×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 88

«Агро-2012». Пікнік міжнародного значення

/ Подія / Вівторок, 20 листопада 2012 12:16

altЄвгенія МАЗУР,

Віктор БОРЗНЕНКО,

Тетяна ТИМОШЕНКО,

спеціально для "АС"

Міжнародна агропромислова виставка-ярмарок «Агро-2012», яка відбулася у Києві на початку вересня, більше нагадувала корпоративний пікнік всеукраїнського масштабу: багато тепла, розважальна програма, багато шашликів і напоїв і серед усього цього - серйозні розмови про реалізацію державної аграрної політики, перспективи сільськогосподарського виробництва, оцінювання потенціалу ринку. І, звісно, налагодження нових ділових контактів.

Офіційна частина виставки «Агро-2012» включала в себе, окрім безлічі семінарів та обговорень, виступи перших осіб держави, які доносили до учасників заходу інформацію про сучасний стан аграрної галузі та її подальше майбутнє. Зокрема, Президент України Віктор Янукович, відкриваючи виставку, визнав, що сільське господарство в Україні - запорука стабільності і впевненості в майбутньому.

«В АПК формується значна частка ВВП. Український селянин залишається дбайливим господарем, який вміє працювати, впроваджувати нові технології, виробляти якісну продукцію. Нині аграрний сектор демонструє високі темпи зростання. У 2012 році виробництво сільськогосподарської продукції виросло в 15 регіонах», - зазначив глава держави.

Він додав, що при цьому Україна твердо закріпила за собою статус однієї з провідних зернових держав світу. «Урожай зернових і зернобобових культур очікується у розмірі майже 46 млн т. З початку року експортовано агропродукції більш ніж на $ 9 млрд, що на 35% більше, ніж торік», - повідомив Президент.

Втім, торкнувся Віктор Янукович не лише позитивних сторін того, що відбувається в українському АПК. Він змушений був визнати, що проблеми в галузі теж є: «Є привід згадати наболілі проблеми аграріїв».

І згадав. Проблема перша й основна, з його слів - дуже повільне впровадження реформ. Президент наголосив на необхідності впровадження ринку земель сільськогосподарського призначення, а також висловив занепокоєння з приводу недотримання норм ведення землеробства, деградації і виснаження землі.

Янукович заявив про необхідність детінізації земельних відносин, а також про потребу розвитку транспортної та енергетичної бази аграрного сектора.

На його думку, після введення ринку землі в Україні припиниться її нелегальна приватизація. Також він підкреслив, що ще однією умовою, необхідною для виведення з тіні ринку землі, є створення у країні відповідного регуляторного поля. Зі слів глави держави, до гальмування розвитку сільського господарства також призводить недотримання землеробських норм, внаслідок чого виснажується грунт. У зв'язку з цим перед агропромисловим комплексом поставлено завдання створення якісної транспортної та логістичної інфраструктури, а також інтегрованих вертикально комплексів, які займаються виробництвом продуктів харчування.

Ідея про запуск нормально функціонуючого земельного ринку обговорюється владою не перший рік. При цьому, зі слів міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка, для його запуску вже багато зроблено. Більш того, до початку 2014 року ринок землі в Україні таки почне працювати. Першим кроком, який наближає Україну до цього моменту, стане створення Державної кадастрової карти, яка є обов'язковою умовою впровадження земельної реформи. «З 1 січня 2013 року в Україні буде запущена потужна електронна кадастрова карта за прикладом багатьох розвинених країн світу. Вона стане важливою передумовою для завершення реалізації земельної реформи та відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення», - сказав Присяжнюк.

Чиновник торкнувся ще однієї важливої проблеми вітчизняних аграріїв. «Сільгоспвиробникам потрібна якісна техніка, яка б дозволила своєчасно обробити землю, посіяти й зібрати урожай без втрат. Перед нами стоїть завдання досягти максимуму імпортозаміщення по сільськогосподарській техніці. По-перше, ми відновлюємо роботу аграрного лізингу, оскільки дрібно- і середньотоварні виробники не здатні закупити всю необхідну техніку. По-друге, з цього року ми почали спільне збирання комбайнів з відомими іноземними компаніями на території нашої держави. А це перший крок до того, щоб почати виробництво новітньої техніки в нас у країні», - повідомив він.

