agro business 160 160

Готуємо ґрунт під ріпак

Готуємо ґрунт під ріпак

/ Механізація АПК / Четвер, 28 вересня 2017 15:05
Система основного обробітку ґрунту під ріпак озимий пов’язана перш за все з ґрунтовими умовами, попередниками і значною мірою повинна бути направлена на збереження вологи, вирівняність поверхні поля, економію енергоресурсів і запобігання ерозійним процесам за рахунок впровадження мульчування поверхні поля рослинними рештками, зменшення глибини обробітку, застосування комбінованих машин.

У технології вирощування ріпаку озимого кращі результати забезпечує, залежно від ґрунтово-кліматичних умов України, диференційований обробіток ґрунту, тобто використання полицевої оранки, чизелювання, плоскорізного розпушування, дискування та їх комбінацій. У зв’язку із типом ґрунту та його механічним складом, попередниками, видами добрив, засміченістю бур’янами застосовують поверхневий (6–8 см), мілкий (8–16 см), середній (17–24 см) та глибокий (25–30 см) обробітки.

Ріпак озимий вирощують практично на всіх видах ґрунтів з оптимальним значення pH від 6,0 до 7,0, за умов високих чи низьких значень кислотності ґрунту рослини можуть страждати від нестачі макро- і мікроелементів живлення та значно знижувати врожайність. Непридатні для вирощування ріпаку ґрунти з близьким заляганням ґрунтових вод та легкого складу (піски, торф’яники), а також площі з крутими схилами.
 
Ріпак озимий вирощують
у різних сівозмінах
Ідеальним попередником є, звичайно, чорний пар. Кращими попередниками є також культури, які рано звільняють поле, а саме ранні зернові та зернобобові, зернові на зелений корм, круп’яні культури (горох, пшениця озима і яра, ячмінь озимий і ярий, жито, овес, гречка, просо, вика та ін.). Повертати ріпак на попереднє місце рекомендується не раніше, аніж через чотири роки, а загальна концентрація його у сівозміні не повинна перевищувати 25%. Вибір попередника для ріпаку озимого обумовлений насамперед строками його збирання, адже він повинен сприяти знищенню бур’янів, створювати добрі передумови структури ґрунту за достатньої кількості поживних речовин та рано звільняти поле. За сучасних умов господарювання ріпак висівають переважно після ячменю озимого та ярого, а також пшениці озимої. Не рекомендується висівати його після цукрових буряків, соняшнику та капустяних культур у зв’язку з небезпекою поширення спільних шкідників та хвороб.
 
Підготовка до сівби
Важливо враховувати, що грунтообробіток під ріпак озимий має забезпечувати якісне подрібнення післяжнивних решток і формувати ерозійно-стійку поверхню поля, створювати умови для проростання насіння й одержання своєчасних та повноцінних сходів. Особливу увагу слід звернути на збереження продуктивної вологи, запаси якої на час сівби повинні становити в шарі 0–10 см 10–15 мм, в шарі 0–30 см — 30–40 мм. Оптимальним строком для сівби ріпаку озимого в Україні є період з 15 серпня по 10 вересня.
 
Розпочинати обробіток ґрунту доцільно відразу ж після збирання попередника негайним лущенням стерні лущильниками (ЛДГ-10, ЛДГ-15, ППЛ-10–25) на глибину 8–10 см, а краще важкими тандемними двослідними дисковими боронами (БДВ-7, БДП-6,3, БГР-4,2 «Солоха», CUT XXL, CROSS H5,0, Challenger 1435 та ін.) на глибину 14–16 см. Після попередників, які рано звільняють поле, через два тижні, з появою бур’янів можливе повторне лущення стерні зазначеними агрегатами для повного знищення сходів бур’янів та очищення поля від них.
 
Основний обробіток ґрунту проводять через два тижні після лущення стерні як полицевими плугами різних модифікацій ПО-3–35, IBIS Plus, UNIA VARIO PLUS з котками TERRA для вирівнювання зораної поверхні, так і напів­плугами чизелями Chisel Plow, PLOW, KRET L, Cultiplow Gold з котками TERRA. За умов економії паливно-мастильних матеріалів використовують також комбіновані плоскорізні агрегати КР-4,5 чи АКШ-5,6 «Резидент», АП-6 «Европак», ККП-6 «Кардинал» та ін.
 
