Застосування міжрядних культиваторів для захисту просапних культур від бур’янів

Застосування міжрядних культиваторів для захисту просапних культур від бур’янів

/ Механізація АПК / П'ятниця, 10 липня 2020 14:55

На наші поля повертаються такі напівзабуті агрегати, як ротаційні борони та просапні культиватори. Причому їх агротехнічна роль сьогодні не обмежується тільки механічним знищенням бур’янів у міжряддях. Це універсальні агрегати, спроможні виконувати широкий спектр польових операцій, реально впливаючи на майбутню врожайність.

Ще років десять тому здавалося, що такі колись поширені ґрунтообробні агрегати, як просапні культиватори, набудуть статусу музейних пам’яток. В Україні стрімко поширювалася інтенсивна технологія вирощування сільгоспкультур і мінімізації обробітку ґрунту, яка передбачала широке застосування хімічних препаратів. Насамперед — гербіцидів для кардинального подолання проблеми бур’янів. Тому прохід міжрядного культиватора розглядався як зайва польова операція та марна витрата пального. 

Окрім цього, у великих і середніх господарствах навантаження на сільгосптехніку й операторів зазвичай таке високе, що обробити бодай раз міжряддя там банально не встигають. Або ж не прагнуть цього робити, концентруючи основні зусилля на тому ж внесенні хімічних препаратів і мікродобрив.

Однак ставлення до цих, на перший погляд вузькоспеціалізованих агрегатів, стрімко змінюється. Сьогодні їх запускають не лише в картоплю та на цукрові буряки, а й в посіви кукурудзи, соняшнику та сої. Виробники та продавці просапних культиваторів уже не дивуються і планують щороку реалізацію більшої кількості таких агрегатів. Мовляв, «а ми ж казали»…

«Цо занадто — то не здрово», і якими б високоефективними та якісними не були б гербіциди, але рано чи пізно за інтенсивної технології вирощування агроном впирається в прогнозовану проблему. Вона полягає в тому, що бур’янів не меншає, і до того ж вони поступово починають виявляти резистентність до різних діючих речовин у складі гербіцидів. Збільшення норми внесення хімічних препаратів допомагає тільки тимчасово, а культурні рослини отримують фітотоксичні стреси.

Мінімізація обробітку ґрунту додає свою лепту, бо проростки бур’янів знищуються недостатньо чи не знищуються взагалі механічним способом. До цієї проблеми додається ще й звична останніми роками ґрунтова кірка в міжряддях: вчора земля була ще волога, а сьогодні температура як посеред липня…

Саме тому на наші поля повертаються такі напівзабуті агрегати, як ротаційні борони та просапні культиватори. Причому їх агротехнічна роль сьогодні не обмежується тільки механічним знищенням бур’янів у міжряддях. Це універсальні агрегати, спроможні виконувати широкий спектр польових операцій, реально впливаючи на майбутню врожайність.

Переважна більшість сучасних моделей міжрядних культиваторів розрахована на роботу з міжряддями від 45 до 70 см. Це пояснюється тим, що з обох боків треба тримати розумну відстань від рядів культурних рослин, аби їх не пошкодити. Проте останнім часом у рослинництві впроваджують моделі, які можна запускати в значно вужчі міжряддя. Зазвичай їх оснащують точною навігацією й автоматичними камерами спостереження.

Також просапні культиватори крім класичних стрілчастих лап, які стабільно відмінно виконують свою роботу, можуть мати на озброєнні більш специфічні робочі органи. На них можна встановити долота, розраховані на якісне розпушення землі в міжряддях чи спеціальні плоскорізні лапи для максимально інтенсивної боротьби з бур’янами та підрізання їх коріння. Можна також використовувати «їжачки» для поверхневого розпушення ґрунту чи прополювальні борінки. Тобто, якщо агроном знається на своїй справі й може визначити, що саме відбувається і ґрунтом у міжряддях та як це впливає на рослини, то він може підібрати саме ті робочі органи, що забезпечать максимальний ефект.

