agro business 160 160

Solitair+Zirkon — комбінація для рентабельної сівби

Solitair+Zirkon — комбінація для рентабельної сівби

/ Механізація АПК / П'ятниця, 22 вересня 2017 15:06
В останні кілька років, обираючи посівний комплекс, сільгоспвиробники дедалі частіше звертають увагу на посівну комбінацію від Lemken — поєднання роторної борони ZIRKON та пневматичної сівалки SOLITAIR.

Чотири в одному

Така посівна комбінація від Lemken — це поєднання декількох агрегатів, завдяки чому посівний комплекс за один прохід здатний виконувати кілька операцій: рихлення, інтенсивне перемішування ґрунту, коткування та сівбу.
 
Розпушувач
Першою лінією робочих органів може бути компактний розпушувач DOLOMIT, який здатний проводити суцільне рихлення ґрунту всією шириною захвату. Останнє є можливим завдяки конструкції цільних стрілчастих лап шириною 600 мм, які розташовані на відстані 75 см одна від одної. Глибина обробітку незалежно від інших знарядь комплексу виставляється у межах 35 см.
 
 
Лапи DOLOMIT розпушують грунт перед 
інтенсивним обробітком бороною ZIRKON
 
Роторна борона
Створення оптимальної для сівби структури ґрунту — це завдання другої лінії робочих органів — ротаційної борони ZIRKON. Перш за все агрегат підкупає своєю універсальністю: глибина, площа та інтенсивність обробітку ґрунту — всі ці параметри налаштовуються для створення оптимального насіннєвого ложа в ґрунтово-кліматичних умовах того чи іншого поля.
 
Але постає питання, завдяки чому ZIRKON може його створити, і взагалі наскільки надійним є цей агрегат?
 
 
Залежно від напрямку обертання зуби
ZIRKON по-різному справляються з роботою
 
Перша особливість ZIRKON — конструкція рами: за ширини захвату понад 4 м вона складається із двох секцій, які закріплені на одній центральній маятниковій вісі. Завдяки цій технології (яка, зокрема, втілена на короткій дисковій бороні HELIODOR) кожна секція копіює рельєф поля незалежно від іншої. Різні модифікації ротаційної можуть мати діапазон ширини захвату від 2,5 до 6 м як у навісному, так і в причіпному виконанні.
 
Від ВВП трактора (1000 об./хв.) потужність через високоефективну трансмісію передається до чотирьох роторів борони, які розміщені так, аби зуби могли працювати одне за одним. Це забезпечує плавний хід, а також рівномірне розподілення навантаження на них під час роботи на важких ґрунтах.
 
Роторна борона оснащена редуктором DUAL-Shift, всі складові якого (підшипники, зубчасті колеса, ротори тощо) працюють у закритій масляній ванні, відтак, їхнє зношення мінімальне. DUAL-Shift дозволяє одним натисненням на важіль регулювати інтенсивність обробітку ґрунту — змінювати швидкість обертання зубів із 330 до 440 об./хв. (із додатковим редуктором — із 230 об./хв.). Ще одна корисна особливість редуктора — можливість змінювати напрямок обертання роторів. Чому корисна? Тому що завдяки цьому ZIRKON може працювати в режимі «Захват» для інтенсивного перемішування рослинних решток із ґрунтом (за нього дрібна грудка лишається на рівні закладання насіння, а велика — на поверхні, що зменшує ерозію та розмивання ґрунту), або «Ковзання» для вирівнювання полів. І все це з одним типом зубів.
 
Поверхня зубів ZIRKON довжиною від 28 до 38 см і шириною від 20 мм загострена з обох боків. Робочі органи виготовлені за спеціальним методом закалювання, завдяки чому вони мають підвищений ресурс експлуатації. Більше того, ділянки, які найбільше контактують із ґрунтом, підсилені твердосплавним покриттям. Зручно, що кожна пара зубів кріпиться до ротора за допомогою одного фіксатора, отже, замінити робочі органи можна швидко і без інструментів. Робоча глибина, незалежно від інших знарядь комплексу, виставляється від необхідного мінімуму до 15 см. На глибину обробітку також впливає різновид зубів, швидкість та напрямок їх обертання, швидкість руху трактора.
 
Важливо, що за потреби ZIRKON та DOLOMIT можна від'єднати від комплексу та використовувати як окремі знаряддя.
 
Коток
Роботу розпушувача та роторної борони довершує трапецієподібний прикотувальний коток, який, крім закриття вологи, ущільнює ґрунт саме по лінії проходу сошника. Тобто після проходу котка насіннєве ложе лишається ущільненим, а міжряддя — розпушеним, що сприяє рівномірному розвитку кореневої системи культури на всі боки.
 
Пневматична сівалка
Після проходження котка пневматична сівалка SOLITAIR (для прикладу комбінації пропонуємо розглянути Solitair 8 та Solitair 9) із міжряддям 125-150 см висіває культуру в підготовлений ґрунт.
 
З бункера об'ємом до 1100-1850 л потік нагніченого вентилятором із гідроприводом повітря подає насіння на дозувальні котушки. Останні мають м'який карданний (SOLITAIR 8) або електричний (SOLITAIR 9) привід, завдяки чому досягається рівномірне дозування насіння у нормі від 1,5 до 300 кг/га.
 
