agro business 160 160

Час готувати диски

Час готувати диски

/ Механізація АПК / П'ятниця, 12 серпня 2022 10:25

Від якості післязбирального лущення стерні багато в чому залежить наступний урожай

Дискова борона для українського фермера — штука майже незамінна. Це доволі універсальний агрегат, за допомогою якого незрідка вирішується цілий комплекс завдань. Це може бути передпосівний обробіток ґрунту, знищення бур’янів, подрібнення пожнивних решток, розбивання грудок на полі, а іноді навіть повноцінний основний обробіток ґрунту. Влітку ж дискові борони застосовують для архіважливої агротехнічної операції — лущення стерні після збирання ранніх зернових і ріпаку.

Одразу ж зауважимо, що під поняттям «дискова борона» мається на увазі величезна лінійка різноманітних агрегатів, функціонал і габарити яких можуть істотно відрізнятися. Так, легкі борони-лущильники, призначені для обробітку стерні всього на глибину кілька сантиметрів, є хоч і далекими, але родичами потужних дискових плугів, що можуть працювати на 20–25 см вглиб. Поміж ними є купа проміжних варіантів, зокрема універсальні дискові борони, розраховані на роботу на глибині до 12–14 см.

Так само може істотно відрізнятися вага дискових борін, діаметр і форма їх дисків. Тому кожен конкретний агрегат відомого виробника може вважатися унікальною конструкцією, призначеною для виконання визначеного переліку польових завдань.

13 14 476 477 59 1

З тим «диски» зазвичай уважаються незамінним інструментом невеликих фермерських господарств, а також тих агровиробників, які практикують більш-менш традиційну
(у цьому разі — мінімальну) технологію обробітку ґрунту в посушливих регіонах України. Адже досить часто, відмовившись від глибокого обробітку ґрунту в намаганні зберегти вологу та пальне, фермери легенько «чухають» стерню буквально на глибину 3–4 см і відразу ж сіють як озиму пшеницю, так і соняшник.

На жаль, є усі підстави очікувати, що аналогічним способом готуватимуть поля до сівби і їх колеги з більш забезпечених вологою регіонів. Намагання будь-за-що заощадити пальне змусить багатьох аграріїв відкласти плуги, глибокорозпушувачі та потужні культиватори й працювати тільки «дисками».

Поготів лущення стерні буде провадитися тільки за допомогою дискових борін або ж у крайньому разі дискових агрегатів для вертикального обробітку ґрунту. Вагомість своєчасного здійснення цієї польової операції є незаперечною, і в ідеалі її потрібно проводити відразу ж за комбайном, що збирає пшеницю чи ячмінь. Адже головна мета, що досягається під час лущення стерні, — це руйнування капілярів у ґрунті й буквальне закриття вологи. Традиційно вважається, що проводити цю процедуру потрібно не пізніше як через дві, щонайбільше чотири години після збирання врожаю.

Окрім того, правильно здійснене лущення стерні дає змогу якісно подрібнити пожнивні рештки культури, які зібрали, та спровокувати проростання насіння бур’янів у верхніх шарах ґрунту. В останньому випадку агровиробник має всі шанси зробити якісний крок до подолання проблеми з бур’янами та заразом знизити норми внесення гербіцидів, тобто, заощадити кошти. Адже проросле насіння бур’янів згодом елементарно ліквідується під час наступного проходу ґрунтообробної техніки.

І що також дуже важливо — нормально здійснене дискування дозволяє добре вирівняти ґрунт на полі, що полегшує виконання усіх видів операцій і передусім сівби.

Зрештою на полях, де виконали своєчасний дисковий обробіток стерні попередника, під час оранки зменшується питомий опір ґрунту на 20–30%. Поверхня поля стає рівною, а якість оранки істотно поліпшується.

Утім, як ми вже зазначали, для багатьох фермерів, особливо цього сезону, дискова борона може стати єдиним способом підготувати поле до сівби озимих культур чи навіть ярих, наприклад, соняшнику. Це дасть змогу заощадити на пальному, передусім заробивши у верхній шар ґрунту мінеральні добрива.

Дуже важливо визначитися із робочими параметрами дискової борони й урахувати, що чим важчим є агрегат, тим краще він оброблятиме ґрунт. Багато чого залежить від форми та діаметра дисків. Так, для роботи на полі з великою кількістю пожнивних решток краще працювати з дисками типу «ромашка» або ж тими, що мають аналогічну агресивну форму. Це дасть змогу якісніше подрібнювати солому чи стебла, що лишилися на полі після збирання культури.

Також можуть бути різні думки щодо доцільності використання дисків більшого чи меншого діаметра, однак очевидним є те, що з дисками великого діаметра можна якісно працювати на високій швидкості навіть на полі з твердим ґрунтом і великою кількістю пожнивних решток.

13 14 476 477 59 2

Важливим параметром дискових ґрунтообробних агрегатів є кут атаки — це кут установлення диска до напрямку руху агрегата, величина якого визначає площу захвату ґрунту диском, бо, що більший кут атаки, то активніше диск діє на ґрунт. Від кута атаки залежить ступінь кришення ґрунту і ширина захвату диска, ступінь перемішування ґрунту й післяжнивних решток, хоча зростає споживання пального, інтенсивність спрацювання робочої поверхні диска та ймовірність забивання його рослинними рештками, а отже, погіршується якість розпушування ґрунту. За зменшення величини кута атаки диск краще підрізатиме скибу, але погіршується агресивність обробітку поверхні.

Неабияке значення має також і відстань між робочими органами дискової борони, надто ж якщо йдеться про роботу на полі, вкритому великою кількістю пожнивних решток. Дуже важливо, щоб конструкція дискової борони передбачала максимальне запобігання забиванню. Інакше робота на полі може перетворитися на нескінченний нудний процес зупинок та очищення конструкції.

Попри всі переваги різних видів дискових борін, слід відверто сказати, що досить багато агровиробників відмовляються від класичних агрегатів цього типу. Адже за застосування дискової борони на глибині від 6–7 см і глибше провокуються досить значні втрати вологи з ґрунту внаслідок випаровування. За нинішніх кліматичних реалій це є неприпустимим. Так само деякі фермери не в захваті від того, як жваво дискова борона провокує проростання насіння бур’янів із глибших шарів ґрунту, коли нею працюють на глибину 8–12 см. Відповідно, люди шукають досконаліші технологічні рішення.

Одним із таких ефективних рішень без сумніву є вертикальний обробіток ґрунту, для якого якраз застосовують агрегати з дисковими робочими органами. Їх перевагою є безвідвальна робота з ґрунтом, під якою створюється велика кількість мікрощілин, крізь які, втім, не втрачається волога. Також істотно поліпшуються біологічні процеси у верхньому шарі ґрунту, а заразом — так само знищуються бур’яни й подрібнюються пожнивні рештки.

До того ж майже всі моделі агрегатів для вертикального обробітку ґрунту є універсальними й, залежно від налаштувань, зокрема зміни кута атаки, можуть використовуватися як для лущення стерні, так і для основного/передпосівного обробітку ґрунту.

З нашого досвіду спілкування з фермерами, які перейшли на вертикальний обробіток ґрунту, практично у всіх випадках фіксується істотне поліпшення як агрономічних, так і економічних результатів роботи. Тому, якщо у господарства є така можливість, класичну дискову борону може бути доцільним замінити якраз на агрегат для верті-тілл.

 

Василь ЧЕРКАС, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.