agro business 160 160

Мільйон кілограмів пластівців щомісяця до нашого столу

Мільйон кілограмів пластівців щомісяця до нашого столу

/ Подія / П'ятниця, 29 червня 2018 15:30

Офіційне відкриття заводу із виготовлення пластівців із зернових культур та продуктів на їх основі торгової марки «Добродія» відбулося!

Народжувати дітей і будувати

Дуже потішила ця новина, бо вівсяна каша з корицею та молоком на сніданок мені смакує якнайкраще щодня!

— Коли в країні війна — треба народжувати дітей і будувати, — сказав у своєму вітальному слові Валерій Куліч, голова Чернігівської обласної державної адміністрації.

Поява нового заводу на віт­чизняній мапі — результат діяльності української компанії Agricom Group, яка спеціалізує­ться на розробці, виробництві, а також дистрибуції продуктів харчування із зернових культур.

Виробничий комплекс із виготовлення пластівців із зернових культур та продуктів на їх основі розташований у селищі міського типу Михайло-Коцюбинське Чернігівського району Чернігівщини.

Будівництво заводу від самого свого початку та до втілення у виробничі потужності йшло таким шляхом, який дозволяв би якнайкраще забезпечити дружнє ставлення людини до природи. На це звернув увагу присутніх на відкритті підприємства Михайло Тітарчук, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

 

12 379 22

 

Меморандум — запорука успіху

Початок функціонування комплексу є важливою подією не лише для громади самої Чернігівської області, але й для всієї України.

Це досить масштабний проект для регіону. Переробка стане невід’ємною складовою Чернігівського територіального кластеру, де вирощуються зернові культури, в тому числі і овес, для якого зона Полісся є вкрай сприятливою. Виробництво продукції з високою доданою вартістю дозволить не тільки збільшити виплати до державного та місцевого бюджетів, а й забезпечити місцеве населення додатковими робочими місцями.

12 379 24 1Як було повідомлено під час презентації нового підприємства, його запуску передувало укладення меморандуму про співробітництво між компанією Agricom Group, Чернігівською обласною державною адміністрацією та Чернігівською регіональною торгово-промисловою палатою.

Цей документ спрямований на реалізацію низки завдань, основним серед яких є всебічне сприяння у діяльності та розвитку підприємств сільськогосподарської галузі, харчової переробки та тих бізнесів, які входять до повного циклу виробництва продукції із доданою вартістю. У меморандумі наголошено на тому, що співпраця здійснюватиметься відповідно до принципів сталого розвитку та єдності концепцій економічної, соціальної та екологічної складових.

Документ підписали голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч, президент Чернігівської ТПП Костянтин Іванов та виконавчий директор Agricom Group Петро Мельник. Таким чином, вони засвідчили, що діють на засадах паритетності та рівноправності у взаємовідносинах і мають наміри спрямувати зусилля на ефективне співробітництво влади і бізнесу.

Особливо важливою є роль у цій взаємодії Чернігівської ТПП. Ця організація є найбільшим постачальником митних послуг у регіоні. Вона регулярно організовує професійні заходи, що сприяють розвитку бізнесу на регіональному, національному та міжнародному рівнях. Експертиза, яку вчиняють співробітники Чернігівської ТПП, дозволяє бізнесу швидко та якісно отримувати послуги, пов’язані з їхньою комерційною діяльністю. Все це важливо з огляду на потреби Agricom Group в оформленні тих чи інших документів, в отриманні компетентних консультацій із особливостей ведення своєї діяльності.

— Підписання меморандуму напередодні відкриття нашого підприємства з випуску пластівців із зернових культур, я вважаю, особливо актуальним, — наголосив Петро Мельник.

 

Фінансова підтримка партнерів

У компанії пишаються тим, що можуть підтримувати прагнення українців бути здоровими, забезпечувати себе та свої родини корисною їжею. Петро Мельник розповів про те, що в колі його однодумців виникла ідея забезпечити українців оздоровчим харчуванням, і акціонери дійшли висновку: вівсяні пластівці — саме те, що потрібно.

