agro business 160 160

Як правильно обрати трактор для роботи у садівництві та виноградарстві

Як правильно обрати трактор для роботи у садівництві та виноградарстві

/ Механізація АПК / Середа, 15 липня 2020 14:35

Попри те, що у садівництві досі широко застосовується ручна праця, галузь впевнено рухається до максимальної механізації. Підраховано, що понад 80% технологічних операцій у садах та виноградниках можна виконувати за допомогою техніки. Для цього необхідно обрати ефективний енергозасіб — трактор і використовувати машину з максимально можливою кількістю агрегатів.

Роботи з догляду за міжряддями (розпушування, обробіток ґрунту, мульчування), обприскування, догляд за лозою і гілками, проріджування квітів, збирання врожаю — все це можна виконувати з допомогою різноманітної навісної техніки.

Основна особливість тракторів для садівництва і виноградарства — це нестандартні розміри. Конструкція таких машин характеризується короткою базою, мінімальною шириною, колією і висотою. Відповідно, вони мають колеса невеликого розміру і компактну кабіну. Якщо у садівництві ширина міжрядь у середньому становить 3 м, то у виноградарстві цей показник може бути меншим ніж 1,5 м. Тому в цій галузі застосовують трактори завширшки трохи більше ніж 1 м.

Габарити тракторів загального призначення не підходять, хоча і досі багато аграріїв із різним успіхом використовують малопотужні польові машини в садах. Натомість компактні розміри садових тракторів дають змогу не збивати урожай з бічних гілок і не псувати плоди, що є особливо важливим за вирощування столових сортів фруктів і ягід. Неабияке значення має і висота трактора, щоб він міг вільно проходити під гілками. Обмеження за цим показником можуть сягати 2 м.

Мінімальні габарити трактора накладають відповідні обмеження і на його компонування. Наприклад, трансмісійний тунель може бути висунутий в простір кабіни. В такому разі він проходить по підлозі, між ногами водія, що, звісно, ускладнює роботу оператора, однак дає змогу оптимально пристосувати машину для специфічних умов роботи.

Машина повинна вільно проходити між двома рядами дерев, кущів чи лози й при цьому не ущільнювати прикореневий шар ґрунту, оскільки ягідні культури є дуже чутливими до цього чинника. Тому не менш важливим критерієм вибору моделі є вага машини. Річ у тім, що за сезон трактор робить приблизно декілька десятків проходів по саду з різноманітними агрегатами для розпушення ґрунту, або косіння трави, або внесення гербіцидів чи обприскування і збирання врожаю.

За такої високої інтенсивності проходів техніки у виноградниках і садах доволі швидко утворюється серйозне ущільнення ґрунту — майже до 100 см вглиб. Відповідно, виникають проблеми з водопроникністю ґрунту, а рослини стають вразливішими до посушливих умов вегетації. З огляду на це рекомендується встановлювати на трактор шини з якомога більшою шириною протектора. Слід звернути увагу, що далеко не всі моделі в базовому оснащенні мають таку опцію, тому це питання потрібно узгодити з продавцем заздалегідь.

Знизити тиск на ґрунт можна, обравши трактор на гусеничному ходу. До того ж це дасть змогу запобігти перекиданню машини в разі, якщо сад чи ягідник розташовано на критих схилах. Окрім цього, у гусеничних тракторів набагато краща прохідність, а їх тягове зусилля і зчіпні характеристики є набагато вищими, аніж у колісних моделей.

До речі, на ринку представлені моделі, які поєднують гусениці на задньому мосту і колеса на передньому. Таке компонування дає змогу не лише зробити трактор більш стійким на схилах, але й домогтися рівномірного навантаження на ґрунт, розподіливши його на передній і задній мости по 50%.

Обмежений простір для маневру висуває специфічні вимоги до техніки. Зокрема, трактор повинен мати мінімальний радіус розвороту, що до того ж забезпечує нижчу витрату пального. Це завдання вирішується шляхом збільшення кута повороту коліс, відключення гальмівного контуру, встановлення спеціальних опційних систем тощо.