За посушливих умов та повного зневоднення посівного шару влітку доцільно відтермінувати строки проведення наступного обробітку ґрунту (культивації) до випадання дощів. Культивацію після основного обробітку ґрунту краще проводити при масовій появі бур’янів з метою їх механічного знищення та вирівнювання поверхні поля.
 
Передпосівний обробіток
Головною вимогою та однією з особливостей при вирощуванні ріпаку озимого є ретельний передпосівний обробіток ґрунту. Адже насіння ріпаку дрібне, і для отримання його дружніх сходів обробіток ґрунту під посів повинен бути зорієнтованим на створення вирівняного, вологого, пухкого з дрібногрудкуватою структурою шару ґрунту на глибині загортання насіння (2–3 см). За умов недостатньої вирівняності поверхні ґрунту можливі суттєві втрати урожаю до 20% за рахунок нерівномірного висіву насіння по глибині та площі, а це, своєю чергою, спричиняє значну строкатість стеблостою. Такі сходи в подальшому, як правило, відстають у рості та сильніше уражуються хворобами і пошкоджуються шкідниками.
 
 
На попередньо вирівняних при основному обробітку полях перед самим посівом ріпаку проводять культивацію на глибину 4–5 см культиваторами зі стрільчастими лапами на S-подібних пружинних стояках (наприклад вітчизняного КБМ-10,8ПС, КБМ-9,6ПС-4Д, КБМ-14,4ПС-Д чи закордонного виробництва Case Tiger-mate II, Lemken Smaragd тощо). Кращим способом сівби ріпаку є рядковий із міжряддям 15 см. За цього способу зменшуються втрати від забур’яненості та витрати на захист посівів від бур’янів. Ріпак можна сіяти різними сівалками: зернотрав’яними, лляними, буряковими та ін. Але можливе висівання його і за ширини міжрядь 45 чи 70 см, при вирощуванні на насіннєві цілі та на забур’янених полях із використанням овочевих сівалок. Після посіву проводять обов’язкове коткування з метою підняття продуктивної вологи у верхні шари ґрунту. В окремих випадках, зокрема, для вирівнювання поверхні поля рекомендується проводити коткування до посіву.
 
Для посіву ріпаку озимого найдоцільніше використовувати пневматичні сівалки (типу СПУ-6, Акорд (СПР-6), АMAZONE, LEMKEN тощо), котрі забезпечують необхідну глибину загортання та норму висіву насіння. Вчасно проведені, якісні основний та передпосівний обробітки ґрунту забезпечують появу дружніх рівномірних сходів, оптимальний розвиток кореневої системи, а в майбутньому добру перезимівлю рослин ріпаку озимого.
 
Використання комбінованих 
агрегатів: яка вигода?
Останнім часом, з метою економії матеріальних ресурсів, праці та часу економічно вигідно поєднувати низку технологічних операції з основного та передпосівного обробітку ґрунту, використовуючи при цьому комбіновані агрегати (типу ATLAS6.0, VIKING 5.3 тощо). Можливий також навіть варіант суміщення технологічних операцій з одночасного основного, передпосівного обробітку ґрунту та сівби за допомогою грунтообробно-посівних комплексів (типу АMAZONE та ін.). Такий агрозахід із суміщенням технологічних операцій дає суттєву економію часу, витрат праці і коштів, забезпечує якісну сівбу та отримання повноцінних сходів.
 
Окрім цього, з метою економії ресурсів закордоном (наприклад у Німеччині до 50%), а останнім часом і в Україні ріпак озимий висівають по мілкому і навіть по нульовому обробітку ґрунту сівалками прямої дії типу GHERARDI G117. Прямий посів ріпаку має ряд переваг, зокрема:
 
а) зменшується розрив між збиранням попередників і висівом озимого ріпаку;
 
б) суттєво знижуються матеріальні витрати на підготовку ґрунту;
 
в) зростає накопичення вологи та зменшуються її втрати за рахунок післяжнивних решток попередників, які затримують більше снігу в полі та підвищують шанси доброї перезимівлі рослин ріпаку.
 
