agro business 160 160

Розчищаємо ділянку на болоті чи в лісі

Розчищаємо ділянку на болоті чи в лісі

/ Механізація АПК / Понеділок, 23 листопада 2020 11:35

Для розчищення під сільськогосподарську ділянку болотяної або зарослої й захаращеної місцевості потрібна спеціальна техніка. Її чудово навчилися робити в Європі. В Україну заходять фінські, німецькі та італійські агрегати для окультурювання ділянок із чагарниками, зайвою рослинністю.

Відкрився ринок землі, й стає очевидним, що для переведення деяких ділянок у сільськогосподарський статус потрібні чималі зусилля. Не лише юридичні, а й суто механічні. Є такий спосіб збільшення земельного банку агропідприємства, як розліснення та окультурювання боліт, корчування старих садів, звужування лісосмуг, що занадто розрослися за той час, поки про них ніхто не дбав. За період дії мораторію на ринок землі сотні тисяч гектарів подекуди перетворилися на справжні джунглі. Там треба зрізати дерева, утилізувати їх, викорінювати кущі та викорчовувати пні, здійснювати лущення деревних залишків. Для здійснення такої роботи треба було б залучити чимало техніки й працівників. Тому іноді господарства, які мають такі землі, просто відмовляються їх обробляти. Однак існують сучасні рішення з розліснення територій і рекультивації занедбаних боліт, що застосовують залежно від того, з якою ділянкою маємо справу.

На виставці «Агро 2020» ми побачили дренажний глибокорозпушувач Blader Ermo виробництва Італії. Ця техніка служить для осушення вологих ґрунтів. Рекомендована потужність трактора до нього — від 280 к. с. і вище. Агрегатом зі шведської сталі, придатним для важких навантажень, цікавилися господарства з надлишками ґрунтової вологи — з Волині, Житомирщини, Рівненщини, Чернігівської та Сумської областей.

19 434 84

Тому, хто займається рекультивацією, насамперед варто подивитися на Фінляндію — країну озер и боліт. Це технічно передова держава. Їй у Другу Світову війну вдалося відбитися від СРСР й надалі розвиватися самостійно. Тож маємо чимало технічних винаходів, в яких фіни випереджають європейських конкурентів. Наприклад, мобільні телефони «Нокія» чи трактори з Фінляндії «Вальтра» знає чи не кожен українець. Ця країна також створила різноманітну техніку, яку застосовують у лісовому та сільському господарстві, а також на болотах, зокрема, для видобування торфу або ж для підготовки ділянок під сільгоспугіддя.

Нашу увагу привернули машини для розчищення боліт, що розробила і виготовила фінська компанія «Суоконе» (Suokone). Устаткування ідеально підходить для розчищення нових сільськогосподарських угідь на торфовищах і для окультурення занедбаних ділянок. Інші сфери застосування: розчищення лісових ділянок під орні землі, розчищення лісових ділянок після вирубування, будівництво та розчищення лісових і сільських доріг, розчищення і видалення рослинності на будівельних майданчиках, позбавлення пеньків на ділянці, фрезерування мерзлого ґрунту і навіть криги взимку.

Фінський шнековий канавокопач «Меріпіт» (MeriPeat OJK) підходить для прокопування канав на торф’яних ділянках лише за один прохід. Шнек ефективно зрізає будь-які дерева, коріння і пні на болоті, при цьому канави можна прокладати навіть у промерзлому ґрунті. Торф відкидають на значну відстань з кожного боку канави і рівномірно розподіляють по смузі проїзду.

Для розчищення нових і щорічної обробки наявних ділянок на болотах застосовують також фрези-розпушувачі або ротоватори «Мері Крушер» (MeriCrusher MJS) тієї ж таки компані «Суоконе» (Suokone). Ротоватори — це навісне обладнання, призначене для подрібнення пнів і кореневищ на зарослій або занедбаній території. Основне завдання ротоватора — підготовка верхнього шару ґрунту на колишніх болотах, торфовищах або пустищах для посіву. Ротор агрегату оснащено лезами, які ефективно підрубують і фрезерують будь-які деревця й пеньки, що стирчать на болотистій місцевості. Ці агрегати також ідеально підходять для перетворення торф’яних родовищ у сільськогосподарські угіддя і для окультурення занедбаних ділянок.

