agro business 160 160

BASF: світові інновації для українських ланів

/ Подія / Середа, 08 квітня 2015 09:56
altДмитро РАДІОНОВ, спеціально для "АС"
Концерн BASF відкрив рік інновацій серією конференцій для аграріїв-практиків у різних регіонах України. Фахівці BASF представили не тільки найновітніші засоби захисту таких поширених сільськогосподарських культур як зернові, соя, соняшник, ріпак та плодоовочеві культури, а й комплексні рішення для аграріїв з точки зору фінансової підтримки та усього ланцюжка створення продукції у сільському господарстві: кормові добавки, теплоізоляція овочесховищ, застосування поліуретанів та рішення для будівництва. Це ще раз підкреслює, що компанія BASF пропонує багатопрофільні та інноваційні рішення.

 

Ефективність понад очікування
Під час конференцій, що відбулися в Одесі, Вінниці, Тернополі та Харкові, понад 800 агровиробників познайомились з найновішими розробками компанії BASF для ведення інтенсивного сільського господарства. Серед представлених засобів велику зацікавленість аграріїв викликали продукти під брендом AgCelence®, що мають численні переваги та є новим стандартом у сфері захисту рослин, адже не просто забезпечують традиційний захист сільгоспкультур, але й позитивно впливають на здоров’я, життєздатність та витривалість рослини. Їх навіть називають новою ерою препаратів компанії BASF, дія яких виходить за межі звичайної фунгіцидної активності.
 
Зрозуміло, практиків цікавили механізми, завдяки яким досягається додатковий ефект. Спеціалісти пояснили, що з продуктами групи фунгіцидних препаратів AgCelence® можна впевнено сподіватися на підвищення урожайності. Вони стимулюють синтез хлорофілу хлоропластами, що активізує фотосинтетичну продуктивність посівів, та створюють передумови для кращого засвоєння вуглекислого газу і перетворення його в органічні сполуки. Одним з кінцевих продуктів фотосинтезу є вуглеводи (глюкоза, крохмаль), які є високоенергетичними речовинами. В процесі їх розщеплення вивільняється енергія, яка використовується рослиною для підтримання процесів життєдіяльності. В результаті рослини стають більш життєздатними та максимально розкривають свій потенціал.
 
Персонально для ріпаку
Одним із препаратів бренду AgCelence® є Альтерно®, створений спеціально для вирощування ріпаку в кліматичних умовах України, який з’явився на ринку минулого року. Поєднання двох діючих речовин дозволяє максимально ефективно контролювати такі хвороби як фомоз, циліндроспоріоз, сіру гниль, а також альтернаріоз, що найбільш розповсюджений в Україні.
 
Застосовуючи навесні продукт Альтерно®, можна отримати росторегулюючий ефект і надійний контроль захворювань. Він захищає від вилягання, покращує розвиток кореневої системи, допомагаючи рослинам протистояти стресу. Також препарат можна застосовувати під час цвітіння, що захистить рослину від альтернаріозу та зменшить втрати від розтріскування стручків. Результати досліджень в Агроцентрах BASF показали, що застосування Альтерно® суттєво знижує рівень ураження хворобами і дає значну прибавку врожайності — до 10 ц/га. Це ідеальний препарат, особливо для ярого ріпаку. Це новий клас фунгіциду, що забезпечує не просто надійний контроль хвороб, а й гармонізує розвиток рослин.
 
Комплексно догодити популярній сої
Для сої, під вирощування якої в Україні вже зараз відведено 1,7 млн га землі (а за прогнозами експертів, найближчими роками площі збільшаться до 2 млн га), компанія BASF пропонує новий інсекто-фунгіцидний протруйник Стандак Топ. Він поєднує у собі не тільки ефективну інсектицидну складову, а ще й дієві фунгіцидні, крім того, забезпечуючи додатковий ефект AgCelence®. Спектр дії препарату охоплює такі хвороби, як церкоспороз, фомопсис, фузаріоз, антракноз, пліснявіння насіння, а також цілий комплекс ґрунтових шкідників, серед яких дротяники і травневий хрущ.
 
