×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 88

Тенденції м’ясного світу

/ Подія / Четвер, 02 червня 2011 17:14
Євгенія МАЗУР, оглядач ринків
 Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» і агентство AgriEvent за підтримки Міністерства аграрної політики і продовольства України провели 19 травня II Міжнародну конференцію «М'ясне тваринництво України -- 2011». Як зазначили організатори, мета заходу -- оцінити поточну ситуацію в українському тваринництві, перспективи інвестування у найпривабливіші галузі, а також тенденції розвитку ринку м'яса в цілому.
Втім окресленими темами учасники конференції не обмежились. Вони встигли подискутувати і про сучасні технології утримання й годівлі тварин, і про переваги використання у тваринництві сучасного генетичного матеріалу, і про фінансування тваринницьких проектів, і про кон'юнктуру ринку м'яса і м'ясопродуктів, про особливості виробництва м'ясної продукції.
Більшість учасників конференції зійшлися у думці, що наразі тваринницька галузь переживає своєрідний період відкату. Поголів’я великої рогатої худоби та свиней зменшується. Взагалі, за даними УКАБ, після активного нарощування поголів'я свиней протягом останніх двох років станом на 1 травня 2011 року було зафіксовано зниження поголів'я в усіх категоріях господарств на 1,3% до 7,8 млн голів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. До речі, експерти асоціації помітили цікаву залежність кількості свиней від цін на зерно: коли зерно стає відносно дешевшим -- поголів’я свиней зростає, у разі підвищення вартості зерна -- чисельність свиней збільшується.
За підсумками 2011 року, УКАБ прогнозує менше зростання обсягу валової продукції тваринництва в Україні приблизно на рівні 3-4%. Основною причиною послужить тривале зниження обсягів виробництва яловичини, очікуване зменшення виробництва свинини. Відповідно частка м'яса птиці збільшиться у загальній структурі ринку м'яса.
За даними брошури «Ринок м'яса: виробництво, торгівля, потенціал (2011)», виданою асоціацією, зниження доходів населення у 2009-2010 роках, безумовно, мало негативний вплив на зниження обсягів м'яса, яке споживається. При цьому сукупна ємність ринку практично не змінилася. Пояснюється це перерозподілом структури споживання м'яса у бік збільшення частки дешевшого м'яса птиці.
Причому в УКАБ зауважують, що загалом ця тенденція спостерігається вже кілька останніх років, проте у минулому і позаминулому роках жорсткі умови змушеної тотальної економії значно прискорили цей процес. Виробники м'яса були змушені знижувати ціни навіть у збиток рентабельності, що спричинило додатковий вплив на зниження поголів'я ВРХ і свиней у першому кварталі 2011 року.
Водночас збільшення виробництва м’яса, яке спостерігається у поточному році, призвело до скорочення імпорту свинини та птиці на 50% та до стрімкого зростання експорту цих видів м’яса. Основною причиною таких змін стало наближення вартості вітчизняного м'яса до рівня цін в основних країнах-експортерах. Так, у першому кварталі 2011 року було експортовано 16,8 тис. т всіх видів м’яса, тоді як за аналогічний період минулого року -- лише 11,8 тис. т. У тому числі експорт свинини становив 4,34 тис. т, тоді як у першому кварталі 2010-го було вивезено лише 4 т свинини. Зважаючи на темпи торгівлі, можна говорити про суттєве зменшення від’ємного торговельного сальдо по м’ясопродуктах у цьому році, хоча умови виробництва для сільгосптоваровиробників і досі складні, оскільки при зростанні цін на корми залишаються порівняно низькими ціни на м'ясо.
Експерти вважають, що за таких умов ефективно господарювати зможуть лише вертикально інтегровані аграрні холдинги, частка яких у загальному виробництві м’яса продовжує зростати і на сьогодні становить понад 35% загального виробництва м’яса (переважно за рахунок агрохолдингів, що спеціалізуються на птиці). Відповідно до результатів дослідження УКАБ «Найбільші тваринницькі холдинги України: розвиток та перспективи», у першу десятку найпотужніших тваринницьких холдингів входять виробники м’яса птиці та свинини, при цьому рентабельність вирощування свинини у них становила 23%, тоді як у типових сільгосппідприємствах -- 12%.
Щодо виробництва м’яса птиці на забій, то в холдингах продуктивність вища у 2,5 разу, а виробнича собівартість на 32% нижча, ніж у решти підприємств.
У сучасних умовах на м’ясному ринку більш-менш комфортно почуваються свинарські господарства, які, на відміну від представників інших галузей тваринництва, стали отримувати більше бюджетних дотацій, та птахівники, які починають активно нарощувати обсяги виробництва. Так, зі слів гендиректора ТОВ «Комплекс «Агромарс» (ТМ «Гаврилівські курчата») Олексія МАРЧЕНКА, компанія цьогоріч збирається збільшити виробництво курятини на 35-40 тис. т, що становить 23,7-27,1% обсягу торішнього виробництва (147,7 тис. т). При цьому він не виключає, що наступного року його підприємство зможе вийти на виробництво 300 тис. т м'яса бройлерів на рік.
Пан Марченко також уточнив, що прискорити зростання виробництва компанія зможе за рахунок введення у дію нових потужностей. Він зауважив, що цього року кількість виробників, особливо тих, які не мають вертикальної інтеграції, може скоротитися, оскільки ціни на курятину з початку року знизилися, тоді як собівартість її виробництва продовжує збільшуватися.
