Практика диференційованого обробітку

Практика диференційованого обробітку

/ Механізація АПК / Середа, 21 липня 2021 10:40

Технології точного землеробства уможливлюють ведення прибуткового агрогосподарства навіть на бідних ґрунтах. Причому поступово підвищуючи їхню родючість під час господарювання.

Знамениті українські чорноземи є далеко не у кожному селі. Збіднені ґрунти, ділянки з низькою продуктивністю землі — це нині проблема для багатьох фермерів України. Як же на них краще господарювати? Відповідь на ці запитання шукали аграрні журналісти під час престуру до господарства «Агрілаб Фармінг» (AgriLab Farming), що хазяйнує поблизу села Пархимів у Козелецькому районі на Чернігівщині.

 

Замість поля — пляж?

Ми приїхали у поле через пів години після того, як закінчився весняний ранковий дощ. Земля вже висохла, й навіть перевзуватися у гумаки нам не довелося. Бо ділянка нагадувала радше якийсь пляж у Єгипті: скрізь суцільний пісок, крізь який волога просочується швидко, майже без затримки. Й не менш швидко випаровується. Край поля милував око невисокий хвойний підлісок. Небагато ж рослин полюбляють такі піщані дюни…

На землях під Пархимівом виявилося чимало низькопродуктивних зон, розкиданих там-сям без якоїсь системи. Поля тут із легкими збідненими піщаними ґрунтами, строкатими агрохімічними показниками. Та й рельєф ділянок непростий — вигини, клинки, стовпи посеред поля і підлісок край поля… Ще й ґрунти кислуваті, тож потрібне їх вапнування. При цьому можна стверджувати, що схожі не вельми втішні характеристики мають мільйони гектарів сільгоспугідь України.

12 451 82 2

Тому спочатку в господарстві зробили агродіагностику полів, — розказав нам його керівник, відомий в агроспільноті прихильник технологій точного землеробства пан Ярослав Бойко. Загальна площа земель, що їх обробляє «Агрілаб Фармінг», — 1120 га. Прискіпливо дослідили кожен метр поля, оцінили властивості ґрунту за допомогою автоматизованого пробовідбірника з GPS-прив’язкою до точки, де взяли пробу. Це потрібно, щоб досконало розуміти, на якій ділянці чогось бракує, на якій — вдосталь, а десь, може, надлишок. Простежили погодно-кліматичні чинники, щорічну кількість опадів, історію тутешніх сівозмін. Дані такого ґрунтовного аналізу полів дали можливість зрозуміти: скільки може вродити це поле? Й який рівень врожайності буде оптимальний, враховуючи витрати й ризики. Орієнтувалися на бажаний рівень врожайності по кукурудзі від 5 до 7 т/га у сухому зерні. Ніби не аж так захмарно, але на піску — нормально, прибутково. Результати усіх цих досліджень поклали в основу агрозаходів: внесення добрив і визначення норм посіву. Потім приступили до сівби, яку ми, власне, й спостерігали.

 

Польові роботи — детально

Керівник «Агрілаб Фармінг» пан Ярослав Бойко розповів, чому у господарстві вирішили обрати саме систему strip-till, тобто коли обробіток ґрунту проводять лише в смугах, у них же роблять і висів. Ну, а міжряддя залишаються під необробленими пожнивними залишками. Використання такої практики, за свідченням агрономів, дає змогу краще утримувати в ґрунті воду, забезпечує довшу і більш розгалужену кореневу систему рослинам. Поліпшує доступ культур до глибинної вологи і поживних речовин. Й у підсумку дає збільшення врожайності на 10–25%. Є ще одна перевага в цього методу. Раннє прогрівання смуг ґрунту на температуру до + 3° С у порівнянні з необробленою поверхнею поля дає змогу починати сівбу днів на 5–10 раніше, ніж за нульовою технологією (no-till). Тому польовим роботам передувало розроблення технологічних карт — індивідуальних для кожного поля, щоб застосовувати точні ресурсоощадні технології.

