agro business 160 160

Нова енергетика поєднує

Нова енергетика поєднує

/ Подія / П'ятниця, 01 листопада 2019 15:01

Нафтова й вугільна ери закінчуються. Тепер рухати людство вперед будуть електромобілі, біопаливо, сонце й вітер. У цьому переконана Амбасадор Чистої Енергії ООН співачка Руслана Лижичко. Вона разом з активістами поновлюваної енергетики презентувала в Києві громадську організацію «Global 100RE Ukraine».

Як Україна може досягти енергетичної самостійності й зменшити залежність від імпортованого газу? Формула цього відома: завдяки більшій енергоефективності. Треба навчитися по-європейськи заощаджувати енергію: краще утеплювати будинки, використовувати економніші способи їх опалення, віддавати перевагу економічним електроприладам. Ну й також — розвивати альтернативні відновлювані джерела енергії.

20 411 30 1

Виступ із трибуни Генеральної асамблеї ООН 16-річної Грети Тунберг, направлений проти «брудної» енергетики (нафтової, газової, вугільної), яка погіршує клімат планети, став світовою сенсацією. А паралельно із подіями в Нью-Йорку 25 вересня в Києві відбулася подія, може, й не така помітна людству, але, безумовно, не менш знакова й значна для нас, українців. Тільки замість школярки Грети обличчям екологічно налаштованої громадськості стала співачка Руслана Лижичко.

Вона є офіційним Амбасадором Чистої Енергії ООН і співзасновницею руху за чисту енергію «Global 100RE Ukraine». Мета руху: перехід української енергетики на 100% поновлюваність без газу, дизпалива, мазуту, вугілля, урану. На презентації цього руху в столичному готелі «Прем’єр Палац» Руслана виступила з емоційною промовою, а також презентувала свій музичний кліп, у якому вона співала, стоячи на вершечку вітрової електростанції.

До «Global 100RE Ukraine» входять усі, хто бореться проти вугілля, нафти й газу: вітровики, «сонцепоклонники», біоенергетики, екологи та багато інших представників громадськості. У відкритті платформи «Global 100RE Ukraine» взяли участь представники асоціацій-засновників: Георгій Гелетуха (Біоенергетична асоціація України), Андрій Конеченков (Українська вітроенергетична асоціація), Артем Семинишин (Асоціація сонячної енергетики України), Олександр Рєпкін (Українська воднева рада), Людмила Циганок (Асоціація екологів України), Це, мабуть, сьогодні найширше громадське об’єднання експертів, політиків, комерційних компаній та відомих медійних осіб, стурбованих спільною метою — переходом України на екологічно чисті відновлювані джерела енергії.

20 411 31 1

Георгій Гелетуха сформулював ключові завдання руху: протидія змінам клімату на планеті шляхом переходу на чисту й зелену енергію, визнати енергоефективність пріоритетом, підтримати відмову від будь-якого викопного палива (вугілля, урану, нафти, газу). Серед цілей «Global 100RE Ukraine» є й економічні: залучення зарубіжних інвестицій та забезпечення щонайменше 2% зростання ВВП країни лише за рахунок біоенергетики.

Голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков повідомив, що в Україні сьогодні у вітроенергетиці проходять експертизу й отримують дозволи на експлуатацію нові вітроустановки загальною потужністю 6300 МВт. Тобто, на його думку, в галузь повірили інвестори — як національні, так і зарубіжні. Керівник Асоціації сонячної енергетики України Артем Семенишин теж розповів про бум на ринку солярних панелей і висловився афористично: «Альтернативній енергетиці, по факту, немає альтернативи!».

