agro business 160 160

Tempo F та Rapid від Väderstad — шведський дует для ефективної сівби

Tempo F та Rapid від Väderstad — шведський дует для ефективної сівби

/ Механізація АПК / Четвер, 05 жовтня 2017 15:06
2016 року аграрій із Сумщини Костянтин Нерозя, який обробляв на той час кількасот гектарів, придбав сівалку точного висіву Tempo F8, а під цьогорічну посівну — ще й зернову сівалку Rapid 600C. Все почалось із 28 га землі, а сьогодні в обробітку ФГ «Нерозя» (Охтирський р-н, Сумська обл.) 850 га, на яких підприємство вирощує пшеницю, горох, соняшник, сою та кукурудзу. Рельєф горбистий, із ґрунтів переважають чорноземи.

Новий етап агровиробництва
«Раніше у нас працювали сівалки СЗ, які до певного моменту нас цілком влаштовували, — розповідає директор однойменного господарства Костянтин Нерозя. — Але якщо обробляти 20-30 га, то С3-3,6 — це добрий варіант, якщо в обробітку 100 га — СЗ-5,4 — непогано, однак коли сієш багато культур на кількох сотнях гектарів, і в тебе небагато працівників, то потрібна значно краща техніка».
 
Після тривалих пошуків господарство зупинило свій вибір на сівалці точного висіву Tempo F8 із міжряддям 70 см. «Вона зацікавила нас новим принципом висіву, який поєднує точність і високу швидкість — у конкурентів такого немає», — пояснює Костянтин Нерозя. — Минулого року ми переконались в її дієвості, коли сіяли соняшник у нормі 63 тис. і кукурудзу з нормою 75 тис. та одночасним внесенням мікродобрив на робочій швидкості 13-14 км/год. — насіння кладе точно. В результаті соняшник сформував урожайність на рівні 2,8 т/га, а кукурудза — 9,5 т/га».
 
«Снайпер» для Tempo
Головна особливість Tempo F — висівний пристрій Gilstring Seed Meter, завдяки якому сівалка здатна точно розподіляти насіння на швидкості 15 км/год. В ньому вентилятор підтримує понад 3 кПа надлишкового тиску, завдяки чому насіння, яке подається з бункера об'ємом 70 л, прикріплюється до отворів висівного диска.
 
Важливо, що на Tempo F встановлено радар, котрий вимірює швидкість сівалки (аналогічні дані з комп’ютера трактора є недостатньо точними через пробуксовування коліс) і передає зібрану інформацію на бортовий комп'ютер. Останній на основі цих даних оперативно регулює швидкість обертання висівного диску.
 
У верхній частині висівного пристрою розміщено 3 відсікачі, вони відділяють двійники — і зайве насіння, залишаючи по одному біля отвору диска.
 
Тепер уже закріплене по одному на кожному отворі диску зернини переміщуються далі. Розміщене навпроти висівної трубки гумове колесо блокує потік повітря через отвори висівного диску. Насіння відокремлюється, проходить через датчик, що аналізує якість роботи, потрапляє до короткої висівної трубки — і вистрелюється в ґрунт, де одразу прижимається м'яким притискним колесом. Принцип роботи Gilstring Seed Meter нівелює ризик відскакування насіння від висівної трубки, а під час роботи на високих швидкостях та схилах істотно зменшує вплив вібрацій на якість висіву.
 
 
Кукурудза, посіяна Tempo F8
 
Але точний висів насіння на високих швидкостях забезпечує не тільки висівний пристрій. Цьому сприяє і оснащення чотирьох опорних коліс гідравлічними циліндрами, завдяки чому Tempo добре копіює рельєф поля, а також має плавний хід; і можливість збільшення навантаження на висівні секції на 150 кг, до 325 кг; і розташовані на маятниковій підвісці колеса контролю глибини, які не штовхаються, а тягнуться, завдяки чому зменшується енергоспоживання та вібрація висівних секцій…
 
 
Соняшник, посіяний Tempo F8
 
«Цьогоріч ми сіяли Tempo два гібриди соняшнику: в одного округла форма насіння, в іншого продовгувата. Останній тип насіння є не простим для висіву, але навіть його Tempo посіяла з якістю 92-94%, щодо округлого типу, то в середньому якість становила 97%, а кукурудзу сіяла взагалі ідеально — 99%. При всьому цьому дуже важливо, що обидві культури дали рівномірні сходи: як стоїш біля сусідського поля, то різниця помітна, — ділиться Костянтин Нерозя. — Цьогоріч сіяли Tempo зі швидкістю 15 -16 км/год. Ми багато уваги приділяємо догляду за машиною: краще сьогодні зайвий раз обслужити, ніж завтра запчастини купляти. Тож середня продуктивність за робочу зміну становила 40-45 га».
 
На сьогодні в ФГ «Нерозя» Tempo напрацювала 800 га. «На перших порах були нюанси: по гарантії замінили підшипниковий вузол висівного диску, а також перевстановили програмне забезпечення: застаріле не давало змоги сіяти швидше за 14 км/год. Та найсерйознішою проблемою було те, що трактор (потужність 300 к.с.) прикочував два рядки за Tempo — на них кукурудза виросла на 15 см нижчою за інші, але цьогоріч нещодавно придбані спарки усунули цю проблему, тож зараз сівіалка добре працює, — каже Костянтин Нерозя.
 