Ну, й уже в полі ми побачили роботу культиватора Stripcat у комбінації з бункером для внесення добрив APV. На українському ринку цю техніку представляє дистриб’ютор «Екіпагро» (EkipAgro). Агрегати вносили добрива локально-стрічково. А потім ми переконалися, як чітко нарізає смуги ґрунтообробний комплекс Orthman, не забуваючи теж вносити добрива. Вони можуть бути рідкими або сухими — конструкція агрегату дозволяє таке різноманіття. На одному з полів спостерігалася строкатість по калію. Проблему вирішили, вносячи калій диференційовано. В іншому місці був дефіцит цинку — ним збагатили комплексне добриво. Вносили також інгібітори азоту, щоб знизити його вимивання або випаровування з ґрунту. Словом, до кожного поля підійшли як до дитини у дитячому садку — уважно й індивідуально.

Далі — висів. Ґрунти тут піщані, вони швидко сохнуть, й тому важливими стають такі критерії сівби, як точність і швидкість. Чи можливо цього досягти ще й за наявності змінних норм висіву? Так, є машини, які на це здатні. Ми змогли побачити, як це робиться, у виконанні агрегату Kverneland Optima SX, що сіяв кукурудзу на «космічних» швидкостях до 12–16 км/год, використовуючи технологію «пневматичного пострілу» насінинами. То був гібрид EXPM032, оброблений протруйниками MaxiPro і Brevant. Й, знов-таки, сіяли з одночасним внесенням добрив за технологією strip-till, щоб рослина, розвиваючись, мала запаси усіх елементів живлення. Після проходження агрегату ми розгорнули борозну. Поруч з акуратним рядком насінин тягнувся білий пунктир добривних гранул.

12 451 81 2

Директор з агросервісу компанії «Бінфілд» (Binfield) пан Олексій Грабовський розповів, як його компанія, що займається агрохімією, запропонувала індивідуальний підхід до цього поля. Грамотно комбінуючи співвідношення необхідних добрив і мікроелементів, підібрали оптимальний «коктейль» живлення саме для цих конкретних умов і ґрунтів, орієнтуючись на врожайність у заліку 5,5 т/га.

Диференційоване вдобрювання — зрозуміло. А що ж дає диференційованого висів? Якщо порівняти його з традиційним висівом однієї рекомендованої норми на все поле, то на ділянці розміром 130 га господарству «Агрілаб Фармінг» вдалося, сіючи диференційовано, зекономити 1800 дол. лише на насінні, або в середньому 14 дол./га.

 

Точність — ввічливість до землі

Отже, в господарстві «Агрілаб Фармінг» сповідують такий спосіб землекористування, щоб можна було вести прибутковий сільськогосподарський бізнес на вельми бідних ґрунтах. Причому з цільовим поступовим підвищенням їхньої родючості. Навіть якщо ґрунти бідні, але хазяйнують не дурні люди, можна досягати непоганих врожаїв — максимально заробляти з мінімальними ризиками. Цього прагне кожен, власне, хто зайшов в агробізнес.

Секретами такого господарювання фахівці «Агрілаб Фармінг» обіцяють широко ділиться з усіма зацікавленими аграріями України. Основна ідея в тому, що для збільшення врожайності аграріям слід пильно аналізувати й вдосконалювати не лише кожне поле, а й кожну ділянку, сегмент, чи не кожен квадратний метр. Причому з деталізацією значно вищою й конкретнішою, ніж ми звикли це робити сьогодні. Кожне поле здатне стати прибутковим за найкращого диференційованого застосування всіх наявних ресурсів: добрив, насіння, препаратів захисту рослин, палива й запчастин для машино-тракторних агрегатів. Є стара приказка: точність — ввічливість королів. Сьогодні точні технології землеробства — це справа кожного розумного фермера.

