agro business 160 160

×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 88

Якщо свинарство, то тільки прибуткове

/ Подія / П'ятниця, 17 червня 2011 17:23
Тетяна ЗАНЬКО, редактор «АС»
Цьогоріч уже втретє в «Українському домі» відбувся Міжнародний конгрес «Прибуткове свинарство» - найбільша подія для всіх, хто займається свинарством у країні. Шляхи вирішення складних виробничих завдань, обмін досвідом між окремими як невеликими, так і потужними господарствами за участі відомих українських та світових експертів, прибутковість галузі - ці та інші теми обговорювали під час заходу науковці, експерти та практики. Топ-новиною ІІІ Міжнародного конгресу стало представлення новоствореної Асоціації свинарів України, а також церемонія нагородження лідерів галузі.
Зібравши потужне коло фахівців-практиків та науковців, конгрес став платформою для обговорення та вирішення проблем основ прибуткового свинарства.

 

Темою номер один під час конгресу було представлення Асоціації свинарів України (АСУ), котру очолив директор ТОВ «Галичина-Захід» Ярослав КЕБАЛ. Вона ж виступила у ролі співорганізатора заходу. Це нове галузеве об’єднання (неприбуткова, добровільна організація), ініціативу про створення якого висунули самі виробники ще весною 2010 року, на сьогодні включає 16 господарств-засновників із десяти областей України. Серед них і ті підприємства, що вже тривалий час працюють на ринку та за рівнем виробництва входять до двадцятки найбільших в Україні, і зовсім нові, що тільки починають нарощувати обсяги, - господарства винятково українські та зі стовідсотково іноземними інвестиціями. Об’єднує їх усіх бажання спільно вирішувати складні виробничі питання, ділитися досвідом задля розвитку як окремих господарств, так і галузі загалом, захищати внутрішній ринок, популяризувати українську свинину на внутрішньому ринку тощо. Зі слів пана Кебала, всі завдання досяжні тільки за умови залучення у роботу українських свиногосподарств найкращих світових технологій та ідей ефективного господарювання.
«Ця Асоціація була створена кілька місяців тому, - повідомив Ярослав Кебал. - Протягом двох років відбувались різні зустрічі з обміну досвідом між господарствами, саме тоді й було прийнято рішення створити єдину Асоціацію виробників свинини, яка б переймалася безпосередньо проблемами їхніх господарств».
Зі слів пана Кебала, перед Асоціацією першочергово постали такі завдання, як співпраця з владою, проведення аналітичних зборів для виробників свинини, маркетинг для виробників та спільні закупівлі (соняшниковий шрот, продукти сої, обладнання тощо). «Це основні завдання, що стоять перед нами, метою яких стане більш економне виробництво», - заявив президент.
Ще одним важливим елементом у діяльності АСУ стало навчання - з агрософту, штучного осіменіння, оптимізації кормів, бухгалтерського обліку. Також на початку своєї діяльності Асоціація працює у напрямі створення бази постачальників та якісної лабораторії. Адже, за твердженням виробників, на сьогодні в Україні є безліч лабораторій, однак кожна з них дає різні показники та результати.
Роботу з владою планують організувати через проведення «круглих столів» та співпрацю з Федерацією роботодавців України. Щодо останньої, то, зі слів пана Кебала, це є одна з основних лобістичних організацій України. На сьогодні новостворена АСУ вже спільно з Федерацією працює у напрямі розробки нових законопроектів та програм підтримки сільськогосподарських виробників.
Аналітична частина роботи АСУ полягає у наданні інформації, статистики щодо цін на зерно, м’ясо тощо. Також фахівці АСУ працюють над створенням єдиної бази поголів’я України, оскільки, як відомо, наразі всі господарства використовують закордонну племінну базу.
