agro business 160 160

Ера лідерства, або подолання комплексів

Ера лідерства, або подолання комплексів

/ Подія / Вівторок, 05 грудня 2017 13:51

У виставковому комплексі «КиївЕкспоПлаза» з 31 жовтня по 2 листопада пройшла міжнародна виставка «Агрокомплекс 2017». Цього року в ній взяли участь понад 450 компаній із 20 країн світу.

Назва одного з круглих столів засвідчила, що наші фермери не мають комплексу меншовартості: «Аграрна Україна. Концепція світової першості». Про роль сільського господарства як локомотива економіки України вкотре наголошували народний депутат, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, заступник міністра агарної політики та продовольства Олена Ковальова та ін. Участь у виставці взяли фермери, топ-менеджери агрокомпаній, представники переробних підприємств, експерти, учені, представники профільного Міністерства.

Україна сьогодні з виробництва аграрної продукції входить у десятку світових лідерів. Великий агробізнес працює на рівні світових стандартів. Ми маємо перші позиції у світі із зернових культур, олії, курятини, цьогоріч отримали значне зростання за новими категоріями. Тобто вітчизняні аграрії усвідомили, що вони є провідною верствою економіки України й готові рухатися далі. Такий панував настрій на «Агрокомплексі 2017».

У павільйонах «КиївЕкспоПлази» побували гості із 20-ти країн. Серед них — дипломати: керівник відділу з питань продовольства, сільського господарства, захисту прав споживачів і охорони навколишнього середовища при Посольстві ФРН Герман Інтеман і радник із питань сільського господарства при Посольстві Франції Ніколя Перен. Їх країни — мабуть, найбільші партнери з агробізнесу України.

 

Тенденції і конференції

Учасники «Агрокомплексу-2017» презентували себе, свої виробничі можливості й товари: насіння, добрива, механізми й агрегати, продукти переробки агросировини. Як завжди на подібних заходах були широко представлені мінеральні гранульовані й рідкі добрива, засоби захисту рослин від бур’янів і шкідників, десиканти та дефоліанти, деструктори стерні, стимулятори росту, інокулянти й біопрепарати. Особливу увагу приділяють у сільськогосподарській галузі нині управлінню технологічними процесами, точному землеробству. Компанії, які займаються цими напрямами, теж викликали пожвавлену зацікавленість.

Шлях подолання комплексів й «ресурсного прокляття» окреслила заступниця Міністра агрополітики Олена Ковальова: вести агробізнес так, щоб якнайбільше сировини оброблялося українськими підприємствами. Також пані Ковальова наголошувала на вигодах еспортно орієнтованих ніш. На її думку, гарні позиції мають виробники продукції ягідництва, садівництва, органічних овочів і фруктів. Торік були зафіксовані рекордні обсяги експорту ягід: полуниці, малини, чорниці, лохини та ін. На цю тему пройшов практичний семінар з таких нішевих культур, як сочевиця та нут. Увагу агровиробників привернула й дискусія щодо продуктів здорового харчування, які не містять глютену. Дотримання аглютенової дієти в сучасному суспільстві є складним і вартісним завданням. Але й дає можливість додаткового заробітку для агровиробників.

На виставці виявилися такі тенденції: увага переробці, нішевим продуктам, способам кредитування і страхування, лізингу. Міністерством агрополітики були визначені 212 фермерських господарств із 24 областей України, які за конкурсом отримали право на одержання державної фінансової підтримки у розмірі 65 млн грн. Перевага віддавалася тим, які мають у користуванні менше 500 га землі, займаються розведенням молочних корів, ягідництвом, органічним виробництвом.

У рамках виставкового процесу відбулося кілька практичних конференцій: «Сучасна модель інтенсивного яблуневого саду», «Як вигідно продати врожай», «Особливості технології вирощування соняшнику та кукурудзи», «Сприяння розвитку сільських територій» тощо.

Одна з традиційних секцій — техніка й устаткування для рослинництва, тваринництва і переробки агросировини. Експонувалися трактори, обприскувачі, плуги, культиватори, борони, сівалки, глибокорозпушувачі та ін. Були представлені машини для калібрування, сушіння і навантаження насіння. Агрегати для передпосівної обробки насіння й для завантаження його у сівалки. Компанії, що проектують елеватори…

22 365 64 1

 

Сівалки — це актуально

Звісно, зараз найбільш актуальними є сівалки. Підходимо на стенд «Аграрної Індустріальної Компанії». Це — офіційний дилер відомого виробника Kuhn. Бренд-менеджер Ігор Чабарай розповідає: «Серед техніки Kuhn, яку ми представляємо, одними з найпопулярніших є посівні агрегати. Зокрема, аграрії цікавляться Espro 8000 R — новою 8-метровою версією поширеного в Україні посівного комплексу. Ця машина з міжряддям 15 см призначена для сівби зернових колосових на швидкості до 17 км/год. за традиційної та мінімальної технологій обробітку ґрунту. Представлена модель Espro 8000 R оснащена бункером для насіння ємністю 5500 л. Цей посівний комплекс агрегатується із тракторами потужністю 330 к. с.».

