Очевидність Максимусу від компанії "Піонер"

/ Подія / П'ятниця, 08 липня 2011 16:09

Роман ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ, «АС»

Цьогоріч компанія «Піонер» заклала цілий ряд демонстраційних ділянок різних культур практично в усіх регіонах України. Потенціал гібридів «Піонеру» українські господарники мали змогу спостерігати на десятках днів полів у провідних господарствах країни. Журналісти нашого видання також побували в низці господарств і готові засвідчити, що посіви, зайняті гібридамиозимого ріпаку компанії «Піонер» - одні з кращих цього року серед достойних конкурентів. А це також дає сподівання на отримання високого показника урожаю загалом по країні. І це незважаючи на нелегкі кліматичні та економічні обставини, що супроводжують вітчизняного господарника протягом сезону.
Максимус у дії
У Шепетівському районі Хмельницької області на дні поля у компанії «Сварог» відвідувачам були продемонстровані виключно товарні посіви кукурудзи та озимого ріпаку, що вражали своєю неймовірною націленістю на рекордний урожай. Це при тому, що «Сварог» обробляє понад 90 тис. га ріллі, що вимагає неабиякої вправності в управлінні такими масивами і професіоналізму команди спеціалістів. Але значна частка в реалізації потенціалу компанії також у високоякісних технологіях, серед яких особливе місце має використання передового посівного матеріалу.
Презентацію використаних у господарстві гібридів озимого ріпаку провів регіональний представник компанії «Піонер» Іван ЛАМПЕКА. Він розповів, зокрема, про переваги технології «Максимус», що використовується у вирощуванні насіння озимого ріпаку від «Піонера», про досягнення селекціонерів компанії у розробці сучасних гібридів, а також відповів на наші запитання з приводу перспектив ріпакосіяння в Україні.
Першим гібридом у представленій відвідувачам лінійці був ПР45Д01. Це середньоранній гібрид напівкарликового типу, що характеризується великою кількістю гілкування, виведений за технологією «Максимус». Його особливістю є те, що основний врожай у нього знаходиться на бокових гілках. Якщо порівняти боковий пагін і центральний, то ми побачимо, що стручки однакового розміру.
Іван Лампека пояснив відвідувачам, чому так важливо звертати увагу на чинник гілкування ріпакової рослини. З чого складається урожайність ріпаку? Це кількість гілкування, кількість стручків на гілках, густота розміщення стручків на гілці, і кількість зерен у стручку. Гібрид ПР45Д01 характеризується тим, що 25% стручків мають знаходитись на центральному пагоні, а решта - на бокових. Гібрид придатний як для раннього посіву, так і для пізнього.
Другий гібрид у лінійці - ПР45Д03. Це представник нового типу генетики. Відмінність від попереднього гібриду - лише 10% стручків розміщені на центральному пагоні, інші знаходяться на бокових. Крім того, на бокових пагонах також розміщені гілки другого порядку, які формують стручки, що за величиною відповідають сформований на центральному пагоні. Гібрид придатний для дуже раннього посіву. Особливість його полягає також у тому, що рослина починає гілкуватись знизу, на відміну від багатьох інших гібридів. Загалом, як говорять представники компанії «Піонер», ПР45Д03 - гібрид, що забезпечує найбільшу рентабельність серед наявної лінійки за технологією «Максимус». Також йому характерне дещо пізніше (на 2-3 дні) цвітіння і достигання від гібриду ПР45Д01.
Наступний у посіві - гібрид високорослого типу ПР45В10. Особливість його в тому, що найбільший урожай формується на центральному пагоні. Урожайність висока за рахунок крупного насіння. Компанія рекомендує використовувати цей гібрид господарствам, які не мають можливості сіяти надновою точною сівалкою. Отже, в разі загущення гібрид гарантує отримання більшого врожаю. Також серед лінійки гібридів ПР45В10 здатен забезпечити найбільшу посухостійкість за умов недостатнього зволоження влітку.
Стандарт з урожайності серед гібридів компанії «Піонер» - ПР45В14. Це абсолютно новий тип генетики, що характеризується великою кількістю гілок третього порядку. Стручки всі рівні та однакові. Густота їх розміщення що на центральному, що на бокових пагонах також досить потужна, кожен стручок великий. Цей гібрид має досить високий вміст олії. Серед високорослих його можна висівати з найнижчою густотою за рахунок того, що він починає гілкуватися від самого низу. За сприятливих умов цей гібрид здатен формувати навіть гілки 4-го порядку. Цей інтенсивний гібрид рекомендується для тих господарств, які приділяють достатньо уваги технології вирощування, що гарантує велику віддачу.
У посівах був представлений також середньопізній гібрид ПР45В15. Він починає відростати пізніше, власне, чим і відрізняється від решти. Це гарантує проростання гібриду вже тоді, коли минуть останні заморозки, що є страховкою від вимерзання посіву. Але крім цього, гібрид демонструє найменшу вологість при збиранні. Справа в тому, що цей гібрид має найбільший вміст олії в зерні. Хто обчислює урожайність ріпаку з гектара не в центнерах, а в літрах олії, то це варіант для такого господарника.
І останнім на полях «Сварогу» був представлений гібрид ПР45В31, що найбільш поширений сьогодні в Україні. Він справедливо тримає свою позицію за рахунок того, що характеризується найбільш пластичним рівнем росту і невибагливістю до умов вирощування. За різних умов він здатен дуже швидко формувати свою вегетативну масу.