Стандак Топ швидко інактивує нервову систему шкідників. Завдяки фунгіцидній складовій препарат має глибоку системну дію та лікувальний ефект, проникаючи в усі частини рослини. Стандак Топ починає діяти вже за температури 5?С, не дозволяє патогенам проникати всередину рослини. Через блокування синтезу клітин патогена та пригнічення діяльності мітохондрій ті хвороби, які встигли проникнути у рослину, далі по ній не поширюються. Стандак Топ забезпечує дружні сходи сої. Завдяки даному препарату рослина має кращу кореневу систему, а відтак, добре поглинає корисні речовини. AgCelence®-ефект для сої вимірюється в середньому в додаткових 5 ц/га.
 
Протруйник Стандак Топ слід використовувати один раз перед посівом. Його перевага у тому, що забезпечується комплексний захист рослини за схемою: інсектицид — фунгіцид — AgCelence®-ефект і безпека для навколишнього середовища.
 
Нові інокулянти
На початку цього року компанія BASF презентувала нові інокулянти для сої: ХіСтік та ХайКот СуперХіСтік створений на основі стерилізованого торфу. Його суттєвою перевагою є прилипач, який дозволяє якісно покривати насіння. Препарат сумісний з протруйниками, що містять фіпроніл, тіофанат-метил, піраклостробін, карбатин, металаксил, тірам. Оброблене торфовим інокулянтом насіння необхідно висівати упродовж 24 годин, а інакше — повторно обробити.
 
ХайКот Супер є пре-інокулянтом для обробки насіння сої у рідкій формуляції. Він продається разом із ХайКот Супер Екстендер, який потрібен для того, щоб подовжити строки застосування обробленого насіння. Цікаво, що обробку насіння цим препаратом можна здійснювати за 90 днів до висіву. Препарат сумісний з більшістю зареєстрованих протруйників для сої фунгіцидної та інсектицидної дії, проте деякі види обробки насіння можуть негативно впливати на ефективність ХайКот Супер. Тому при застосуванні дуже важливо дотримуватись рекомендацій виробника.
 
Фахівці BASF дали практичні поради щодо застосування інокулянтів, перевірки їхньої дії за виглядом та забарвленням бульбочок, а також застерегли від помилок, які можуть негативно вплинути на успіх інокуляції. Зокрема, інокулянт не можна заморожувати та тримати за температури понад 25?С, у жодному разі не використовувати хлоровану воду і не тримати інокульоване насіння під прямими сонячними променями.
 
Захист для ячменю та пшениці
Для захисту ячменю BASF пропонує новий препарат Систіва® — фунгіцид, який захищає культуру від листкових хвороб, а також від патогенів, які живуть на насінні та у ґрунті. Його основною перевагою є те, що він наноситься під час протруєння. Відповідно, починаючи з моменту проростання та практично до появи прапорцевого листка урожай повністю захищений від хвороб. Діюча речовина (Ксеміум) утримується в шість разів довше за аналогічні речовини цього класу. За низьких температур, коли більшість триазолів не вносяться через відсутність ефективності, рослини, оброблені Систіва®, мають ефективний фунгіцидний захист. При застосуванні препарату відпадає необхідність робити обприскування по листку щонайменше до появи прапорцевого листка. Систіва® може бути використаний як самостійно, так і в сумішах з іншими протруйниками. Він належить до групи препаратів бренду AgCelence®, тож забезпечує додаткові фізіологічні ефекти: більш розвинену кореневу систему, кращу витривалість, життєздатність і розвиток рослин, а відповідно, і більший врожай. З турботою про майбутні врожаїв та збереження довкілля препарат не шкодить ґрунтам та ґрунтовим водам.
 
altЦікавим з точки зору формуляції є препарат Капало®, який створений задля захисту пшениці та ячменю. Формуляція препарату дозволяє гасити кінетичну енергію краплі, залишаючи її тим самим на листку. Сам препарат складається з трьох діючих речовин та успішно контролює борошнисту росу, септоріоз, іржу, церкоспорельоз, піренофороз, гельмінтоспоріоз. Однаково ефективним Капало® є і проти хвороб ячменю.
 
Ще кращі показники за унікальною полімерною формуляцією показує препарат Осіріс Стар, який на ринку з’явився минулого року. Він був розроблений для боротьби з хворобами пшениці та ячменю. Комплекс діючих речовин та ад’ювантів забезпечує якісне розподілення препарату та його прилипання до рослини. Полімер зв’язує діючі речовини таким чином, що вже за півгодини препарат стає стійким до змивання дощем. Головна відмінність цього препарату полягає в тому, що він максимально ефективно розподіляється по листку та по лусочках колосу. При потраплянні на рослину крапля розтікається та проходить навіть у лушпиння на колосі та під нього. Саме завдяки цьому досягається максимальний ефект із контролю хвороб колосу.
 