Такий підхід допоможе надалі налагодити самостійний випуск сільгоспмашин. При цьому парламент вже ухвалив у першому читанні законопроект, який покликаний стимулювати випуск якісної сільськогосподарської техніки всередині країни.

 

Випереджаючи плани уряду

Поки уряд планує реалізаціцю цієї однозначно позитивної ідеї, на «Агро-2012» безліч техніки від десятків виробників з різних країн світу виблискувала усіма барвами веселки під вересневим сонечком. Власне, експозиція сільськогосподарської техніки була, традиційно, найбільш масштабною і вражаючою.

Група ГАЗ запропонувала яскраву лінійку автомобілів для закупівлі молока у фермерських господарств. На стенді компанії був представлений широкий вибір техніки, починаючи з молоковоза на базі ГАЗ-3302 «ГАЗель-Бізнес», закінчуючи спеціальною лабораторією з контролю за якістю молочної продукції.

Компанія «АВТЕК» показала три різні моделі самоскидів-зерновозів на шасі: КАМАЗ, МАЗ і Ford Cargo. Ще одне диво техніки - зерновоз на шасі MAN із кузовом об'ємом 27 м3 - можна було побачити буквально на найбільш видному місці - біля входу на територію експоцентру.

Активну позицію на виставці зайняли також білоруські машиновиробники. Експозиція МТЗ за своєю різноманітністю, наприклад, нічим не поступалася стендам провідних європейських компаній.

Виробники техніки активно заманювали відвідувачів не тільки технічними новинками, але і спеціальними умовами на придбання сільськогосподарської техніки.

Наприклад, компанія АМАКО надавала можливість аграріям оновити свій технічний парк прямо на виставці за рахунок програми обміну зерна на техніку, по якій закупівельні ціни на сільгосппродукцію на 10–15% вище ринкових.

altТакож компанія АМАКО спільно з корпорацією AGCO запропонували аграріям нові фінансові умови на придбання зернозбиральних комбайнів Challenger: передоплата 10% від вартості комбайна в цьому році, решта - 5–15% - передоплата перед відвантаженням у наступному 2013 році, і нарахування ставки почнеться з червня наступного року.

Привертав увагу відвідувачів яскравий, нібито несерйозний на такій поважній виставці стенд з дитячими малюнками, прикрашений повітряними кульками. Такий нестандартний маркетинговий хід застосувала компанія АМАКО.

Як відомо, АМАКО є частиною великої міжнародної мережі компаній, що працює в США, Європі, Африці, і на Близькому Сході. Технологічні рішення в галузі сільського хазяйства від АМАКО завжди викликають інтерес, а то й подив фахівців, бо знаходяться на вістрі прогресу й бізнесу. Цікаво було послухати коментарі Голови наглядової ради компанії АМАКО Віталія Скоцика, який готовий був розповідати про все, що стосується його сфери діяльності.

«Агробізнес Сьогодні» зацікавила, крім іншого, сільгосптехніка. На кількох стендах АМАКО можно було розглянути трактор колісний Challenger MT600D та гусеничний Challenger MT800, зернозбиральні комбайни того-таки бренду Challenger, розкидачі мінеральных добрив Kuhn та Joskin. А також абсолютно нові трактор Challenger MT 585 D та обприскувач Challenger RoGator 1100. Це все логічно - бо АМАКО є одним із найактивніших дистриб’юторів мультибренду Challenger.

З іншого боку, багато хто був здивований лінійкою китайських тракторів «Інсіма» (Incima), явно розрахованих на дрібного товаровиробника, не надто вибагливого до засобів виробництва. Пан Скоцик розвіяв упереджену думку, буцімто АМАКО займається лише дороговартісною технікою преміум-класу, розрахованою на заможні агрохолдинги.