Також, з його слів, загалом по Україні у 2011 році прогнозується нарощення виробництва на 13,2%, до 1088 тис. т, у 2012-му -- на 9,2%, до 1318 тис. т. Торік випуск продукції галузі збільшився на 4%, до 961 тис. т, а ще роком раніше -- на 8,1%.
Гендиректор «Агромарса» також підкреслив, що український ринок вже не зможе забезпечити такі обсяги споживання курятини. Навіть пропри те, що протягом останніх кількох років саме курятина залишається найулюбленішим м’ясом українців (за офіційними показниками споживання вона суттєво випереджає інші сорти м’яса), основний розрахунок виробники роблять на збільшення експорту.
Водночас, з його слів, торік експорт м'яса птиці досяг 33 тис. т у порівнянні з 19 тис. т у 2009 році і 9 тис. т у 2008-му. Одночасно імпорт м'яса птиці в Україну торік скоротився до 157 тис. т з 193 тис. т у 2009 році і 256 тис. т у 2008-му.
На сьогодні «Агромарс» має намір дещо розширити сферу своєї діяльності. Зі слів гендиректора, нині компанія вивчає можливість будівництва підприємства з виготовлення органічних добрив і виробництва енергії, оскільки на сьогодні поставляє використану підстилку обсягом 300 тис. т щороку німецькому підприємству на заході країни.
Окрім того, компанія приступила до будівництва свого ветсанзаводу за іспанським проектом, який повинен дати продукцію вже через два роки, а також вирішено побудувати завод у Полтавській області із переробки сої. Уже виходячи із цих планів можна дійти висновку, що компанія наразі переживає не найгірші часи економічного розвитку.
Ще одна тенденція, до якої схиляються знавці м’ясного ринку -- дефіцит молока, який Україна відчує вже найближчим часом. За даними УКАБ, причина цього полягає у тому ж таки скороченні поголів’я великої рогатої худоби, насамперед, у приватних господарствах. І політика держави у цій сфері залишається незрозумілою. Розроблена стратегія відновлення тваринництва в Україні, а також плани із заохочення та фінансування селян реалізовуються досить дивно.
«Сьогодні у нас вже майже середина травня, держава не дала ще жодної копійки приватним селянським господарствам на відшкодування. Інакше чиновники повинні були сказати, що ми повністю проводимо переорієнтацію нашого сектору і даємо гроші на будівництво нових ферм. Цього не відбулося, тому на сьогодні ситуація досить складна, і негативні її наслідки ми відчуємо уже восени», -- зазначив президент асоціації УКАБ Алекс ЛІССІТСА.
Втім, зі слів виконавчого директора ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина» Олександра ЯКУБИКА, насправді перспективи не такі моторошні. «Зелена долина», підконтрольна керуючій компанії «Терра-Фуд», планує побудувати молочну ферму на 7,2 тис. голів дійного стада в селі Кислицьке. Приблизна вартість проекту сягне 60 млн євро. «Ми плануємо вивести підприємство на виробництво 200 т молока на добу. Очікуваний термін окупності -- 59 місяців», -- сказав пан Якубик.
З його слів, загальна чисельність великої рогатої худоби у рамках реалізації цього проекту повинна зрости з 4,4 тис. до 14 тис. голів. Для реалізації цього проекту «Терра-Фуд» вивчає різні варіанти фінансування: кредитування, залучення інвестицій у капітал, оскільки за рахунок власних коштів агрокомплекс не зможе втілити його у реальність.
Пан Якубик додав, що «Зелена долина» на другому етапі розвитку також розглядає можливість будівництва на базі законсервованого племзаводу свинотоварного комплексу на 24 тис. голів, зокрема 1500 свиноматок, для виробництва 2,7 тис. т м’яса на рік вартістю 64 млн грн.
Зі свого боку, представники держави стверджують, що роблять все можливе, аби якомога дієвіше і найбільш результативно підтримати галузь.
Так, на думку заступника директора департаменту тваринництва Міністерства аграрної політики та продовольства України Олени ШАНІН, у відомстві планують до 2015 року збільшити поголів’я великої рогатої худоби вдвічі, а поголів’я свиней -- в 1,7 разу.
Вона також зазначила, що міністерство розробило спеціальні програми бюджетної підтримки тваринницької галузі. Однією з них передбачено виділення 100 млн грн, з яких 70 млн планують спрямувати на закупівлю телиць у населення, а ще 30 млн сплямується на дотації за поголів’я м’ясних корів. Причому чиновник зазначила, що із цих 30 млн грн виділення 26,5 млн грн уже підтверджено. З її слів, у рамках програми племінні заводи отримають до 1900 грн за голову, племінні репродуктори -- до 1000 грн, всім іншим сільськогосподарським підприємствам планується виплачувати до 600 грн за голову.
Також Мінагропрод планує виділити 50 млн грн на відшкодування коштів, які були витрачені на будівництво та реконструкцію ферм, а також підприємств, які спеціалізуються на виробництві комбікормів. Ще 75,2 млн грн міністерство спрямує на селекцію тварин. У ході розмови пані Шанін закликала всіх гравців ринку та інвесторів до активної співпраці з міністерством, зазначивши, що Мінагропрод має все необхідне для плідної та успішної роботи, окрім грошей.
Загалом більшість представників ринку зійшлися у думці, що галузь тваринництва має чималий потенціал, важливо лише навчитися ним правильно користуватися особливо на державному рівні.

 

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.