Однак, згідно з науковими дослідженнями установ Степу, зокрема Інституту зрошуваного землеробства НААН України, використання, наприклад, мілкого дискового обробітку в 2014 році призводило до зниження урожайності ріпаку озимого на 0,12–0,4 т/га (8,4–23,4%) за рахунок зростання щільності ґрунту, і, як наслідок, погіршення поживного режиму (табл. 1).
 
Таблиця 1. Вплив основного обробітку ґрунту та попередників
на урожайність ріпаку озимого в умовах Південного Степу України
 
 
Найвищий рівень урожайності закономірно було отримано по чорному пару за полицевої оранки на 12–14 см — 3,32 т/га. Чизелювання після сидерального пару та льону олійного практично не поступалося полицевій оранці за винятком варіанту з чизелюванням по чорному пару, де урожайність насіння суттєво зменшувалася на 1,61 т/га, або 48,5%. Використання дискування забезпечує мінімальну врожайність насіння, яка суттєво знижується в 1,2–2,5 разів порівняно з оранкою. У той час, коли використання мілкого та навіть нульового обробітку ґрунту в умовах Західної Європи, а зокрема Німеччини, практично не поступається за рівнем урожайності насіння енергоємному полицевому обробітку.
 
Ріпак ярий 
має свої особливості
Для ріпаку ярого характерні такі ж самі оптимальні попередники, як і для озимого, а саме ранні зернові та зернобобові, зернові на зелений корм, круп’яні культури. На відміну від озимого, сам ярий ріпак є відмінним попередником у сівозміні, адже після нього залишається пухкіший ґрунт, а післяжнивні його залишки дрібніші та краще мінералізуються, цим самим створюючи передумови для оптимальних умов, що дають змогу проводити мінімальний обробіток ґрунту під наступну культуру. В науково обґрунтованих сівозмінах частка ріпаку ярого, так як і озимого не повинна перебільшувати 20–25% структури сівозміни.
 
Ярий ріпак також потребує якісної і своєчасної підготовки ґрунту під посів. Так, після збирання попередників необхідно ж відразу проводити лущення стерні (БДВ-7, БДП-6,3, БГР-4,2 «Солоха», AREST L/ AREST TXL) на глибину 10–12 см із метою подрібнення та загортання післяжнивних решток, а через 2–3 тижні, за необхідності, повторне лущення стерні з появою бур’янів для їх знищення.
 
Не допустимо переносити основний обробіток ґрунту на весняний період, адже це призводить до значних втрат вологи, пересихання та брилуватості ґрунту навесні, а як наслідок, до суттєвої втрати врожаю за винятком технологій із посівом у попередньо необроблений грунт, або використанням комбінованих посівних комплексів з одночасним обробітком ґрунту та сівбою (наприклад АMAZONE). За основного обробітку ґрунту під ріпак ярий застосовують такі ж самі способи обробітку ґрунту та агрегати, що й під озимий. Основний обробіток ґрунту під ріпак ярий на відміну від озимого (здійснюють в кінці літа) проводять у кінці вересня чи початку жовтня на полях із попередньо внесеними мінеральними чи органічними добривами.
 
 
Весняно польові роботи під ріпак ярий розпочинають за фізичної стиглості ґрунту, яка на легких за механічним складом ґрунтах настає при вологості 40–70% від НВ (ГПВ), а на важких — 50–65%. Зокрема, для чорноземів оптимальна вологість становить 15–18% (по відношенню до абсолютно сухого ґрунту). Передусім проводять закриття вологи на полях брилуватого зябу важкими зубовими або пружинними боронами БП-24, СТ-15, FlexiCoil, Magnum та ін. Запізнення із боронуванням призводить до значної втрати вологи, яка може досягати до 30–60 т/га води щоденно. Окрім цього, якісне боронування забезпечує також вирівнювання поверхні поля, що дуже важливо при вирощуванні такої дрібнонасінної культури, як ріпак. За умов невирівняності поля боронування проводять навіть у два сліди. Після стерньових попередників на вирівняних полях, оброблених з осені важкими дисковими боронами або безполицевими знаряддями, проводити ранньовесняне боронування недоцільно.
 