Здебільшого такий ефект виявляється в механічній ліквідації бур’янів і розпушенні ґрунту, що поліпшує циркуляцію вологи та повітря, а в деяких випадках — буквально рятує посіви. Поряд із тим робота на глибині від 3 до 12 см дозволяє досягнути ще однієї важливої мети — здійснити додаткове внесення мінеральних добрив у безпосередній близькості до кореневої системи молодих рослин.

Традиційно у цій фазі для цього застосовують листкове внесення поживних речовин. Якщо з мікроелементами це цілковито виправдано, то в разі гострої потреби додаткового внесення азоту чи фосфору можливості агронома обмежені: 10–15 кг/га карбаміду по листку — це все, що можна внести без остраху заподіяти рослинам опіки. З фосфорними добривами по листку все ще складніше.

Натомість, оснастивши просапний культиватор місткістю для гранульованих добрив, можна дати того самого таки карбаміду, скажімо, під кукурудзу саме стільки, скільки потрібно. Так само можна додати необхідну кількість фосфору в легкодоступній формі разом з іншими елементами живлення. Ще ефективнішим є ґрунтове внесення у міжряддя рідких добрив, що також технічно можна виконувати просапним культиватором. Такий дооснащений агрегат може перетворитися на один із головних козирів агронома, яким той може «побити» ту чи іншу проблему в полі.

Та як ми вже згадували, міжрядні культиватори відсутні у багатьох господарствах через відносно низьку продуктивність роботи. Це не стерня, а міжряддя молодих тендітних сходів рослин. Якщо щось не так буде налаштовано чи напартачить механізатор, то буде по врожаю — позрізає начисто… Тому замало придбати хороший агрегат. Потрібно ще знайти кваліфікованого тракториста, який буде потихеньку — зі швидкістю 7–9 км/год прочісувати міжряддя. Це реальна проблема, котру, втім, розв’язують останніми роками за допомогою точних технологій. Це дає змогу істотно підвищувати швидкість міжрядного обробітку, досягаючи показників 12–15 км/год.

Тому сьогодні, обираючи на ринку модель просапного культиватора для власного господарства, слід орієнтуватися як на конкретні агротехнічні запити, так і реальні технічні можливості. Чи потрібно буде відразу оснастити його місткостями для внесення гранульованих або, тим більш, рідких добрив? Чи зможете ви працювати з визначеними міжряддями й використовувати точні технології? Це дуже важливо і бажано знайти на всі ці запитання позитивні відповіді, адже, повторимося, завдяки цьому господарство отримує новий і по-справжньому ефективний інструмент, котрий істотно може вплинути на врожайність.

На ринку України ця категорія техніки представлена досить широко, і пропозиція моделей просапних культиваторів зростає з кожним роком.

10 425 84 1

Для прикладу візьмемо новинку 2019 року — просапний культиватор «Сантім» із шириною захвату 6 м, виробництва LOZOVA MACHINERY. Агрегат призначено для міжрядного обробітку широкого діапазону культур, таких як соняшник, соя та кукурудза. Конструкція оснащена зносостійкими стрілчастими лапами різних розмірів, здатних обробляти міжряддя на глибину від 3 до 10 см. Потужність трактора починається від 80 к. с.

Серед особливостей конструкції «Сантим» виділимо налаштування глибини за допомогою регулювального шпинделя, а також наявність копіювальних коліс, що забезпечує точність обробітку без пошкодження посівів. Спеціальне широке опорне колесо дозволяє рухатися навіть по вологій землі. Просапний культиватор LOZOVA MACHINERY може комплектуватися гребеневою бороною для розпушування міжрядь, а також функцією внесення міндобрив. Зокрема — системою внесення рідких добрив і засобів захисту з максимально точним дозуванням. Додатково процес контролюється через мобільні пристрої.

Просапний культиватор Fighter (від 4 до 12 м) українсько-німецького виробника A3Teh може працювати зі змінним міжряддям від 30 до 75 см. Відповідно, модель призначена для міжрядного обробітку широкого спектра культур на глибину від 3 до 10 см: кукурудзи, соняшнику, сої, цукрового буряка, гороху, квасолі тощо. Як робочі органи застосовуються підпружинені вібростійки 32 × 12 мм, укомплектовані стрілчастими лапами завширшки 150 мм/200 мм. За бажанням можна встановити лапи завширшки 300 мм або долото завширшки 30 мм. Для додаткового розпушення всередині рядка чи стрічки висіву опційно встановлюються секції з пальчиковою мотикою.