«На виставці ви бачите найменший трактор потужністю 20 к.?с., його ціна 27 тис. грн. Для села - дуже вигідно, - впевнений Віталій Скоцик. - Адже з цією машиною йде весь комплекс причандал: навісний плуг, картоплесаджалка, навісний обприскувач невеличкий, культиватор, косарка. Для невеликих господарств - це рішення. Раніше вважалось, що китайське треба брати найдешевше, бо запчастин до нього нема. Ми скомбінували: дали недорогу машину з якісним сервісом».

«Раніше вважалось, що компанії нашого рівня не повинні дивитись на цей сектор. А ми пішли іншим шляхом. Ми завжди казали, що пропонуємо рішення для агровиробника, та ніколи не говорили, що - лише для великого виробника. Ми хочемо бути для всіх. Ми хочемо, щоб нині всі люди, які навіть займаються дрібнотоварним виробництвом - йшли до нас, - декларував лідер АМАКО, хоча й визнав: - Дядько в селі - це інша цільова аудиторія, з якою треба працювати по-іншому, ніж з преміум-класом».

 

alt

Кури, гуси й остери

Втім, техніка була не єдиною цікавинкою заходу. Кожний регіон України презентував свої досягнення харчової і переробної промисловості - кожна область оформила свій стенд зі зразками найрізноманітнішої продукції від ковбас і молочних продуктів до кондитерських виробів і алкогольних напоїв. Більше того, аби відвідувачам було веселіше знайомитися із запропонованим асортиментом, представники кожної області влаштовували якусь додаткову пізнавально-розважальну програму. У більшості областей така програма включала у себе музик, виконання народних пісень і запальних танців.

Також на виставці були представлені провідні підприємства тваринництва з усіх регіонів країни, котрі привезли кращі зразки поголів’я великої рогатої худоби, овець, кролів, свиней, курей та гусенят, генетичного ресурсу, який допоможе відродити українське тваринництво у майбутньому.

Зацікавленість гостей форуму викликав павільйон рибного господарства, особливо фонтан, у якому, як у ставку, розмістився рибний генофонд України. Причому осетрами, щуками, веслоносами і декоративними коропами можна було не лише помилуватися. За окрему плату була можливість орендувати вудочку та порибалити приблизно з півгодини.

Таке своєрідне поєднання культурно-розважальної, офіційно-просвітницької та ділової програм у цілому допомогло організаторам створити атмосферу хоч і дуже дивного, але все ж таки свята для представників АПК. Принаймні, як періодично зазначали відвідувачі виставки, проводити ділові переговори у таких умовах набагато ефективніше, ніж у звичайній сірості трудових буднів.

 

20 років затребуваності

Одразу на вході у Центральний виставковий центр розсікав потік людей зернозбиральний біло-салатного кольору красень-комбайн Tucano 470 із жаткою для збирання кукурудзи на зерно CONSPEED, яка сьогодні набирає все більшої популярності в українських сільгоспвиробників. Цей комбайн обладнаний гібридною системою обмолоту: класичний молотильний барабан подає масу на один ротор, де відбувається остаточна сепарація зерна. Висока продуктивність комбайна забезпечується наявністю системи обмолоту APS, запатентованою фірмою Claas. Поруч показував свої продуктивні «зуби» - ріжучі органи, якими він з легкістю зрізує траву й кукурудзу - найпопулярніший у Європі кормозбиральний комбайн Jaguar. Ці машини експонувалися на стенді офіційного дилера Claas, компанії «Агротехсоюз».

Поряд інший дилер Claas - компанія «Цеппелін Україна» - показував ще одну модель високопродуктивного зернозбирального комбайна Сlaas Lexion 670 із класичним клавішним соломотрясом. Щодо цієї марки головний інженер ПП «Аграрія» з Тернопільської області Петро Гусаківський впевнений: «Кращого, надійнішого комбайна, ніж Lexion, я ще не зустрічав, і не боюся то сказати будь-кому».

altПродукцію компанії Claas на загал представляли на «Агро-2012» ще кілька офіційних дистриб’юторів - зокрема, давно відомі на ринку фірми «Конкорд» та «Приват Лізинг». Були представлені також окремі високотехнологічні продукти від Claas (системи паралельного водіння тощо), які пропонувала до послуг аграріїв компанія «Агро IT». Відвідувачі виставки могли побачити також два трактори, які виробляє компанія Claas, - а саме Axіon 850 потужністю 260 к.?с. і Xerіon 3800 з двигуном на 379 к.?с. Цей Xerіon привабив дружну групу аграріїв з Кіровоградщини: вони шукали машину, щоб була придатна для робіт у різноманітних умовах. Xerіon саме таким і є: він універсальний і маневрений. Його застосовують на обробітку ґрунту, при сівбі, внесенні добрив, косовиці, заготівлі силосу і ще при виконанні багатьох інших робіт.

