agro business 160 160

Свинарство має перспективу

/ Подія / Четвер, 01 липня 2010 22:32

Міжнародний конгрес «Прибуткове свинарство України. Успіх усупереч кризі», який відбувся 14 червня в Українському домі, -- платформа для ефективного обміну інформацією та залучення передових знань у галузь.

Свинарство як галузь сільськогосподарського виробництва забезпечує населення багатьох країн світу цінними і життєво необхідними продуктами харчування й наразі залишається однією з найбільш перспективних в аграрному бізнесі. Цю істину давно усвідомили виробники за кордоном і тепер намагаються підставити своє плече українським колегам у нових знаннях, умінням та навичках.
Сучасний стан свинарства в Україні дійсно бажає кращого. Країна, яка у 1990-х роках мала поголів’я свиней майже 22 млн, нині помітно скоротила власне виробництво. І лише протягом останніх кількох років спостерігається тенденція нарощування поголів’я окремими господарствами, які дають поштовх та добрий приклад іншим сільгосппідприємствам у відновленні свинарської справи.
Об’єднані спільною темою виробники свинини, переробні підприємства, провідні консультанти з Німеччини, Австрії, Великої Британії, Нідерландів, Франції та України, комерційні компанії зібралися разом на конгресі, аби ознайомитися зі світовими ноу-хау та новітніми технологіями ведення бізнесу. Бо саме в цьому полягає мета всіх подібних заходів, організованих компанією «Дикун Глобал Консалт».
Власне, чому розвиток свинарства в Україні є важливим для держави? Насамперед це сприятиме розвитку виробництва кормів, ветпрепаратів, м’ясопереробці, торгівлі тощо. Крім того, забезпечить продовольчу безпеку держави, а населення -- вітчизняним високоякісними свіжими продуктами. До того ж дасть можливість збільшення валютних надходжень завдяки виходу на зовнішні ринки, ну і, звичайно, допоможе вирішити соціальні проблеми на селі. Розуміючи це, держава вкотре (наразі на словах) пропонує свою підтримку тим сільгоспвиробникам, які на сьогодні мають чітку стратегію розвитку. Про це у своїй доповіді на конгресі говорив заступник міністра аграрної політики Сергій БИКОВ.
-- Міністерство аграрної політики визначило три основні напрями стратегічного розвитку вітчизняного сільського господарства -- це рослинництво, свинарство і молочне скотарство. Про це неодноразово наголошував міністр АПК Микола ПРИСЯЖНЮК. -- зауважив пан Биков. – Як на мене, галузь свинарства є досить прибутковою. І держава йтиме на зустріч передусім тим господарствам, які будуть запроваджувати новітні технології, й таким чином, рухатимуть галузь загалом. Сьогодні дійсно спостерігається позитивна динаміка відродження. Збільшується приріст поголів’я, впроваджуються сучасні технології, завдяки чому окремі підприємства досягають значних економічних та виробничих показників. Приємно відзначити, що нині 30% сільгосптовариств можуть вільно конкурувати на європейських ринках за якістю та собівартістю виробленої продукції. Середньодобові прирости в окремих із них досягають європейського рівня. Але це лише невеликий відсоток підприємств, результати діяльності яких вселяють оптимізм. Є багато ще над чим працювати, що вдосконалювати. І щиро вірю, що лише спільною працею зможемо все подолати.
Більш детально про сучасний стан розвитку галузі свинарства в Україні та конкурентні переваги нашої держави на світовому рівні повідав директор ТОВ «Деміс-Агро» Артур ЛОЗА. Зокрема, він підтвердив, що дійсно відчувається позитивна динаміка розвитку свинарства в Україні. Це помітно з огляду на минулий рік, і цьогорічний прогноз -- цілком позитивний. На його думку, ключовими проблемами є відсутність стратегії розвитку та системної програми дій, що й спровокувало нинішню ситуацію. Що стосується виробництва свинини в Україні, то тут ми маємо дефіцит на ринку, якщо порівнювати його з наявними можливостями.
-- У 2008-2009 роках ми виробляли 500 тис. т свинини, а внутрішнє споживання становило 600 тис. т. Торік цей показник суттєво знизився. Це пов’язано передусім з фінансово-економічною кризою. Споживання на одну людину сягає майже 13 кг. Хоча у 80-х роках ця цифра була значно більшою. З ростом внутрішнього валового продукту на душу населення споживання свинини збільшуватиметься. Україна має близько $6,5 тис.  на душу населення і споживає  41 кг. Якщо валовий продукт зросте до $20 тис., то ми споживатимемо фізіологічно обґрунтовану норму, яка становить 80 кг/душу населення. Це той коефіцієнт м’яса, який забезпечує повноцінні потреби людей у м’ясній продукції. Тому не важко вирахувати коефіцієнт м’яса валового внутрішнього ринку. Якщо він у 2009 році становив 113 тис. т, то з огляду на споживання хоча б до 25 кг на душу населення Україна повинна споживати 1 млн 150 тис. т свинини. Це внутрішній потенціал, який реалізується зі зростанням закупівельних спроможностей нашого населення.
Дещо інша ситуація у світі: розвинуті країни споживають майже 100 кг на душу населення, країни, що розвиваються -- 80 кг, весь світ у середньому -- майже 40 кг. Україна -- трохи більш ніж 41 кг.
Не оминув увагою пан Лоза і фактори саморегуляції ринку свинини, які впливають на ціноутворення: як тільки дешевшають корми, збільшується прибутковість галузі, що відповідно призводить до зростання виробництва, яке покриває дефіцит на ринку і в кінцевому результаті знову впливає на ціну. Ця ситуація є характерною в останні роки для України. Ще один фактор, який впливає, -- залежність ціни на свинину від обсягів імпорту, що провокує дефіцит м’яса. 
Досить цікавою є реакція різних секторів виробництва. В Україні вона є неоднорідною. Протягом останніх десятиріч у структурі поголів’я превалює індивідуальний сектор. Якщо у 1990-х роках 72% становили сільгосппідприємства, а 28% -- одноосібні господарства, то нині ситуація дещо інша: 56% -- індивідуальний сектор, 44% -- агроформування. Проте всі вони однаково реагують на ті процеси, які відбуваються на ринку.
Що стосується географії розвитку, то вимальовується така картина: лідерами з виробництва свиней є центральні та східні регіони України (Дніпропетровська, Донецька, Київська, Черкаська області). Західна Україна має високу позитивну динаміку за рахунок збільшення імпорту високоякісного маточного поголів’я  та вирізняється найбільшою кількістю індивідуальних господарств.
Взагалі насичення внутрішнього ринку може відбуватися за рахунок кількох шляхів: імпорту свинини (шлях без власного виробництва), імпорту молодняку на відгодівлю та за рахунок збільшення власного виробництва для контролю маточного поголів’я. Проте основними напрямами розвитку повинні залишатися ефективність та якість, які допоможуть вітчизняним виробникам конкурувати на ринку продукції.
Продовжуючи тему конгресу, про світові тенденції розвитку галузі розповів у своїй доповіді консультант комітету зі свинарства DLG Німецького сільськогосподарського товариства Дірк ГЕССЕ. Зокрема, він зазначив, що в цілому світове виробництво м’яса зростає, і впевненим лідером залишається Китай. Європейський Союз посилено імпортує сировину у Хорватію, США, Китай. Причому акцент робиться на свіжому м’ясі. ЄС відзначається найвищими цінами на свинину. Проте у всіх країнах витрати переважають ціни. Хоча найбільша різниця спостерігається між цінами виробників та цінами на корми в Англії та Німеччині.
Досить захоплюючою була розповідь ветеринарного лікаря міжнародного класу з Нідерландів Кейса ШЕЕПЕНС, який презентував на конгресі власну книгу «Сигнали» свиноматок». Він переконаний, що рецепт успіху сільгоспвиробників полягає у фокусуванні їхньої уваги на тваринах, яких вони вирощують. Зокрема, елементарні рухи свиней свідчать про їхнє самопочуття. Тому конче важливо навчитися їх «читати» та розпізнавати. Принцип «спостерігати -- думати -- діяти у потрібний момент» допоможе уникнути різних проблем та зайвих витрат на лікування чи профілактику захворювань. А запитання «Чи все у мене добре, чи може бути краще?» повинно бути наскрізною ниткою у діяльності аграрія й допомагати досягати високих показників та приростів.
Чимало питань, які піднімалися на заході, стосувалися також ветеринарії. Зокрема, на них звертав увагу у своїй доповіді і пан Шеепенс. А консультант з питань ветеринарії Віталій ПІОТРОВИЧ розповідав про профілактику респіраторних та кишкових захворювань свиней у розрізі фізіологічно вікових груп.
Запорукою здоров’я тварин є правильно складений раціон харчування. З огляду на це провідними зарубіжними фахівцями висвітлювалися питання, пов’язані з сучасними технологіями годівлі, які сприяють максимальній продуктивності тварин.
Словом, мета конгресу виправдала себе. Учасники заходу отримали чимало корисної інформації, масу приємних вражень, які лише спонукатимуть до конкретних дій. І нехай назва заходу «Прибуткове свинарство України. Успіх усупереч кризі» буде своєрідним девізом для українських виробників у їхній повсякденній діяльності.      
  
