Збирачі для МХП, або оптимальний вибір потужного агрохолдингу

Збирачі для МХП, або оптимальний вибір потужного агрохолдингу

/ Механізація АПК / Неділя, 18 лютого 2018 11:57

Наприкінці вересня парк зернозбиральної техніки групи компаній ПАТ «Зернопродукт МХП» (входить до складу агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт») оновився вісьмома новими комбайнами Axial-Flow®, які були придбані за програмою Trade-in в офіційного дистриб'ютора техніки Case IH Торговий Дім «Агроальянс».

 

У пошуках ефективних рішень

Кілька років тому група компаній ПАТ «Зернопродукт МХП», в обробітку якої понад 90 тис. га, постала перед питанням оновлення парку зернозбиральної техніки. «У нас було багато комбайнів, які закуплялись ледь не в перші виробничі сезони «Зернопродукту» — в 2006 та 2007 роках, — згадує директор ПАТ «Зернопродукт МХП» Володимир Онука. — То були надійні збирачі, з якими наші механізатори працювали із задоволенням. Але час бере своє: поступово дорожчало обслуговування, все сильніше відчувалась втома металу… — всьому є межа. Тому ми серйозно задумались над оновленням парку збиральної техніки».

Група компаній постала перед непростим вибором, адже мала знайти гідну заміну старим збирачам, яка б до того ж забезпечила якісне збирання основних культур компанії: кукурудзи, соняшнику, сої та ріпаку. Потрібно, аби придбання нової техніки в подальшому не обернулось великими втратами.

20 363 60 3«Всі закупівлі техніки проходять через тендер, — наголошує Володимир Онука. — На таких заходах трапляється проблема, коли постачальник техніки сильно скидає ціну, просто кажучи, робить усе, аби її купили, не забезпечуючи потім нормального сервісного обслуговування. Це небезпечно, адже, крім збитків за тривалий простій техніки в разі поломки, це може принести значні експлуатаційні витрати, які іноді є в кілька разів більшими за отриману «знижку». Щоб уникнути цього під час вибору нових машин, ми не віддаємо перевагу окремому виробнику чи бренду, а шукаємо баланс між ціною, якістю та сервісними можливостями компанії-постачальника».

Саме тому пошук нових збирачів тривав у «Зернопродукті» кілька років. У цей час на його полях доводили свої переваги комбайни різного класу потужності від багатьох виробників. Робота збирачів була ретельно проаналізована експертами агрохолдингу. І ось після зважування усіх «за» та «проти» 21 вересня на одному з полів Бершадської філії «Зернопродукту МХП» представники Case IH та ТД «Агроальянс» офіційно вручили агрохолдингу 8 новеньких Axial-Flow™: 6 од. моделей 6130 та 2 од. 6140.

 

Оптимальні комбайни

Чому «Зернопродукт МХП» зупинив свій вибір саме на цих комбайнах? На те є кілька причин, і перша з них — конструктивні особливості зернозбиральної техніки Case IH.

Незалежно від класу потужності комбайни Case IH є дуже простими. Так, наприклад, у моделях 6130 та 6140, які, до слова, відрізняються тільки роком виробництва, є лише 9 ременів і 5 ланцюгів. Така проста конструкція дає дві ключові переваги: високу енергоефективність (мінімальна втрата потужності й невелика витрата палива) та зручне й швидке обслуговування.

Однак зробити це було б неможливо без головного «козиря» комбайнів Case IH — запатентованої технології Axial-Flow®, за якої скошена маса по проходженню похилої камери без допомоги різноманітних бітерів чи прискорювачів одразу втягується лопатями впускного конуса ротора. Цей оснащений 72 бичами агрегат довжиною 2794 мм та діаметром 762 мм обертається зі швидкістю 250-1150 об./хв.

Для сільгоспвиробника він цікавий, зокрема, своєю здатністю забезпечувати дбайливий обмолот, який відбувається за принципом перетирання зібраної маси (як потерти два качани кукурудзи між собою). Такий підхід дозволяє знизити відсоток дробленого зерна. Інша важлива особливість комбайнів Case IH — універсальність: ці збирачі мають близько 80 налаштувань, які дозволяють отримати високу якість збирання будь-якої культури. Останньому значно сприяє й одна з найбільших у класі загальна площа активного обмолоту та сепарації — 2,78 м².

Ясна річ: чим більша площа решітного стану, тим краще маса розподіляється ним, тим якісніше відділення зернової частини, менше втрат і сміттєвої домішки в бункері. І тут комбайнам Case IH є чим похвалитись. Так, наприклад, модель 6140 під обдуванням вентилятора (451-1200 об./хв.) має 5,52 м² решітного стану.

20 363 60 2Після проходження зони очистки відділене насіння подається до зернового бункера об'ємом 10570 л, а звідти до розвантажувального шнека, який вивантажує зерно зі швидкістю 88 л/с. Тобто бункер повністю спустошується лише за 3 хвилини.

