П’єр Кохадон: риси до професійного портрету

П’єр Кохадон: риси до професійного портрету

/ Подія / Четвер, 01 листопада 2018 13:41

Легенду агроіндустрії Гебхарда Рогенхофера на посту генерального директора компанії «Сингента» в Україні змінить П’єр Кохадон. Його величезний досвід роботи, чітке бачення перспектив має вивести потенціал «Сингента» та українського ринку на новий рівень. У розмові з журналістами провідних аграрних ЗМІ П’єр Кохадон поділився своїм баченням тенденцій розвитку індустрії, думками щодо значимості вітчизняного агросектору, враженнями від нашої країни. П’єр Кохадон — нове обличчя топ-менеджменту «Сингента Україна» — відкривається у професійному та людському вимірі. Радо вітаємо!


Новий імпульс для розвитку

Як кожна велика мультинаціональна компанія, ­«Сингента» також потребує змін та ротації менеджменту. Це дає дещо нове бачення, придає новий імпульс розвитку. Гебхард ­Рогенхофер працював в Україні 17 років. Він — особистість, великий професіонал, легенда індустрії та ­«Сингента». Я скромно спробую стати його наступником.

Кожна людина має свій стиль керівництва. Компанія працює успішно, Гебхард залишив гарну спадщину. А я ставлю за мету її розвивати та покращити певні бізнес-процеси. Переворот не планується. «Сингента» постійно змінюється, адже ринок не стоїть на місці, і компанія повинна адаптуватися до цих змін швидко й розумно, аби залишатись конкурентоспроможною. Наразі ці процеси проходять досить активно в умовах консолідації. Моє головне завдання — не приїхати в Україну та все відразу поміняти. Завдання у тім, щоби внести певні точкові зміни заради впевненішого зростання бізнесу у майбутньому.

 

Рецепт командного успіху

Головне — це команда. Якщо є команда, на яку можна покластися, яка успішно будує та розвиває бізнес впродовж багатьох років, то є підґрунтя для того, щоби зростати далі. Дійсно, у ­«Сингента» дуже сильна команда, кваліфіковані фахівці. Рецепт командного успіху дуже простий: керівництво, компанія має задовольняти фахові та соціальні запити своїх співробітників — це дозволяє створити таку корпоративну атмосферу і настрій, які спонукають до індивідуальних та командних досягнень. Мій досвід роботи в інших країнах свідчить, що фахівці «Сингента» дуже запитувані на ринку праці. Бувало, що той чи інший співробітник отримував декілька телефонних дзвінків за день із заманливими пропозиціями від конкурентів. Та коли він задоволений своєю працею і винагородою за неї, ці дзвінки ні до чого. Зрозуміло, що гравці на ринку прагнуть отримати гарного, кваліфікованого фахівця. Завдання роботодавця — утримати експерта та надати йому простір для розвитку.

 

Пріоритети розвитку

Компанія заявила про свої подальші амбіційні плани після придбання китайською національною хімічною корпорацією ChemChina. Зокрема, зростання інвестицій, купівля інших активів. Так, ми фокусуємося на напрямі насіння, враховуючи потреби таких гігантських ринків, як Китай та США, де актуальні нові гібриди сої і кукурудзи. В Україні трохи інша ситуація: тут запитувані більше соняшник і та ж кукурудза. При цьому ми враховуємо, що це не ГМ-ринок

І передусім мета компанії — запропонувати кращий продукт на ринку. Створити абсолютно ідеальний гібрид, стійкий до посухи, морозів, інших абіотичних стресів, шкодочинних об’єктів, при цьому надвисокопродуктивний за будь-яких умов навряд чи можливо, це більше зі сфери магії. Але ми вибираємо найкращі підходи, які дозволяють досягти найбільшої ефективності в реальних умовах. Це не магія, а велика праця — знайти шляхи, щоб задовільнити свого кінцевого споживача тими продуктами та рішеннями, які йому, дійсно, потрібні.