Виробничий комплекс зведено й обладнано на місці ще донедавна занедбаного комбікормового заводу. Активна фаза будівництва тривала 1,5 роки.

— На початку дуже бракувало фінансових ресурсів, але знайшлись партнери, які повірили нам, — сказав Петро Мельник.

Вартість проекту становить $10,5 млн, з яких 40% припадає на власні інвестиції, а 60% — кошти, залучені як кредитні ресурси, що їх надали банки. Розрахунковий період окупності сягає 5,5 років.

 

Корисно та якісно

12 379 24 3Завод відповідає найвищим європейським вимогам, виробництво задовольняє потреби найвибагливіших споживачів продукції щодо показників якості, безпечності, а також екологічності.

Як розповів директор з маркетингу ТМ «Добродія» Павло Шевчук, ринок зернових пластівців щороку зростає на 8–9%.

За експертними оцінками, підвищується культура споживання продуктів, усе більше людей віддає перевагу саме здоровому харчуванню, а пластівці серед наших співвітчизників постійно набирають усе більшої популярності.

— Каша є доволі традиційною на столах українців, проте досі пластівці займали невелику частку в нашому раціоні, — повідомив Павло Шевчук. — Ми постійно докладаємо чимало зусиль для того, щоби кожен вітчизняний споживач мав змогу придбати корисний продукт харчування найвищої якості. Задля цього було збудовано найсучасніший завод із передовим інноваційним обладнанням, яке, зокрема, дозволяє здійснювати м’яке подвійне пропарювання зерна. Ця технологія передбачає суттєво зменшити термічну обробку сировини, що забезпечує пластівцям найкращі органолептичні властивості, максимально зберігає у них вітаміни і мікроелементи, які містяться у первинному зерні.

У колективі заводу дбають про різноманітні інтереси свого споживача.

— Багато хто з українців надає перевагу на сніданок вівсянці, — розмірковує Петро Мельник. — І зазвичай це одноманітний продукт, якого на ринку не бракує. Здавалося б, що нового можна ще вигадати? Ми завжди в пошуку оптимальних відповідей на такі виклики. Сьогодні вже пропонуємо вівсянку, наприклад, із вишнею, курагою або яблуком. Не так давно розпочали випуск особливо ніжних пластівців з інжиром, журавлиною, льоном, насінням та фініками. Маємо й альтернативну версію: ананас, груша, диня та курага. Усвідомлення того, що можемо виготовляти затребувану їжу, надихає нас і хочеться продовжувати ще і ще.

 

Дружні довкіллю технології

12 379 24 2Виробництво пластівців ґрунтується на застосуванні найновітніших технологій у галузі. Воно максимально автоматизоване, а тому кількість працівників становить лише близько сотні осіб, і це число, згідно з планами, не перевищуватиметься й у подальшому. Основна частина персоналу заводу — місцеві мешканці. Для тих фахівців, яких запрошено з-поза меж Чернігівщини, підприємство орендувало квартири в обласному центрі, їх щодня доставляють на роботу заводським транспортом.

Наразі виготовлення пластівців є безвідходним. Про цю важливу особливість технологічного процесу розповіла Ірина Брославцева, керівник напряму переробки та розробки нових продуктів торгової марки «Добродія»:

— Унікальність заводу полягає у використанні останніх винаходів світового лідера-виробника обладнання швейцарської компанії Бюлер (Buhler). Виготовлення пластівців повністю автоматизоване, що максимально виключає людський фактор на всіх його етапах. Виробничий процес є настільки довершеним, що трьох операторів достатньо для управління ним.

 

Альтернативна енергія

З метою мінімізації негативного впливу на навколишнє середовище було прийнято рішення запровадити на підприємстві технології переходу з традиційних на альтернативні джерела енергії.