Не менше уваги вартують і «сталеві серця» нових комбайнів «Зернопродукту МХП» — 6-циліндрові двигуни FPT об'ємом 9 л, які видають 295/400 кВт/к.с. максимальної потужності за 2000 об/хв. Проте, аби вивільнити всіх коней, треба добряче постаратись, адже за рахунок простої конструкції навантаження на двигун є мінімальним.

«Ці та інші впровадження посприяли тому, що в загальній структурі продажів комбайнів Axial-Flow® в Україні 44% припадає саме на модель 6140, — звертає увагу бізнес-директор Case IH в Україні та Молдові Юрій Єгоров. — Та це не дивно, адже поруч із високою надійністю та тривалим ресурсом ці машини забезпечують високу якість зібраного зерна, мінімальні втрати врожаю та дієву роботу навіть у складних умовах. Так, наприклад, у грудні минулого року ми збирали ним кукурудзу за температури +5˚С — навіть у таких екстремальних умовах якість зібраного зерна була доволі високою».

Сім'я комбайнів Axial-Flow® включає у себе велику кількість моделей потужністю від 295 до 634 к.с. Тож, чому, маючи значні виробничі площі, «Зернопродукт МХП» обрав далеко не найпотужніші моделі 6130 та 6140?

«Зернопродукт МХП» — велика компанія, а тому техніка не прив’язана до однієї філії: по ходу виробничих операцій ми її перевозимо з одного регіону в інший. Тим більше різні площі та рельєф полів… У нас є великі комбайни, але їх незручно транспортувати, та й не на кожному полі вони можуть ефективно працювати, — пояснює Володимир Онука. — Тобто є комплекс факторів, виходячи з яких ми і обрали оптимальне рішення — Axial-Flow® 6130 та 6140».

20 363 61 1

 

Фінансування та сервіс

Поруч із технічним потенціалом вагомою причиною придбання «Зернопродуктом МХП» цих збирачів стали взаємовигідні умови купівлі, які запропонував ТД «Агроальянс».

«Ці повністю укомлектовані комбайни ми поставили за програмою Trade-in, — наголошує директор із продажу ТД «Агроальянс» Павло Яцута. — Вона працює так: старі машини підприємства оцінюються згідно з ринковою вартістю. Їхня ціна включається у рахунок оплати за нову техніку, а решта суми оплачується або грошима підприємства, або кредитними коштами. Case IH має генеральну угоду з «ОТП-Лізинг», яка надає фінансування сільгоспвиробникам на пільгових умовах. Програма Trade-in доступна для будь-якого за обсягами виробництва господарства, обмеження одне — вона не поширюється на вітчизняну техніку».

«Після оформлення передоплати — це вартість старих комбайнів — ми взяли фінансування в «ОТП-Лізинг». «Зернопродукт МХП» має гарну історію роботи з банками, тож проблем із цим не було. Загалом маємо великі плани на програму Trade-in», — відзначає Володимир Онука.

Під час вибору нових комбайнів на користь Case IH зіграв ще й інший вагомий факт — здатність офіційного дистриб'ютора забезпечити оперативний та якісний сервіс.

«На сьогодні в цій локації працюють 3 наших сервісних інженери, які постійно контролюють працездатність техніки: допомагають у налаштуваннях, оперативно усувають поломки, забезпечують інформаційний супровід… — роблять усе, аби робота підприємства тривала без простоїв і втрат. Також у радіусі 100 км, у містах Умань та Вінниця, розташовані наші склади запасних частин, де завжди є все необхідне для проведення регламентних робіт», — підкреслює Павло Яцута.

«Ми працювали з багатьма компаніями, але до сервісу ТД «Агроальянс» питань немає», — оцінює Володимир Онука.

20 363 61 2

 

Точка відліку потужної співпраці

«Я сподіваюсь, що ці комбайни, які почали нашу гарну та взаємовигідну співпрацю, зарекомендують себе як надійна техніка, — підбиває підсумки Володимир Онука. — Зараз починаємо звертати увагу на інші сегменти Case IH, зокрема, оцінюємо пропозицію тракторів у діапазоні потужності 150-190 к.с., а в майбутньому, думаю, розглядатимемо їхні ґрунтообробні та посівні агрегати».

«Нинішній день — точка відліку співпраці трьох потужних гравців аграрного ринку України: лідера за ефективністю виробництва агропродукції групи компаній ПАТ «Зернопродукт МХП», одного з найактивніших наших дистриб'юторів ТД «Агроальянс» і світового виробника сільськогосподарської техніки компанії Case IH, — резюмує Юрій Єгоров. — Я бажаю, щоб із роками наша співпраця набирала обертів, стаючи все глибшою та ширшою. У добрий путь!».

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.