Коментар спеціаліста:
Іван Лампека, регіональний менеджер компанії «Піонер»:

- Яку площу в Україні займають гібриди компанії Піонер? Які новинки компанія готує для аграріїв у майбутньому?
- Кожен другий гектар ярого ріпаку, посіяний в Україні, а в Європі кожен четвертий гектар озимого ріпаку - це насіння компанії «Піонер». В 2011 році компанія Піонер першою у Європі вивела на ринок гібрид озимого ріпаку, стійкий до гербіциду Нопасаран. Це технологія Clearfield компанії BASF. В Україні цей гібрид вже проходить стадію реєстрації, чим ми можемо порадувати вітчизняних сільгоспвиробників.
Варто зазначити, що гібрид ПР45Д01 у Європі займає площу у півмільйона гектар, що свідчить про його неперевершений потенціал і перспективність для вирощування у господарствах України. Серед усіх гібридів це, напевно, найбільш рентабельний варіант на сьогодні.


Кращі посіви західного регіону
Дні поля у компанії «Бучачагрохлібпром» завжди вирізнялися високим рівнем організації та солідним виглядом демонстраційних посівів представлених культур, які вирощує господарство. Серед основних партнерів «Бучачагрохлібпрому» вже не перший рік є компанія «Піонер». Вирізняють демонстраційні ділянки також те, що технології вирощування на них абсолютно ті ж самі, що й на усіх інших товарних посівах. Тому цікаво було побачити, як за звичайних умов «ведуть» себе сорти і гібриди різних селекцій. Вирізнялися потенціалом і загальним виглядом лінійка посівів озимого ріпаку від компанії «Піонер».
В західному регіоні «Піонер» працює з ріпаками вже четвертий рік. Закладаючи таку велику серію демонстраційних ділянок по всій Україні, в тому числі й на Тернопільщині, де було засіяно 4 демо-ділянки, в компанії не передбачали, що саме ці ділянки зможуть стати еталонними. Хоча спочатку умови на Тенопільщині були не найкращими: посуха супроводжувала практично весь осінній та весняний періоди. Фактично вдвічі менше було вологи, аніж потрібно для нормального розвитку ріпаку. Але демонстраційні ділянки недаремно були закладені в такому господарстві, як «Бучачагрохлібпром», адже тут застосовують високу культуру землеробства і чітко дотримуються технології вирощування. Представники «Піонеру», звісно, не втручалися у процес вирощування і не намагалися виділити ці ділянки з-поміж інших товарних посівів. Відмінний результат - це реалізація високого потенціалу насіння у сукупності з дотриманням технології вирощування у господарстві.
На полях «Бучачагрохлібпрому» було представлено 6 гібридів компанії «Піонер». З них 4 високорослого і 2 низькорослого типу, які вирощуються за технологією «Максимус». Гібриди характеризуються надзвичайною зимостійкістю, що показали умови перезимування у цьому регіоні.
Представник компанії «Піонер» у Західному регіоні Микола КОСТЮК розкрив журналістам деталі технології «Максимус». Її можна назвати візитною карткою компанії. Гібриди, вирощені за цією технологією, гарантують до 20% зменшення норми висіву насіння, що вже дає економію. Коренева шийка не виноситься на поверхню грунту, щільно прилягаючи до землі, відповідною є економія згодом на застосуванні регулятору росту, адже рослини розвиваються приземистими, не переростають до входу в зиму. Також рослини не виносять точку росту, тому характеризуються чудовою зимостійкістю. Вони низькорослі і достигають рівномірно, що дає змогу якомога краще організувати збирання урожаю. У Європі збирання напівкарликових гібридів забезпечує економію на пальному до 30%. Ось ми вже маємо 4 пункти економії, які, зрештою, відчутно впливають на собівартість вирощеного зерна, а отже, сприяють збільшенню прибутку.
 