Машини від Claas, не секрет, є затребуваними навіть після кількох років експлуатації. Так, фірма «Автоленд» із Здолбунова на «Агро-2012» пропонувала у прайсі кілька зернозбиральних комбайнів Lexion випуску 2002–2004 років.

Взагалі, як відомо, уперше компанія Claas представила свої комбайни в Україні на міжнародній агропромисловій виставці «АГРО-1992». З тих пір на поля України прийшло й успішно працюють більше 7 тис. одиниць самохідної техніки цього виробника. У 2012 році Claas відзначає 20-ліття своєї плідної роботи на українському ринку.

 

Нове від «Агро-Союзу»

У стаціонарному павільйоні №?1 і поруч з ним розташувалася експозиція холдингу «Агро-Союз» із Дніпропетровська. Тут можна було побачити новинки ресурсозберігаючої техніки, а також ознайомитися з цікавим проектом для молоді «АгроБізнесІнкубатор».

«Агро-Союз» - потужний вітчизняний виробник, один з тих, хто конкурує з іменитими західними фірмами на рівних.

Щодо техніки, то окремо варто відзначити такі її зразки. Це сівалка «Агро-Союз Turbosem» шириною 12 м - універсальна, придатна для різних технологій землеобробітку. Побачили ми також культиватор для глибокого обробітку ґрунту «Агро-Союз АСКС 9.15», який добре вирівнює поверхню поля. Звернули увагу на жниварку «Слов’янка УАС-7» очісуючого типу. Вона дозволяє збирати урожай навіть у несприятливих умовах частих дощів, добре підбирає полеглі хліба.

altЙ уперше на «Агро-2012» презентував «Агро-Союз» свою нову сівалку «Агро-Союз Turbosem» шириною захвату 6 м. Про неї нам розповів механік-наладчик дніпропетровського холдингу? Володимир Теплов: «Сівалка підходить як для суцільного посіву (пшениці, жита, ячменю, вівса), так і для просапних культур. Нею можна сіяти також соняшник і кукурудзу, якщо міжряддя становить 38 см. Сіє вона одночасно із внесенням добрив в одне ложе». Тобто ця сівалка універсальна. А чому «Агро-Союз» вирішив цього разу сконцентруватися на захваті саме 6 м? «Така сівалка підходить до розповсюджених у нас тракторів К-150, «Кіровець», МТЗ та інших потужністю до 200 к.?с., - пояснює механік-наладчик. - Взагалі вона розрахована на не дуже великі фермерські господарства, яких уже багато. Сівалка дуже маневрена, поворотка. Робоча швидкість її становить 8 км/год. А складаючись, вона стає завширшки усього 3 м, що дозволяє перевозити її дорогами загального призначення».

Які ще нововведення несе в собі сівалка «Агро-Союз Turbosem»? «Ми поставили на неї пневматичні гальма, - веде далі Володимир Теплов. - Уможливили зворотне вивантаження бункера на кузов автомобіля. Якщо в бункері залишається зерно - його можна підняти шнеком на «КАМАЗ». Це ж стосується й добрива».

Сільгоспвиробників цікавили також легкі ангарні конструкції від «Агро-Союзу» - бо це гарна альтернатива капітальним будовам. Їх можна використовувати під гаражі, склади (у тому числі й зернові), майстерні тощо.

