agro business 160 160

Як вибрати трактор у категорії 400+ кінських сил

Як вибрати трактор у категорії 400+ кінських сил

/ Механізація АПК / П'ятниця, 11 лютого 2022 10:10

Якщо говорити про середні вітчизняні господарства, то найчастіше як флагманський трактор їх власники обирають машини потужністю від 320 до 370 к. с. Це зумовлюється як традиційним набором навісних і причіпних агрегатів, так і наявністю в цьому сегменті буквально культових моделей тракторів, таких як Case IN Magnum чи John Deere 8335

Поготів інтерес агровиробників зростає і до машин наступного сегмента потужності. Річ у тім, що вимоги до продуктивності та якості виконання польових операцій постійно підвищуються, що не в останню чергу пояснюється погодними умовами та появою на ринку складніших ґрунтообробних і посівних агрегатів. Нерівний рельєф поверхні полів також вимагає уваги. Тому додаткові 50–60 кінських сил не будуть зайвими. Поготів, що сучасні технології дають змогу витрачати в роботі таких тракторів не на багато більше пального.

Практично всі сучасні трактори в сегменті потужності понад 400 к. с. — це не просто робочі конячки, а високотехнологічні машини, оснащені комплексом інтелектуальних систем. Тут кожен виробник прагне довести, що саме його трактор стане найвигіднішим рішенням для майбутнього власника. Тому на перший план виходять поняття «вартість володіння машиною» та «строки її окупності». Звісно, що у цих всіх підрахунках є чимало надуманого, але факт є факт: майже непомітне голим оком зростання продуктивності роботи, можливість виконувати польові операції точніше і якісніше, а також економія пального, дають змогу виходити на дуже непогані фінансові результати наприкінці сезону. Звісно ж, якщо йдеться про ефективну експлуатацію трактора разом із причіпними агрегатами та належне їх обслуговування.

Відповідно, розпочинати вибір такого трактора варто не так із конкретної моделі, як із реального оцінювання якості роботи дилера у конкретному регіоні. Річ у тім, що порівнювати, у якого виробника трактори кращі, а у якого гірші — справа дуже непевна. Практично всі сучасні машини, а надто в такому солідному сегменті, як 400+ к. с., мають чудові робочі характеристики та надійність. Тому, якщо фермер — не фанат якогось конкретного бренду, а просто хоче придбати хороший флагманський трактор для свого господарства, то ліпше таки спочатку придивитися до дилерів. Адже поняття надійності роботи трактора безпосередньо залежить від ефективності роботи дилера. Заводський брак на такому рівні — явище надто рідкісне, і надовго зупинитися посеред поля в розпал сезонних робіт трактор може фактично тільки у двох випадках.

Перший — це неналежна експлуатація трактора в господарстві, спричинена людським чинником. Хороший дилер може і повинен запобігати таким неприємним ситуаціям, відповідно підготувавши технічний персонал покупця та постійно стежачи за технічним станом машини, зокрема і дистанційно.

Другий випадок — це власне вже неякісна робота сервісної компанії, спричинена прорахунками в організації роботи, тим таки людським чинником чи просто переоцінкою своїх можливостей. Якщо люди продають щороку на 50% більше тракторів, ніж реально в змозі нормально обслужити, то рано чи пізно це виллється в сервісний колапс по регіону, коли аграрії можуть тижнями чекати на інженерів, а трактор у розпал посівної нерухомо стирчить у полі…

Тому, якщо якась модель трактора вам дуже припала до душі, але на відстані двох-трьох годин їзди немає сервісної компанії чи, скажімо, сервісної компанії із хорошою репутацією, то ліпше тричі подумати, ніж перераховувати кошти. У крайньому разі можна укласти угоду з тим дилером, у якості роботи якого ви упевнені, й обговорити якісь особливі умови обслуговування.

