agro business 160 160

Чим копати картоплю?

Чим копати картоплю?

/ Механізація АПК / П'ятниця, 03 листопада 2017 16:09

Для більшості господарів, які системно займаються бульбою, популярним інструментом стає такий агрегат, як картоплекопалка. На ринку нині є кілька різновидів цього знаряддя — вітчизняних, білоруських і польських. А фермери, які культивують картоплю на десятках і сотнях гектарів, та крупні холдинги картопляної орієнтації воліють використовувати потужні картоплезбиральні комбайни виробництва ЄС.


Бульби українці споживають багато — це, як кажуть, наш «другий хліб». В Україні в 2017 році урожай картоплі у порівнянні з 2016-м суттєво не зменшиться, сподіваються в Асоціації виробників картоплі. Це засвідчив і IV Національний День Картоплі, що пройшов 10 серпня на базі «Агрофірми Брусилів» (Житомирська область).

 

За різними підрахунками, від 80 до 90% картоплі й досі виробляється в індивідуальних сільських господарствах. Тобто у таких, де головним засобом механізації є… звичайна лопата. Однак вже приходять передові технології і до картоплярів. Відтак, механізуються процеси вирощування картоплі і насамперед найбільш трудомісткі з них — збирання урожаю коренеплодів.

 

Копачка — 

інструмент дядьків

Для більшості тих, хто займається бульбою, для хазяйновитих дядьків популярним інструментом стала невелика моторизована копачка. Вона призначена для викопування картоплі, буряків, моркви та інших рослин. Копачку рекомендується використовувати на легких ґрунтах, не надто засмічених камінням, бажано з незначною кількістю висохлих стеблин.

 

На вітчизняних теренах широко відома картоплекопачка навісна ККН-1С. Вона чіпляється до мотоблока «Мотор Січ» (Запоріжжя). Завод, який випускає ці агрегати, відомий насамперед як виробник авіадвигунів для літаків і гвинтокрилів. Однак на базі його філій розробляється і широкий спектр товарів народного споживання, зокрема, сільгосптехніки.

 

Картоплекопачка ККН-1С має ширину захвату 33 см. Забезпечує глибину підкопування до 20 см. Робоча швидкість руху залежить від швидкості мотоблока і може досягати 4 км/год. Продуктивність цього агрегату — до 0,15 га/ год. Перевага вітчизняної копачки в тому, що її можна придбати майже в кожному райцентрі — у господарчому магазині, а також замовити через Інтернет з доставкою додому, наприклад, у магазині «Залізяка».

 

 

Також відома в українських господарів копачка КМ-1 вібраційного типу (в народі її називають «трясучка»), яка добре агрегатується з «рідним» їй мотоблоком МТЗ-09Н. Але може працювати не лише з ним, а з якимось іншим тракторцем потужністю від 10 к. с. Цей інструмент для збору врожаїв бульби виробляє фірма «Авіленд» (Пінськ, Білорусь). У конструкції використовується вібраційна технологія й активний ніж підрізування верхнього шару ґрунту. Глибина викопування визначається оператором. Оборотами двигуна мотоблока можна регулювати якість очищення бульб від ґрунту. На твердому ґрунті рекомендована швидкість 2 км/год., на пухкому вона менша. КМ-1 може викопати за годину до 0,2 га.

 

 

Також виробляє два типи вібраційних копачок (із бічним та заднім викидом картоплі) польська фірма Bomet. Вона розташована у невеличкому містечку Венгруві за 85 км від Варшави. Заснована була у 1992 році приватним підприємцем, який зумів не лише розбудувати виробництво нескладних сільгоспмашин власної конструкції, а й налагодити їх експорт, у тому числі і в Україну. Глибина копання нею — до 20 см. Робоча швидкість — до 8 км/год. Потребує тяглового зусилля від 10 к. с. — це невеличкий тракторець або той-таки мотоблок. Працює наступним чином: два дискових ножі відрізають бадилля. Сошник підрізає гряди й переносить їх нa вібраційний відсіювач. Два відсіювачі, що рухаються у протилежних напрямках, струшують землю й укладають бульби в рядок уздовж руху машини. Далі залишається лише зібрати викопану картоплю у мішок.

 

Фермеру потрібен комбайн

Але вже серед фермерів є такі, хто системно вирішив зосередитися на «другому хлібі» й висаджує коренеплоди на десятках чи навіть сотнях гектарів. Наприклад, агрофірма «Евріка» з Овідіопільського району Одещини культивує близько 100 га картоплі. Тут уже для збирання потрібна потужніша техніка, мотокопачка явно не впорається. Тим більше, що ґрунти на Півдні важкі, кам’янисті. Тож копають картоплю в «Евріці» причіпним німецьким комбайном Grіmme.

 

 

Картопляні машини Grimme використовують Аграрна технологічна компанія із Житомирської області, і «Мрія Агрохолдинг» (Тернопільщина), які також займаються картоплярством, причому у великих обсягах. Тому тут працюють кілька різних комбайнів цієї марки: однорядні Grimme SE85–55, дворядні Grimme SE150–60, чотирирядні самохідні Grimme Tectron 415.

 

У Згурівському районі Київської області господарює агрофірма з голландськими інвестиціями «Ван Хоф Юкрейн». Тут культивують близько 160 га картоплі. У Нідерландах поля значно менші, ніж у нас, бо землю відвойовували в океану, підсипаючи берег. Нині голландські фермери застосовують ощадні технології, точне землеробство. І мають найвищі у світі показники з картоплярства. Про що, до речі, можна буде 13–14 вересня переконатися у місті Еммелорд (Нідерланди) на міжнародній виставці «Картопляна Європа».

 

 

Отже, картоплю «Ван Хоф Юкрейн» збирає причіпним комбайном DeWulf, що виробляється у Бельгії. З ним агрегатуються не лише зарубіжні трактори, а й навіть популярний фермерський МТЗ-82. Комбайни DeWulf бувають не лише причіпні, але й самохідні. Одна машина за сезон може зібрати урожай із площі до 200 га.

 

 

Останнім часом заходять в Україну чудові комбайни зі ще однієї картопляної держави — Бельгії. І якщо у Білорусі винайшли «картоплю в мундирах», то саме у Бельгії придумали «картоплю фрі», а не у Франції, як гадає дехто. Бельгійські картоплярі полюбляють не лише марку DeWulf, а й картоплекопальні комбайни AVR. Наприклад, комбайн Spіrіt 6200 цього виробника не лише класно копає картоплю, а й прямо з бункера обсягом 5,5 т фасує її у контейнери для відправки у роздрібну продовольчу мережу. Саме цей картоплезбиральний комбайн Spіrіt 6200 показував клас у Брусилові в рамках Національного Дня Картоплі.

 

 

Логічно також подивитися на ближчих сусідів. У польського машинобудівельного підприємства Unia Group також є кілька моделей картопле­збиральних комбайнів. Це машини серії Pyra. Комбайн має кілька модифікацій із бічною схемою підкопу й бункером на 1500 та 3000 кг. У цього виробника є й дворядний Pyra II, призначений для прискореного копання коренеплодів. Його продуктивність — до 0,45 га/год.

 

Отже, вітчизняні картоплярі для збирання врожаю мають можливість вибрати засоби механізації, співмірні з їхнім бізнесом — як за обсягами оброблюваних гектарів, так і за фінансовими можливостями.

 

Віктор БОРЗНЕНКО,
 Григорій МЕРЕФ'ЯНСЬКИЙ,
спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.