Зараз усе більшої популярності завойовують технології нульового обробітку ґрунту. «Прихильники no-till часто питають у нас про зернову сівалку SDM 2229, яка забезпечує якісну сівбу навіть за великої кількості рослинних решток, зокрема кукурудзяних та соняшникових, — веде далі Ігор Чабарай. — Це є можливим завдяки низці впроваджень. Так, за рахунок великої ваги (близько 7 т) притискне зусилля на кожен сошник становить понад 200 кг, і тому вони легко перерізають рослинні рештки. Разом із тим, велика відстань між рядами сошників для внесення добрив і висівних, а також міжряддя у 17 см забезпечують гарну прохідність рослинних решток між робочими органами. А завдяки розміщенню на паралелограмі з ходом +/-45 см сошники відмінно копіюють поверхню ґрунту. Ємність баків для добрив становить 1680 л, а насіннєвих — 1320 л. Агрегат SDM 2229 працює на швидкості 6–10 км/год. і агрегатується із тракторами потужністю від 170 к. с.».

Ми оглядаємо зал, і бачимо ще один цікавий посівний агрегат. «Тут представлені просапні 16-рядні сівалки Maxima 2 TRS із міжряддям 70 см, які встигли добре зарекомендувати себе. Зокрема, другий рік поспіль користуються попитом в агрохолдингах. Визначна особливість Maxima 2 TRS криється у запатентованій Kuhn технології подвійного паралелограму: праве та ліве крила сівалки кріпляться до основної рами за допомогою великих підвісок паралелограмного типу. Водночас кожна висівна секція закріплена на крилі через паралелограм. Це рішення (у поєднанні з притискним зусиллям на кожен сошник 150 кг, колесами контролю глибини відкритого типу, запатентованому висівному апарату) забезпечує точний висів культур з одночасним внесенням добрив на швидкості 6–8 км/год. Навіть в умовах складного рельєфу, вологого ґрунту та великої кількості рослинних решток. 16 баків для насіння мають об’єм по 52 л, а 8 для добрив — по 190 л. Maxima 2 TRS агрегатується із тракторами потужністю від 150 к. с.».

На цю ж тему з нами поговорив Станіслав Шатов, менеджер із продажу сільськогосподарської техніки UkrFarming, офіційного дилера Maschio Gaspardo: «Популярністю серед відвідувачів стенду Maschio Gaspardo користується вакуумна сівалка точного висіву MRT-8. В представленому агрегаті на жорсткій рамі закріплено 8 висівних секцій із міжряддям 70 см, але також доступний 12-рядний варіант MRT із міжряддям 45 см».

Зі слів Шатова, однією з особливостей цієї сівалки є висівний апарат. Завдяки вакуумній системі будь-яке насіння (незалежно від розміру та форми) м’яко прикріплюється та утримується на отворах висівного диску, який легко замінюється відповідно до обраної культури. Рух від привідних коліс передається на висівний диск через карданний вал. Подвійний регулятор попереджує подачу двох насінин до висівної трубки, при цьому його положення можна легко та точно налаштовувати. Якість висіву забезпечує й висівна трубка спеціальної конструкції, яка попереджує відскакування насіння, і SBS — насіннєва гальмівна система, яка постійно забезпечує дотримання однакової відстані між зернинами. Глибину висіву можна безступенево регулювати в межах 3–12 см. Представлена сівалка точного висіву має 4 баки для сухих добрив об’ємом по 160 л, а також 8 баків на насіння об’ємом по 60 л. MRT-8 агрегатується із тракторами потужністю від 80 к. с. Чи багато таких сівалок працює в Україні? «Так, стабільний попит на них тримається з року в рік, особливо в господарствах із середнім земельним банком, — каже Станіслав Шатов. — Зрозуміло чому: адже MRT-8 — це проста, ефективна та надійна машина з оптимальним співвідношенням ціни та якості».

 

Нове й конкурентне

На виставці демонструвалися південнокорейські трактори LS Tractors потужністю близько 45 к. с. Офіційний старт їх продажів в Україні заплановано на грудень. Важко доведеться нашим малим «ХТЗ» і «ДТЗ». Але конкуренція — це рушій торгівлі.

Цікавість тваринників викликала компанія EvaLіne, що спеціалізується на виробництві матів зі спіненого полімеру для тваринництва. Полімерні коврики мають низьку теплопровідність, коровам і свиням на них дуже комфортно. Бактерії не розмножуються.

Щодо нових тенденцій — ми звернули увагу й на компанію AgroPictures. Вона займається відео-маркетингом і просуванням аграрної тематики у глобальній мережі Ютуб (Youtube).

Малий сільгоспвиробник, великий холдинг, кооператив — кожен має власний шлях до ефективності і цілком може співіснувати з іншими бізнес-формами. «Синергія малих, середніх і великих агровиробників дозволить реалізувати виробничий та економічний потенціал України», — висловила сподівання Олена Ковальова. А всі аграрії разом є лідерами економічного розвитку України.