19 434 85 2

Фрези «Мері Крушер» — це лінійка агрегатів під трактори різної потужності й робіт різної складності. Їх застосовують у лісовому господарстві, для розчищення сільськогосподарських угідь, подрібнення пеньків, розчищення майданчиків для забудови, мульчування ділянки після збирання врожаю енергетичних культур та інших нестандартних й вельми непростих робіт, можуть фрезерувати на глибину до 300 мм.

Потрібна потужність трактора для агрегатування з такою фрезою — від 120 к. с. для найлегших фрез до найважчих, розроблених під трактори з двигунами до 750 к. с.

Під час заданого водієм руху вперед задній каток із гідравлічним приводом ущільнює ґрунт або торф. Під час руху назад катком можна валити деревця й чагарі. Запобіжна муфта ефективно захищає трансмісію від пікових навантажень, які нерідко виникають.

Фрези-розпушувачі «Мері Крушер» виробництва Фінляндії призначені для обробітку ґрунту у вельми складних умовах, зокрема в сільському господарстві, а також на комунальних роботах. Ротор фрези з лезами з твердого сплаву має дуже високу міцність, якої цілком достатньо для робіт у лісі, на торфовищі, на болоті чи у полях. Такі фрези-розпушувачі розроблено відповідно до стандартів перфектної надійності і довговічності. Їх можна агрегатувати з будь-якими тракторами, це надійне, ефективне й економічне рішення для проведення найрізноманітніших робіт з цілорічного розчищення територій під сільгоспугіддя. Всі елементи агрегату виконано з міцних і зносостійких матеріалів, що гарантує їхню довговічність.

Компанія «Суоконе» настільки технічно серйозна, що виготовляє й власні гусеничні трактори «Мері Трактор». Щоправда, на експорт вони поки що не йдуть — працюють на численних болотах Фінляндії.

19 434 85 3

В Україні купити фінські ротоватори поки складно, набагато простіше знайти німецькі: наприклад, марки «Прінот» (Prinoth). Вони теж призначені для розчищення дерево-чагарникової рослинності, й при тому подрібнюють «джунглі» у дрібну мульчу. Слід сказати про самохідний подрібнювач «Раптор» (Raptor). Його розроблено для рекультивації ділянок зі складним рельєфом та значною кількістю дерев і чагарників. Наприклад, модель Raptor 800 було розроблено для вирішення найскладніших завдань: розчищення трас під газо- й нафтотрубопроводи, видалення дерев і пеньків під лініями високовольтних електромереж і, звісно ж, для рекультивації в сільському й лісовому господарстві. Ця самохідна машина демонструє чудову маневровість: на швидкості до 7,5 км/год долає перешкоди з ухилом до 45°, демонструючи прохідність у найбільш важкодоступних місцях. Опціонально пропонують різні варіанти гусеничної стрічки, а також траки з ґрунтозацепами різної ширини. У кабіні комфортно працювати, є достатньо місця для двох осіб. Активна підвіска кабіни знижує шум і вібрацію, герметичні вікна й кондиціонер захищають від болотяного духу, комарів і мошок. Камера заднього виду забезпечує гарний огляд, що важливо поміж повалених дерев на бездоріжжі. Безпеку машини забезпечує, крім іншого, автоматична система гасіння пожежі в моторному відсіку, що буває не зайве у лісових хащах. Дилер техніки «Прінот» (Prinoth) у нас — ТОВ «АВТ Україна».

Є вже й вітчизняні машиновиробники, які теж беруться виготовляти такі агрегати. Зокрема, це підприємство «Агрореммаш плюс» із міста Кропивницький. Воно теж випускає ротоватори для рекультивації занедбаних ділянок, розліснення та окультурювання боліт. Устаткування українських виробників теж здатне упоратися з видаленням чагарників, гілок, дерев із тонкими стовбурами.

 

Василь ЗАГАРНИЙ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.