І тут на перше місце виходять інновації і технології, тому що «Сингента» — це R&D компанія, яка займається дослідженнями та розробками в сфері насінництва і захисту рослин. Якщо, можливо, в напрямі захисту рослин було менше новинок за останні 10 років, то зараз індустрія надолужує це. В найближчі рік-два ­«Сингента» представить інноваційні продукти. Також на ринок виводяться нові селекційні розробки, нова генетика насіння.

По-друге, це технології. Зокрема, дигіталізація, широке впровадження цифрових технологій у сільському господарстві. Це реальний тренд, дуже перспективний напрям, який принесе в сільське господарство чимало позитивних змін: спростить роботу господарства, надасть доступ до багатьох інструментів, підвищить прибуток фермерів. До речі, зовсім нещодавно ми відкрили Лабораторію цифрових інновацій у Києві, це буде шостий заклад у глобальній світовій мережі компанії. Ми сподіваємося, що вона буде не лише провайдером відповідних цифрових продуктів та сервісів на українському ринку, а й європейському. Це амбіційна мета.

Один із трендів, звісно, — біо­логічний захист. Ми також працюємо в цьому напрямі, і в нас є гідні продукти. Але не слід ігнорувати реальність — наприклад, органічне землеробство не в змозі задовільнити потреби людства, чисельність якого зростає. Також є певні виклики у досягнені підвищення ефективності сільського господарства і захисту навколишнього середовища. Загалом компанія рухається до сталого землеробства, де гармонійно узгоджуються всі ці напрями.

Стале сільське господарство у всіх на слуху, але кожен схильний вкладати в нього своє значення. The Good Growth Plan (План успішного зростання) ­«Сингента», анонсований у 2013 році, налічує шість глобальних зобов’язань компанії, спрямованих на удосконалення сільгоспдіяльності з одночасним збереженням довкілля і здоров’я громад. Наразі компанія також вибудовує нові підходи ефективнішого спілкування і взаємодії з різними рівнями стейкохледрів для вироблення спільного бачення щодо майбутнього сталого сільського господарства і стратегії розвитку агробізнесу. Цей діалог дуже важливий для індустрії.

 

Консолідація ринку

Кількість великих гравців на ринку обмежена, і процеси консолідації продовжуються. Її природа зрозуміла: умови на ринку складні, падають ціни на агропродукцію, прибутки фермерів та компаній. Гравці об’єднуються, аби спростити всі операційні процеси, зокрема R&D. Це один з основних рушіїв інноваційного бізнесу — мати можливість вкладати кошти в дослідження та розробки, щоб пропонувати фермерам кращі продукти й сервіси.

Треба врахувати, що коливання цін на сільськогосподарську продукцію носить циклічний характер. І ми сподіваємося на покращення цінової кон’юнктури.

 

Регулятивний фактор

На повістці дня ЄС — заборона низки продуктів, тому що вони можуть негативно впливати на сільське господарство. Та складається враження, що законодавці втрачають відчуття, що таке в реальності сільське господарство. Відчувається, що тамтешній настрій — краще покладатися на імпорт сільгосппродукції, вирощеної в інших країнах, і жити безтурботно. Але це не вирішує проблеми. Це більше схоже на політичні ігри. Компроміс тут неминучий. До того ж я не певний, що повістка дня ЄС та України повністю співпа­дають. Для вашої країни сільське господарство — це ключова галузь економіки. Важливий виважений, критичний підхід.

У перспективі певні діючі речовини підуть з ринку, а їм на зміну прийдуть більш екологічні. Та це все робити потрібно грамотно й обережно, тому що на першому місці має бути ефективний сталий агросектор, а не популістські настрої.

 

Контрафакт

Не можна ігнорувати також такий аспект, як засилля контрафактної продукції. Це актуально не лише для України, а й багатьох інших країн. Це велика проблема для ринку. Від цього страждає не лише бізнес та репутація компаній. Головне, що потерпають агровиробники, здоров’я тих, хто працює з такими продуктами, навколишнє середовище. Також на небезпеку наражається широкий загал споживачів продовольчої продукції. Компанія «Сингента» працює із партнерами, владою, аби протистояти цій проблемі.