20 411 31 2

А за кілька днів перед цим в Україні й ще в 123 країнах світу відбулися мітинги й марші із закликами до урядів протидіяти змінам клімату та вимагати 100% поновлюваних джерел енергії до 2050 року. Наші міста страждають від автомобільного вихлопного чаду й чорних викидів з вугільно-мазутних ТЕЦ. Через зміни клімату та промислові викиди в атмосферу тануть полюси й льодовики, зникає багато видів тварин, комах, рослин. Це найбільше вимирання на планеті з часів вимирання динозаврів. Тут є й наша вина: українська промисловість — одна з найбрудніших у Європі. Наша держава витрачає на підтримку малоефективної вугільної галузі мільярди гривень щорічно. В Україні масово всихає ліс, почастішали повені, клімат на очах змінюється на більш засушливий. Ми викидаємо неймовірну кількість промислових стоків, пожмаканої пластикової тари. На думку організаторів київського маршу, уряд України має заявити про національний курс переходу на чисту енергетику, щоб її стало 100% до 2050-го року.

Сьогодні це виглядає дещо проблематично, з точки зору економіки. Потрібні чималі інвестиції, серйозні зусилля та широка підтримка суспільства. Однак на національному рівні цю стратегічну мету вже зрозуміли й взяли до виконання 53 країни світу. Вони зобов’язалися на урядовому рівні досягти 100% відновлюваної енергії до 2050 року, а сім країн навіть раніше — до 2030 року, й уже пройшли більше половини цього шляху. Серед «чудової сімки» енергетично чистих держав — Данія, яка просунулася, мабуть, якнайдалі в кліматичному порядку денному. Може, саме тому вона принципово не хоче пропускати через свої територіальні води брудний російський газопровід «Північний потік-2».

 

Коментарі

20 411 30 2Іван ГАЙДУЦЬКИЙвиконавчий директор громадської спілки «Global 100RE Ukraine»

— Одна відома людина, чиє прізвище асоціюється із зеленою енергетикою, сказала нещодавно: «Ми всі — Президенти!» А я хочу перефразувати: кожен з нас — Амбасадор Чистої Енергії. Кожна людина в побуті, кожен керівник у бізнесі, кожен державний чиновник мали би про це подбати. Ми всі можемо вплинути на те, як швидко наша держава рухатиметься в «зеленому» напрямку. Ми хочемо залучити якомога більше людей і проектів, аби пришвидшити наш перехід на 100% поновлюваної енергії.

 

20 411 32 2Людмила ЦИГАНОКпрезидент Асоціації професійних екологів України

— Еколог — це сучасний пророк. Він застерігає, б’є на сполох — а йому інколи не дуже-то вірять, над ним насміхаються. Ми — за чисту енергію, за екологізацію виробництва. Чарівної палички в нас немає, попереду — непростий шлях. Бізнес, як відомо, вміє рахувати гроші. Але коли говоримо про «зелені» проекти, то маємо розуміти: йдеться не лише про прибутки. Ми маємо бачити той негатив, якого дозволяє уникнути чиста енергетика: брудні відходи, засушливі землі, хворі діти. На платформі «Global 100RE Ukraine» об’єдналися не лише ті, хто бачить проблеми із довкіллям і змінами клімату, а й ті, хто знає, як їх вирішувати.

 

20 411 32 3Руслана ЛИЖИЧКОспівачка, Амбасадор Чистої Енергії ООН

— Ви побачили щойно кліп на пісню «Я — вітер!», який ми записала в кооперації з вітроелектростанцією «Нью Вінд Юкрейн» у Новій Каховці. Я маю продюсерський досвід, тому хочу зробити популярною тему переходу людства на 100% поновлюваної енергії. Це означає відмову від ядерної енергії, від вугілля, нафти і газу, тобто від темної енергії. Ми створили платформу «Global 100RE Ukraine», щоб лобіювати реальні біоенергетичні проекти, у тому числі місцеві, локальні. Ми — не лише зібрання фахівців, але й також активістів, волонтерів. До нас долучитися може кожний. З часів хіпі на Землі не було такого потужного екологічного руху, як той, що піднімається нині. Я вірю в потенціал біоенергетики. Ресурсів для неї — таких, як в Україні — мабуть, більше немає ніде. В Україні це є у наших серцях від екзотичних часів, коли наші предки вірили у Сонце. Це ідея життя, ідея майбутнього.

 

Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.