01 02 464 465 71

Це важливо, бо, як ми вже згадували, усі трактори, потужністю понад 400 к. с. оснащено інтелектуальними технологіями, які виробники пропонують не просто так, а тому, що це дає змогу аграрію працювати ефективніше. Тут майже нормою стає вже наявність автоматичної чи автоматизованої трансмісії, що дає змогу відмовитися від перемикання передач у полі й працювати без розриву потоку потужності. Автоматизуються розвороти на краях поля, вимкнення диференціала, електроніка вираховує оптимальну швидкість роботи, необхідну потужність і мінімальну витрату пального… Просто кажучи, це дає змогу звести до мінімуму вже неодноразово нами згадуваний людський чинник і покласти ключові моменти на «плечі» комп’ютерного розуму.

Відповідно, не варто остерігатися таких рішень. Так, частина фермерів уважають автоматичні трансмісії на тракторах дуже ненадійним рішенням, хоча спокійно собі ганяють на власних позашляховиках із автоматичними коробками передач. Насправді, принаймні якщо говорити про трактори, а не автомобілі, то ступінь надійності автоматичної інтелектуальної трансмісії аніскільки не нижчий, як порівнювати з механікою. Як мінімум упродовж якихось реальних строків експлуатації — шість, сім, вісім років інтенсивної роботи. Адже у більшості господарств після цього купують уже новішу модель.

Справді, трактори потужністю понад 400 кінських сил, фермери купують далебі не для того, щоб ці недешеві машини стояли у холодочку. В розпал сезонних робіт їх практично не глушать по кілька тижнів поспіль, спочатку готуючи поле до сівби, а потім працюючи із широкозахватними посівними комплексами. Знаходиться для них робота і згодом. Тому навантаження на машину величезне, так само як і на операторів, які на них працюють.

Щодо першого, то потрібно переконатися в тому, що система охолодження двигуна розрахована на тривалі роботи з навантаженням. Також солідний запас продуктивності й міцності повинна мати й гідравлічна система трактора з максимально великою кількістю пар гідровиводів. На останній чинник слід звернути особливу увагу, бо в разі придбання, скажімо, 24-рядної сівалки під цей трактор, що має купу додаткового функціонала, може виявитися, що приєднати причіпний агрегат до трактора не є можливим.

Питання комфорту оператора машини має першочергову вагу і не тільки з міркувань гуманності й турботи про персонал. Усе дуже просто — чим менше втомиться оператор, тим вищою буде продуктивність роботи, і тим більше шансів, що людина в кабіні зверне увагу на той чи інший робочий момент. Тому зазвичай трактори такого класу оснащують уже не просто кондиціонерами, а справжнім високофункціональним клімат-контролем, додатковими системами звуко- та пилоізоляції кабіни тощо. Майже всі моделі у цьому сегменті мають амортизовану кабіну, щоб мінімізувати вібрації та незручності в роботі оператора — і це правильно.

І ось тут на допомогу людині приходять якраз уже згадувані інтелектуальні системи допомоги при русі машини та контролю виконання технологічних операцій. Так, якщо трактор тягне 24-рядну сівалку чи 18-метрову борону, то встежити за всім механізатор не може в принципі: десь якась секція забилася, там наїхала на горбик і не виконала своєї роботи, тут щось із гідравлікою, а ще перекриття… Саме тому таку модель трактора конче потрібно замовляти вже в базовому виконанні з обладнанням для точного землеробства, і насамперед для паралельного водіння. Машина, що проходить за добу кілька сотень гектарів із широкозахватним агрегатом і робить перекриття хоча б на 2–3% оброблюваної площі — це неприпустимо і виллється в результаті у величезні, попервах непомітні, збитки для власника. Причому цю проблему легко усунути за допомогою точних рішень.

Наприкінці наголосимо на тому, що в Україні сьогодні доступні трактори в сегменті потужності 400+ кінських сил від майже десятка відомих світових виробників, тому, з одного боку, є з чого вибрати, а з іншого — усі гравці ринку добре відомі, як і можливості їхніх машин. Вибір оптимальної для господарства моделі крім огляду самих тракторів й оцінювання якості роботи дилерів бажано поєднати з відгуками тих аграріїв, які вже придбали ту чи інші модель. У результаті можна буде зробити реалістичний зріз і на підставі набутих вражень ухвалити оптимальне рішення.

 

Василь ЧЕРКАС, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

Теги

 

 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.