agro business 160 160

Дискові борони: грамотне застосування

Дискові борони: грамотне застосування

/ Механізація АПК / Середа, 13 липня 2022 10:40

Дискова борона — це незамінний інструмент майже кожного агронома й обов’язково входить до парку техніки більшості аграрних господарств України. Річ у тім, що функціонал застосування різних видів дискових борін є дуже різноманітним і дає змогу виконувати широкий спектр агротехнічних операцій.

Дискові борони бувають різних видів, залежно від технічних характеристик. Насамперед це способи зчеплення дискових борін із трактором (навісні, напівпричіпні, причіпні), маса агрегата, а також форма й діаметр робочих органів — дисків.

В Україні традиційно вирізняють два основних типи дискових борін. Це навісні дискові борони (БДН) та причіпні дискові борони (БДП). Утім, способи зчеплення з тракторами таких агрегатів можуть бути різними й залежать від конструктивних особливостей тієї чи іншої моделі.

Також досить умовним є розподілення типів дискових борін за масою агрегатів і глибиною обробітку. Однак загальноприйнятною є така класифікація дискових борін.

Легкі дискові борони (їх також називають лущильниками). Такі моделі мають відносно невелику вагу і діаметр робочих органів до 500 мм. Зазвичай за їх допомогою провадять обробіток стерні та ґрунту на глибину до 7 см.

Середні дискові борони (їх також називають короткими боронами або дискаторами). Такі моделі мають середню вагу й оснащуються дисками, діаметром до 650 мм. Дискатори дають змогу провадити якісний обробіток ґрунту на глибину до 12 см.

Важкі дискові борони зазвичай мають потужний функціонал і велику вагу (їх іноді називають дисковими плугами). Діаметр диска важких борін варіює до 760 мм і більше, а глибина обробітку ґрунту може перевищувати 20 см. За їх допомогою можна провадити найскладніші польові операції, наприклад, підіймання цілини чи обробіток важких ґрунтів із великою кількістю пожнивних решток.

Також технологія застосування та якість обробітку дискових борін багато в чому залежить від налаштування кута атаки дискової борони й особливостей її рамної конструкції. Так, наприклад, за допомогою одного і того самого агрегата — легкого дискового лущильника можна як провадити повноцінний обробіток ґрунту на глибину 6–7 см, так і працювати тільки із шаром стерні, майже не втручаючись у ґрунт. Це дає змогу забезпечити максимально вологоощадний режим догляду за полем. Зокрема, такий спосіб обробітку поля регулярно практикується у посушливих регіонах степової зони України.

Звичайно, всі ці види знарядь мають свої особливості й застосовуються для різних виробничих завдань.

04 467 82 lemken

 

Легкі дискові борони або лущильники

Як ми вже згадували, такі знаряддя застосовують для лущення тонкого шару стерні й кришення ґрунту глибиною до 7 см, перемішуючи його із пожнивними рештками. Така технологія оптимальна для застосування в районах із невеликою кількістю опадів з метою збереження вологи, для стимуляції проростання бур’янів із подальшим їх механічним знищенням, а також для мульчування та заорювання стерні в ґрунт з метою її подальшого розкладання й мінералізації.

Робоча ширина лущильників може бути різною, однак, ураховуючи відносно невелику масу таких агрегатів, робочу глибину до 7 см та невеликий діаметр дисків, найчастіше із легкими дисковими боронами працюють трактори потужністю від 80 до 200 к. с. Швидкість руху трактора з лущильником може становити від 7 до 12–13 км/год. Продуктивність роботи може досягати від 2 до 4 га/год.

 

Середні дискові борони

У цій категорії дискових борін (дискаторів) застосовують трактори потужністю від 80 до 300 к. с. Диски для таких знарядь зазвичай мають від 500 до 600 мм у діаметрі, глибина обробітку сягає
12 см, а продуктивність роботи може становити 7–8 га/год.

Дискатори найчастіше застосовують для обробітку та вирівнювання верхнього шару ґрунту перед сівбою, загортання в ґрунт мінеральних добрив під час передпосівного обробітку, механічного знищення бур’янів, а також подрібнення тонкостеблових і середньостеблових рослинних решток.

 

Важкі дискові борони

Ураховуючи високу масу таких агрегатів, великий діаметр дисків і значну глибину обробітку ґрунту, у цій категорії дискових борін застосовують трактори потужністю від 260 до 400 к. с. і вище. Швидкість обробітку може бути різною — до 12–13 км/год. Проте, якщо здійснюються польові операції на глибину понад 12 см, то швидкість роботи апріорі не може бути високою і зазвичай становить 7–9 км/год. У разі застосування широкозахватних важких дискових борін із тракторами високої потужності продуктивність обробітку може сягати 10 га/год й вище.

Важкі дискові борони застосовують переважно для обробітку великих площ полів із наявністю великої кількості коріння бур’янів і пожнивних решток. Їх потужна конструкція дає змогу додатково монтувати місткості для одночасного внесення гранульованих мінеральних добрив і підсівання дрібнонасінних культур, наприклад, сидератів.

Залежно від типу ґрунтів і природних умов, а також наявності різних видів бур’янів, на борону можуть встановлюватися різні типи дисків. Кожен із них використовується з метою розпушування твердих грудок ґрунту та їх подрібнення. Завдяки цьому ґрунт стає м’якішим, що дозволяє провадити надалі якісний висів насіння різних сільгоспкультур.

За своєчасного технологічно грамотного застосування дискова борона дає змогу досягти виконання широкого спектра агрономічних завдань.

