agro business 160 160

Більше сої! Бажано органічної

Більше сої! Бажано органічної

/ Подія / Четвер, 15 березня 2018 11:34

Українська асоціація виробників і переробників сої спільно з міжнародною асоціацією «Дунайська соя» провели вже другу міжнародну конференцію «Українська соя: органічна і традиційна». Вона пройшла 21 лютого в Україні в рамках виставки «Зернові технології-2018» і зібрала кількасот сільгоспвиробників, трейдерів, переробників, незалежних експертів.

«Соя — це важлива стратегічна високомаржинальна й прибуткова культура. Вона підвищує якість ґрунтів, — сказав президент «Української аграрної конфедерації», народний депутат Леонід Козаченко. — І ще: без сої говорити про розвиток тваринництва просто неможливо». Його слова прозвучали своєрідним мотто — коротким визначенням того, про що йшли дебати на Другій міжнародній конференції «Українська соя: органічна і традиційна».

У заході взяли участь незалежні сільгоспвиробники й експерти, представники агрохолдингів та заводів-переробників сільськогосподарської сировини, трейдери олійних культур, українські фермери, спеціалісти з годівлі тварин і птахів, компанії-постачальники матеріально-технічних ресурсів, а також представники наукових інституцій.

 

Виробляй і переробляй

Як зазначив президент «Української асоціації виробників і переробників сої» Віктор Тимченко, ми «вже вийшли на перше місце в Європі з її виробництва і на 8 місце в світі». Він спрогнозував, що найближчими роками тенденція зростання виробництва цієї культури триватиме, з огляду на сталий попит на неї як в Україні, так і на зовнішніх ринках. «Але у нас недостатня врожайність. Рекордна була 20016 року — 23 ц/га. Цього року вона становила близько 20 ц/га. Ми ще відстаємо з цього показника від ЄС».

06 373 26 1Згідно з цифрами, що оприлюднює асоціація «Дунайська соя», у Словенії вона сягає рекордні 34,7 ц/га, в Італії — 31,7 ц/га, Німеччині — 26,7 ц/га. «Виробництво сої в Україні вирішує ряд принципових питань, — наголосив Віктор Тимченко. — По-перше, покращує показники родючості ґрунту за рахунок накопичення з атмосфери біологічного азоту, що сприяє як попередник підвищенню урожайності пшениці та кукурудзи. По-друге, використання продуктів переробки сої у кормовиробництві забезпечує ефективність відгодівлі тварин і птиці. По-третє, це розв’язує проблему харчового білка у харчовій промисловості».

Багато уваги учасники конференції приділили виробництву продуктів переробки сої, використанню їх у відгодівлі рогатої худоби, свиней, свійської птиці. Наразі зростання переробних потужностей в Україні йде великими темпами. За останні 13 років потужності з переробки сої в Україні збільшилися більш ніж учетверо — із 800 тис. т до 3,4 млн т, які було перероблено торік. Держстат нам повідомив, що залишки сої на підприємствах станом на 1 лютого ц. р. становлять 667,59 тис. т. Чимало, але на 18% менше в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Це говорить як про збільшення переробки, так і про покращення логістики.

Однак чи всі задоволені такими показниками? Аж ніяк. Відомий адепт переробки сої, винахідник, кандидат технічних наук Леонід Фадєєв гарячкував: «Шрот соєвий сьогодні йде усюди в світі дуже сильно. Шрот треба продавати! А у нас потужностей з переробки сої дуже обмаль». У ці дні група аграріїв звернулися до депутатів Верховної Ради з вимогою повернути відшкодування ПДВ при експорті сої. Експортувати її дуже вигідно, але коли ПДВ не повертається — маржа виробника і трейдера, звісно, зменшується. Позиція ж держави теж зрозуміла: менше вивозьте, а більше переробляйте у країні, мовляв. Он соняшник теж колись вивозили у вигляді насіння, а тепер переробляємо — і вийшли на перше місце в світі з соняшникової олії. Виграли всі: і аграрії, і переробники, і держбюджет. Хоча, можливо, трейдери-посередники справді дещо втратили…

