Кормовиробництво: огляд сільгосптехніки

Кормовиробництво: огляд сільгосптехніки

/ Механізація АПК / Понеділок, 22 червня 2020 14:42

В огляді коротко розповімо про технології й техніку, які нещодавно доповнили арсенал провідних виробників у галузі кормозаготівлі.

Новий флагман CLAAS

Під час Agritechnica-2019 компанія CLAAS представила новий флагман кормозбиральних комбайнів JAGUAR — модель 990, яку вже можна замовляти в Україні. Характерна риса — 12-циліндровий двигун MAN, який видає 925 к. с. за 1700 об/хв. Як і на попередніх моделях, агрегат розміщено поперечно. Завдяки цьому його потужність передається до споживачів (приставку та подрібнювач зерна) через прямий привід — довгу клинопасову передачу, що з’єднана з колінчастим валом двигуна та не потребує обслуговування. Це рішення скоротило витрату палива. Останньому сприяє і система керування потужністю CEMOS AUTO PERFORMANCE, яка була відзначена срібною нагородою за інновації на Agritechnica-2019. Вона підтримує постійну частоту обертів двигуна й при цьому регулює його потужність і швидкість руху машини відповідно до обсягу рослинної маси. Більший обсяг — менша швидкість, вища потужність, і навпаки. Крім економії пального, це рішення забезпечує постійний потік рослинної маси та унеможливлює різкі зміни навантаження на комбайн.

 

09 424 74 1

CLAAS JAGUAR — модель 990

 

Вдосконалено технології вимірювання обсягу рослинної маси. Так, можливості системи QUANTIMETER, яка на основі відхилень пресувальних вальців і технології постійного зважування вимірює об’ємний потік маси, були суттєво доповнені. Jaguar оснащено інфрачервоним датчиком, який із частотою 20 Гц вимірює вологість маси, а також обсяг сухої речовини, крохмалю, сирих протеїну, клітковини та золи, а також жиру-сирцю та цукру. За результатами дослідів DLG, як порівняти з лабораторними аналізами рослинної маси, максимальна похибка технології CLAAS становила 3%.

Процес вивантаження рослинної маси з комбайна було поліпшено. Система AUTO FILL отримала функцію автоматичного вивантаження маси на причеп, що їде за комбайном. Тепер AUTO FILL корегує положення силосопроводу відповідно до розташування причепа, що може їхати як збоку від комбайна, так і за ним.

Ще одна «родзинка» — система динамічного рульового керування, що адаптує кількість обертів керма для повного кута повороту відповідно до поточної швидкості комбайна. Так, за швидкості до 10 км/год повного вивороту коліс можна досягнути всього лише за 2/3 від повного оберту керма, а після — кількість обертів динамічно збільшуватиметься, допоки на швидкості 20 км/год не буде досягнуто повної кількості обертів.

Jaguar 990 доступний у версії з передніми гусеничними рушіями TERRA TRAC, які суттєво зменшують ступінь ущільнення ґрунту комбайном.

Всіма згаданими рішеннями керує новий термінал CEBIS із підвищеним рівнем ергономіки та ефективним програмним забезпеченням.

 

Krone

На початку року серії рулонних преспідбирачів Krone: Fortima, Comprima та VariPack пройшли сертифікацію від Фонду електроніки сільського господарства (Agricultura lIndustry Electronics Foundation (AEF)), завдяки чому вони стали сумісними із системою управління Traktor-Implement-Management (TIM).

 

09 424 74 2

Comprima CF 155 XC Plus

 

Система управління TIM забезпечує двосторонній зв’язок між трактором і знаряддям. Команда щодо зміни робочих параметрів може поступати як з комп’ютера трактора, так і від самого знаряддя. На основі показників власних датчиків воно адаптується до поточних умов і, відповідно, корегує налаштування трактора, як-от: швидкість руху, оберти ВВП, гідравлічний потік, положення навіски тощо. Це рішення дає змогу підвищити ефективність роботи машин.

