Ефективне управління крупними аграрними компаніями 2011

/ Подія / Четвер, 06 жовтня 2011 16:25
Алла БАРАБАШ, «АС»
15 жовтня у київському готелі «Прем’єр-палас» відбулася II Міжнародна конференція «Ефективне управління великими аграрними компаніями». Захід був організований асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
Конференція зібрала представників найбільших агрокомпаній із ряду країн світу: Бразилії, Аргентини, Росії, Казахстану, України та ЄС.
«Нам приємно, що цього року ще більша кількість українських та міжнародних аграрних компаній проявили інтерес до цієї конференції. Адже обмін досвідом та спілкування між представниками провідних агропідприємств істотно впливає не тільки на розвиток корпоративних стратегій, але й аграрного сектора в цілому», - прокоментував подію президент (УКАБ) Алекс ЛІССІТСА.
altАсоціація підкреслює, що, за статистикою останніх років, аграрний сектор розвивається більш динамічно порівняно з іншими галузями. Якщо в інших сферах у післякризовий період помітні досить різкі коливання у темпах зростання (чи падіння), то аграрні компанії показують досить стабільний розвиток, що не може бути не помічено інвесторами.
Одним із основних питань для обговорення організаторами було винесено глобальні тенденції світової економіки та напрямів розвитку сільського господарства. Про це йшлося під час першої сесії, у якій презентували свої доповіді провідний економіст Світового Банку Клаус ДАЙНІНГЕР (Вашингтон), котрий охарактеризував глобальні тенденції розвитку світової економіки та підвищення у ній ролі сільського господарства, а також директор Лейбніц-Інституту аграрного розвитку в Центральній та Східній Європі Альфонс БАЛЬМАНН, що зупинився на висвітленні структурних змін у сільському господарстві у взаємозв’язку із ринком сільгоспземель. Українську сторону доповідачів під час першої сесії представляли Ігор БУРАКОВСЬКИЙ, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, який зупинився на глобальних тенденціях світової економіки, а також президент УКАБ Алекс Ліссітса, який проаналізував тенденції розвитку аграрних холдингів в Україні та Росії.
У сесії «Досвід управління великим аграрним бізнесом» були розглянуті приклади успішного досвіду управління великими аграрними компаніями Південної Америки, Росії і Данії, а також проблеми й можливості транснаціональних компаній.
Доповідачами виступили Алехандро ЛОПЕЗ (компанія Adecoagro, Аргентина і Бразилія), Юліана АЛЬБЕРТЕНГО (Aapresid, Ассоціація фермерів Аргентини, що використовують технологію no-till), Штефан ДЮР («ЕкоНива», Росія), Уло АДАМСОН (Trigon Agri, Україна, Росія, Естонія).
Так, Алехандро Лопез розповів про діяльність компанії Adecoagro, котра наразі має в обробітку 283 тис. га землі, із яких торік було отримано 1,035 млн т продукції. Землі компанії розташовані у так званому тропічному пампасі, що дає змогу отримувати з одного поля 4 урожаї за 3 роки, наприклад, при такій сівозміні: пшениця, соя, кукурудза, соя. Компанія у вирощуванні бавовнику, рису, цукрової тростини, кукурудзи, сої, ячменю застосовує технології no-till та прагне розробити проект поновлюваного виробництва, що дасть змогу у довгостроковій перспективі створити безперервне виробництво.
Юліана Альбертенго у своїй доповіді привела дані щодо експансії no-till: загалом у світі цією технологією зайнято 116,9 млн га, у Латинській Америці - 55,6 млн га, Аргентині - 25,7 млн га, в Україні - 0,1 млн га. За розрахунками аргентинських вчених, застосування цієї технології дає змогу знизити ерозію ґрунту на 96%, використання пального на 66%, а також сприяє збільшенню вмісту органічних речовин та підвищенню ефективності використання води.
altТему управління великим аграрним бізнесом продовжив Штефан Дюр із Росії, який на прикладі компанїі «ЕкоНива» охарактеризував переваги молочного скотарства.
Загальна площа сільгоспугідь цієї компанії у 6 регіонах Росії становить 158,7 тис. га (ріллі - близько 121,3 тис. га. У господарствах утримується близько 23,3 тис. голів худоби, у тому числі понад 10,05 дійного стада (породи голштино-фризи, симентали, місцеві). Надій із корови становить 4,5-9,5 т, денне виробництво - 190 т. Компанія входить до топ-3 виробників молока в Росії. Штефан Дюр коротко охарактеризував переваги ведення агробізнесу в РФ: постійне удосконалення законодавчої бази, значна підтримка держави, родюча і доступна земля, прийнятні ціни реалізації продукції, жодних обмежень на обсяги виробництва, безоплатні субсидії за інвестиції у виробництво молока, компенсація відсоткової ставки за кредитами на виробництво молока та яловичини, прямі субсидії на виробництво молока та яловичини.
Уло Адамсон із Trigon Agri (Естонія) у своєму виступі зупинився на викликах та можливостях при здійсненні транснаціональних операцій. Земельний банк Trigon Agri становить 179,015 тис. га в Україні, Росії та Естонії. Компанія концентрується на великомасштабних тваринницьких аграрних виробництвах, розташованих у чорноземному регіоні Росії та Україні. На найближчі 5 років компанія ставить собі за мету розширити земельні площі в Україні із 92 тис. га до 200 тис. га, збільшити елеваторні потужності із 322 тис. т до 662 тис. т. Досвід роботи компанії у трьох країнах дає змогу Уло Адамсонові виокремити переваги такого бізнесу: можливість кліматичної диверсифікації, а також диверсифікації політичних ризиків, використання новітніх технологій одночасно в усіх країнах, економія від масштабу в пошуку персоналу, джерел, а також у продажах. Також він назвав і низку бар'єрів між країнами: культурні відмінності, складнощі «поділити на категорії» інвестиції. Порівнюючи бізнес в Україні та Росії, Уло Адамсон зауважив, що Україна має кращу інфраструктуру та доступний кваліфікований персонал. Водночас, на його думку, у Росії більш доступна земля, можливість права власності на неї, чітка регулятивна політика, більш прозора і функціональна податкова система. Керівник Trigon Agri наостанку зазначив, що наразі компанія оцінює і Україну, і Росію рівними з точки зору привабливості для початкового інвестування у сільське господарство.