 

Без ГМО і агрохімії

06 373 26 2Учасники конференції розглядали способи ефективного розділення сої на генно-модифіковану і органічну, беручи за приклад Бразилію, яка зараз експортує в ЄС до 80% не ГМ-сої. Сьогодні 79% світового виробництва сої — генетично модифікована, тобто соя з цілеспрямовано зміненими шляхом генної інженерії властивостями. Однак європейський вимогливий споживач її побоює­ться і прагне органічної, а не ГМ. Сою чекають усюди, але за умови, що виробник може гарантувати певні показники безпечності продукції.

Органічна соя — найбільш прибуткова. Перейти на органічне землеробство непросто, але це для сільгоспвиробників вигідно. Тим більше коли суспільство готове цьому посприяти. Наприклад, Чернігівська облрада ще 2015 року прийняла рішення, що компенсує фермерам витрати на органічну сертифікацію. Така ж програма діє у Львівській, Чернівецькій областях.

Органічний сектор сільського господарства у ЄС є таким, що розвивається найбільш органічно. Там крутяться великі гроші, є сталий попит. Географічна близькість до Європи дає нам логістичні й ментальні переваги в порівнянні з іншими виробниками сої — Китаєм, Бразилією тощо. Однак Україна має неприємну репутацію постачальника, що вирощує ГМ-сою тихцем, не декларуючи цього. Тому покупці з підозрою ставляться до продукту. Відповідно є потреба в надійному та ефективному виявленні ГМО і верифікації саме органічної сої.

Взагалі-то чесність органічного виробництва — це проблема не українська, а загальнолюдська. На будь-якому привабливому ринку є ризик підробок. Навіть Конгрес США перейнявся цим і наприкінці минулого року почав розглядати усебічний законопроект, який унеможливить підробку під органічні бобових, олійних і зернових культур.

 

Проблеми й перспективи

Отже, соєвий сегмент агробізнесу в Україні зараз розвивається дуже динамічно. У 2017 році посівні площі під соєю продовжували збільшуватися: згідно з даними Держстату, вони становили 1,83 млн га. Вже ніхто й не хоче згадувати, що у минулому столітті ми сою імпортували зі США. Наша країна тільки у цьому тисячолітті почала нею серйозно займатися. І що ж тепер? У структурі країн-виробників сої у Європі частка України найбільша: вона становить 45%.

 

Виробництво сої у Європі

06 373 28 3

Втім, говорилося на конференції і про проблеми, які нині є у виробників сої. Як зазначив Леонід Козаченко, для сільськогосподарського розвитку взагалі є системні загрози. Щороку змінюється фіскальна політика. Доступ до фінансових ресурсів обмежений.

«Цей рік виявився невдалим для сої через те, що не всі сорти було підібрано правильно під погодні умови», — вважає Олександр Ушаков, директор торгового дому «Соєвий вік», який займається дистрибуцією насіння. Також висловився він про іншу проблему: «Ринок фактично неконтрольований, він переповнений фальсифікатом і продукцією ГМО». Учасники соєвого ринку обговорювали шляхи вирішення цих проблем.

У рамках конференції відбулася міні-виставка компаній та наукових інституцій, які працюють у сфері виробництва та переробки сої: Інституту зрошувального землеробства, Інституту олійних культур, Інституту агроекології і природокористування та ін. Вони демонстрували варіанти подальшого використання цієї популярної олійної культури, показували нові органічні продукти переробки сої.

Це добре, що в Україні обсяги виробництва сої ростуть, потроху збільшується її переробка. Але, як ми знаємо, на ринку перемагає не лише той, хто пропонує значні обсяги продукції, а й виробник, у якого продукція особлива. Впродовж конференції виникло розуміння, що зараз — той момент, коли Україна може запропонувати світові особливий продукт: сою, вирощену і перероблену в органічний спосіб.