Універсальна сівалка 
«по-шведськи»
«2016 року ми відвідали завод Väderstad: сучасні технології, зокрема плазмові різаки, комп'ютеризація виробничих процесів — все на рівні. Крім іншого, спостерігали за випробовуванням техніки Väderstad у кам’яному кар’єрі, — згадує голова ФГ «Нерозя». — Вони правильно роблять, адже доки їхня техніка лишається якісною, доти в них будуть клієнти. Сьогодні одного семінару достатньо, аби підняти продажі одного бренду та різко опустити реалізацію іншого, якщо під ним починають випускати неякісний продукт».
 
Після відвідання заводу та консультацій із колегами навесні поточного року пан Костянтин придбав зернову сівалку Rapid 600C із міжряддям 12,5 см. «Rapid 600C — недешева техніка, ми купили його не від того, що гроші в кишенях тиснуть. У мене на сьогодні офісу немає, але я інвестував у цю сівалку, і задоволений нею, адже один Rapid заміняє на полі велику кількість машин», — підкреслює Костянтин Нерозя.
 
 
Один прохід. 5 операцій. 15 км/год.
Передпосівний обробіток. Перший ряд робочих органів Rapid 600C — це система агресивних дисків діаметром 410 мм, виготовлених із запатентованої Väderstad марки надміцної сталі твердістю 55 одиниць за Роквеллом. Диски індивідуально закріплені на рамі за допомогою гумових демпферів, які при наїзді на перешкоду дозволяють робочому органу відхилитися вгору до 15 см. В останніх поколіннях Rapid встановлено нові підшипники, які не потребують обслуговування.
 
З бункера об'ємом 6000 л (може бути розділений на окремі секції для насіння і добрив у співвідношенні 40/60, 50/50, або 100% для насіння) зернини потрапляють до висівного пристрою Fenix, який дозволяє сівалці Rapid висівати широкий спектр культур: від дрібнонасіннєвих до бобових у нормі 1,5-500 кг/га. Завдяки гідроприводу висівного пристрою сівба насіння у високій нормі відбувається без потреби зменшення швидкості сівалки.
 
 

 
Соя, посіяна сівалкою Rapid 600C
 
«Rapid може допомогти заощадити на добривах, — звертає увагу Костянтин Нерозя. — Після збирання пшениці ним можна посіяти сидерати, наприклад редьку. Потім її перемішати з ґрунтом й отримати органічні добрива для кукурудзи та соняшнику. А можна посіяти гірчицю, коренева система якої трохи розпушить ґрунт та поліпшить його структуру».
 
Датчики на кожному сім’япроводі для насіння та добрив відстежують можливе блокування сошників і передають ці дані на монітор у кабіні трактора.
 
Висів насіння. Однією з ключових особливостей Rapid є дисково-анкерні сошники, закріплені на рамі за допомогою гумових амортизаторів, що забезпечує точну і стабільну глибину висіву. Принцип роботи простий: вирізний диск прорізає вузьку щілину на кілька сантиметрів глибше культивованого шару. За ним анкер (із захисною пластиною з карбідофольфраму, що значно підвищує зносостійкість) формує тверде насіннєве ложе, в якому зернинка матиме доступ до капілярної вологи з нижніх шарів, та висіває насіння.
 
 
Горох, посіяний сівалкою Rapid 600C
 
Внесення добрив. Аналогічні за конструкцією сошники вносять добрива на відстані 6,25 см від рядків насіння і на 2-3 см глибше від них. Таким чином, добрива опиняються у вологих шарах ґрунту, отже, засвоюються рослинами без ризику хімічних опіків кореневої системи. Притискне зусилля на кожен сошник досягає 150 кг, а налаштування глибини за допомогою пересувної кліпси на головному циліндрі.
 
Коткування та боронування. Після сівби до роботи стають безкамерні колеса низького тиску (1,5 атм.), кожне з яких закриває два рядки насіння і один рядок добрив. Більше того, кожне прикочувальне колесо постійно тримає глибину двох сошників висіву насіння у заданих межах навіть за великої швидкості сівби. Завершує сівбу пружинна борона, яка вирівнює поверхню і закриває вологу розпушеним шаром ґрунту.
 
Практичний досвід
«У середньому Rapid працював у нас зі швидкістю 12 км/год.: нам не треба було поспішати, тож продуктивність за зміну доходила до 35-40 га. Ним посіяли горох, ячмінь та сою — результатом задоволені, — підкреслює Костянтин Нерозя. — Зокрема, сою ми сіяли на полі після пізнього збору кукурудзи, яку домолочували навесні. Нормального обробітку ґрунту там не було, адже зробивши це, ми б втратили вологу, відповідно, ґрунт був доволі ущільнений. До цього додалася ще й суха весна. Якби я там посіяв сою «СЗ-кою» у таких умовах — сходів би не було взагалі, а так посіяли Rapid-ом, і, хоч трохи загустили посів, бо ще не знали всіх можливостей цієї сівалки, але все ж отримали рівномірні сходи. Загалом, думаю, що техніка Väderstad вартує своїх грошей: купуючи її, я знаю, що отримаю якісний продукт».
 
Ілля ЧОРНИЙ, спеціально для

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.