agro business 160 160

Безмежний простір можливостей для Сходу

/ Подія / Понеділок, 23 березня 2015 14:57
altНаталія АНТОНЕНКО, спеціально для "АС"
Багато хто з них чи не щодня чує вибухи і бачить військову техніку, що прямує на фронт. Але навіть попри такі виклики фермери східних областей зібралися у Харкові на конференцію компанії «Сингента» з польових культур. Минулого року з’їхалося рекордних 300 учасників, кажуть організатори, але зараз нарахували понад 400 представників агрогосподарств та дистриб’юторів.

 

У прифронтовій зоні
«Зі мною приїхало 40 луганчан», — говорить регіональний представник компанії «Сингента» на Луганщині Дмитро Бородін. Самому йому довелося перебазуватися з окупованого Луганська. Але зважено і по-хазяйськи пояснює: «Керівники господарств відчувають відповідальність за співробітників, за пайовиків, за землю. Мабуть, це сильніше за страх і паніку. Аграрне ж — завжди незавершене виробництво, не зупиняється і затягує. Не можна кинути і піти».
 
alt
 
Агроном ФГ «Владар» Петро Бахмет із Кремінського району Луганщини додає, що господарства, з огляду на небезпеку, намагаються чимшвидше переводити гроші у товар. Тому поспішають закупити насіння, засоби захисту, техніку. Насіння здорожчало, тому гріх, приміром, його висівати примітивною сівалкою без належного програмування норми висіву — яка ж тоді економіка!
 
Простір можливостей
Проаналізувавши особливості потреб регіону, навіть свою традиційну сезонну конференцію «Сингента» не сфокусувала, як зазвичай, на якійсь одній культурі, а вирішила запропонувати клієнтам і партнерам якомога ширший вибір, щоб вони змогли максимально реалізувати свій потенціал і мати вигоду. «Простір можливостей» — обрали таке ключове гасло.
 
До речі, в учасників конференції були також якнайширші можливості поспілкуватися з експертами, консультантами, поставити актуальні запитання і напряму виступаючим, і записавши їх на спеціальному стенді у фойє. Під час роботи фахових круглих столів спеціалісти детально відповідали на найболючіші запитання. Крім того, автори запитань, котрі викликали найзапекліші обговорення, отримали цінні призи від компанії.
 
altФінансові інструменти — у допомогу
У відповідь на поглиблення фінансової кризи компанія «Сингента» продовжує пропонувати своїм клієнтам користуватися фінансовими інструментами, випробуваними минулого сезону. Характерно, що такі механізми раніше «Сингента» застосовувала лише у відносинах із дистриб’юторами, а торік вони показали впевнений результат і безпосередньо у клієнтів. Зокрема, менеджер із розвитку бізнесу Роман Хрипко навів приклад, що 80% кредиторської заборгованості учасники фінансових проектів змогли закрити за допомогою програми «Підтримка Плюс». Середній додатковий прибуток, який отримали учасники програми «Форвард Плюс» за кожну тисячу тонн кукурудзи, законтрактовану в рамках програми, становить 500 тис. грн.
 
Зараз у портфелі компанії «Сингента» є 4 проекти фінансових рішень: «Підримка Плюс», «Агрі Плюс», «Форвард Плюс» та «Страхування Ріпак». У кулуарах конференції агровиробники зізнавалися, що давно приглядаються до таких можливостей. Разом з представниками компанії «Сингента» кожен виробник може визначити, який безпосередньо ефект матимуть програми на фінансовий результат його господарства. У будь-якому разі є можливість обрати за давнім принципом: або синиця у руці (можливості та гарантії від компанії «Сингента»), або журавель у небі (сподівання на примарні подарунки ринку).
 
Максимальний результат завдяки технічним сервісам
Менеджер Харківського діагностичного центру Тетяна Малина та менеджер з технології внесення продуктів компанії «Сингента» Олег Людвіновський показали перспективи технічних сервісів від компанії-організатора заходу, які давно отримали статус надійного агрогіда для аграріїв, котрі орієнтуються на серйозний, виважений, а головне — перспективний підхід до ведення своїх господарств і намагаються разом із консультантами максимально розкривати потенціал рослин. Йдеться про активне користування високо­якісними сучасними експертизами в діагностичних центрах компанії «Сингента», моніторинг фітосанітарного стану посівів, сервіси контролю якості обприскування, тренінги з налаштування спеціальної техніки.
 
