agro business 160 160

Прихилити фермерам небо

/ Подія / Понеділок, 04 січня 2016 13:54
Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для "АС"
У Харкові 15-17 жовтня під егідою ООН пройшов багатофункціональний міжнародний форум «АГРОПОРТ-2015». Він позиціонувався як направлений на фермерів і невеликі господарства, на малий і середній агробізнес. Відбулася виставка підприємств аграрної галузі й також різноманітні заходи, спрямовані на пошук шляхів підвищення інвестиційної привабливості Харківщини й усієї України.

 

На тлі міжнародного аеропорту «Харків» дуже оригінально виглядали вівці й корови у невеликих загінках. Племінних тварин сюди привезла агрофірма «Подолівська» із Барвенківського району Харківщини. Місце проведення міжнародного форуму АГРОПОРТ-2015 було обрано таки незвичайне: територія головних повітряних воріт Слобожанщини. Збудований до футбольної фієсти «Євро-2012» за найвищими стандартами, аеропорт виглядає чудово, свіжо, має розвинуту інфраструктуру й широкі технічні можливості, хоча нині експлуатується за основним призначенням, мабуть, недостатньо.
 
Для участі d агрофорумі зареєструвалося близько 4500 чоловік із 15 країн, приїхали близько 350 компаній із різних країн світу, які відображають увесь спектр агропромислового бізнесу, а також науковці і студенти харківських інститутів. У дискусіях та спеціалізованих конференціях dзяли участь 40 експертів з Німеччини, Польщі, Італії, впливових міжнародних інституцій: ООН, ЄБРР, Світового банку, IFC.
 
Нові аспекти взаємодії
Для відкриття форуму в просторий авіаційний ангар прибули голова Харківської ОДА Ігор Райнін, президент групи DCH Олександр Ярославський, президент Національної академії аграрних наук (НААН) України Ярослав Гадзало. Губернатор Харківщини висловив надію, що АГРОПОРТ-2015 стане «якісним інструментом для залучення інвестицій у регіон».
 
Два літачки Diamond тулилися у кутку ангару і провокували бажання сфотографуватися поруч із ними, що аграрії робили із задоволенням. Очевидно, вважали цю авіатехніку частиною виставки АГРОПОРТ-2015, хоча насправді літаки просто «тут живуть»: належать фірмі, яка займається продажами й орендою авіатехніки. Втім, була присутня й мала авіація аграрного застосування — дрони (літачки-безпілотники), які здатні здійснювати з неба моніторинг полів.

Природно виглядала тут і компанія ТВІС, що робить на замовлення супутникову зйомку будь-якої місцевості. Ця послуга може знадобитися для створення карт, інвентаризації земель і ведення кадастру, для моніторингу лісів і полів, споруд та земельних ділянок тощо. Як приклад, що з космосу їм видно геть усе, фірма ТВІС демонструвала публіці фотографії літаків Росії на авіабазі в Сирії. Для самореклами робили фахівці ТВІС також безкоштовні знімки полів тим фермерам, які підходили до їхнього стенду.
 
Такі експозиції нагадували відвідувачам, що ми живемо вже таки дійсно у ХХІ столітті. Це підтверджувала й швейцарська компанія Datalab Аgro. Вона займається розробкою і впровадженням інноваційних ІT-рішень, технічних і програмних продуктів, що автоматизують різноманітні процеси на сільській фермі.
 
Трохи ніби «гостями з майбутнього» виглядали й новітні електрокари, тобто автомобілі з електричним приводом, які завезла в аеропорт компанія «АвтоЕнтерпрайз». До речі, деякі з них вже працюють у Харкові як міські таксі. Здавалося б, чому їх виставили серед аграрно-орієнтованої публіки? Ну, по-перше, електромобілі завжди викликають неабиякий інтерес, бо це нині всесвітній тренд — енергоощадження, економія палива, природних ресурсів. По-друге, як виявилося, ці електрокари — «брати» нового творіння Харківського тракторного заводу. Генеральний директор ХТЗ Владислав Губін з гордістю представив електротрактор потужністю 40 к. с. на літієвих акумуляторах. «Наше завдання — до кінця 2015 року розпочати їх серійне виробництво. Протягом двох років ми хочемо випускати лінійку електротракторів потужністю від 25 до 420 к. с.», — пообіцяв керівник тракторобудівного підприємства. Взагалі тракторів під брендом ХТЗ на цьому форумі було найбільше — різної потужності, на гусеницях і колесах… Що й не дивно, з огляду, що Харківщина — їхня батьківщина, а ХТЗ став одним із співорганізаторів виставки.
 
