Арена майбутнього

/ Подія / Понеділок, 04 липня 2011 10:03
Віталій ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ, «АС»
Чим цікаві дні поля компаній-оригінаторів засобів захисту рослин? На заходах, які проводять провідні господарства, ми можемо бачити досвід вирощування різних культур із застосуванням сучасних технологій і техніки. Тих, що вже присутні на ринку, і які ми самі, можливо, застосовуємо. На випробувальних ділянках виробників засобів захисту, таких як Байєр АгроАрена ми можемо ознайомитися не тільки із сучасними технологіями, а й з науковими досягненнями, з новинками майбутнього, які ще торік не були доступні ніде у світі.
Цьогоріч компанія Байєр представила цілу низку своїх нових розробок, цікавих як з точки зору нового підходу до захисту від відомих проблем, так і з погляду нових тенденцій у підходах до принципів захисту культурних рослин.У червні цього року компанія запросила до Хорольської АгроАрени у Полтавській області на день поля аграріїв із навколишніх областей, а також нас.

 

Перед тим, як оглянути демонстраційні посіви Байєр АгроАрени, відвідувачі мали змогу ознайомитися у лекційно-семінарському режимі з новинками, які компанія Байєр виводить на ринок цього року. Менеджери компанії детально розказали і показали на слайдах специфічні особливості в застосуванні актуальних систем захисту на посівах як олійних, зернових культур, так і цукрових буряків.

 

 
Першим доповідав менеджер із захисту олійних культур компанії Байєр Анатолій ШИХЕРТ. І, звісно, спершу мова йшла про суперрентабельну культуру нинішнього року для українців - ріпак.
 
Анатолій ШИХЕРТ:
«Уже кілька років поспіль ріпак в аграріїв Черкащини, Київщини і Полтавщини викликає оскому, позаяк існують великі проблеми з цією культурою. Разом з тим, ми переконані, що багато хто сіятиме ріпак у серпні, адже в Європі вже зараз очікують на дуже високу ціну на цю культуру. В цьому ракурсі цікаво наступне: якщо дистриб’ютор буде пропонувати насіння, протруєне препаратом Модесто, і воно зберігалося в правильних умовах, то ми можемо гарантувати, що схожість його знижується не суттєво, і таке насіння є вигідним. Йдеться про вплив на схожість у межах 1-4% за правильних умов зберігання.
Ще один момент, на який варто звернути увагу, - коли сходить падалиця попередньої культури. У цьому випадку Байєр може запропонувати препарат Ачіба. Ми закладали ряд дослідів, й отримали дуже добрі результати при обробці грамініцидом у фазі від 1-ї пари справжніх листків. Це означає, що нам непотрібно чекати фази 4-х листків. А це важливо у разі потрапляння у певні погодні умови, коли падалиця, наприклад пшениці, сходить раніше від ріпаку. В цьому випадку Ачіба - дуже правильне рішення. Можна застосовувати з нормою від 1,5 л/га і більше. Це означає, що норму витрати можна розділити навпіл. Тобто у разі нерівномірних сходів ріпаку при сухих погодних умов і появі падалиці ми вносимо половинну норму Ачіби, а пізніше, по другій хвилі падалиці, обробляємо рештою.
Що стосується інсектицидного блоку, тут доцільно згадати про чорного прихованохоботника серед шкідників, чий цикл розвитку повністю відрізняється від циклу розвитку того шкідника, що з’являється рано навесні. Від початку вересня, а в деяких регіонах навіть до березня він може ушкоджувати посіви. Тому зайвий раз проконтролювати цього шкідника буде корисно. Рішенням цієї проблеми на сьогодні є Децис Профі.
Наступний блок продуктів - фунгіциди на озимому ріпаку. У перші дві фази внесення застосовуються традиційно Тілмор або Фолікур. Також представляємо новий продукт - Пропульс. Застосовується двічі: у фазі виходу зірочки і повного цвітіння. Пропульс - це новий системний двокомпонентний фунгіцид для захисту від цілого ряду хвороб. Слід відмітити, що Пропульс зареєстрований для захисту посівів як ріпаку, так і соняшнику. Пропульс - це продукт, який характеризується таким явищем, як «зелений ефект». Сьогодні це трендовий вираз, однак ним можна описати ті речі, які відбуваються з посівами при обробці препаратом. Тобто він впливає на продовження вегетації рослини, на збільшення маси 1000 насінин і на загальний вигляд ріпаку та соняшнику. На посівах останнього застосування Пропульсу дає змогу досягти збільшення урожаю за рахунок контролю широкого спектра хвороб та отримання «зеленого ефекту».

