Елементи машин для органіки

Елементи машин для органіки

/ Механізація АПК / Середа, 07 лютого 2018 13:20

Серед принципово важливих складових гноєрозкидачів спеціалісти виділяють два основних — кузови машин та їхній розкидний пристрій.

Машини для внесення органічних добрив мають низку принципово важливих елементів для продуктивної та якісної роботи. Одним із таких є кузови машин та їхній розкидний пристрій, з яких і виконується розкидання робочих матеріалів на полях.

 

Різні типи кузовів

Виробники розкидачів добрив оснащують машини різними типами кузовів, для виготовлення яких застосовуються різні матеріали: деякі фірми використовують високоякісну сталь, інші збільшують товщину металевого листа. Обидва ці чинники впливають на довговічність машини.

Польська Metaltech для виготовлення кузова розкидачів серії RO застосовує металеві листи із високоякісної сталі Domex товщиною 4 мм на стінах і твердої сталі Hardox товщиною 6 мм на підлозі. Французький виробник Brochard на всіх моделей розкидачів органічних добрив вантажопідйомністю 10–12 т (фото 1) встановлює кузови, виготовлені з металевих листів зі сталі Domex товщиною 3 мм на стінках і 4 мм на підлозі.

Фото 1. Розкидач органічних добрив

19 362 68 1

На ринку також представлені розкидачі малої вантажопідйомності, які комплектуються кузовами з дерев’яними бортами і дном, наприклад моделі ORION40 R-CL, ORION35 виробництва SIP.

Розкидачі високої вантажопідйомності обладнуються суцільними кузовами, бокові стінки яких з’єднанні між собою за допомогою зварних з’єднань. Це пов’язано передусім з підвищеною міцністю такого рішення. Ще однією перевагою суцільного кузова є його висока герметичність, що дозволяє не засмічувати дороги і навколишню територію речовинами під час транспортування сипких і вологих матеріалів.

Розкидачі органічних добрив з одновісною ходовою частиною комплектуються кузовами меншої ширини, які встановлюються між високими колесами. Вузький кузов такого типу розкидачів достатньо глибокий та довгий, що дозволяє транспортувати значні обсяги гною або інших технологічних матеріалів. Розміщення платформи бункера між колесами безпосередньо над віссю дає додатковий позитивний ефект у вигляді зниження центру ваги.

У розкидачах органічних добрив серії Evo Spreader ­ALIMA-BIS застосовано конструкційне рішення, яке передбачає кріплення опорно-ходових коліс до боковин рами. У моделі Evo Spreader 10 (фото 2) вантажопідйомністю 10 т висота завантаження становить 2,1 м, а в Еvо Spreader 12–2,15 м, тоді як у більшості моделей цієї вантажопідйомності інших виробників висота завантаження знаходиться у межах 2,6–2,7 м.

Фото 2. Розкидач органічних добрив моделі Evo Spreader 10

19 362 68 2

Низька висота завантаження дозволяє використовувати для заповнення бункера міні-навантажувачі або трактори з фронтальним навантажувачом.

 

Механізми на кузовах

Одним із найбільш важливих елементів розкидача, який змонтований у букері, є механізм подачі органічних добрив до розкидних пристроїв. Більшість гноєрозкидачів оснащені ланцюгово-конвеєрним механізмом подачі добрив (поздовжнім транспортером днища кузова). Останній складається із двох паралельно розташованих ланцюгів із прикріпленими до них поперечними планками.

Деталі ланцюга виготовляються із високоякісної якірної сталі діаметром 14–16 мм. Великий діаметр торцевих кілець дозволяє зменшити зношування ланцюга.

В сучасних гноєрозкидачах застосовується гідравлічний привід поздовжнього транспортера днища кузова, який складається із гідромотора і редуктора. Розкидачі з гідроприводом поздовжнього транспортера мають автономну гідросистему з приводом напірного гідронасоса від ВВП енергозасобу, з яким агрегатується машина. Гідравлічний привід ланцюга дозволяє безступінчасто змінювати подачу і норму внесення матеріалу.

Кузов більшості моделей розкидачів органічних добрив обладнується спеціальною шиберною заслінкою, яка має вигляд пластини, що ковзає у вертикальному напрямку, встановленої у кузові безпосередньо перед розкидним пристроєм. Шиберна заслінка захищає вузли розкидного пристрою від тиску добрив під час транспортування, а також перевантаження їх у момент вмикання у роботу. Цей елемент дуже важливий для підвищення довговічності машини.

З метою підвищення безпечності і запобігання травмування обслуговуючого персона розкидачі можуть комплектуватися захисною решіткою (фото 3). Для розкидання легких добрив, таких як курячий послід, перегній та меліоранти, розкидачі обладнуються швидко зйомною компостною кришкою.

Фото 3. Застосування розкидачів органічних добрив

19 362 68 3

 

Розкидний пристрій

Розкидний пристрій є ключовим елементом будь-якого розкидача органічних добрив, що впливає на його якість та продуктивність роботи. На сьогодні найбільшого поширення набули горизонтальні і вертикальні барабанно-шнекові розкидні пристрої.