 

Коментарі

12 451 80 2

Ярослав БОЙКО, д-р с.-г. наук, керівник компанії «Агрілаб Фармінг»

— Як і кожен агровиробник, ми прагнемо отримати прибуток. Однак розуміємо, що для досягнення оптимальних врожаїв потрібні здорові ґрунти. З огляду на можливості й специфіку наших строкатих ґрунтів, ми розробили індивідуальні рецепти для кожного поля. І працюємо з точним і диференційованим підходом до розподілу ресурсів у межах полів. Сьогодні нам вкрай необхідні ті рішення, які зберігають вуглець і органіку в ґрунті, тим самим підвищуючи здоров’я ґрунту й покращуючи ріст і розвиток рослин. На полях, де це було можливо, ми почали перехід на стрічкове оброблення ґрунту (strip-till) з локальним внесенням потрібних добрив. Їхнє диференційоване внесення оптимізує агрохімічний баланс ґрунту в межах кожної неоднорідної ділянки поля. Наше завдання — розробити рішення, яке дасть змогу поліпшити характеристики ґрунтів, при цьому оптимізуючи витрати й збільшуючи прибутковість. Коли створюєш агровиробничу компанію з нуля, то варто розуміти, що в цьому бізнесі не має бути компромісу. Ми не можемо вплинути на погоду чи глобальний ринок. Але там, де можемо впливати, ми повинні діяти правильно на 100%. Ми працюємо над економікою кожної неоднорідної ділянки поля. Витрачати ресурси на око або в середньому на все поле — це марнотратство.

 

12 451 81 1

Максим НАГУЛЯК, фахівець компанії «Грінко Агро»

— Ми представляємо американський восьмирядний агрегат «Ортманн» (Orthman), наша компанія є офіційним дилером виробника. Цей передпосівний ґрунтообробний комплекс працює за технологією strip-till. У нього основне завдання — розгорнути пожнивні рештки, розчистити місце під висів. Може також вносити добрива і рідкі, і сухі. Він забезпечує ідеальну підготовку насіннєвого ложа, точне розміщення добрив у зоні розвитку

Під які культури беруть агрегат Orthman? В Україні — під кукурудзу й соняшник. Ще починають цікавитися ті, хто вирощує ріпак. У США його застосовують навіть під цукровий буряк. В Україні маємо клієнтів майже в кожній області, серед них — дуже відомі. Наприклад, компанії «Кернел», «Миронівський хлібопродукт».

 

12 451 82 1

Віталій БРАШОВАН, менеджер із розвитку компанії LNZ (Північно-Східний регіон)

— Ми перебуваємо на полі, де провадиться посів кукурудзи північноамериканської селекції бренду UNIVERSEED, а саме: гібрид кукурудзи EXPM 032. Тут пісок, а не чорнозем.

Легше проходить обробіток, але в таких ґрунтів слабка можливість утримувати вологу. Не будемо говорити, що ґрунти погані — вони специфічні. Якщо правильно до них підійти, ми знайдемо найкраще рішення щодо оптимізації живлення і відбору кращих для цих умов посівних гібридів. Чому ми обрали саме цей гібрид? Ми бачимо, що це для кукурудзи нині не зовсім сприятливі умови, враховуючи цьогорічну прохолодну весну, низькі температури вночі. А гібрид кукурудзи EXPM 032 відрізняється високою холодостійкістю, дружним стартовим ростом. Має потужну кореневу систему, стійкий до фузаріозу. Він ідеально підходить для початку посівної кампанії. Загалом у цьому господарстві також збираються сіяти гібриди кукурудзи EXPM 013 і EXPM 015. Бо тутешні ґрунти не можуть довго втримувати вологу. Ми не можемо спрогнозувати, скільки випаде дощів, але ці гібриди невибагливі, посухостійкі, з хорошим потенціалом врожайності. Тому ми їх теж вибрали. Практично кожен мішок насіння, що надходить із нашого заводу у Лебедині у кожне господарство, ми відстежуємо. Й готові надати рекомендації щодо найкращого застосування того чи іншого гібрида.

 

Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.