 

06 373 28 1

 

Коментарі

06 373 24 2Павло ФУТЕРНИК, директор ТОВ «Ромер Лабс»

— Наша компанія «Ромер Лабс» (Romer Labs) надає широкий спектр аналітичних послуг для швидкого, простого та чутливого виявлення ГМО у деяких культурах. Для того щоб виявити ГМ-сою, ми розробили спеціальні тести. Вони підходять для аналізу насіння, зернової маси і рослин. У нас є й трошки інший спосіб для аналізу шроту. Весь процес перевірки від зважування до отримання результату займає не більше 10 хвилин. А для того щоб визначити концентрацію ГМ-сої у загальній масі, ми використовуємо прилад «Агравішн Райдер» (AgraVision Reader). Він дає значення у відсотках ГМ-сої у проміжку між 0,1% до 5%. Цей прилад можна переносити, він здатний працювати автономно і роздрукувати результат на папері.

 

06 373 26 3Павєл ЛАНГЕРпровідний інженер компанії «Фармет» (Farmet, Чехія)

— Наша компанія давно відома в Україні — ми тут працюємо з 1992 року. Працюємо на двох напрямах: перший — машини для сільського господарства, другий — технології переробки олійних культур і виробництво кормів. Всі знають, що соя масово переробляється на олійно-екстракційних заводах. Там — непогана економіка, добрий прибуток. Але є й недоліки: використання хімічних речовин, необхідність переробляти досить великі обсяги. Компанія ж «Фармет» відстоює філософію чисто механічної переробки — без усіляких розчинників. І, за потреби, у невеликих масштабах. Такий підхід більше пасує до органічного способу землеробства. Зараз багато говорять про органічне вирощування сої. Так-от: у нас практикується її органічна переробка. Наші технології механічні — це саме те, що вам треба. Цей спосіб був придуманий давно, нічого нового в ньому немає. Технологія нескладна взагалі. А з точки зору енергетичних витрат, навіть вигідніша за екструзійну переробку.

 

06 373 26 4Сергій ЗУБАЧОВгенеральний директор ТОВ НВЦ «Черкасибіозахист»

— Наша спеціалізація — виробництво біопрепаратів для боротьби зі шкідниками сільськогосподарських культур — метеликами, жучками, мишоподібними гризунами тощо.

Захист будь-яких рослин у нас здійснюється бактеріями, вірусами, ентомофагами, грибами — без застосування хімічних сполук. У підприємстві «Черкасибіозахист» я працюю 40 років, прийшовши зі студентської лави. Практично у кожному районі на Черкащині у нас є біологічна лабораторія, їх на загал 17. Також є у нас обласна біофабрика, обладнати яку допомогли фахівці Інституту мікробіології і вірусології ім. Д. Заболотного. Вона виробляє рідкі й гельні препарати.

Ми також розводимо бджіл і маємо 500 га землі, де випробовуємо свої біопрепарати. Співпрацюємо з відомими виробниками органічної продукції — наприклад, із компанією «Арніка». Вона займається органічною соєю і має свій завод у Глобино з її переробки. Також ми на основі азотфіксувальних бактерій виготовляємо біостимулятори росту рослин для підвищення врожайності сої, бобових трав тощо. Ефект: на 30–60% збільшення врожаю. Біологічний метод є основою для виробництва органічних продуктів. Бо біологічні препарати не шкідливі для людей, тварин, птахів, риб, бджіл. Вони не забруднюють навколишнє середовище, покращують якість ґрунтів.

 

06 373 28 2Василь ПРИТУЛЯКдиректор ТОВ «Високий урожай»

— Важливе не лише насіння, а й технології вирощування. Наші препарати дозволяють збільшити урожайність майже вдвічі. Це інокулянти, стимулятори росту, засоби захисту рослин. Усі виготовляються на підприємствах України. В Херсонській області, застосовуючи нашу методу вирощування сої на поливі, ми отримали 55–60 ц/га. А в Каховському районі у 2013 році на двох бригадах мали рекордні 100 ц/га. Ми поставляємо наші препарати в Казахстан. Хоч там ґрунти ніякі, але теж беруть непогані врожаї, якщо дотримую­ться нашої агротехнології.

 

Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.