Якщо говорити про прес­підбирачі, TIM автоматизує низку процесів: зупиняє трактор щойно пресувальна камера заповнилася, подає сітку для обмотування рулону, відкриває камеру пресування, викочує рулон і закриває пресувальну камеру. Те, що всі ці операції здійснює комп’ютер, сприяє зменшенню часу простою машини, а також підвищує якість пресування: машина постійно забезпечує рулони, однакові за розміром і щільністю.

Організацію AEF 2008 року створили провідні виробники самохідних машин і знарядь із метою електронної стандартизації, щоб техніка від різних виробників безпроблемно контактувала між собою за протоколом ISOBUS. Саме тому для роботи з TIM преспідбирачам Krone підійде трактор будь-якого бренду, що має відповідний сертифікат AEF.

 

Kuhn

Під час Agritechnica-2019 компанія Kuhn представила нову серію преспідбирачів VB (зі змінною камерою) 7100, які здатні формувати тюки щільністю до 140 кг/м³ та працювати з продуктивністю до 30 т/год.

Невіддільною складовою новинки є запатентована Kuhn інтелектуальна система i-DENSE, яка самостійно адаптує тиск пресування відповідно до типу культур та стану рослинної маси, наприклад, рівня вологи. Такий диференційований підхід дає змогу преспідбирачу працювати з високою продуктивністю та водночас мінімально допустимими енергозатратами.

 

09 424 75 1

Kuhn VB 7100

 

Пресування відбувається за допомогою чотирьох ременів і трьох роликів, які формують рулон із серцевиною середньої щільності та дуже твердим зовнішнім шаром. Це дає змогу створювати якісні тюки як із соломи, так і з сіна.

Технологія обв’язування не змінилася — система Kuhn забезпечує постійний натяг сітки, для чого, зокрема, знижує швидкість обертання рулонів на 10%. Вона розподіляє сітку по всій, зокрема бічній, поверхні рулону, що запобігає утворенню повітряних кишень.

Готовий тюк видаляється з машини лише за 4 сек. — один із найкращих результатів на ринку.

Подавання рослинної маси здійснює IntegralRotor — подавальний ротор діаметром 600 мм. На сьогодні він доступний тільки із системою подрібнення OPTICUT з 14 або 23 ножами, які виготовлені з легованої сталі шведської марки Hardox® та оснащені пружинним захистом.

Крім того, тривалішому міжсервісному періоду сприяє система безперервного мащення ланцюгів, а також сферичні роликові підшипники діаметром 50 мм із подвійними, запатентованими Kuhn, ущільнювачами.

Всіма процесами керує ISOBUS-термінал CCI 50 або CCI 1200. Серія 7100 складається з двох моделей 7160 та 7190, які створюють круглі тюки діаметром 1,6 та 1,85 м відповідно.

 

Kverneland

Навесні поточного року KvernelandGroup повідомила про вихід на ринок двох новинок: преспідбирача з фіксованою камерою 6500F, а також 4-роторних граблів 95130C у новому виконанні Pro.

Покоління преспідбирачів із фіксованою камерою, що представляє 6500F, цікаве тим, що спеціально розроблялося для продуктивної роботи зі складною рослинною масою. Саме тому 6500F має нову гідравлічну систему пресування та, відповідно, посилену камеру з керованим гідравлікою дном.

Високій продуктивності сприяє новий низькопрофільний підбирач XL+. Його характеризує захват 2,3 м, нова геометрія керованих балок граблин, чотири підшипники для кожної балки, а також зуб’я та планки з положенням, оптимізованим для роботи з вологим матеріалом. Суттєву пропускну здатність забезпечує ротор великого діаметра SuperCut із 15 ножами.

 

09 424 75 2

Kverneland 6500F

 

До інших особливостей 6500F варто віднести: передача приводу ротора та підбирача через центральний редуктор, роздільна ланцюгова коробка передач, використання ланцюгів завширшки 3,17 см, установлення 18 вальців камери пресування на дворядні підшипники діаметром 50 мм, автоматичне мащення ланцюгів приводу ротора тощо.