 

Жива вода від UVC

Біля масивного, сталінської архітектури павільйону зі старою ще вивіскою «Рибна галузь України» розташувала свої машини й агрегати Українська овочева компанія UVC. У цьому можна побачити певну логіку: бо де UVC - там вода, зрошення, обприскування. Без вологи овочів та й взагалі цивілізованих культур не виростеш. Зрештою, рибу найкраще подавати саме з овочами. Та облишимо рибні асоціації й перейдемо безпосередньо до UVC - компанії, яка пропонує найсучасніші агрегати для овочівництва і землеробства.

Наприклад, новинкою виглядав комбайн для збирання моркви, випущений компанією Sіmon (Франція). Він може не тільки збирати врожай, а й завантажувати врожай коренеплодів у контейнери або й у біг-беги безпосередньо під час збирання. Цікаво було оглянути й обрізувач цибулинного пір’я виробництва тієї-таки фірми Sіmon. Цей агрегат здатний не тільки видаляти гичку цибулі, а й подрібнювати її й викидати у колію. Серед специфічної техніки привертав увагу культиватор-грядоутворювач Forіgo, призначений для формування гряд з одночасною культивацією на глибину до 25 см. Також він акуратно ущільнює ґрунт для посадки рослин.

Тут був також компактний причіпний обприскувач Unigreen Campo (Італія), і вже вкотре збирав натовп зацікавлених інший обприскувач хімдобрив, самохідний «Imperador-3100» - єдиний у світі, у якого штанги розташовані по центру корпусу, а не спереду або позаду. Компанія Stara з Бразилії спеціально випускає його під вирощування популярної культури кукурудзи. Тому у цього обприскувача високий кліренс - 1,65 м, щоб не ушкоджувати стебла рослин, навіть коли доводиться їх обприскувати на останніх стадіях росту. Показала компанія UVC також компактний і зручний причіпний розкидач мінеральних добрив виробництва тієї ж компанії Stara.

 

Дилер відомих брендів 

alt

Чималу кількість найкращої сільськогосподарської техніки вишикували у виставкову шеренгу «Волинська Фондова Компанія» та компанія «ДФ-Агро», які реалізують й сервісно обслуговують машини й агрегати відомих закордонних брендів. Ми побачили насамперед кілька тракторів Deutz-Fahr різного розміру й потужності. 

Далі - ґрунтообробна техніка: стояли плуги й дискові агрегати виробництва Unia, які наполегливо просуває на наших теренах «Волинська Фондова Компанія». 

Демонструвалися на стенді «ВФК» також розкидач добрив Tytan 18 і ще кілька менших розкидачів та обприскувачів виробництва тієї ж таки компанії Unia. «ВФК» демонструвало ще одну потужну машину для підживлення рослин, а саме обприскувач Challenger Spra Coupe. Він працює швидко й продуктивно, може обробити кількасот гектарів на день.

Можна відмітити також ротаційний плуг Falc Free Land 3000, зерносушарку PRT 250 Agrex і ще багато чого корисного показувала багатотисячній столично-аграрній публіці ПрАТ «Волинська Фондова Компанія».

 

Шоу від «Астри»

Агробудівельний Альянс «Астра» відзначився креативом - показав кілька цікавих маркетингових шоу. Зокрема, урочисто вручили біля центрального виставкового фонтану золоті ключі від 500-го за рахунком проданого компанією «Астра» трактора торгової марки Fendt. Власником машини-ювіляра преміум-класу стала компанія ПАТ «Миронівський хлібопродукт».

altЕксклюзивною цікавинкою виявилися й змагання між водіями сільгосптехніки, так зване «Астра-шоу». Їх відкрив генеральний директор Агробудівельного?Альянсу «Астра» Віталій Шумішин. «Колеги! Це дійсно грандіозне шоу, - сказав він. - Ми хочемо побачити сильних, досвідчених людей, які працюють на сучасній техніці». За його командою компанія підняла прапор змагань, причому зробила це не за допомогою флагштоку а… ковшем телескопічного навантажувача Manitou.

Потім на цих самих Manitou механізатори змагалися у швидкості. За кермом однієї з найпрудкіших машин сиділа тендітна жінка - пані Юлія. Й на довершення телескопічні навантажувачі Мanitou почали грати у баскетбол, демонструючи захопленим глядачам свої широкі можливості.