 
Solitair 8 + Zirkon сошник і прикотувальне
колесо на паралелограмній підвісці
 
Якісну розкладку насіння в рядках забезпечує важлива особливість сівалок SOLITAIR — на кожні 1,5-2 м захвату стоїть один розподільник, розташований прямо над висівною секцією. Навіть моделі із триметровим захватом оснащені двома «грибками». При цьому важливо, що насіннєві шланги від розподільників до сошників мають однакову довжину та є максимально короткими.
 
 
Solitair 8 + Zirkon коток — дводисковий
сошник — прикотувальне колесо
 
Інший цікавий момент — дводискові сошники та колеса контролю глибини розташовані на паралелограмній підвісці, завдяки чому відбувається якісне копіювання поверхні ґрунту. Навантаження на кожен сошник не залежить від глибини посіву і виставляється у межах 38-70 кг, залежно від моделі.
 
Посівний комплекс має непогані можливості, але як вони реалізовуються на практиці?
 
Досвід практиків
 
Володимир РЕВЕРдиректор ФГ «Ревер» (Жидачівський р-н, Львівська обл.)
Досвід експлуатації 3-метрової Solitair + ZIRKON
— SOLITAIR + ZIRKON зацікавив операціями, які він робить за один прохід: DOLOMIT та ZIRKON дають змогу якісно виконати передпосівний обробіток на наших важких ґрунтах, а пневматична сівалка SOLITAIR — посіяти широкий спектр культур: зернові колосові, ріпак, сою, гречку, соняшник тощо. Під час сівби зернових колосових за світловий день робили 15-20 га, тоді, працюючи зі швидкістю 8-10 км/год., витрачали в середньому 17-18 л/га. Якість роботи дуже добра: витримана глибина та рівномірність посіву. Завдяки тому, що SOLITAIR + ZIRKON виконує декілька операцій за один прохід, ми скоротили витрати на працю, менше ущільнюємо ґрунт, адже трактор проходить полем лише один раз, і зекономили до 20% палива. Відтак, досить вигідно. Крім того, DOLOMIT та ZIRKON ми використовували окремо: працювали на глибину до 25 см для підготовки ґрунту під картоплю — витрата палива становила в середньому 35 л/га. Загалом Solitair + ZIRKON посіяв у нас 300 га, а DOLOMIT та ZIRKON підготували 80 га для сівби овочів. Хіба що трактор треба потужніший, бо нашому 220-сильному трішки бракує кінських сил — 250 к.с. у самий раз, а так все добре: за той період, що комбінація працює у нас, ми не помітили сильного зношення робочих органів, жодних поломок не було, — надійна техніка.
 
 
Solitair 8 має 2 розподільники на 3 м ширини захвату
 
Олексій ЯЗИКОВдиректор ТОВ «Жива Нива» (Андрушівський р-н, Житомирська обл.)
Досвід експлуатації 5-метрової Solitair + ZIRKON
— В нашому господарстві працює кілька посівних комплексів: сівалка+дискова борона, Compact-Solitair та SOLITAIR+ZIRKON, тож є з чим порівняти. Найгірше в наших умовах працює комплекс сівалка+дискова борона: в порівнянні якість роботи Compact-Solitair на порядок вища, а SOLITAIR+ZIRKON показує себе ще краще. Коли бачиш, як працює ця комбінація, про комплекс дискова борона+сівалка хочеться забути як про страшний сон.
 
ZIRKON, яким ми працювали на глибину 4-7 см, забезпечує рівномірний обробіток ґрунту, вирівняну та ущільнену поверхню для сівби — жодна інша комбінація не дає такого ефекту. SOLITAIR же дуже якісно розподіляє зерно: на 6-метровій сівалці стоїть 4 висівні котушки (!), коли на інших сівалках з аналогічним захватом є лише один «грибок», відповідно, і якісного розподілення зерна вони не забезпечують. Сіяли цією комбінацією сою — сходи дуже гарні: якіснішого посіву я ще не бачив.
 
Посівна комбінація SOLITAIR+ZIRKON недешева і сама по собі, і в експлуатації. Зараз, при роботі на глибину 4 см, витрата палива становить 12,6 л/га. Крім того, ми випробували цю комбінацію в особливо тяжких умовах: пустили полем, де один раз була передискована цілина — за один прохід SOLITAIR+ZIRKON зробив чудову поверхню для посіву і відразу посіяв культуру, витративши при цьому 18,5 л/га. В порівнянні з операціями, які потрібно було зробити на цьому полі без посівної комбінації, — це невеликий показник. З практики на тому полі треба було провести три дискування та одну культивацію, витративши на це близько 
40 л палива на гектар, а потім ще й посіяти. Та й не тільки в пальному справа, адже на всі ці заходи ми б витратили не менше двох місяців, а так SOLITAIR+ZIRKON усе це зробив за один прохід. Щодо продуктивності, то на маленьких полях ми за добу виходили на 60 га, а зараз на більших площах розраховуємо вийти на 80 га. Перевезення між полями проходить без проблем — у транспортному положенні ширина SOLITAIR+ZIRKON лише 3 м. Є один мінус — невеликий бункер для насіння об'ємом 1100 л, але це перекривається тим, що комплекс навісний і легко розвертається у полі.
 
Дмитро РАДІОНОВспеціально 

 

 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.