Андрій ДИКУН, директор компанії «Дикун Глобал Консалт»:
«Наша головна мета -- це привносити новітні технології в аграрний сектор України. Саме тому третій рік поспіль організовуємо міжнародні конференції, які допомагають аграріям почерпнути новинки у галузях свинарства, молочного скотарства та рослинництва. Сьогодні вдруге проводимо Міжнародний конгрес «Прибуткове свинарство», який зібрав чимало професіоналів з України та світу. Як на мене, це добра нагода обмінятися практичним досвідом, проаналізувати проблеми галузі та разом намітити шляхи подальшого розвитку. Окрім того, ми постійно організовуємо навчальні поїздки за кордон, співпрацюємо з провідними аграрними підприємствами України та комерційними компаніями.
Насамперед, ми завдячуємо нашим аграріям та партнерам, які допомагають нам постійно вдосконалюватись, реалізовувати нові ідеї та шукати можливості для успішного розвитку аграрного бізнесу.
Нині свинарству дійсно бракує тієї сили, яка б об’єднала сільгоспвиробників галузі, щоб реалізувати всі унікальні можливості свинарства, на яких наголошують як українські, так і іноземні експерти.
Ми зі свого боку всіляко готові підтримувати ініціативи вітчизняних виробників свинини, аби спільно створити умови для стрімкого розвитку галузі».
 

Олена СТЕПАНЮК, журналіст «АБС»

 

 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.