Про світові тенденції розвитку свинарства розповів Дієго ПАДОАН, провідний спеціаліст у галузі свинарства з Австрії. Зокрема, зі слів пана Падоана, щороку у світі збільшуються витрати на виробництво свинини, саме тому кожне господарство та підприємство, яке займається вирощуванням, повинне самостійно впроваджувати різноманітні заходи, аби зменшити витрати. Так, найперше, необхідно знизити непродуктивні витрати, застосовувати більше гранульованих кормів, які сприяють покращенню конверсії на 4-8%, а тварин утримувати тільки в однорідних групах. На його думку, формула успіху полягає також у вдосконаленні генетики.
З-поміж іншого австрійський експерт запевнив, що світовий попит на м’ясо вже до 2015 року має зрости на 25%, а до 2025 року - ще на 23%.
У цьому контексті позитивну динаміку зростання поголів’я свиней протягом останніх трьох років висвітлив Артур ЛОЗА, директор ТОВ «Деміс-Агро». Як відомо, структура виробництва свинини в Україні розподіляється на два сегменти - підприємства та приватні селянські господарства.
Протягом 2010 року Україна вже досягла рівня поголів’я у 8,5 млн голів. Це суттєве наближення до максимуму, який спостерігався протягом останнього десятиліття, - понад 9 млн голів. Однак уже в середині минулого року знову відбувся спад. Основними чинниками, що його зумовили, стали ціни на корми та свинину. Так, вартість зерна дійшла до рекордних в Україні відміток: це досить добре для тих, хто має диверсифікований бізнес і працює також у галузі рослинництва. Іншим чинником стали ціни на свинину, які протягом 2010 року та у першому кварталі 2011-го значно знизилися. І можна сказати, що на сьогодні вони досягли рекордного мінімуму. Супутні фактори - спека 2010-го, коли призупинились прирости у тварин, і таким чином, у господарствах накопичилась певна кількість поголів’я, яку активно виставили на ринок у грудні.
Зі слів пана Лози, першість за обсягом виробництва мають регіони, що знаходяться на берегах Дніпра, а також Донеччина, Дніпропетровщина (575 тис. голів свиней), Київщина. Найменше поголів’я свиней на сьогодні мають Луганська, Харківська і Житомирська області. Якщо ж аналізувати темпи приросту за останній рік, то до вказаних областей додається Західна Україна - там найбільші темпи зростання поголів’я свиней, зокрема, в Івано-Франківській, Волинській, Рівненській областях.
«В Україні на сьогодні ключовим стримувальним чинником у розвитку галузі свинарства є племінний ресурс. На жаль, у нас є небагато господарств, що можуть продавати якісний, конкурентоспроможний племінний ресурс», - констатував пан Лоза.
Водночас прибуткове свинарство залежить не тільки від кількості поголів’я, а й від розвитку ринків, зокрема внутрішнього. Як відомо, внутрішній попит залежить від ВВП на душу населення, а якщо казати більш простими словами - від купівельної спроможності громадян. На сьогодні кризові явища в економіці спричинили зниження попиту на свинину. Така тенденція спостерігається як на світових ринках, так і в Україні.  
Стосовно ситуації на українському ринку, то, за даними УКАБ, спостерігається певна позитивна динаміка щодо зростання виробництва, і досить скромний прогноз обсягом 580 тис. т свинини. Загальний попит становить близько 643 тис. т. Таким чином, видно, що ринок є дефіцитним, а тому обсяг імпорту свинини протягом минулого року становив 108 тис. т. Щодо останнього, то аналітики УКАБ прогнозують його скорочення.
«Експорт у нас фактично суттєво зріс, і ми чуємо в пресі інформацію про те, що Україна стала експортером свинини. Однак, як на мене, з цього приводу не потрібно радіти, позаяк це спричинено ситуацією у Росії. Як відомо, там була сильна засуха, тому виникли проблеми із забезпеченням цін на зерно, і від цього вартість свинини зросла до надто високого, як для нас, рівня: орієнтовно - 20-22 грн/кг у живій вазі», - повідомив пан Лоза.