Далі про тенденції і новинки в захисті посівів зернових культур розповів регіональний представник компанії Байєр у Черкаській області Валерій КИСІЛЬ:
- Із новинок компанія Байєр цього року пропонує препарат Аденго, а також МайсТер Пауер, Коронет і Децис f-люкс.
Аденго - препарат, котрий поки що мало хто застосовував. При його внесенні не потрібна заробка. Він характеризується реактиваційною дією, і це його значна особливість. Склад діючих речовин препарату також привертає до себе увагу, оскільки він на 30% має спалювальну дію і на 70% грунтову. Добре зарекомендував себе соняшнику, який відзначається стійкістю до сульфонілмочевини. Цього року в південних регіонах ми спостерігали дію цього препарату - умови для розвитку бур’янів склалися надзвичайно сприятливі, тому міжряддя були повністю ними зайняті. Першу хвилю бур’янів знято внесенням Аденго. Наразі ми спостерігаємо розвиток другої хвилі, і без повторного внесення препарат «працює» далі, реактиваційна дія проявилася повною мірою.
Компанія Байєр завжди додає до своїх препаратів, особливо гербіцидів, антидот. Він набагато швидше розщеплює і виводить із культурної рослини діючу речовину. Завдяки антидоту рослина дуже швидко вивільняється від пригнічення і розвивається далі. Цим характеризується також Аденго. Норма застосування препарату також не висока - 0,44-0,5 л/га.
Новий препарат МайсТер Пауер - це унікальний трьохкомпонентний гербіцид. Це також поєднання спалювальної і грунтової дій. Його, на відміну від попередника Майстра, можна застосовувати дещо раніше за рахунок грунтової дії. А соняшник, стійкий до сульфонілмочевин, знищується навіть у фазі 6-8 листків.
Децис f-люкс - інноваційний інсектицид для кукурудзи. Звісно, основне його завдання - це боротьба з метеликом. Однак препарат створений на основі нової технології із концепцією «спритної краплі»: він може розтікатися по листку, затікати в піхви і звідти забирати шкідників.
Тут доцільно згадати і про відомий нам препарат Корнет, про який розповідав Анатолій Шихерт. Стосовно кукурудзи він дуже ефективний проти фузаріозів. Постає питання: чи немає пригнічення качана після внесення? Навпаки, ми спостерігаємо «зелений ефект», який досягається завдяки дії стробіруліну, на основі чого створено препарат. Діючі речовини - трифлоксістробін і тебуконазол.
Щодо цукрових буряків варто відзначити появу препарату Бетанал МаксПро. Яка різниця між Бетаналом Експерт, яким ми працювали багато років, і новим МаксПро? Три діючі речовини є в обох препаратах. Але в МаксПро додано активатор ленацил. При цьому препарат не вважається 4-х-компонентним, оскільки ленацилу досить мало, щоб він запрацював як діюча речовина. У цьому разі він підсилює дію трьох основних діючих речовин, і, в той же час, спостерігається інша тонка дія - у бур’янах активізуються процеси обміну речовин, внаслідок чого вони швидше згорають. Тепер ми маємо меншу концентрацію основних діючих речовин, які впливають на ріст основної культури, і, в той же час, препарат працює інтенсивніше. МаксПро має кращу дію на бур’яни, що переросли, краще справляється з гірчаками, лободою, хрестоцвітними. При цьому менше шкодить культурній рослині.
Ще один новий препарат Ламардор Про буде у продажу з осені цього року, який орієнтований на озимі зернові: пшеницю і ячмінь. Він має додаткову діючу речовину флуопірам, яка спільно з існуючими двома сприяє кращій дії на бур’яни. Протіоконазол і флуопірам до того ж мають підсилювальну дію одне одного, що покращує боротьбу, особливо з гнилями. Це також дало змогу зменшити концентрацію першої діючої речовини.
Крім того, препарат діє на культуру таким чином, що в пшениці відсутній мезоотік. Це значить, що культура перезимує набагато краще. Пшениця залишається при землі, розкущується, але її не тягне вгору.
Цього року з’явився 4-компонентний препарат, який поєднує інсектицидний захист із фунгіцидним - Юнта Квадро. Протруйник комбінованої дії проти шкідників та збудників захворювань.
Ще один препарат Авіатор Хpro поповнив перелік препаратів. Він ефективно діє проти плямистостей ячменю. Якщо на пшениці великою проблемою є гнилі, то на ячмені - якраз плямистості.
Медісон - також новий зареєстрований препарат. Одна з діючих речовин у препараті - трифлоксістробін. Це діюча речовина класу стробірулінів, про які сьогодні багато говорять. Йому характерний згаданий вже «зелений ефект», котрий візуально помітний на посівах. Завдяки йому в оброблених рослинах набагато краще відбуваються процеси фотосинтезу.
Новий препарат для пшениці і ячменю - Антракол. На пшениці його доцільно використовувати у фазі другого міжвузля. Це потрібно для того, щоб скоротити міжвузля і зменшити ламкість стебла та підвищити стійкість. На ячмені - по флаговому листку, початок викидання колосу, позаяк існує потреба в захисті останнього міжвузля. На ділянках АгроАрени яскраво видно позитивну дію препарату на ячмені.
Новинка в захисті посівів від бур’янів - Гроділ Максі. Це високоефективний гербіцид на основі олійно-дисперсної формуляції та наявності антидоту. Формуляція отримана завдяки інноваційній технології компанії БайєрКропСайєнс із застосуванням спеціальних речовин, що не використовувались раніше. Він забезпечує краще утримання крапель на листках, більш рівномірний розподіл розчину по поверхні, стійкість до вимивання.
Новий фунгіцид Фалькон має три діючі речовини й характеризується підвищеною швидкістю дії. Ефективний проти борошнистої роси. Препарат варто вносити восени для отримання прибавки урожайності до 0,7 ц/га.