Горизонтальний розкидний пристрій, оснащений двома горизонтальними шнековими барабанами. Розкидачі з горизонтальними дворядними шнековими барабанами (фото 4) широко використовують на розкиданні гною. Ширина розкидання органічного добрива таких робочих органів — від 6 до 8 м.

Фото 4. Розкидач органічних добрив із горизонтальними шнековими барабанами моделі Pronar Heros N161

19 362 68 4

З метою збільшення ширини внесення на розширення функціональних можливостей сучасні машини обладнуються розкидними пристроями, які поєднують горизонтальні барабани з розкидними дисками. В такій конструкції розкидного пристрою верхня частина шнекових барабанів закрита відповідною кришкою, а відкрита лише нижня. Основна функція шнекових барабанів полягає в подрібненні добрив і подачі їх на розкидні диски. Така конструкція розкидного вузла дозволяє використовувати його для розкидання гною, компосту, вапнякових та інших пилоподібних меліоративних добрив. Вагома перевага такої конструкції розкидного пристрою є велика ширина розподілення добрив, яка може досягати 12–24 м.

Вертикальні розкидні пристрої складаються із двох або чотирьох вертикально розташованих шнекових барабанів. Чотири барабанні розкидні пристрої забезпечують розподілення добрив на ширину від 4 до 10 м. Застосування двобарабанних розкидних пристрої дозволяє досягти удвічі більшої ширини внесення добрив.

Фірми-виробники техніки представляють великотонажні розкидачі добрив, які доцільно використовувати у великих сільськогосподарських формуваннях на значних площах полів. Так, агрегат у складі трактора серії Т9 NEW HOLLAND і розкидача органічних добрив Brochard вантажопідйомністю 50 т (фото 5) за 24 години вніс 4217 т гною на площі 221,8 га. Це є рекордний показник, якого досягти в реальних умовах господарювання дуже складно. Такі результати показують потенційну можливість великогабаритних і потужних машин.

Фото 5. Агрегат у складі трактора серії Т9 компанії NEW HOLLAND і розкидача органічних добрив Brochard

19 362 68 5

 

Конструкції інших типів розкидачів органічних добрив

Ланцюгово-транспортерний механізм подачі добрив є однією із слабких ланок у конструкції розкидачів, він вимагає проведення технічного обслуговування і поточного ремонту. Тому деякі фірми на машинах встановлюють інші механізми подачі добрив до розкидного механізму. Фірми Fliegl, NEW HOLLAND на розкидачах моделей ADS, Hydrabox 425V для подачі технологічного матеріалу до розкидного пристрою застосовують механізм висувної стінки, який складається зі стальної стінки з кронштейнами, двох П-подібних направляючих, рухомого дна кузова та гідроциліндра (фото 6). Такий механізм більш надійний в експлуатації і не потребує значних витрат праці, матеріалів для проведення технічного обслуговування. Розкидний пристрій розкидача здатний розподіляти сухі і вологі добрива на ширину 12 м. Агрегат оснащений гідравлічним циліндром, який змонтований на дишлі.

Фото 6. Розкидач органічних добрив ADS 120 (а) та механізм подачі добрив типу «рухома стінка» (б)

19 362 68 6

Hi-Spec презентує бічні розкидачі органічних добрив моделей 800 і 1000, які обладнані ланцюгово-молотковим розкидним пристроєм (фото 7). Останній складається із ланцюгів з масивними наконечниками, які кріпляться до роторного вала. Під час виконання технологічного процесу частота обертання ротора становить 240 об./хв. За допомогою ланцюгів із масивними наконечниками, які обертаються з великою швидкістю, технологічний матеріал розбивається на дрібні частинки і рівномірно розподіляється по поверхні поля. Дрібні частинки гною швидше перегнивають і розкладаються на поживні речовини, які добре засвоюються кореневою системою сільськогосподарських рослин.

Фото 7. Розкидач органічних добрив моделі 1000 (а) та ланцюгово-молотковий розкидний пристрій (б)

19 362 69

Зазвичай розкидачі твердих органічних добрив виробляються у причіпному або напівпричіпному варіантах. Останні, як правило, малотоннажні, причіпні розкидачі мають високу вантажопідйомність.
Фірми MMI International, Bergmann, Vervaet та інші виготовляють розкидачі, які можуть монтуватися на шасі великотоннажних автомобілів або на рами універсальних енергетичних засобів для створення самохідних машин з метою внесення органічних добрив. Розкидач Hydro Trikes фірми Vervaet обладнаний кузовом місткістю 350 т.

Для завантаження органічних добрив у кузов гноєрозкидачів застосовують різні типи навантажувачів. Для зменшення потреби в задіяні навантажувачів фірмою Joskin розроблений розкидач органічних добрив Greencargo із завантажувальним пристроєм. Навантажувальний пристрій складається зі шнека та завантажувального транспортера. Таке конструкційне рішення дозволяє проводити завантаження та розкидання добрив однією машиною.

 

Василь ДУМИЧзавідувач лабораторією
Олег КУЛІШначальник відділу
Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

 

 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
В червні поточного року має розпочатися будівництво інтермодального «сухого порту» Horonda Platform в с. Горонда Закарпатської області.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.