Життя в стилі ОРГАНІК

/ Подія / П'ятниця, 17 грудня 2010 09:37
Вітчизняні споживачі, торговці і виробники одночасно мають рухатися назустріч один одному, формуючи повноцінний внутрішній органічний ринок, що забезпечить українцям можливість жити у стилі ОРГАНІК. Аби сприяти цьому процесу, наприкінці жовтня в Києві проходила конференція «Органічна переробка та збут».
Організаторами виступили Міністерство аграрної політики України, Асоціація виробників органічної продукції «БІОЛан Україна», Дослідний інститут органічного сільського господарства (Швейцарія), Посольство Королівства Нідерландів в Україні, Міжнародний центр органічного сільського господарства Центральної та Східної Європи «ЕкоКоннект» (Німеччина), Міжнародна організація «Авалон» (Нідерланди), «Гримко Трейд Хол ланд» (Україна).
Що ж, маємо визнати, що Україна, врешті-решт, долучилася до світової спільноти учасників ринку органічних продуктів. Як у будь-якого початківця, у нас є чимало невирішених питань. Так, бракує зв’язків між виробниками, майже відсутні переробні потужності та оптові структури, які цікавилися б органічною продукцією, тобто структура ринку ще недостатньо розвинена.
Аби допомогти розбудовувати ринок органічної продукції, до Києва завітали міжнародні експерти та учасники ринку, щоб поділитися досвідом. А досвід, як відомо, європейці накопичили чималий. В Європі органічно обробляється майже 9 млн га сільськогосподарської землі. Прибутки від продажу сягають 20 млн євро. І на цьому вони не зупиняються. Багато західноєвропейських країн поставили собі амбіційні цілі: приміром, Австрія прагне перевести на органічне виробництво 20% загальної площі сільськогосподарських угідь, Франція поставила мету -- до 2012 року забезпечити наявність 20% органічної продукції у державних їдальнях, Німеччина планує зробити органічними 20% сільськогосподарських земель, Голландія щороку збільшуватиме площу органічних земель на 5%.
Розпочалася конференція традиційно вітальними словами. Першим говорив заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко, від організаторів виступили заступник директора Швейцарської конфедерації Віктор ШУТКЕВИЧ та координатор швейцарсько-українського проекту «Органічна сертифікація та розвиток органічного ринку в Україні» Наталія ПРОКОПЧУК.
Програму заходу організатори приготували цікаву та змістовну. Складалася вона з двох напрямів -- маркетинг та переробка, які у свою чергу ділилися на три сесії: органічне молоко та м’ясо, овочі та фрукти, рослинництво. На кожній сесії доповідав експерт, який акцентував увагу учасників, зокрема, на маркетингових стратегіях для оптових закупівельників та роздрібних торговців, пояснював, як зорієнтувати сільськогосподарське виробництво на задоволення потреб переробників, роздрібних торговців та споживачів, як успішно розпочати органічну переробку, як побудувати переробку на фермі та багато іншого. Угорські, польські та німецькі фахівці ділилися досвідом як найкраще організувати органічну переробку, які технології для цього використовувати, як налагодити співпрацю між виробниками та магазинами.
З-поміж іншого говорили і про контроль органічного виробництва в Україні. Господарство, яке вирішило стати на шлях органічного виробництва, має пройти перехідний період, отримати сертифікат, що свідчитиме про дотримання принципів органічного землеробства, і вже потім виробляти продукцію і відповідно маркувати її.
За кожною ідеєю стоїть бізнес, отримання прибутку. Поза сумнівом, вирощувати органіку набагато важче, але і продати її можна значно дорожче.
Європейський та український ринки відкриті для органічної продукції. Чому б не скористатися цією можливістю?...
Микола ТОМЕНКО, заступник голови Верховної Ради
 
Це не екзотика, а правило життя!
 
«На жаль, на державному рівні наразі органічне виробництво не знайшло підтримки. Органічний рух має бути не тільки в АПК, а й загальнодержавним явищем. Влада не розуміє важливості здорового способу життя. Треба упорядкувати харчування, відповідно збільшиться рівень і тривалість життя. В Україні середня тривалість життя становить 68 років, в ЄС -- 78.
Навіщо нам програма збільшення народжуваності в Україні? Можливо, краще зробити, аби 46 млн жили щасливіше, здоровіше?!
Конче потрібна законодавча підтримка. Через кілька тижнів буде перше голосування проекту Закону «Про органічне виробництво». Сподіваємося, Україна матиме спеціальний закон, який пропише правила цього ринку».
 Віктор ШУТКЕВИЧ, заступник директора Швейцарської конфедерації
 
Перші кроки з елементами ризику
 
«Приємно, що сьогодні говоримо про переробку та збут, кілька років назад цього не було. З 2002 року Швейцарська конфедерація підтримує органічну ініціативу в Україні. Перші кроки були з елементами ризику. Хто не ризикує, той не п’є шампанське (до речі, чому б не органічне?!).
Слід створити в селі умови для розвитку бізнесу та заробляння коштів. Це займе чимало років, але вже сьогодні зрозуміло, що перші кроки -- правильні. Все, що стосується переробки, збуту, сертифікації, законотворчої діяльності, ми будемо підтримувати».
 