Такі спортивно-технічні заходи вже стали традиційними у США та Європі, а от у нас щойно входять у моду. Подивилися ми також змагання водіїв на тракторах Challenger. Бо, крім марки Fendt, «Астра» показувала на цій виставці кілька тракторів відомого сімейства AGCO Сhallenger. А крім того, демонстрували комбайн Сhallenger CH 647, обприскувачі SpraCoup 4660 та Berthoud Tracker 3200 і кілька зразків ґрунтообробної техніки: плуг ?Gregoire Besson, дискову борону Horsch Joker 8RT, культиватор FraKomb.

 

Страрий знайомий американець

alt

У виставці «Агро-2012» не брала участі американська компанія John Deere. Однак без її продукції такий захід обійтися не міг.

Ми зупинилися біля трактора John Deere 8420 потужністю 270 «коней». Він блищав і виглядав як новенький. Але Юрій Блащук, менеджер з продажу сільгосптехніки приватної компанії «Автоленд» із Здолбунова, пояснив, що це - машина 2002 року випуску. І взагалі спеціалізація «Автоленду» - якісна, однак уже вживана техніка. «Ввозимо ці трактори з Англії - там найкраща для нас цінова політика. Попит джондірівська техніка в Україні має. Стан її, якість - дуже хороші, навіть от цього десятилітнього трактора, як бачите. Ми даємо рік гарантії на обслуговування без обмеження мотогодин, у нас власна сервісна служба».

Також працівники «Автоленду» встановлюють і обслуговують системи точного землеробства, з якими навіть бувший у користуванні трактор John Deere отримує великі конкурентні переваги. Та й узагалі: потриманий трактор або зернозбиральний комбайн John Deere служить не зрідка безвідмовніше, ніж абсолютно нова техніка багатьох інших виробників.

 

Співати і... працювати

Виставковий центр (колишня Виставка досягнень народного господарства) стала на кілька днів жвавим і бурхливим сільськогосподарським Майданом. Люди й тварини, машини й хімічні речовини скупчилися тут щільно й конкурентно.

Крім ділової й бізнесової частини, на «Агро-2012» не бракувало гучної культурної програми. Виступи естрадних співаків і народних колективів, каруселі, ходулі, численні ятки з шашликами, пивом-квасом і випічкою - усе це створювало традиційну атмосферу ярмаркування. Не було хіба що змагань з лазіння за чоботами на стовпі.

Так, відбулася чудова й навіть приголомшуюча демонстрація досягнень - але здебільшого усе-таки не вітчизняного, а зарубіжного господарства: машинобудування, агрохімії та ін. Хай поки що так - адже усі ці засоби виробництва, добре працюючи на нашій землі, приносять гарні врожаї й прибутки у тому числі й нам, українцям.

 

Коментар учасника

altОлександр СУЧКОВ, голова правління компанії «Тріа»: 

«На ринку України ми працюємо з 2006 року та є офіційними дилерами і представниками компанії Amazone, пропонуючи їхню ґрунтообробну, посівну техніку, а також агрегати для внесення ЗЗР та добрив; та компанії Petkus, яка відома як виробник не лише насіннєвого матеріалу, а й елеваторного обладнання, устаткування для комбікормових заводів, борошномельного обладнання. З 2009 року ми також офіційно представляємо на вітчизняному ринку компанію 2iE - виробника зрошувальної техніки. 

На виставці «Агро-2012» презентуємо нову компактну дискову борону Catros виробництва компанії  Amazone зі збільшеним розміром диска – 510 мм, що додає агрегату гнучкості. На цю борону можна ставити і гладкі, і зубчасті диски – це новинка для сьогоднішнього ринку. Звісно, найкраще техніку дивитись на полі, а не на виставці. Тому кожен агровиробник, хто зацікавиться технікою, яку ми пропонуємо, може побачити її в роботі як в Україні, так і за кордоном: двічі на рік ми здійснюємо поїздки наших клієнтів на заводи і до німецьких фермерів. А участь у виставці «Агро-2012» – це перш за все іміджевий крок: аграрії бачать, що ми стабільно працюємо на ринку».

Схожі матеріали (за тегом)

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.