Привертає увагу те, що на території заводу повністю відсутнє використання природного газу. Це стало можливим завдяки успішному застосуванню лушпиння вівса та відходів третьої категорії із зерноочисних машин. Ці матеріали спрямовуються до біологічної котельні, де в результаті спалювання отримують технологічний і побутовий пари, які ефективно слугують і як під час виробництва, так і для обігріву приміщень.

Варто зауважити, що завод використовує одну з найкращих на континенті систему очищення повітря, яка відповідає усім європейським екологічним стандартам і фактично не забруднює навколишнє середовище.

Для відлякування птахів, які зазвичай вельми дошкуляють виробникам харчових продуктів у сільській місцевості, тут не використовують хімічні, а отже, вкрай шкідливі та небезпечні для тварин засоби. Цю проблему успішно вирішують за допомогою записів голосів хижаків, але в день нашого візиту на завод спеціальні аудіопристрої були вимкнені, щоби не псувати гостям приємність від перебування на території підприємства.

 

Європейська безпечність продукції

На комплексі відбуваються всі етапи виготовлення пластівців із зернових і зернобобових культур: очищення, лущення, шліфування, гідротермічна обробка, нарізка, плющення та фасування у різні види упаковки. Відтепер у групі компаній локалізований повний технологічний цикл від культивування вівса до виробництва пластівців, що дозволяє контролювати та забезпечувати стабільно високу якість продукції. Методики, які застосовуються тут, не допускають використання штучних наповнювачів. Рецептури містять виключно високоякісні злаки, льон, насіння, горіхи та сушені фрукти.

У лютому 2018 року підприємство отримало сертифікат відповідності згідно з вимогами схеми сертифікації F88С 22000 на систему якості та безпечності харчової продукції. Цей документ є гарантією відсутності небезпечних складових у пластівцях. Така якість досягається шляхом контролю кожного етапу технологічного процесу, зберігання продукції, одержання сировини для її виготовлення. Завдяки наскрізним перевіркам на відповідність стандартам усього виробничого ланцюга від поля до полиць супермаркетів компанія спроможна аналізувати якість продукції від посівного матеріалу та умов, у яких росте зерно, до проходження усіх етапів його переробки на пластівці та доставки товару до торговельних мереж.

 

12 379 25

 

Вертикальна інтеграція

Понад три роки знадобилося для реалізації проекту від ідеї до завершення будівництва групі компаній Agricom Group, для якої відкриття виробничого комплексу дозволить перейти із суто аграрного напряму діяльності на рівень вертикальної інтеграції з виробництвом продуктів для кінцевого споживача.

— Ще у 2014 році було ухвалене рішення стати не просто аграрною компанією, а почати виготовлення продукції із високою доданою вартістю, щоби бути якнайближче до українського споживача та пропонувати йому здорові, корисні продукти, вирощені на нашій землі, — розповів Петро Мельник. — Від ідеї до реалізації проекту минуло майже чотири роки. Наразі ми знову задумуємося над новими, ще вищими цілями.

 

Ринкова перспектива пластівців

12 379 24 4Вже сьогодні, за три місяці реальної роботи заводу, вівсяні пластівці з Чернігівщини вийшли у лідери вітчизняного ринку та зайняли на ньому 9%. До кінця поточного року заплановано досягти рівня 15-ти, а в перспективі — 25–30%. Пластівці компанії вже продають у 10 тис. торгових точках України. Крім того, у компанії є досвід поставок товару до Болгарії, Єгипту, Молдови, Румунії. Готується партія пластівців і на ринок Ізраїлю й арабських країн, задля чого завод уже розпочав проходження процедур сертифікації на відповідність вимогам, що висуваються до кошерної та халяльної їжі.

Присутній на відкритті заводу Геннадій Чижиков, президент Торгово-промислової палати України, пообіцяв всебічну підтримку новоствореному заводу з виробництва пластівців, зокрема, допомогти з виходом його продукції на ринок Китаю.

 

Олександр КРИВЕНКО, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.