Наталія ПРОКОПЧУК, координатор швейцарсько-українського проекту «Органічна сертифікація та розвиток органічного ринку в Україні», Дослідний інститут органічного сільського господарства (Швейцарія)
 
Підтримка є
 
«Виробники в Україні останнім часом активізувалися, тож переробники мають скористатися цим моментом. Приміром, як це зробив Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів, випустивши органічні пластивці «Геркулес», які користуються чималою популярністю.
Таким чином, міжнародна підтримка вже є, тепер має бути крок з боку України, аби ми досягли мети».
 
 
Розмова у кулуарах
 
Органічний ринок
 
Співрозмовник «АБС» -- голова правління Міжнародної громадської асоціації учасників біовиробництва «БІОЛан Україна» Василь ПИНДУС.
 
«АБС»: Пане Василю, чи можна сказати, що в Україні вже існує ринок виробників органічної сільськогосподарської продукції?
 
В.П.: Ринок виробників перебуває в активній стадії свого формування. Їх кількість постійно збільшується. На сьогодні до складу Асоціації входить 193 членів, з яких 56 -- фермери, котрі займаються органічним виробництвом. 26, пройшовши перехідний період, вже отримали сертифікат. Крім виробників, до Асоціації також залучені переробні підприємства, дистриб’ютори, наукові та громадські організації. Чимало приглядаються, вирішують.
Органічна продукція на сьогодні вже представлена в широкому асортименті в супермаркетах, спеціалізованих магазинах. До речі, нещодавно у Києві відбувся перший ярмарок органічної продукції. 25 органічних виробників вперше представили широкий асортимент своєї продукції. Захід зібрав багато киян, продукція добре розійшлася, тож маємо визнати, що кількість тих, хто хотів би споживати органічну їжу, доволі велика.
 
АБС: Яка ж лінійка органічних продуктів?.
 
В.П. Найбільше виробляється зерна. Воно довго зберігається, відповідно є хороша перспектива реалізації і на внутрішній ринок, і на експорт. З цього можна починати, як це зробив, приміром, Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів зі всім відомими пластівцями «Геркулес».Чимало вирощується овочів та фруктів. Проте наразі невідпрацьована система зберігання та переробки. Останнім часом активізувалися виробники тепличної продукції. У відкритому ґрунті важче вирощувати, існує чимало чинників, які можуть негативно вплинути на врожай. У теплиці вони зведені до мінімуму, людина контролює весь процес. Думаю, за кілька років цей напрям набуде свого розвитку.
 
АБС: Де найбільше споживають органіки?
 
В.П. Ми у 2009 році проводили дослідження формування попиту по країні. Виявилося, що на заході України люди більш поінформовані, позаяк частіше бувають за кордоном, а там органічний рух розвивається вже тривалий час, проводиться чимало інформаційних акцій, зокрема, за участю зірок кіно та шоу-бізнесу. За віком споживачі діляться на молодь, частіше з дітьми, яка віддає перевагу здоровому способу життя, і більш зрілих людей, які, маючи певний життєвий досвід, усвідомили цінність здоров’я…
Найчастіше це люди з великих міст, знову ж таки, через більші можливості у доступі до інформації.
 
АБС: А де найбільше виробників зосереджено?
 
В.П.: Члени Асоціації «БІОЛан Україна» (виробники і переробники) вирощують органічну продукцію у 8 областях України на 15 тис. га землі. Невеликі за площею господарства виробляють відповідно і невеликі обсяги продукції й орієнтуються на внутрішній ринок. Основна їх продукція -- свіжі продукти (овочі тепличні та тривалого зберігання, продукція тваринництва тощо). Більш потужні виробники частину своєї продукції реалізують також на внутрішній ринок. Це переважно зернові та похідні від них. Є цікаві проекти в Карпатах з дикорослими ягодами та медом.
 
АБС: Чи підтримує держава органічний рух?
 
В.П.: Не так, як хотілося….На жаль, в Україні немає закону, який би регулював органічне господарювання і в якому були б прописані стандарти і вимоги до нього. Це конче важливо.Ми очікуємо прийняттяЗакону «Про органічне виробництво». Він передбачає державну підтримку, зокрема, на перехідний період. На мою думку, держава має виявляти більшу зацікавленість у цьому питанні, позаяк це забезпечить і нові робочі місця, і можливість виходу на європейський ринок, і поліпшить здоров’я громадян. Не зайвою буде й інформаційна підтримка, зокрема, просвітницька діяльність з-поміж дітей та молоді.
 
ДОВІДКА
«БІОЛан Україна» -- неприбуткова громадська організація, яка об’єднує зусилля гравців ринку органічного виробництва, а також зацікавлених осіб з метою сприяння його подальшого розвитку в Україні. Діяльність Асоціації здійснюється за активної підтримки Швейцарської Агенції з розвитку та співробітництва (SDC), Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO), за технологічної підтримки Швейцарського Аграрного Інституту (SHL) у Цолікофені (Швейцарія), Дослідного Інституту Органічного Сільського господарства (FiBL) та у партнерстві з МінАПК України.
 
Вікторія РОЗОВА, головний редактор «АБС»

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.