 

Активний діалог

Я маю великий досвід на ринках, які розвиваються. Вони цікаві всім, і присутність сильних гравців у цій галузі зростає. Адже тут більші перспективи та можливості. Для того щоб займати лідерські позиції, потрібно вести активний діалог, відчувати потреби споживачів сьогодні і на перспективу.

Це колосальний досвід. Коли ти прибуваєш для того, щоб працювати в країні, то відчинять двері не лише твої лідерські якості, а й відкритість до культури через оволодіння місцевою мовою. Мій інтерес до вивчення, скажімо, угорської, російської, китайської мов завжди допомагав краще зрозуміти країни, де я працював.

 

Позитивна Україна

Я вже не вперше відвідую Україну. У мене на весіллі шафером був мій український друг. Загалом у мене дуже позитивні відчуття від країни та людей. Я бачу, що українці більш щирі та відверті, більше посміхаються та менше нарікають на проблеми, ніж на Заході. Це, певним чином, для мене наче інший Всесвіт. У них позитивний настрій та енергія вирішувати ті проблеми та виклики, які перед ними постають. Такі моменти для мене дуже важливі.

Найбільша проблема, яка турбує і українців, і світ — це військовий конфлікт. Я сподіваюсь, що все вирішиться позитивним чином. Хоча, мені здає­ться, існує чимало сторін, які зацікавлені в тому, щоби ситуація залишалась у стані перманентної напруги. Та тим не менше Україна має розвиватись. І ми не повинні забувати, що близько 20 % ВНП забезпечує саме сільське господарство, воно рухає всю економіку. І доречно ставити одним із пріоритетів розвиток аграрного сектору. А «Сингента» має потенціал стати одним із чинників поступального розвитку українського ринку.

 

Без краватки

Я одружений, маю трьох дітей. Вони зі мною та жінкою змалечку мандрували різними країнами на моєму професійному шляху. Зараз вони вже навчаються, будують своє життя. Я люблю музику та спів. А от зі спортом зараз не завжди складається, але хотілося б.

Також люблю готувати. Знаю і люблю український борщ. Я вражений підбором продуктів, насиченим кольором, текстурою… а якщо ще добавити сметанки! Це справжній витвір мистецтва. Останній раз я його смакував минулого тижня. Я навіть хочу його приготувати на сімейну різдвяну вечерю. Я вже декілька разів відвідував місцеві продовольчі ринки — дивився, як і що постачають українські фермери. До речі, відмітив тренд прямих поставок від виробника до споживача. І я приємно вражений вибором, якістю та смаком вирощеної продукції.

 

20 387 23 1П’єр Кохадон (Pierre Cohadon)

Дата народження: 06.08.1959

Місце народження: Бордо, Франція. Освіта: Загальна біологія. Дипломований інженер з агрономії, спеціалізація Захист Рослин — ENSA (Національна школа агрономії), Тулуза, Франція.

Професійний досвід:

SYNGENTA: офіційно приєднався до команди в Україні 1 вересня 2018 року.

2011-2016: голова території, Китай.

2007-2011: генеральний директор, Росія.

2003-2006: генеральний директор, Угорщина.

2001-2003: менеджер з маркетингу, Франція.

ZENECA:

1996-2001: менеджер з маркетингу та R&D, Франція.

1994-1996: менеджер відділу R&D, Франція.

1992-1994: лідер групи технічних менеджерів, Франція.

1990-1992: менеджер із розвитку бізнесу, Фернхерст, Велика Британія.

1987-1990: менеджер із технічних проектів, Франція.

1985-1987: заступник керуючого менеджера, польова станція та технічний центр, Тулуза, Франція.

IRCA (Rubber Research Institute)\ Дослідний інститут з питань вирощування гевеї.

1984-1985: менеджер експериментальної плантації гевеї, Гана, Африка.

Додаткова інформація: 

Володіння мовами: французька, англійська, німецька, іспанська, російська, угорська (базовий рівень), мандаринська (базовий рівень).

Досвід роботи за кордоном: Китай (5,5 років), Росія (4,5), Угорщина (3), Велика Британія (2,5), Гана (2).

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.