 
Коментарі

Петро РЯБОШАПКО, ТОВ «Агрофірма «Іванківці» 
«Технологія розвивається. Те, що було актуальним вчора, сьогодні вже не працює. Тому я відвідую подібні заходи, позаяк тут новітні досягнення науки можна побачити на власні очі.
У нас в господарстві застосовуються різні системи захисту, тому мені важливо знати, що представляють лідери на ринку захисту. Ми практикуємо в господарстві закладання випробувальних ділянок. Цього року висіяли 91 гібрид кукурудзи. Тому мені цікаво на цьому заході було б побачити і почути про дію, наприклад, стробірулінів.
Якщо говорити про ячмінь ярий та озимий, то АгроАрена демонструє бездоганний результат, посіви мають майже ідеальний вигляд (зважаємо на відсутність дощів). Щодо захисту сої - я не бачу проблем, крім використаного сорту, але це не проблема компанії Байєр.
Хочу відмітити, що, на відміну від деяких інших компаній, у яких ми були на днях поля, на АгроАрені чітко видно, що міжряддя ніяким чином механічно не оброблялися і спеціально не приводилися до належного вигляду».
 
Іван ГОЛОВКО, компанія «Спектр-Агро»
«Чудові нові продукти представлені Байєром, я вражений тим, як вони працюють. Звісно, вони недешеві. Але ми добре знаємо приказку «дешева рибка - погана юшка». Тому тут вже кожному обирати свій варіант. Як побажання, хотілося б бачити гербіцид для соняшнику, подібний до Майстра на кукурудзі».

 

 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з управління корпоративною репутацією у профільних номінаціях.
Міжнародна науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience визнана компанією з найкращим управлінням корпоративною репутацією в українському рейтингу «Репутаційні АКТИВісти 2024» в номінації «Агросектор – постачальники агрохімії та насіннєвого матеріалу». Автор рейтингу - агенція PR-Service, яка вже вдев`яте оцінює результати компаній з ...
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.