Преспідбирач 6500F оснащений системою в’язання PowerBind та формує тюки шириною 1,23 та діаметром 1,22 м.

Чотирироторні граблі 95130C нині доступні у новому виконанні Pro, яке відрізняється від стандартної версії однією здатністю — всіма гідравлічними функціями машини керує ISOBUS-термінал. Тобто, наприклад, регулювати ширину захвату граблів можна з кабіни трактора. Процес складання/розкладання здійснюється натисненням однієї кнопки. Водночас додалося можливостей. Так, під час зміни захвату ширина валка лишається сталою, на поворотній смузі час підйому та опускання передніх і задніх роторів оптимізовано. Більше того, підйом/опускання роторів відбувається в індивідуальному порядку. Керування 95130C може здійснюватися через термінали IsoMatchTellus GO (діагональ 7 дюймів) або IsoMatchTellus PRO (12.1 дюймів).

Модель 95130C має захват 10–12,5 м, редуктор ProLine, що працює у масляній ванні, 12 граблин (товщина 10 мм) на кожному роторі та чутливу до навантаження гідравлічну систему з можливістю роботи на постійному потоці.

 

PÖTTINGER

У другій половині минулого року компанія PÖTTINGER доповнила пропозицію фронтальних дискових косарок NOVACAT, а також барабанних EUROCAT новим виконанням Pro.

Виконання Pro — наступний виток удосконалення косарок PÖTTINGER після серії Master, яка вийшла у світ 2018 року. Вони дуже схожі між собою, але є три важливі відмінності.

 

PÖTTINGER NOVACAT Alpha Motion Pro

 

Серія Pro відрізняється іншим діапазоном поперечного копіювання поверхні: від –9˚ (вниз) до +12˚ (вгору), як порівняти з –7˚ до +13˚ у серії Master. Поперечне копіювання поверхні — однакове на обох серіях: +/–16˚. Друга відмінність — розміщення на навісці трактора. Master — серія полегшених косарок, які завдяки короткій опорі розташовані якомога ближче до трактора. Це дало змогу оптимізувати центр ваги, але водночас унеможливило встановлення плющилки. Серія Pro розташована не так близько до трактора, тому її можна дооснащувати цими агрегатами. Третя відмінність двох серій — трансмісія. Косарки Pro мають вдосконалену трансмісію TriDrive, за якої страхувальний ланцюг ВВП не потрібен. Остання значуща відмінність — конструкція. Серія Pro відрізняється новим дизайном, завдяки якому покращився доступ до робочих елементів. Так, наприклад, для легшого доступу до різальних елементів і розвантажувальних пружин передній захист легко відкривається та закривається; так само як і кришка над пружинами підвіски. Крім того, для швидшого обслуговування всі точки мащення було централізовано, винесено на шток.

Це всі основні відмінності між серіями. Фронтальні косарки у виконанні Master і Pro активно копіюють поверхню завдяки технології AlphaMotion. Активні опорні рами та тягове кермо, додаткове підняття/опускання балки косарки, короткий хід затвора на карданному валу, дві потужні пружини на навісці зі швидкою реакцією на деформацію, кулькові шарніри в тягах (поперечне копіювання +/16˚), 35-сантиметровий кліренс у транспортному положенні та на розворотах — основні переваги цієї системи.

На сьогодні в Україні доступні фронтальні NOVACAT Alpha Motion Pro. Це 9 моделей із захватом від 2,62 до 3,46 м та масою від 0,9 до 1,3 т. Вони доступні у версіях із вальцевою плющилкою RCB, бітерною плющилкою ED або без них, і потребують від трактора від 60 до 80 к. с. та ВВП 1000 об/хв.

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з управління корпоративною репутацією у профільних номінаціях.
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з ...
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №11084 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Станом на 2024 рік понад 210 об’єктів портової інфраструктури в Україні були повністю або частково зруйновані в результаті російських атак.
Станом на 2024 рік понад 210 об’єктів портової інфраструктури в Україні були повністю або частково зруйновані в результаті російських атак.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.