За даними Держкомстату, в Україні на сьогодні спостерігається негативна тенденція щодо ціни, зокрема, зниження на реалізацію: якщо згадати ситуацію 2008-2009 років, коли вартість була найвищою, і нині, то саме на 2011 рік припадає найбільше її падіння. Водночас у Європі протягом квітня-травня спостерігалася така цінова політика на свинину - вартість коливалась від 1,3 до 1,7 євро за кілограм забійної ваги. До речі, вартість забійної ваги вираховується по-іншому, ніж у живій вазі: здійснюється перерахунок на коефіцієнт 0,79 і на базовий вміст м’яса в туші, тобто на 56%.
«Коли ми говоримо про ціни, то нас турбує, що буде далі? Які рішення нам треба приймати? - прокоментував Артур Лоза. - Однак, якщо розглянути світову динаміку цін, то можемо сказати, що ціни коливаються за певним законом - це синусоїдальне коливання, яке має назву глобальний виробничий ціновий цикл».
Ефективність виробництва свинини за кордоном вираховується за коефіцієнтом співвідношення ціни реалізації свинини до ціни комбікорму. Наприклад, коли у Данії цей коефіцієнт сягає 10, це означає прибутковість свинарства. Так, зокрема, пан Лоза спробував самостійно, використовуючи цифри Держкомстату, провести відповідні перерахунки щодо українського ринку за цінами реалізації свинини, та екстраполюючи так званий фінішерний комбікорм і ввівши дані щодо зернових інгредієнтів. Результати проведених підрахунків засвідчили підйом галузі свинарства.
Окрім цього, на конгресі висвітлили також теми щодо місця України на світовому ринку свинини, проблеми ціноутворення і собівартості, останні технологічні досягнення у годівлі та осіменінні, питання профілактики інфекційних захворювань, енергозберігаючих систем у свинарстві, стану інвестицій у галузь, державної підтримки свинарства, методів управління сучасним свинокомплексом, секретів найкращих українських підприємств.
Серед доповідачів на конгресі також були Кейс Шеепенс, ветеринарний лікар міжнародного класу (Нідерланди); Фабіо Катунда, спеціаліст у галузі свинарства (Бразилія), Володимир Єпішин, генеральний директор селекційно-генетичного центру ТОВ «Агрофірма «Мортадель» (Росія); Вернер Гайслер, провідний інженер у галузі свинарства (Німеччина), Ян Вольмор, провідний консультант у галузі свинарства, Олена Волошина, голова представництва в Україні Міжнародної фінансової корпорації та інші.
Приємною несподіванкою під час заходу стало нагородження лідерів галузі. «Протягом року ми проводили аналіз - хто є хто в Україні в галузі свинарства. І дуже приємно сьогодні зазначити, що в є підприємства, які можна назвати гордістю нашої країни у цій галузі, які досягли кращих показників не тільки в Україні, а й у Європі, - проголосив Андрій ДИКУН, директор «Дикун Глобал Консалт». - Таких підприємств два: перше місце посідає СП ТОВ «Нива Переяславщини», в якому в середньому на одну свиноматку отримують відлучених 30 поросят на рік. Друге - ТОВ «Галичина-Захід» , тут отримали в середньому 29,5 відлучених поросят на рік». Керівникам цих агроформувань вручили пам’ятні відзнаки. Також у номінації «обсяг виробництва свинини у 2010 році» та «загальна кількість поголів’я» першість здобуло ЗАТ «АПК-Інвест», друге місце розділили ТОВ «Даноша», ТОВ «Агропромислова компанія» та ДП «Ілліч-Агро Умань». Відзначили також корпорацію «Агро-Овен», яка впроваджує енергоефективні заходи та володіє біогазовою установкою.

 

 29 березня 2024
Урядові делегації України та Польщі 27-28 березня провели переговори по розблокуванню кордонів для імпорту та транзиту української агропродукції.
Урядові делегації України та Польщі 27-28 березня провели переговори по розблокуванню кордонів для імпорту та транзиту української агропродукції.
29 березня 2024
 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.