Самі по собі безкоштовні для клієнтів компанії «Сингента» технічні сервіси налаштовані на додаткову економію витрат сільгоспвиробників. Фермери розповідають, що звертаються у лабораторії компанії, аби переконатися в оригінальності насіння соняшнику та кукурудзи, виявити можливу післядію гербіцидів, ну і, звичайно, оптимізувати якість внесення ЗЗР, які нині дуже вартісні.
 
Гібриди: точність для регіону
Користуючись періодом, коли агрономи та керівники господарств визначаються із вибором оптимальних сортів та гібридів на наступний сезон, «Сингента» ще раз запропонувала їм широку палітру гібридів із прив’язкою саме до конкретного регіону та його нинішніх особливостей. Зокрема, портфоліо-менеджер з олійних культур Дмитро Нерода наголосив на фокусних гібридах соняшнику та новинках 2015 року. Серед них стійкі до посухи та вовчка Босфора, Трансол, Естрада, СИ Еденіс, НК Ададжіо, що мають найбільший потенціал урожайності серед гібридів технології Clearfield®, активно застосовуваної у регіоні.
 
altЗ величезною увагою, занотовуючи основні висновки, учасники конференції слухали виступи місцевих авторитетних науковців, зокрема, доктора с.-г. наук, професора, член.-кор. НААН, головного наукового співробітника лабораторії стійкості до біотичних чинників Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН Віри Петренкової. Адже почули не просто огляд фітосанітарного стану польових культур, але й дізналися про те, які саме хвороби і у яких проявах очікувати нинішнього сезону в умовах Лісостепу та Степу України. Багато хто і з наступних виступаючих посилалися на висновки науковця.
 
Зокрема, кандидат с.-г. наук, технічний менеджер компанії «Сингента» Геннадій Малина зосередився на хворобах соняшнику та відповідному фунгіцидному захисті. Було показано на реальних прикладах і схемах, приміром, механізм дії популярного фунгіциду Амістар Екстра, який ефективно діє на всіх етапах розвитку хвороби і водночас позитивно бере участь у фізіологічних процесах культурної рослини.
 
Нинішній сезон, на жаль, підготував для виробників соняшнику численні серйозні виклики. «Вовчок став основною бідою, дуже важко боротися. Особливо сподіваємось на стійкі гібриди. Просто панічно шукаємо їх», — ділиться агроном Петро Бахмет.
 
Стій, вовчок!
Чому ж так активно і згубно розповсюджується вовчок? Фахівці докладно зупинилися на причинах його появи і порадили комплекси заходів для боротьби. А особливо — для упередження розповсюдження. Йдеться про те, щоби влучно обрати генетично стійкий гібрид та ІМІ-гербіцид. Ті, хто спробував, рекомендують у цьому плані стійкий до усіх рас вовчка гербіцид для ІМІ-соняшнику Каптора. Крім того, потрібен правильний спосіб обробітку грунту, чітке дотримання сівозміни із використанням культур-пасток, якими для вовчка є, приміром, кукурудза та сорго. Особливої прискіпливості вимагає і чистота техніки, яку застосовують на обробітку посівів.
 
На особливостях стану посівів озимих культур і прийомах догляду за ними у 2015 році зупинилася кандидат с.-г. наук, співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва Наталія Рябчун, надавши корисні рекомендації фермерам. Цей виступ органічно доповнила інформація кандидатів с.-г. наук, технічних експертів компанії «Сингента» Світлани Чоні та Валерія Дубровіна, які детально запропонували аграріям-практикам стратегію і тактику боротьби зі шкідниками та хворобами і показали можливості найдієвіших продуктів компанії «Сингента» таких як, наприклад, системний фунгіцид широкого спектру дії Тілт® Турбо та унікальний за лікувальною дією проти фузаріозу колосу препарат Магнелло. Нагадали про тотального борця із перерослими бур’янами Дербі, який не має післядії у сівозміні — з нюансами його застосування в певні періоди, оптимальними нормами та кількістю обробок.
 