Під час наступної сесії «Фактори виробництва та їх роль у системі менеджменту» учасники активно обговорили питання ролі менеджменту в управлінні публічною компанією (доповідач Сергій ДАЦЕНКО, Landcom, Україна), інтеграції як фактора успіху в розвитку молочного бізнесу (Олександр ПРИЩЕПА, Данон-Юнімілк, Україна), виробничих ресурсів та управління поставками при зміні попиту (Олена ФОМІНА, Монсанто-Україна), а також нових вимог до трудових ресурсів з боку агробізнесу (Дарина ГРАЄВА, Мрія Агрохолдинг, Україна). Так, Сергій Даценко розповів про кроки компанії у бік організації виробництва альтернативних видів енергії. На сьогодні компанія вже має завод із виробництва пеллет, окрім того, має намір побудувати ще один із переробки соломи.
Про досвід пошуку персоналу для агропідприємств повідала у своїй доповіді Дарина Граєва. Компанія на сьогодні одна із найпотужніших в Україні, має 240 тис. га землі в обробітку, три елеватори, складські потужності для зберігання насіннєвого матеріалу та картоплі загальною місткістю 410 тис. т, 1 тис. одиниць сільськогосподарської техніки, насіннєвий завод, логістичний парк. Для таких значних обсягів виробництва Мрія Агрохолдинг потребує висококваліфікованих співробітників, яких відшукують через рекрутингові агенції, сайти для пошуку працівників, через ЗМІ, ярмарки вакансій, співпрацю з вузами та навіть через соціальні мережі й Head hunting (англ. дослівно: полювання за головами - цілеспрямоване залучення до компанії конкретних фахівців з інших компаній).
Завершила конференцію сесія «Успішна інтеграція українських агрохолдингів », під час якої були розглянуті питання вертикальної інтеграції, стратегії активного розвитку, виходу на зовнішні ринки запозичення, а також нові бізнес-можливості та перспективи для аграрних компаній. У цій сесії доповідачами були Анатолій ЮРКЕВИЧ (Мілкіленд-Україна), Євген ОСИПОВ (Індустріальна молочна компанія), Асад ЛАПШ (Agrogeneration, Україна), Йенс БРУНО (Зерновий Альянс, Україна).
Так, Асад Лапш поділився досягненнями компанії: із часу заснування у 2007 році вона з інвестиціями в 45 млн євро «виросла» до 50 тис. га землі в обробітку та планує їх збільшити до 100 тис. га до 2013 року. Крім того, має на сьогодні 75 тис. т елеваторних потужностей, які також планує збільшувати. Серед намірів компанії - створення вертикальної інтеграції в Україні та розширення географії сільгоспвиробництва в світі (Латинська Америка). Акції Agrogeneration котируються на Паризькій біржі Alternextі NYSE-Euronext.
Загалом під час конференції на прикладах роботи аграрних холдингів різних країн світу були представлені оптимальні моделі управління аграрними компаніями, кращі способи застосування сучасних технологій із метою підвищення ефективності господарювання, конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості компаній.
У заході взяли участь понад 100 передових компаній з України, Росії, Бразилії, Аргентини та ЄС, у тому числі: Миронівський хлібопродукт, Мрiя Агрохолдинг, Кернел, Рамбурс, група компаній «ЕкоНива», Adecoagro, корпорація «Сварог Вест Груп», корпорація АПК, Індустріальна молочна компанія, Trigon Agri, «Мілкіленд Україна», ТОВ «Агросолюшнс», агрокомплекс «Зелена долина», Monsanto, Ерідон, John Deerе та багато інших.
На другий день семінару охочим було запропоновано відвідати один із провідних українських агрохолдингів - корпорацію «Сварог Вест Груп» (Хмельницька область). Учасників візиту тепло зустріли господарі та ознайомили із напрацюваннями в тваринництві під час відвідин молочно-товарного комплексу, а також у технологіях рослинництва, демонструючи гостям угіддя кукурудзи, збирання сої та осінній посів.

 

 18 квітня 2024
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
Збитки сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій лише в Харківській області складають майже 37 мільярдів гривень.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
Виробник українських оригінальних засобів захисту рослин і мікродобрив Ukravit запускає нову Програму лояльності для аграріїв.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
Обсяги світового виробництва біодизеля цього року можуть помітно зрости.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
Кавуни в Україні віднедавна вирощують по всій країні. І не тільки у відкритому ґрунті. На Львівщині кавуни ростуть навіть у теплицях.
18 квітня 2024
 17 квітня 2024
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
Великодній кошик (традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль) 2024 року обійдуться українській родини з 4 осіб близько 1422,05 грн, тобто на 17,6% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1208,78 грн.
17 квітня 2024
 17 квітня 2024
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
З початку поточного тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції даної продукції на тлі стабільно високого попиту.
17 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.