Це:

• подрібнення пожнивних решток (соломи);
• заробляння у ґрунт органіки та мінеральних добрив;
• подрібнення великих грудок та розпушення верхнього шару ґрунту;
• збереження вологи;
• провокування проростання бур’янів з метою подальшого їх знищення;
• механічне знищення бур’янів;
• вирівнювання поверхні поля;
• створення оптимальних умов для стартового розвитку насіння.

 

Як вже зазначалося, диски борони встановлено під певним кутом. Вони дають можливість направити лінію обробітку ґрунту під певним нахилом з метою виконання тієї чи іншої агрономічної операції. Всі диски під час руху борони починають обертатися. Обертаючись, вони захоплюють грудки землі й перемелюють на однорідну масу.

Найчастіше на дискових боронах використовують два типи робочих органів (дисків): Круглі диски та «Ромашка»

Круглі диски — це класичний тип диска, який має цілісну круглу форму. Його, як і ромашку, зроблено спеціально увігнутим для розподілення його під певним ухилом. У центрі диск має спеціальний отвір для кріплення. Саме через нього його встановлюють на пристрій, що прикріплений до опорної балки.

04 467 82 kronos

Диск типу «ромашка» здатний розбивати щільніші та більші грудки завдяки своїй агресивній формі. Його краї по всьому колу складаються з «пелюсток». За формою такі диски нагадують квітку. Ці «пелюстки», контактуючи з ґрунтом і соломою, ефективніше їх кришать і подрібнюють. На кожен тип таких лещат установлюють додатково кільце підшипників для забезпечення нормального ходу за обертання.

Практично всі моделі дискових борін можуть оснащуватися додатковим обладнанням для виконання технологічно пов’язаних операцій. Це насамперед котки різноманітної форми та легкі борінки для додаткового вирівнювання й ущільнення поверхні ґрунту. Також у передній частині агрегата може встановлюватися обладнання для внесення твердих гранульованих або навіть рідких добрив із подальшим їх заорюванням у ґрунт. Такий підхід дає змогу відмовитися від попереднього проходу розкидача мінеральних добрив, вигравши таким чином час і заощадивши кошти на відмові від цієї агротехнічної операції.

У сільському господарстві України застосовують дискові борони багатьох десятків як вітчизняних, так і закордонних виробників. Це один із найбільш розмаїтих сегментів сільськогосподарської техніки взагалі та ґрунтообробної зокрема. Пропонуємо розглянути найцікавіші технічні рішення у цьому сегменті.

Українська компанія «Велес-Агро» виготовляє компактні дискові борони серії KRONOS, призначені для поверхневого та передпосівного обробітку ґрунту. У конструкції агрегата тандемні дискові робочі органи закріплено за допомогою гумових амортизаторів, що забезпечує полегшене розпушування ґрунту й знижує динамічні навантаження на підшипникові вузли. Ширина поміж дисками становить 22 см, а їх кут атаки — 17°. Копіювання поверхні поля забезпечується за допомогою котка.

Чеський виробник Bednar виготовляє лущильники серії Swifterdisc та дискові борони Atlas.

Swifterdisc — це короткий дисковий лущильник короткої концепції з кріпленням дисків на окремих стійках по два із захистом у вигляді гумових демпферів. Агрегат призначений передусім для якісного лущення стерні, а також передпосівної підготовки ґрунту. Робоча ширина, залежно від модифікації, може досягати 12,4 м. Як робочі органи тут застосовують диски агресивної форми діаметром 520 або 560 мм. Їх особливістю є наявність великої кількості дрібних крайок для покращеного різання соломи та рівномірного загортання її в ґрунт.

Atlas — це компактна коротка дискова борона, спроможна провадити як основний, такі і допоміжний обробіток ґрунту. Діаметр диска — 620 мм завтовшки 6 мм. Ця борона може працювати на глибину до 16 см, загортаючи інтенсивно подрібнені рослинні рештки в ґрунт. Конструкція Atlas оснащена постійним пружинним фіксатором кожного диска, що збільшує тиск на ґрунт.

Німецька компанія Lemken виготовляє широкий спектр дискових борін Rubin, що належать до найпоширеніших агрегатів цього типу в Україні. Навісна або напівнавісна модель Rubin 10 з робочою шириною від 3 до 7 м оснащена дисками діаметром 645 мм із міжряддями 12,5 см, встановленими симетрично до напрямку руху агрегата. Це убезпечує від бічного відведення й дає змогу витрачати менше пального.

Коротка дискова борона Rubin 12 із дисками й діаметром 736 мм розрахована на глибину обробітку до 20 см завдяки дискам діаметром 736 мм. Її робоча ширина може становити від 4 до 7 м.

Французька компанія KUHN виробляє короткі дискові борони серій Optimer+, Optimer L та Optimer XL. Борони Optimer+ розраховано на обробіток ґрунту від 3 до 10 см на швидкості від 12 до 15 км/год, забезпечуючи рівномірне загортання пожнивних решток і пришвидшення їх розкладання у ґрунті. Незалежні диски монтують на еластомерному захисному пристрої, що забезпечує високу стійкість навіть на високих швидкостях.

Дискові борони Optimer L оснащено дисками діаметром 510 мм, що дозволяє працювати на швидкості до 17–18 км/год, виконуючи поверхневий обробіток стерні. Їх особливістю є наявність спеціальної системи контролю рівномірності заглиблення робочих органів, а отже, однорідності здійснення обробітку.

Навісні та причіпні моделі Optimer XL мають диски діаметром 620 мм і розраховані на обробіток ґрунту до 15 см на полях із великою кількістю пожнивних решток.

 

Василь ЧЕРКАС, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.