Система автоматичного підрулювання із залізними (або гумовими) копіювальними колесами дозволяє культиватору точно слідувати за трактором і провадити культивацію дуже близько від рядів без пошкодження культурних рослин.

Налаштування глибини відбувається регулювальним шпинделем опорного колеса на паралелограмі, що дозволяє точно копіювати рельєф ґрунту і гарантує постійну глибину обробітку.

Провідний вітчизняний виробник сільгосптехніки — компанія Elvorti пропонує широкий модельний ряд просапних культиваторів Altair, які забезпечують якісне розпушування ґрунту в міжряддях на завдану глибину зі знищенням бур’янів. Жорстка паралелограмна підвіска секцій робочих органів унеможливлює пошкодження посівів і забезпечує копіювання рельєфу ґрунту. Всі вузли змонтовано на підшипниках кочення. Додатково можна придбати підгортальники та борозноутворюальні корпуси.

Передбачено варіант застосування культиватора для суцільної культивації з лапами-бритвами, а також для підгортання. Сталеві тримачі стійок лап розраховані на високі навантаження. Обертання від опорно-приводних коліс передається на вал туковисівного апарата. Норма висіву добрив установлюється за допомогою механізмів передач. Універсальна конструкція колісного приводу дозволяє легко перевести культиватор із робочого положення в транспортне. Для видалення залишків мінеральних добрив у туковому бункері передбачено розвантажувальний люк.

Широку популярність мають просапні культиватори-мотики Chopstar, виробництва австрійської компанії KET. Агрегати оснащено центральною тягою механізму навішування, за якої керування колесами під час руху на схилі здійснюється завдяки механічній трансмісії. Тому сільгоспмашина і на поворотах завжди точно слідує руху трактора. На схилах крутістю понад 6% система керування додатково оснащується допоміжною гідравлічною системою.

10 425 84

Також австрійські проспані культиватори можна навішувати як ззаду, так і спереду трактора. Так, за переднього навішування паралелограми навішування регулюються по довжині, внаслідок чого досягається компактність загальної конструкції. Три регульовані по довжині й ширині захоплення стрілчасті лапи з пружинними стійками дають змогу провадити обробіток ґрунту близько до поверхні.

До того ж австрійський виробник пропонує широкий спектр робочих органів різної ширини. Диски особливо добре прорізають верхній пласт ґрунту, не зачіпаючи й не пошкоджуючи культурну рослину. Пропоновані на додаток сітчасті борони заднього ходу можуть працювати в напрямку як від рослини, так і до рослини.

Цікавим варіантом можуть бути борінки з пальцьовими робочими органами. Конструкція пальців була розроблена спеціально для розпушення ділянки посівів культури та зменшення кількості або повного знищення бур’янів. Робочі органи з полімерних матеріалів ефективно борються з неглибокими кореневищами бур’янів і делікатно працюють поблизу кореневої системи основної культури. Пальцеві робочі органи добре поєднуються із зубами.

Просапні культиватори Gaspardo HL характеризуються підвищеною виробничою потужністю. Міцність, простота в користуванні й мультифункціональність є відмінними рисами всієї лінії просапних культиваторів. Універсальний культиватор італійського виробника із жорсткою рамою, призначений для обробітку просапних культур (кукурудза, буряк, соняшник, соя та овочеві культури) з можливістю внесення сухих мінеральних добрив. Просапний культиватор HL забезпечений жорсткою рамою. 5MDD (75 см) = 5 пружинних лез і 2 захисних зубчастих диски.

5MDD вирізняється високою ефективністю для забезпечення точності та делікатності, необхідної в роботі поблизу рослин, а обертові диски захищають від засмічення або затягування каменів. Захисні пластини у вигляді зубчастих дисків дозволяють обробляти ґрунт безпосередньо біля рослини, що запобігає розвитку бур’янів між рослинами в одному ряді.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.