Кукурудзі теж увага
Інноваціям у системі захисту кукурудзи була присвячена презентація кандидата с.-г. наук, технічного менеджера компанії «Сингента» Андрія Лук’янченка. Йшлося про захист кукурудзи у нестабільних погодно-кліматичних умовах за допомогою гербіцидів Люмакс® та Елюміс. Перший дозволяє оптимізувати терміни захисних заходів у період проведення масових польових робіт за рахунок застосування до або після появи сходів і аж до п’ятого листка у кукурудзи, завдяки синергії трьох діючих речовин дозволяє контролювати бур’яни протягом більш як 10 тижнів. До того ж, має найширший спектр контрольованих однорічних і навіть багаторічних бур’янів серед ґрунтових гербіцидів. Цікаво, що цей препарат рекомендують і для використання на No-till технології.
 
altСтосовно ж Елюміс, то він визнаний аграріями як найкращий страховий гербіцид для захисту кукурудзи в мінливих і екстремальних погодних умовах. Між собою виробники називають його експертом із захисту від бур’янів. А кращий він тому, що контролює найширший спектр злакових і дводольних однорічних та багаторічних бур’янів, навіть важковикорінюваних та стійких до інших гербіцидів (паслін чорний, лобода біла, дурман, гірчак березкоподібний, ваточник сирійський, види проса, щавель кінський та ін.).
 
Грунтова дія Елюміс запобігає появі кількох наступних хвиль таких дводольних бур’янів, як амброзія полинолиста, падалиця соняшнику та ін., утримуючи міжряддя кукурудзи у вільному від бур’янів стані, аж до збирання, не дозволяючи бур’янам забирати у кукурудзи безцінні вологу та елементи живлення. Завдяки широкому вікну застосування — 2–8 листків у кукурудзи, високій безпечності для культури (застосовується навіть на ділянках гібридизації) і можливості контролювати перерослі бур’яни, Елюміс на відміну від інших гербіцидів здатен вирішувати проблеми на кукурудзі, що робить його універсальним і в той же час, унікальним гербіцидом, який задовільнить найвибагливіших господарів.
 
Щодо захисту кукурудзи від шкідників експерти нагадали споживачам протруйники Форс® ЗеаКруїзер, навівши приклади конкретних господарств, де практично перевірили дію цих ефективних препаратів. Регіональний менеджер компанії «Сингента» у Харківській області Віктор Дикань у кулуарах конференції поділився спостереженнями: минулого року лише у їхньому регіоні клієнти придбали насіння, протруєне Круїзер на понад 40 тис. га.
altДля захисту кукурудзи від основних лускокрилих шкідників (стеблового кукурудзяного метелика та бавовникової совки) Андрій Лук’янченко представив новий інсектицид Ампліго®, який відрізняється високою ефективністю проти шкідників у ширшому діапазоні температур, ніж в інших інсектицидів. Як наголосив доповідач, інноваційна формуляція Ампліго® забезпечує стійкість до УФ-випромінювання та запобігає змиванню дощем навіть через годину після обробки, що було продемонстровано у вигляді графіків та гістограм отриманих під час дослідів у західних лабораторіях компанії «Сингента». Але однією з головних переваг нового інсектициду є те, що він здатен контролювати всі рухомі стадії шкідників, а також стадію яйця, що вирізняє його серед інших інсектицидів, які зареєстровані на кукурудзі, а також висока ефективність протягом усього періоду дії на гусениць, незалежно від їхнього віку.
 
Аграрії обирають інтенсивність
Загалом, за спостереженнями менеджера, ось уже 5 сезонів поспіль відбувається впевнена тенденція росту застосування аграріями інтенсивних технологій. «Господарі беруть продукти, найперше, орієнтуючись на стабільність та ефективність їх дії, — аналізує Віктор Дикань. — Якщо обирають насіння — то високоурожайне, стійке до шкідливих факторів та стресових ситуацій. Якщо засоби захисту — то з надією на чисті поля і абсолютний захист. За цими параметрами компанія «Сингента» іде на крок попереду. Разом із клієнтами орієнтуємось на культури, які забезпечують їм найкращі прибутки — озиму пшеницю, соняшник. Останній користується попитом, залежно від технологій: скажімо, гібрид НК Неома особливо популярний під Clearfield®-технологію, звичайно, НК Бріо, Конді, Рокі — під класику».
 