Не виключено, що залежно від специфіки умов роботи знадобляться моделі, оснащені реверсивним постом керування. У такому разі крісло водія складається разом із кермом і на 180 градусів розгортається назад. Тобто трактор може їхати задом наперед, зберігаючи усі заводські характеристики роботи.

Доволі поширеною помилкою є прагнення обрати для саду чи винограднику трактор із відносно невисокою потужністю для того, щоб успішно виконувати широкий спектр робіт із причіпними та навісними знаряддями. На практиці це істотно гальмуватиме виконання робочих операцій, включно до неможливості здійснювати окремі із них.

11 426 72

Так само неприпустимими є розрахунки вибору моделі, в яких береться винятково паспортна потужність двигуна. Натомість для ефективної роботи причіпного обладнання передусім важлива потужність на ВВП трактора і продуктивність гідравліки, тобто мастильного насоса. Тому під час вибору садового трактора слід орієнтуватися на потужність гідравлічного насоса не менш, аніж 60 л/хв, з обов’язковою наявністю системи додаткового охолодження мастила. Адже машина, яка працює з максимальним навантаженням в теплу пору року, особливо ж у південних регіонах, без ефективної системи охолодження може просто перегріватися.

Більшість робочих операцій в садах і виноградниках переважно здійснюють агрегати, розраховані на стабільний і потужний потік гідравліки. І якщо планується використовувати водночас декілька знарядь чи агрегатів, які вимагають великого потоку мастила, то необхідно із заводу замовляти машини зі збільшеною продуктивністю гідравлічного насоса.

З цього випливає ще одна важлива особливість конструкції садового трактора, на яку потрібно звернути увагу: наявність великої кількості гідравлічних виходів у передній, задній і бічній частинах машини.

Потрібно пам’ятати, що чимало видів садових знарядь навішуються в передній частині трактора, тому вже на етапі замовлення варто узгодити це питання, оскільки деякі виробники пропонують передню навісу не в базовій комплектації, а як опцію.

Так само у садівництві та виноградарстві використовується широкий перелік знарядь, які приводяться в рух валом відбору потужності машини, передусім це обприскувачі. Відповідно, для стабільної роботи тракторів необхідно обов’язково звертати увагу на характеристики ВВП. Вельми бажаним є замовлення машини, оснащеної також переднім ВВП і триточковою навіскою.

Передній баласт є незамінним під час роботи на крутих схилах, особливо ж по вологому ґрунту. Його відсутність послаблює тяговий опір під час роботи з причіпним знаряддям та призводить до закидання переднього моста. Цей технічний момент також краще з’ясувати ще на етапі замовлення машини.

Конструкція садових тракторів передбачає підвищені вимоги до трансмісії. Річ у тім, що під час збирання врожаю у фруктових садах потрібно забезпечити рух на дуже низькій швидкості — до 0,2–0,3 км/год. Така потреба виникає в тому разі, якщо виконується водночас збирання врожаю та навантаження його в причіп. Трактор при цьому рухається по міжряддю, підвищуючи продуктивність роботи. Звичайна трансмісія не дає змогу постійно витримувати таку низьку швидкість, відповідно, слід оснастити машину ходозменшувачем, або ж обрати модель із безступеневою трансмісією. Останній варіант до того ж забезпечить відсутність ривків за переміщення трактора і стабільний рух вниз по схилу.

Вибираючи садовий трактор, слід дотримуватися чітких вимог до безпеки та комфорту оператора. Основна серед них — цілковита герметичність кабіни. Адже впродовж сезону може провадитися понад два десятки проходів обприскувача. З метою оптимізації процесу трактори незрідка рухаються назустріч один одному по сусідніх міжряддях, періодично обдаючи один одного хмарою робочого розчину.

Загалом під час вибору трактора для садів, ягідників та виноградників рекомендовано звертати посилену увагу на комфорт в кабіні, зокрема, на наявність підресореного сидіння, ергономіку кабіни тощо. Адже оператору необхідно впродовж багатьох годин поспіль виконувати дуже тонкі, точні операції, і цю роботу краще виконувати не втомленим. Тим більш, що звужені габарити машини додатково впливатимуть на комфорт роботи людини і зручність виконання робочих операцій.

 

Ігор КОВАЛЕНКО, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.