Сільське господарство як мистецтво

/ Подія / Вівторок, 13 жовтня 2015 14:48
Наталя КУЗЬОспеціально для "АС"
Коли аграрний бізнес поєднується з мистецтвом, соціальною відповідальністю та колоритом одного з найкращих міст країни — це сприяє появі та розвитку нових суспільно важливих ініціатив та явищ. Саме у такому поєднанні компанія «Сингента» створила у Львові суспільно-освітній проект «ОгоРодина», який має на меті привернути увагу жителів міста до сфери сільського господарства. 

 

Під гаслом — «Лише соціально-відповідальний бізнес може бути успішним» — проект почали реалізовувати минулоріч у Києві, висадивши громадський город у сквері Небесної сотні, а цього літа продовжили у місті Лева арт-інсталяцією у форматі соціально-освітнього проекту.
 
Львів прийняв команду «Сингенти» у самому центрі — парковій зоні навпроти Львівського Національного університету імені Івана Франка. Саме там усі охочі змогли внести свою частку у створення міського городу та побувати у ролі фермера. Варто зазначити, що найбільш охочі до висадки городу були діти, вони буквально окупували всі місця для висаджування рослин і отримували неймовірне задоволення від своєї роботи. На що дорослі реагували із захопленням та здивуванням, зазначаючи, що діткам, котрі живуть у великих містах, дуже бракує дотичності до природи, до землі, бракує знань про важливість сільського господарства та прикладного навчання з природничих дисциплін. Саме тому такі проекти актуальні і завжди отримують схвальні відгуки. Завдяки активності учасників у парку посеред міста на невеличкій ділянці вдалося створити справжній сільський затишок — там висадили розсаду капусти, перцю, квасолі, різних видів салату, пряних трав і навіть соняшнику.
 
Олена Федько, менеджер з корпоративних та внутрішніх комунікацій ТОВ «Сингента», зазначила, що минулорічний досвід створення такого міського городу у Києві виявився дуже успішним та цікавим, містянам навіть вдалося отримати непоганий урожай, і цього року люди вже самостійно зібралися, щоб висадити город у сквері. І впродовж сезону дорослі разом з дітьми доглядають рослини та планують зібрати не менший урожай, аніж торік. «Висаджування рослин — це, окрім всього іншого, ще й терапевтична і виховна практика для дітей, — зазначає Олена Федько. — Це формує у них відчуття відповідальності, необхідності піклуватися про щось. Я впевнена, що після того, як діти самостійно висадили рослини, то разом з батьками пильнуватимуть те, що зробили своїми руками».
 
Окрім створення міського городу, організатори заходу подбали і про творчу та розважальну складові. «ОгоРодина» — це також і вікторини, агромайстер-класи для дітей та лекції, поради і нові знання для дорослих про рослини і догляд за ними. Відтак, впродовж заходу діти взяли участь у різних конкурсах, вікторинах із подарунками, розважалися з піснями та танцями, а дорослі змогли поспілкуватися з фахівцями «Сингенти» та послухати лекції про секрети вирощування квітів, правильний догляд за овочами, особливості продукції під знаком «еко» та інші цікаві теми.
 
Зі слів менеджера зі зв’язків з громадськістю компанії «Сингента» Тетяни Смовж, проект «ОгоРодина» новий, хоча компанія має широкий досвід загальноосвітніх проектів. «Працювати у напрямі популяризації сільського господарства серед міського населення ми почали орієнтовно два роки тому, — розповідає Тетяна. — Тоді разом з благодійним фондом «Мистецький арсенал» створили «Інноваційну лабораторію», де діти та дорослі можуть більше дізнатися про сільське господарство, про різні культури та особливості їх вирощування. Ми помітили, що зв’язок між землею та людьми, які живуть у містах, розірваний, а містянам дуже бракує ближчого спілкування з природою. Проблема виникла давно через ряд історичних обставин. На жаль, поки що вирішити її на загальнодержавному рівні не вдається. Навіть система освіти, яка зараз існує в Україні, не надає практичних знань. У наших європейських сусідів є досить цікаві уроки біо­логії і хімії, вони мають 80% практичного досвіду. У нас же навпаки — сильна теоретична база, яка, на жаль, не має практичного підґрунття. Соціальна відповідальність аграрного бізнесу у цьому напрямі є дуже важливою, саме завдяки таким проектам ми намагаємося заповнювати цю прогалину».
 