 

Коментарі

22 365 62 2Оксана ЛЕВЧЕНКОдиректор ТОВ «Ківонь Україна»

— Найпопулярнішими на стенді Quivogne стали глибокорозпушувач SSDR та 8-рядна сівалка прямого висіву Prosem. Представлена модель SSDR із захватом 3 м та сімома лапами створена для роботи в складних умовах на глибину від 45 до 65 см, при цьому високий кліренс перешкоджає забиванню. Два ряди агресивних лап, закріплених на потужній рамі, оснащені реверсивними наконечниками з регульованими бічними крилами. Завдяки формі робочих органів глибокорозпушувач SSDR глибоко втягує, інтенсивно перемішує та подрібнює ґрунт. Від шокових навантажень лапи захищає зрізний болт. Далі працює подвійний голчастий коток, який лишає за собою добре прикотковану, придатну для сівби поверхню. А сівалка прямого висіву Prosem зацікавлює сільгоспвиробників своєю універсальністю: завдяки конструктивним особливостям (міжряддя від 35 до 75 см, можливість посекційного вимкнення тощо) та великому вибору висівних дисків цей агрегат може якісно сіяти широкий спектр культур: кукурудзу, соняшник, сою, ріпак, цукрові буряки, а також гарбуз, горох, квасолю, коріандр, сорго. Представлена модель Prosem одночасно з висівом може вносити сухі добрива та мікродобрива, але також є можливість її комплектації системами для внесення рідких стартових добрив та інокулянтів.

22 365 62 3Ольга НАУМОВАканд. мед. наук, президент ВГО «Українська спілка Целіакїї»

— Багато хто з агровиробників сьогодні бачить тренд на безглютенову продукцію, і розуміють, що це може принести гроші. Основні безглютенові злаки — рис, кукурудза, гречка, пшоно. Якщо ми говоримо про альтернативні безглютенові рослини, то це амарант, маш, нут, маніона, тапіока, кіноа, чіа, льон, сорго — вони містять масу корисних елементів. На такій їжі ставлять значок «без глютену» — перекреслений колосок.

Щоправда, не завжди витримує перевірку їхня продукція. Наприклад, ми перевіряли якось кукурудзяне борошно, і там вміст глютену виявився вищим припустимого. Несумлінний виробник? Хтозна. Адже потрібно розуміти, що контамінація глютену (змішування з іншими фракціями — Ред.) може відбуватися на етапі перемелювання зерна, фасування тощо. Починаючи з 2009 року, в Європі уведені стандарти вмісту глютену в продуктах харчування, а з 2014-го ці нормативи діють і в Україні.

22 365 64 2Олена ПЄЛЬТЕКкомерційний представник Berthoud в Україні

— Сьогодні ми представляємо дві моделі самохідних обприскувачів Raptor: із баком для робочого розчину об’ємом 4200 та 5200 л. У них спеціальна конструкція шасі: передня та задня вісі закріплені на прямокутних профілях, з’єднаних із рамою через пневматичні підвіски та гідравлічні амортизатори, які встановлені над кожним колесом-мотором. Це рішення й оптимальне розваженням по осях (50/50) забезпечують високу стійкість обприскувача. На виставці ми демонструємо роботу новації для Raptor 4200 — він за допомогою гідравліки може безступенево змінювати кліренс із 1,25 до 1,8 м. Завдяки цьому агрегат може прилаштовуватись до фази вирощування культури: від розподілення добрив по мерзлоталому ґрунті й внесення ґрунтових гербіцидів до обробки інсектицидами й десикації.

В обох моделях Raptor втілено низку патентів Berthoud. Серед них — система гасіння коливання штанг, захват яких може становити від 18 до 44 м. Важливою складовою Raptor з поточного року є інноваційна Berthoud SprayTronic — система обприскування, яка збільшує діапазон робочих швидкостей для форсунки. Раніше практично на всіх обприскувачах стояв електронний контролер. За нього норма внесення витримувалась у короткому діапазоні швидкостей (наприклад, 200 л/ га при 10–12 км/ год. +/-20%), за межами якого відбувався недо- або перелив. Berthoud SprayTronic усуває проблему. Ця система замінила суцільний вилив порційним. Це розширило можливості форсунки на більший діапазон швидкостей (10–12 км/год. +/-70%), що істотно поліпшило обробку. Немає тепер переливів під час набору швидкості та недоливів, коли несумлінний оператор вирішив «працювати на гектари».

Також SprayTronic тримає у системі постійний тиск, завдяки чому краплі мають однаковий розмір. Відтак, тиском можна керувати, наприклад, зменшувати при посиленні вітру: це без зміни норми виливу збільшить дисперсність крапель. А, крім того, за допомогою SprayTronic оператор може індивідуально керувати кожною форсункою.

 

Василь ЗАГАРНИЙ, Дмитро РАДІОНОВ
спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.