Серед засобів захисту менеджери, котрі безпосередньо постійно працюють із господарствами, називають універсальною «паличкою-виручалочкою» фунгіцид Альто Супер®. Кажуть, помітними темпами входить у застосування системний Амістар Екстра — для захисту не тільки зернових, але й просапних культур, зокрема соняшнику. Поряд із вже перевіреним препаратом Тілт® на ринок впевнено виходить Тілт® Турбо.
 
До речі, «Сингента» запросила «АС» вже нинішнього року відвідати розширений бізнес-центр, демо-полігон якого вже закладено на базі ТОВ «Інвестиційна аграрна компанія «БАЛ Інвест» у с. Яковенкове Балакліївського району Харківщини. Досі господарства області за новинками їхали у найближчий агроцентр «АгроРось» на Черкащині. Кажуть, озима пшениця та ріпак на демо-ділянках вже посіяні. Залишається чекати сезону для найближчого знайомства із новими регіональними експериментами компанії «Сингента».

Коментарі
 
altДмитро БОРОДІНрегіональний представник компанії «Сингента» у Луганській обл.
- Бачимо, як змінюється фермерська ментальність, спостерігаючи за динамікою придбання насіння, вже протруєного препаратом Круїзер. Якщо раніше більшість намагалися сяк-так у себе в господарстві обробляти насіння, то зараз все активніше замовляють його вже протруєним. Давно помітили, що застосовується цей оптимальний ефективний протруйник не тільки на наше насіння, але й на матеріал конкурентів. Бо результат очевидний: Круїзер повністю контролює ґрунтових шкідників і шкідників сходів, дає «вігор-ефект», забезпечує прибавку навіть у наших посушливих умовах по 3-4 ц/га. Робить кореневу систему потужнішою, здатною із ґрунту рослині подати більше мікроелементів і вологи. Особливо у фазі наливу, коли маємо, як правило, посуху і ґрунтову, і повітряну. Справді гідний препарат для соняшнику та кукурудзи.

altДмитро КОДАЦЬКИЙ, СТОВ «Агросвіт»
- На своїх 30 тис. га землі розвиваємо, крім рослинництва, молочне тваринництво, маємо власні ділянки гібридизації. Упродовж 8 років співпрацюємо із компанією «Сингента», тому що бачимо прогрес за економікою і якістю препаратів. Скільки не випробовували, а все одно чітко переконалися, що їхні гібриди соняшнику під Євролайтнінг® найкращі. НК Неома, НК Алего цього року, наприклад, дали по 38-39 ц/га. Добре придатні саме до наших умов, до самої технології. Насіння обов’язково протруюємо інсектицидним протруйником. Вже 3 роки користуємось препаратом Круїзер. Протягом 40 днів з моменту посіву рослина захищена, вже переконалися. Сусіди, які не обробляли, мусять виїздити і екстрено обробляти — то блішка нападає, то дротяники. У нас такого немає, ми спокійні.
На захисті взагалі економити не можна, тим паче, при нашій мінімальній технології обробітку грунту. Бо бур’яни заглушать соняшник, і взагалі не буде урожайності. Коли соняшник має 2-4 листочки, вносимо гербіцид Євролайтнінг®. Як правило, добре спрацьовує. З’явилася Каптора від компанії «Сингента» — будемо пробувати.
Колись мали справу з китайським продуктом. Одразу виявили проблеми у місцях перекриття проходу обприскувача: озима пшениця потім засихала, посіяна після обробленого таким чином соняшнику. Щось там було домішано, що погано впливало на наступну культуру. То було уроком, після цього тільки оригінальні препарати беремо, досить втрат. Як кажуть: дешева рибка — погана юшка.
«Синтента» ж, крім усього, постійно надає консультації. Її спеціалісти на наших полях практично щотижня бувають. Оперативно реагують на наші запитання стосовно того, який саме препарат і у якій фазі краще внести. Якось трапилася проблема на цукрових буряках, куди внесли гербіцид, але випали рясні дощі. Приїхали консультанти, і ми швидко все вирішили — буряки пожовтіли, проте відійшли, і поля залишилися чистими.

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.