцію.

У нас реалізовано особливо багато проектів під яблука — для їх сортування, калібрування, упаковки. Наші машини пакують продукцію у сітку, поліетилен, біопропілен, мішки, стрейч-плівку, в тару преміум-класу — наприклад, картонні пакунки у вигляді хаток.

Нині основна проблема у фермерів — фінансування. Ми пропонуємо обладнання із харчової нержавіючої сталі, дороге. Його виробляють голландські компанії, іспанські, італійські, французькі. Його можуть придбати ще далеко не всі. Наприклад, наше устаткування успішно працює в агрокомпанії «Полтава-Сад» — там пакують для роздрібних мереж морквяні «пальчики». Під Києвом ми поставили лінію з упаковки цитрусових, щоправда, на замовлення не їхнього виробника, а імпортера.

 

Григорій МЕРЕФ’ЯНСЬКИЙ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.