Львівську «ОгоРодину» вдалося створити у тісному партнерстві з міською радою — львівське комунальне підприємство «Зелений Львів» активно сприяло реалізації проекту. У ЛКП зазначають, що Львів відкритий для різних громадських та освітніх заходів нового формату, і попри те, що у місті часто відбуваються різноманітні арт-проекти, фестивалі та інші заходи, саме такої ініціативи ще не було. Володимир Чишинський, головний інженер ЛКП «Зелений Львів», сказав: «Любов до природи треба починати виховувати з дитинства, змалку привчати дітей до відповідальності, турботи про навколишнє середовище. Це дуже актуально у містах. Ми раді, що тепер наше місто має такий проект і вдячні організаторам за ініціативу з висаджуванням громадського городу».
 
Тепер центральний парк Львова прикрашають арт-об’єкти, кожен з яких поєднує у собі естетичну, відпочинкову та освітню функції. Громадський город у Львові — це інсталяція з шести арт-об’єктів, які концептуально нагадують форму дерева. Відтак, «ОгоРодина» створила «овочеве дерево», біля якого висадили перець, помідори, капусту; «зернове дерево», де росте пшениця та жито; «олійне дерево», прикрашене рослинами соняшнику; «бобове дерево» з горохом та квасолею; та «квіткове дерево», яке є символом краси літньої природи. Спеціально для Львова організатори створили ще одне дерево — подарунок місту за гостинність та подяка за відкритість — це «кавове дерево», поряд з яким ростуть пряні трави. У компанії «Сингента» зазначили, що кавова аура міста завжди залишає слід у серці кожного гостя, тому дуже хотілося зробити Львову саме «кавовий» подарунок.
 
Організатори впевнені, що Київ та Львів стануть гарним почином для подальшого розвитку проекту «ОгоРодина» і вже мають плани долучати до нього жителів інших міст, зокрема, найближчим часом — одеситів, харків’ян та мешканців Миколаєва.
 
Повертаючись до теми соціальної відповідальності бізнесу, слід зазначити, що «Сингента» активно працює у цьому напрямі, і у рамках ініціативи «План успішного зростання» (The Good Growth Plan) взяла на себе шість основних зобов’язань зі сприяння розвитку сільського господарства й підвищення ефективності сільськогосподарських культур та біорізноманіття. В Україні компанія втілює це у кількох напрямах, а різні суспільно-освітні проекти, які мають спільну мету — привернути увагу до сільського господарства як до захопливої і прибуткової діяльності, займають одне з основних місць. Олена Федько розповіла: «Ми також беремо участь у навчальній програмі з агрономії для школярів. У багатьох дітей після наших занять кардинально змінюється ставлення до цієї науки. Великим здивуванням для них є те, що галузь насправді є настільки сучасною, багатогранною та перспективною у кар’єрному і фінансовому планах. Серед багатьох школярів існують стререотип, що сільське господарство — це нудно, брудно і не цікаво. І це саме тому, що діти не мають реальної прикладної інформації про галузь. Саме через різні проекти, інсталяції, заходи нам вдається змінювати таке ставлення, переконувати, що аграрна галузь — одна з найперспективніших в Україні і навіть у нинішні непрості часи працює «у плюсі», та показники зростають».

Коментарі
 
Гебхард РОГЕНХОФЕРгенеральний директор «Сингента» в Україні
 Наша компанія має світове ім’я і працює вже дуже багато років. Зазнала чимало змін, завдяки яким тепер входить у список лідерів аграрного бізнесу. Я можу з впевненістю сказати, що сьогодні успішний бізнес — це не тільки реалізація комерційних завдань, а й внесок компанії у розвиток громади, у знання, у вдосконалення, у збереження навколишнього середовища. «Сингента» підтверджує це власним прикладом, маючи серед пріоритетів корпоративну і соціальну відповідальність.
 
Ольга ВІЄРУдиректор благодійного фонду «Мистецький Арсенал»
 Дуже багато змін у країні залежить від кожного з нас, від наших кроків, від нашої синергії і спільних зусиль. Щоденно, об’єднуючись, можна робити щось корисне, не обов’язково масштабне, глобальне... Маленькими кроками, маленькими діями кожного зокрема і усіх загалом можна досягти високих результатів. Це стосується як кожної людини, так і бізнесу.
«ОгоРодина» є прикладом синергії. Проект поєднав творчість, мистецтво, науку та бізнес. Наш благодійний фонд підтримує компанію «Сингента» у створенні такого проекту, і ми дуже раді, що одна з найпотужніших компаній світу у сфері захисту та реалізації потенціалу рослин одним із найважливіших напрямів соціальної відповідальності обрала саме підтримку навчальних програм.

 

 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.