Інший інноваційний препарат Серіакс®/Адексар® Плюс (Зареєстрована торгова назва в країнах Європи) зі складом діючих речовин трьох різних хімічних класів забезпечує не тільки надзвичайно ефективний контроль найбільш поширених і небезпечних хвороб зернових, а й має виняткові лікувальні властивості та демонструє найвищі показники тривалості захисного ефекту. Це все, не кажучи вже про AgCelence®-переваги як для пшениці, так і для ячменю.
 
Побороти паршу і зберегти кошти садівників
По 26-28 разів доводилося торік фермерам обробляти сади, які атакувала парша, на що деякі з них витрачали до 1000 євро на гектар. У ряді регіонів зараження дерев цією хворобою досягало 98-100%. Маємо справу із патогенними грибами вже 3-4 покоління, які мутують і перестають бути вразливими до старих препаратів. Отже, є нагальна потреба у новому надійному захисті, інакше яблуневі сади стануть інвестиційно непривабливими. Тому компанія BASF нещодавно презентувала новий препарат, який надзвичайно ефективно контролює паршу: 
 
Малахіт® — перший і поки що єдиний препарат із ко-кристалічною решіткою. Шляхом поєднання двох діючих речовин було отримано додаткове міжмолекулярне з’єднання, завдяки якому препарат отримав ко-кристалічну решітку. Після нанесення Малахіт® на листя та плоди дитіанон створює бар’єр, який не дає проростати спорам, а піриметаніл проникає всередину рослини, знищує інфекцію та виконує профілактичну дію.
 
Але за температури понад 17?С одна з діючих речовин може випаровуватися за декілька днів, тоді як її системні властивості необхідні на триваліший період. І тут розкривається унікальність фунгіциду Малахіт®: ко-кристалічна решітка не дозволяє йому швидко випаровуватися, що робить його менш залежним від перепаду температур, а тому його можна застосовувати від 5 до 35?С. Таким чином дві діючі речовини, що об’єднані у ко-кристали, поступово випаровуються під дією вологи протягом 14 днів. Крім того, інноваційна система ад’ювантів забезпечує відмінну водостійкість. Малахіт® витримує 40 л опадів на м2. З такими властивостями він може вноситися протягом усієї вегетації. Малахіт® є також безпечним для бджіл. На сьогоднішній день можна з впевненістю казати, щосадівники отримали потужний системний препарат для боротьби з паршею в найскладніший період розвитку саду.

Коментарі
 
altЗігмунд ЛАМПКАвласник ТОВ «Лампка Агро»
- Познайомилися з новими продуктами, а нове завжди викликає інтерес. Я давній прихильник компанії BASF. Зокрема, по фунгіцидах вони мають цілий комплекс препаратів. Головне — мати вибір. Так само можна оптимально підібрати препарат і за вартістю. При цьому завжди є гарантована ефективність. З цією компанією завжди можна збалансувати ціну і кінцевий результат. Не один рік користувався препаратом Флексіті для контролю борошнистої роси та двокомпонентним фунгіцидом Абакус®, дуже задоволений їхньою дією. Тепер придивляюся до новинок із цікавою формуляцією. Збираюся спробувати.

altЯрослава ГОЙСАЛЮК, к. с.-г. н., агроном-дослідник ТОВ «Агрокультура Захід»
- Наше господарство має площі в Тернопільській, Львівській та Івано-Франківській областях. Часто застосовуємо перевірені продукти компанії BASF. На ріпаку ефективно показує себе ґрунтовий гербіцид Бутізан® Стар, стабільно вносимо регулятор росту Карамба® Турбо. Для захисту соняшнику застосовуємо фунгіцид Ретенго®, а зернові готуємо до посіву препаратом Кінто® Дуо. Для їх подальшого захисту використовуємо всім відомий Рекс® Дуо. Минулого року наше господарство спробувало попрацювати за системою Clearfield®. На гібридах застосовували препарати Нопасаран® та Карамба® Турбо. Восени все спрацювало чудово, а що буде навесні — побачимо. З нових препаратів цього року на пшениці добре показали себе Осіріс Стар та Капало®. І хоча у Золочівському районі Львівської області, як відомо, слабо- або середньо-родючі ґрунти, завдяки цим препаратам ми отримали 8 т чистої урожайності.

 

 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.