Агро в ангарі
Форум позиціонувався як направлений насамперед на задоволення потреб фермерів і невеликих господарств, на малий і середній агробізнес. Тому на 7 тис. кв. м виставкових площ стенди фермерів-учасників розмішувалися безкоштовно, а гостям-фермерам так само безоплатно надавалися специфічні послуги: аналіз проб ґрунту, моніторинг земельних ділянок тощо. Нагодою показати себе скористалися і виробники органічної продукції, і навіть фірми з Харківщини, що практикують модний зелений туризм: хутір «Вороняча слобідка» й етнографічна «Багричівська садиба».
 
Дуже колоритно виглядали пасічники. Науково-технічний центр «Чарунка» (Харків) не тільки качає чудовий мед, а й займається виробництвом устаткування для бджільництва, виготовляє медогонки з нержавіючої сталі з ручним приводом, рамки для стільникового меду, поїлки для бджіл і ще багато чого. Проводить також курси підвищення кваліфікації для бджолярів.
 
Ну й, звісно, не обійшлося без участі іноземних фірм сільськогосподарського машинобудування, які останніми роками ведуть перед на українському ринку агротехніки. Відомі компанії «Лемкен» і «Ведерштат» пропагували свої ґрунтообробні агрегати. Кілька їх показувала й першокласна машинобудівна фірма «Амазоне» разом зі своїм місцевим дилером — компанією «ТРІА»: сівалку D 9 4000, дискову борону Catros, розкидач добрив ZA-M, причіпний обприскувач UG 3000. Кіровоградський «Агроресурс» демонстрував в авіаційному ангарі трактор New Holland TL 105 — легкий і потужний, що поєднує гарну продуктивність і чудову маневреність.
 
Українські виробники теж намагалися не відставати. Ґрунтообробні знаряддя показувала потужна харківська індустрійна група УПЕК, до складу якої входить добре відомий нашим аграріям Лозівський ковальсько-механічний завод, що випускає дискові борони, глибокорозпушувачі і ще багато чого корисного для землеробства. Невелике підприємство «Агро-Смап» із Волині й харківське «Альта» знайшли у різних куточках України схожу виробничу нішу: займаються вузловим збиранням обприскувачів, навісних і причіпних. Недорогих — саме таких, які задовольняють типового, не надто поки що заможного фермера.
 
Зараз в агросфері багато хто прагне брати курс не на продаж агросировини, а на виробництво продукції з доданою вартістю. Харківське ТОВ «Укр. Агро-сервіс» розробляє технологічне встаткування не лише для сільського господарства (наприклад, жниварки «Слов’янка»), а й для подальшої переробки урожаю. Воно показувало своє борошномельно-круп’яне встаткування, мікромлини, сепаратори для круп, димогенератори для коптіння м’яса й ковбас. Так само як і «Агрокраїна» із Білої Церкви, що теж займається агрегатами для переробки продукції рослинництва: виробляє олієпреси, екструдери, дробарки.
 
Сьогодні перед аграріями не зрідка постає питання скорочення витрат на виробництво, оскільки всі матеріально-технічні ресурси, особливо імпортні, подорожчали. На цьому кмітливо робить свій бізнес компанія «Агрінол» із Бердянська (Запорізька область) — виробляє оливи й мастильні матеріали, на ціні яких можна помітно заощадити й при цьому не втратити у якості порівняно із зарубіжними аналогами.
 
Ну, й цікавим культурним доповнення до традиційних стендів виглядала виставка сучасних етнографічних і екологічних плакатів, що демонструвалися в ангарі аеропорту «Харків».
 
На полігоні і в кулуарах
Щоб пожвавити дійство, АГРОПОРТ-2015 запланував кілька шоу-показів на демонстраційних полях Харківського тракторного заводу неподалік окружної дороги. Сюди приїздили не лише цілі університетські групи (Харків — місто студентів), а й сім’ї. Тракторний армрестлінг (перетягування тросу), перегони на сільгоспмашинах, швидкісний обробіток ґрунту — за показом можливостей сільськогосподарської техніки в польових умовах із зацікавленням спостерігали не лише фахівці, а навіть діти й жінки. Для тих, хто виголоднів на свіжому повітрі, працювала мобільна польова кухня.
 
Гендиректор ХТЗ Владислав Губін розповів, що фахівці його заводу побували нещодавно у Данії, де проходив чемпіонат світу зі спортивної оранки. Харків’яни отримали офіційне запрошення, і теж готуватимуть команду для участі в цих змаганнях.
 
Численні заходи, дискусії, спілкування, що проводилися на 23-х майданчиках АГРОПОРТУ-2015 і в його кулуарах, стосувалися шляхів розвитку агропромислового комплексу, підвищення інвестиційної привабливості Харківщини й усієї України, залученню закордонних інвестицій, розвитку сільських територій.
 