 
Коментар:
 
Микола КОСТЮК, представник компанії «Піонер» у Західному регіоні:
 
- Яким чином низькорослість представлених гібридів позначається на рівні урожайності?
- Урожайність напівкарликових гібридів знаходиться на рівні високорослих. Про це свідчать наші демонстраційні посіви. Рівень урожайності напівкарликових гібридів забезпечується за рахунок того, що вони мають дуже потужне бокове галуження і, відповідно, здатність до компенсації висоти. Якщо витримана норма висіву і густота, напівкарликові гібриди добре розгалузяться, на бокових пагонах сформується потенціал на рівні врожаю, який утворюється на центральному стеблі.
Серед представлених на дні поля у «Бучачагрохлібпромі» гібридів вирізняється новинка - ПР46В14. Цей гібрид має потужну здатність до гілкування, найбільшу стійкість до вилягання, і взагалі вважається еталоном серед всіх гібридів компанії «Піонер» не тільки на українському, а й на світовому ринках.
Що характерно, наші гібриди стійкі до розтріскування, обсипання, і характеризуються рівномірним дозріванням, що відкидає потребу у застосуванні спеціальних засобів перед збиранням.

 

 17 квітня 2024
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
На Миколаївщині одне з господарств компанії «ПАЕК» висаджує розсаду ранніх кавунів, яку самостійно вирощували в теплицях підприємства.
На Миколаївщині одне з господарств компанії «ПАЕК» висаджує розсаду ранніх кавунів, яку самостійно вирощували в теплицях підприємства.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
Українські заводи, які виробляють соняшникову олію, можуть зупиняти свою роботу в разі продовження російських обстрілів по енергооб’єктах, оскільки весняні атаки на інфраструктуру вже призвели до критичного стану енергосистеми України.
Українські заводи, які виробляють соняшникову олію, можуть зупиняти свою роботу в разі продовження російських обстрілів по енергооб’єктах, оскільки весняні атаки на інфраструктуру вже призвели до критичного стану енергосистеми України.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
З перших днів повномасштабної війни Kernel виділив вже понад 2,3 млрд грн на підтримку Збройних Сил України, зокрема закуповуючи необхідне обладнання для військових бригад. Зважаючи на необхідність зведення фортифікаційних споруд поблизу кордонів для зміцнення обороноздатності країни, компанія будує укріплення на Сумщині.
З перших днів повномасштабної війни Kernel виділив вже понад 2,3 млрд грн на підтримку Збройних Сил України, зокрема закуповуючи необхідне обладнання для військових бригад. Зважаючи на необхідність зведення фортифікаційних споруд поблизу кордонів для зміцнення обороноздатності країни, компанія будує укріплення на Сумщині.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
Через запровадження Євросоюзом нового захисного механізму проти нашої агропродукції, який діятиме із 6 червня, втрати України перевищать 300 мільйонів євро.
Через запровадження Євросоюзом нового захисного механізму проти нашої агропродукції, який діятиме із 6 червня, втрати України перевищать 300 мільйонів євро.
17 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.