Передпосівну культивацію під ріпак ярий необхідно проводити в оптимальні строки перед самим посівом культури при прогріванні ґрунту на глибині 10 см до 4–6°С, що приблизно співпадає із часом сівби ячменю ярого, запізнення з культивацією, особливо за відсутності опадів, затримує сівбу і тим самим знижує його урожайність. Поглиблення весняного обробітку (культивації) збільшує шпаруватість ґрунту, що посилює процеси його висушування, особливо за посушливої і вітряної погоди. В зв’язку з цим оптимальна глибина передпосівної культивації в усіх випадках повинна відповідати глибині загортання насіння, а саме 4–5 см. Недотримання глибини посіву може призводити також до зависання зерна в напівсухому прошарку ґрунту і зрідженості сходів. Для допосівного обробітку більш досконалими є культиватори зі стрілчастими лапами на S-подібних пружинних стояках (наприклад КБМ-9,6ПС-4Д тощо), а поле під посів повинно мати добре подрібнену дрібногрудкувату і вирівняну поверхню ґрунту (максимальний розмір грудочок — 3 см) та бути чистим від бур’янів.
 
Сівбу ріпаку ярого необхідно проводити якомога раніше на початку весняно-польових робіт сівалками типу СПУ-6, Акорд (СПР-6), АMAZONE, LEMKEN. За посушливих умов після сівби виконують коткування посівів, для підняття вологи з нижніх шарів ґрунту у верхні до насіння, з метою отримання дружніх сходів та вирівнювання поля.
 
Актуальним напрямом, як і у варіанті з ріпаком озимим, є суміщення технологічних операцій з передпосівного обробітку ґрунту навесні, а саме застосування комбінованих агрегатів, які поєднують передпосівну культивацію, вирівнювання, ущільнення ґрунту за один прохід (типу ATLAS6.0, VIKING 5.3 та ін.) та грунто­обробно-посівних комплексів типу АMAZONE. Перспективним також є посів ріпаку ярого за технологією «нульового» обробітку в попередньо необроблений грунт спеціальними сівалками прямого посіву по типу GHERARDI G117. Але ставлення науковців та виробничників до технології «нульового» обробітку ґрунту неоднозначне і обумовлене передусім ризиками, пов’язаними зі зниженням урожайності у зв’язку із погіршенням фізичного стану ґрунту та поживного його режиму, зростанням рівня забур’яненості посівів та розвитку шкідників і хвороб, що обумовлює додаткове застосування пестицидів.
 
Як показують дослідження наукових установ Степу, зокрема Інституту зрошуваного землеробства НААН України (вчені Малярчук М. П., Бульба І. О.), ярий ріпак по-різному реагує на способи обробітку ґрунту та його глибину (табл. 2)
 
Таблиця 2. Урожайність ріпаку ярого залежно від способів
та глибини основного обробітку ґрунту, т/ га
 
 
Так, застосування глибокої полицевої оранки (25–27 см) забезпечувало максимальну урожайність насіння ріпаку ярого — 1,5 т/га, зменшення глибини оранки до 14–16 см призводило до зниження урожаю насіння на 20% (до 1,23 т/га). Мілкий чизельний обробіток ґрунту забезпечив мінімальну урожайність насіння ріпаку на рівні 1,13 т/га, або нижче на 32% порівняно з глибокою полицевою оранкою на 25–27 см. Зниження урожайності насіння ріпаку на мілких фонах перш за все пояснюється зростанням щільності ґрунту, погіршенням поживного режиму та зростанням забур’яненості посівів.
 
З вищевикладеного матеріалу можна зробити висновок, що обробіток ґрунту під ріпак ярий та озимий перш за все повинен проводитися в оптимальні строки і бути своєчасним та зорієнтованим на збереження вологи у ґрунті, ретельну вирівняність поля при оптимальній дрібногрудкуватості структури ґрунту, а також виконуватись за мінімальної кількості технологічних операцій комбінованими ґрунтообробними агрегатами чи грунтообробно-посівними комплексами з метою економії енергетичних ресурсів.
 
Олександр ЦИЛЮРИКдоктор с.-г. наук
Дніпропетровський державний 
аграрно-економічний університет

 

 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.