АГРОПОРТ-2015 тривав у рамках Міжнародного Року ґрунтів, оголошеного Організацією Об’єднаних Націй. Така прив’язка — не випадкова. У Харкові діє Інститут ґрунтознавства й агрохімії ім. О. Соколовського, там працюють вчені зі світовим ім’ям. Як відомо, в Україні сконцентровано 30% всіх європейських чорноземів. Сукупно вони можуть щорічно годувати 400 млн чоловік. Однак наша країна має не лише уславлені чорноземи, а й близько 1000 видів інших різноманітних ґрунтів. Є й чимало проблем з ними: підтоплення, засолення, забруднення тощо. Відповідно, вітчизняні ґрунти — їхній розвиток, потенціал і захист — стали однією з провідних тем для обговорення у рамках АГРОПОРТУ-2015.
 
У панельних дискусіях розглядалися можливості налагодження ділових відносин між аграріями України й зарубіжними фірмами. Багатьох зацікавила креативна лабораторія «Що ми можемо зробити вже сьогодні, щоб підвищити свою привабливість як зовнішньоекономічного партнера?» Фермери обмінялися інформацією щодо пошуку нових ринків збуту.
 
Форум АГРОПОРТ-2015 від самого початку поставив за мету дати вітчизняним фермерам бізнес-інструментарій, «дорожню карту» дій у напрямі отримання прибутку при обмежених ресурсах. Багато в чому цих завдань вдалося досягти, ну а далі — побачимо.
Тракторів марки «ХТЗ» на цьому форумі було найбільше

Коментарі
 
Олена ДЕРЕВ’ЯНКОвіце-президент фінансово-бізнесової групи DCH
 Роль національного капіталу не тільки в тому, щоб його десь ефективно розмістити, але й щоб він працював на благо материнської країни й свого регіону — у нашому випадку це Харківщина. Проект АГРОПОРТ є частиною програми групи DCH стосовно залучення зарубіжних інвесторів в економіку України, насамперед у Харківську область. Вона, хочемо ми того чи ні, залишається прифронтовим регіоном. А заробляння грошей любить тишу. Коли ми демонструємо, що наш аграрно-промисловий комплекс живий і успішний — це вже посилання світові, що у нас можна заробляти. Сподіваюся, АГРОПОРТ сприятиме зміцненню інвестиційного іміджу Харківської області й усієї України. Ми не шукаємо легких шляхів. Після успіху футбольного чемпіонату «Євро-2012» хочемо, щоб у Харкові виник свій аналог Ганноверу.
 
Олексій ДЯДИНЮКрегіональний представник компанії ДП «Амазоне Україна»
 У виставці АГРОПОРТ-2015 взяв участь дилер ДП «Амазоне Україна» — компанія «ТРІА». Під час польового тест-драйву вона продемонструвала численним відвідувачам роботу низки агрегатів AMAZONE: причіпного розкидача мінеральних добрив ZA-M з бункером об’ємом 3000 л, зернової сівалки D9-4000, причіпного обприскувача UG 300 Special та дискової борони CATROS 6001-2. Остання викликала неабияку зацікавленість у сільгоспвиробників.

Ірина ДЯДЧЕНКОкоординатор проекту АГРОПОРТ-2015, гендиректор консалтингової компанії АviaBrand
 Торішній АГРОПОРТ ми проводили, коли Харківська область була під ударом терористів, і на картах всіх посольств позначалася червоним кольором. Тим не менше, ми не скасували захід, і в ньому взяли участь 7 країн. Вже тоді стало зрозуміло, як вдало ми вибрали майданчик. Ми свідомо хочемо відійти від формату тих агровиставок, які відбуваються в Києві на ВДНГ. Перш ніж проводити АГРОПОРТ-2015, ми об’їздили більше 100 фермерських господарств. Розпитували фермерів, що їм треба. Багато хто каже: потрібні гроші, але не банківські кредити під божевільні відсотки. Тому ми стали працювати з кредитними спілками й з тими, хто готовий допомагати фермерам фінансово.
Коли я їздила по фермерських господарствах Харківщини, запрошувала їх на АГРОПОРТ-2015, вони говорили: «Ми отут окопи вирили, Іро, а ти зі своїм форумом. Почекай, хай заспокоїться ситуація». І от багато хто з них сьогодні приїхали. Усіх цікавлять питання, пов’язані з ґрунтами. Фермери привезли на форум свої зразки ґрунтів, щоб віддати вченим, і через кілька днів отримати їхній всебічний аналіз.

 

 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.