agro business 160 160

Органічне землеробство в пріоритеті

Органічне землеробство в пріоритеті

/ Подія / П'ятниця, 12 липня 2019 12:35

Сектор органічного агровиробництва останнім часом демонструє чи не найбільш динамічний розвиток серед усього агрокомплексу України. Тож тему круглого столу, який пройшов нещодавно в Києві в рамках Міжнародної виставки «Агро-2019», було сформульовано відповідним чином: «Органічне виробництво – пріоритетний сектор аграрної галузі України». 

Круглий стіл зібрав аграріїв, фахівців Мінагрополітики та інших державних органів, спеціалістів міжнародних проектів якраз напередодні набуття чинності нового закону про сектор органічного виробництва. Захід перетворився на своєрідне підбиття підсумків дотеперішнього етапу розвитку галузі.

 

Здобутки та проблеми української «органіки»

Як зазначив під час відкриття круглого столу голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов, «зараз в Україні площа органічних і перехідних земель становить 400 тис. га, а нашу органічну агропродукцію вже сертифікують Швейцарія, США, Канада й Китай».

Саме динамічний розвиток органічного сектору виявив чинники, які розвиток ринку стримують. Директор компанії «Дедденс Агро» (Рівненська обл.) Віктор Щербачук спробував їх:

  • нестабільна податкова політика в державі;
  • брак переробних підприємств;
  • дефіцит обладнаних сховищ і холодильників для зберігання продукції;
  • брак кваліфікованих кадрів;
  • відсутність державної підтримки.

 

— Наприклад, у Німеччині виробник органічної агропродукції отримує від держави щороку 600 євро допомоги на кожний гектар площ, в Естонії — 300, а в Україні — 0 євро, — зазначив спікер.

Крім того, підкреслив Віктор Щербачук, для органічного виробництва характерний великий підготовчий період: «із нашого досвіду, органічне агровиробництво стає прибутковим лише на 5-й рік».

 

ЗГІДНО З НОРМАМИ ЗАКОНУ

Зокрема, вже прийнято:

наказ Мінагрополітики від 22 лютого 2019 року № 67 «Про затвердження державного логотипу для органічної продукції»;

наказ Мінагрополітики від 10 березня 2019 року №143 «Про затвердження порядку підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва».

 

Крім цього, розроблено проекти Постанов Кабміну:

«Про затвердження Порядку (детальних правил) органічного виробництва та обігу органічної продукції»;

Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру операторів, що здійснюють виробництво продукції відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, Державного реєстру органів сертифікації у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції та Державного реєстру органічного насіння та садивного матеріалу;

Про затвердження Порядку сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції (порядок видачі сертифіката, його дубліката та форма документа).

 

Також розробляються проекти наказів Мінагрополітики:

«Про затвердження Переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), які дозволяє­ться у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання у гранично допустимих кількостях»;

«Порядок ведення Переліку органів іноземної сертифікації »;

«Про вимоги до матеріально-технічної бази та інших об’єктів інфраструктури, необхідних для виконання функцій із сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції»;

«Про затвердження форми заявки на включення до Реєстру органів сертифікації» ;

«Про Порядок розгляду апеляцій на рішення органів сертифікації».

 

Конкуренція на ринках зростає

Жорстка конкуренція на світових ринках органічних продуктів харчування змушує українських виробників переходити від експорту агросировини до постачань переробленої продукції. Наприклад, торік компанія «Дедденс Агро» вперше експортувала до Китаю 750 т органічного цукру.

Цікаво, що в Україні вже з’являються перші територіальні органічні кластери, які мають значно більший експортний потенціал, ніж окремі агровиробники.

Разом із тим, на ринку Євросоюзу — основному для українських експортерів органічної продукції — контроль нашого експорту останнім часом посилився. Віднедавна європейські імпортери додатково перевіряють українську органічну агропродукцію, а це для наших аграріїв доволі недешево. Причому якщо раніше брали пробу товару з цілого конвою, то тепер — із кожного автомобіля.

 

За внутрішній ринок замовте хоч слово…

Експортна спрямованість супроводжувала органічний сектор практично з моменту його виникнення. Адже купівельна спроможність пересічного українського споживача щось ніяк не здатна дорости до цін на органічну агропродукцію.

– Говорячи про ринки збуту органічної агропродукції, давайте не забувати про внутрішній, — закликала учасників круглого столу Ольга Трофімцева.

Разом із тим, зазначила посадовець, необхідно також розвивати нашого споживача. Потрібно, щоб в Україні, за прикладом європейських країн, діяли програми здорового харчування, починаючи зі школи.

 

Новий закон — новий етап розвитку

Однією із тем дискусії на круглому столі став новий закон про органічне агровиробництво та його можливий вплив на розвиток органічного сектору.

Заступник директора департаменту продовольства Мін­агрополітики України Людмила Хомічак розповіла про цей законодавчий акт, який журналісти вже встигли назвати «конституцією органічного виробництва».

— Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» прийнято 10 липня 2018 року, а набуває чинності 2 серпня 2019 року. До цього часу має бути розроблено та прийнято 12 підзаконних актів.

— Згідно з нормами цього закону, — зазначила Людмила Хомічак, — Держпродспоживслужба веде перелік органів іноземної сертифікації, а Мінагрополітики — реєстри операторів, органів сертифікації органічного насіння й садивного матеріалу. Інспекторів органів сертифікації буде екзаменувати комісія Мінагрополітики.

Як заявила заступник директора департаменту безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини Держслужби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Ольга Семенчук, 100 наших інспекторів уже пройшли відповідне навчання у Житомирському національному агроекологічному університеті й готові до роботи з контролю дотримання норм нового закону.

 

Урожай без засобів агрохімії — це реально

Багаторічна практика органічного виробництва в Україні засвідчила можливість виростити гарний урожай без застосування засобів агрохімії. З використанням потужної дослідницької бази радянських часів в Україні налагоджено виробництво біопрепаратів для догляду за посівами на всіх етапах розвитку рослин. «Нехімічні» ліки для застосування в органічному виробництві виготовляються на основі екстрактів корисних рослин, грибів і бактерій із додаванням необхідних мікроелементів.

Разом із тим, на українському ринку зараз чимало біо­препаратів, вироблених за застарілими ТУ або ДСТУ, тому аграріям слід бути уважними, купуючи такі засоби.

В органічному землеробстві вдало застосовують комах-ентомофагів для боротьби зі шкідниками рослин. Наприклад, трихограму використовують у боротьбі з лучним і стебловим метеликами, озимими, підгризаючими та листогризучими совками та біланами, мінуючими мухами, попелицями, листокрутками.

Застосування золотоочки виявляється ефективним у боротьбі з попелицями, трипсами, павутинними кліщами, яйцями гусениць, совок, листокруток.

Використання габробракона дає гарний результат у боротьбі з листокрутками, плодожерками, совками, мінуючими мухами, метеликами.

Ентомофаги вносяться на посіви за допомогою легкомоторної авіації та мікроавіації (БПЛА).

 

Портрет сучасного органічного виробництва

Своєрідною оздобою круглого столу стала розповідь про організацію органічного виробництва, з якою виступив Євген Харлан, директор із розвитку компанії «Нікдарія», ТМ iBerry (Житомирська обл.).

Компанія вирощує як органічну, так і конвенційну агропродукцію, органічні ягоди експортує до європейських країн.

Розпочали з організації автоматичного контролю робочого часу персоналу. За 15 тис. грн компанія придбала прилад біометричного контролю, який контролює робочий час співробітників на основі відбитків пальців. У результаті відмовилися від послуг менеджера з роботи з персоналом і окупили прилад контролю за півроку. «За два роки роботи жодного конфлікту з персоналом щодо обліку робочого часу в нас не було», — зазначив спікер.

Всю сільгосптехніку господарства власноруч обладнано GPS-трекерами вартістю по 800 грн. За рахунок їх місце знаходження та робота техніки контролюється в автоматичному режимі.

Системою автоматичного поливу насаджень можна управляти з мобільного телефону. Аби бути в курсі погодних примх, компанія придбала за 7 тис. грн напівпрофесійну метеостанцію німецького виробництва.

«Нікдарія» є учасником міжнародної програми моніторингу шкідників рослин.

Охорону господарства забезпечує мінімальна кількість працівників. В їхньому розпорядженні автомобіль, коптер, датчики руху та звуку.

— Також ми придбали польську програму (вона, до речі, виявилася дешевшою за український аналог), яка забезпечує отримання інформації про походження продукції, — розповів Євген Харлан. — Кожен працівник компанії має індивідуальну картку, і тепер ми можемо визначити походження кожного ящика продукції. Великі торговельні мережі охоче беруть на реалізацію нашу агропродукцію, вона промаркована QR-кодом.

За словами спікера, зараз у компанії працюють над доставкою ягідної продукції із поля на склад. Це дозволить скоротити дефіцит робочих рук на збиранні та своєчасно охолоджувати зібрані ягоди.

 

Поради експерта

13 404 24Олександр РОСТОЦЬКИЙголовний агроном "Агробізнес Сьогодні" (Вінницька обл.)

— Наші біопрепарати зроблені на основі корисних мікроорганізмів. Серед продуктів ТМ «Жива земля» оздоровлювачі грунту, лінійки для захисту рослин від шкідників і збудників хвороб, біопрепарати для живлення рослин. Уся продукція дозволена до використання в органічному землеробстві, що підтверджує­ться міжнародним сертифікатом Organic Standard.

Основні поради для успішного ведення органічного виробництва:

проведення агрохімічного та фітопатологічного аналізу ґрунту;

виконання фітопатологічного аналізу насіння;

постійний моніторинг стану посівів;

своєчасне проведення обробок рослин;

використання сертифікованих прилипачів;

дотримання інструкцій зі зберігання та застосування біопрепаратів.

Марко БУГАЙспеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"
Фото автора

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.